Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

nickel

Administrator
Staff member
Πλάκα έχει. Είμαι πολύ κουρασμένος για να το εκτιμήσω σε κλίμακα λάθους, αλλά γέλιο βγάζει. :-)
 
Ο υποτιτλιστής δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πείραγμα με αποδέκτη τον καφετζή, και μάλλον χάνει και το μέτρημα, γιατί σαν να υποθέτει ότι μιλάμε για γνωστή αγγλική λέξη τεσσάρων και όχι τριών γραμμάτων, την οποία αποδίδει με ακόμα γνωστότερη ελληνική των επτά:

But, my friend, the name is Joe; not Jerk...
Εντάξει, αυτό κατατάσσεται στα μικρολαθάκια. Κι εμένα θα μπορούσε να μου ξεφύγει με μια δόση αφηρημάδας και με χρονική πίεση. Του το συγχωρούμε, μια που γενικά καλά τα πήγε. :)
 
Συνάδελφος ρωτάει στο Proz για τον όρο disease conviction, την πάθηση κατά την οποία κάποιος είναι πεπεισμένος ότι είναι άρρωστος. Και ψάχνοντας να βρω κάποια ελληνική απόδοση, πέφτω σε διπλωματική εργασία στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διαβάζω τα εξής:

Η έννοια της υποχονδρίασης διερευνήθηκε και μελετήθηκε λαμβάνοντας στοιχεία από ένα μεγάλο δείγμα φοιτητών με βάση δύο ξεχωριστές διαστάσεις, οι οποίες συνίστανται αφενός μεν στο φόβο της ασθένειας και αφετέρου στην καταδίκη της.
 

cougr

¥
Ω, ρε μπέρδεμα :-)

...που αγκαλιάζει τον πεπτοκώτα άνθρωπο, τον πάσχοντα άνθρωπο, τον εσαεί ξένο...
 

pontios

Well-known member
Ω, ρε μπέρδεμα :-)

...που αγκαλιάζει τον πεπτοκώτα άνθρωπο, τον πάσχοντα άνθρωπο, τον εσαεί ξένο...
το πεπτοκώτα ... δεν μπορω να αποφασισω αν ειναι lapsus calami ή lapsi calami? :confused:

In the early Christian Church, lapsi (Latin for "fallen;" Greek: πεπτωκότες, romanized: peptōkotes) were apostates who renounced their faith under persecution by Roman authorities. The term refers to those who have lapsed or fallen away from their faith, only to return to it later.
 

cougr

¥
«Πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισα την ελληνική Βουλή «βόθρο». Διορθώνω, διότι δεν είχα τον χρόνο, με διέκοπταν συνέχεια. Δεν είναι βόθρος αλλά ένα απαστράπτον WC, μία τουαλέτα, όπου εκεί αποπατίζουν οι 300. Ο βόθρος είναι αυτός που δέχεται τα λύματα και είναι ο ελληνικός λαός, εμείς», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Καρβέλας.

(Ίσως θα ήταν καλύτερα να έλεγε αυτό που μάλλον είχε αρχικά στο νου του - «χ*ζουν».) ☺️

 

nickel

Administrator
Staff member
Στην ίδια εκπομπή του Εκατομμυριούχου με τους φθόγγους, υπήρχε πρώτη-πρώτη ερώτηση στην επόμενη παίκτρια μια φοβερή περίπτωση προχειρότητας:

ζυμώνω-2.jpg


Πόσες μέρες κοσκινίζει, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει;

Ευτυχώς η παίκτρια απάντησε το 10 που ήθελε η ομάδα σύνταξης των ερωτήσεων, αλλά τι θα γινόταν αν έλεγε «πέντε»; Είτε στα λεξικά κοιτάξεις είτε στο διαδίκτυο ψάξεις, βλέπεις ότι λόγω μέτρου και τα δύο νούμερα είναι σωστά.

ζυμώνω.jpg
 

cougr

¥
Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αποτελεί, θεωρητικά τουλάχιστον, ευθύνη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Σίγουρα όμως παρεισφρύουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν ακόμα και σε αυτούς να τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτια όλες και όλους που επιθυμούν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάει ο Εκατομμυριούχος του ΑΝΤ1 να διεκδικήσει το δικό του νήμα...

Αυτό εδώ ήταν η τρίτη ερώτηση στο επεισόδιο 121:

Πώς ολοκληρώνεται η λαϊκή παροιμία «αλλού τηρά κι αλλού...»;
Α: πατά Β: βλέπει Γ: τυρβάζει Δ: γελά.


Η παίκτρια πήρε βοήθεια 50-50 και διάλεξε το λανθασμένο «τυρβάζει», αλλά το μηχάνημα τής έκανε τη χάρη να συμφωνήσει κι αυτό. Έτσι αποκτήσαμε λαϊκή παροιμία με το λόγιο «τυρβάζω».

Φίλτατοι του Εκατομμυριούχου: Μάλλον περί άλλα τυρβάζατε ή αλλού τηρούσατε κι αλλού... τη βάζατε (τη σωστή απάντηση), αλλά η λαϊκή παροιμία είναι «Αλλού τηρά κι αλλού βλέπει», δηλαδή «Αλλού κοιτάζει κι αλλού βλέπει», που μόνο σε κάτι συλλογές τη βρίσκω και δεν συμφωνώ με την εξήγηση που δίνουν.

αλλου τυρβαζει.jpg
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι τα λάθη απανωτά. Απλώς εγώ είδα απανωτά επεισόδια. Αυτό εδώ είναι από το επεισόδιο 125.

Λοιπόν, πρώτα απ' όλα, με τις φοβίες δεν φτιάχνεις ερώτηση «Ποια δεν υπάρχει», γιατί σήμερα δεν υπάρχει και αύριο μπορεί να υπάρχει. Όμως η καθρεπτοφοβίακατοπτροφοβία, παλαιότερα) [που μπήκε εδώ ως σωστή απάντηση] είναι μια φοβία που όλοι τη γνωρίζουμε και την κατανοούμε. (Μα ακόμα και με -φ- υπάρχει στο διαδίκτυο.) Μέχρι και η Βικιπαίδεια την έχει.

Από την άλλη, η μαγειροφοβία δεν υπάρχει ή, για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να υπάρχει, διότι ο αγγλικός όρος είναι
mageiricophobia, και στα ελληνικά η σωστή απόδοση είναι μαγειρικοφοβία. Η φοβία αφορά τη μαγειρική και όχι τους μάγειρες.

Πάλι περί άλλα τυρβάζατε, αλλού τη βλέπατε κι αλλού τη βάζατε. :-)

Καθρεπτοφοβία.jpg
 
Top