Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

Με την παρούσα ανακοίνωση εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς αυτούς που ρυπαίνουν το νησί με τις αφίσες τους και καλούμε τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την επιβολή ανάλογων προστίμων και αποξύλωση των αφισών…”.

Πέτυχα το αντίστροφο λάθος εδώ: «Η [άμβρα] έχει ξηλώδη οσμή, όπως το σανταλόξυλο».
 

cougr

¥
Δεύτερον η αγορά λειτουργεί με όρους αναρχίας: πάγκοι δεξιά και αριστερά ατάκτως ειρημένοι και εσύ ( ο καταναλωτής) να προσπαθείς να ψωνίσεις.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πολλά τα σχετικά ευρήματα ( > 50 ) και το άσχημο είναι που πρώτο πια είναι η αναφορά στη Λεξιλογία. Ελπίζω η προτίμηση να οφείλεται στον αλγόριθμο και να το κάνει μόνο σε μένα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεύτερον η αγορά λειτουργεί με όρους αναρχίας: πάγκοι δεξιά και αριστερά ατάκτως ειρημένοι και εσύ ( ο καταναλωτής) να προσπαθείς να ψωνίσεις.
Παρέμπ να θυμηθούμε και το σχετικό νήμα: https://www.lexilogia.gr/threads/λίθοι-πλίνθοι-και-κέραμοι-ατάκτως-ερριμμένα-καταχρ-ερριμμένοι.2180/
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πολλά τα σχετικά ευρήματα ( > 50 ) και το άσχημο είναι που πρώτο πια είναι η αναφορά στη Λεξιλογία. Ελπίζω η προτίμηση να οφείλεται στον αλγόριθμο και να το κάνει μόνο σε μένα.
You beat me to the punch, που λένε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Παρακολουθώ όταν προλαβαίνω παλιά επεισόδια του Εκατομμυριούχου που έχει ανεβασμένα ο Ant1 στο σάιτ του (και πάντα ενώ κάνω κάτι άλλο — δεν αντέχω τους χαλαρούς ρυθμούς του). Συχνά εκνευρίζομαι με τις ερωτήσεις για διάφορους λόγους. Σπάνια ωστόσο βρίσκω λάθη. Βρήκα τώρα στο πρώτο επεισόδιο του 2ου κύκλου (Κ2 Ε1) κάτι που με έχει τρελάνει.

Στην τέταρτη ερώτηση για τα 400 ευρώ η ερώτηση είναι:
Πόσες χειραψίες γίνονται συνολικά μεταξύ επτά ανθρώπων;
Α: 7 - Β: 14 - Γ: 21 - Δ: 42


Αρχίζει ο παίκτης να υπολογίζει: ο ένας ανταλλάσσει χειραψία με 6, ο επόμενος με 5. Σκέφτεται σωστά αλλά δεν έχει την υπομονή να ολοκληρώσει ψύχραιμα και με ακρίβεια τους υπολογισμούς του, οπότε κάνει το δεύτερο λάθος: ζητάει τη βοήθεια του κοινού. (Είναι λάθος, γιατί το κοινό δεν έχει τον χρόνο να υπολογίσει σωστά. Συχνά ούτε καν τις απαραίτητες αριθμητικές γνώσεις. Είναι γενικώς εντυπωσιακό πώς παίκτες μπουρδουκλώνονται με τις πιο απλές ερωτήσεις της αριθμητικής.)

Το κοινό ψηφίζει σε ποσοστό 71% την απάντηση «42 χειραψίες», με τον απλοϊκό λανθασμένο υπολογισμό 7 x 6 = 42. Ο παίκτης αποφασίζει να εμπιστευτεί το κοινό και το παιχνίδι τούς επιβραβεύει όλους, αφού δίνει το 42 σαν σωστή απάντηση. Και δεν βρέθηκε ένας από το 20% που ψήφισε «21 χειραψίες» να πεταχτεί και να τους πει «Είστε αστοιχείωτοι!».

Πώς υπολογίζουμε τις χειραψίες;
Ο έβδομος άνθρωπος ανταλλάσσει 6 χειραψίες με τους άλλους έξι.
Ο έκτος άνθρωπος ανταλλάσσει 5 χειραψίες με τους άλλους πέντε. Με τον έβδομο έχει ήδη ανταλλάξει χειραψία.
Ο πέμπτος, 4 χειραψίες. Ο τέταρτος, 3. Ο τρίτος, 2. Και ο δεύτερος, 1.
Η πρόσθεση 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 δίνει 21 χειραψίες.

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι υπάρχει και ο σχετικός τύπος: X = (n * (n - 1)) / 2, όπου n = αριθμός των ανθρώπων.

Όπως βλέπω, το πρόβλημα διδάσκεται και στην πρώτη γυμνασίου.

number of handshakes.jpg
 

m_a_a_

Active member
Ναι, αλλά έχουμε από δύο χέρια στον καθένα... 🙃

Οπότε πάει 84, αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε ζεύγος ανθρώπων που κάνουν χειραψία υπάρχουν οι πιθανοί συνδυασμοί δεξί-δεξί (η συνηθέστερη χειραψία), αριστερό-αριστερό, αλλά και οι πιο ατσούμπαλες βερσιόν αριστερό-δεξί και δεξί-αριστερό... Βέβαια, η ερώτηση θα έπρεπε να λέει
Πόσες χειραψίες γίνονται συνολικά μεταξύ επτά *αρτιμελών* ανθρώπων;
 
Last edited:
Αν έλεγε «ταυτόχρονα», πάντως, η απάντηση θα ήταν «7».

Το κοινό ψηφίζει σε ποσοστό 71% την απάντηση «42 χειραψίες», με τον απλοϊκό λανθασμένο υπολογισμό 7 x 6 = 42. Ο παίκτης αποφασίζει να εμπιστευτεί το κοινό και το παιχνίδι τούς επιβραβεύει όλους, αφού δίνει το 42 σαν σωστή απάντηση.
Εννοείται πως το 42 είναι η απάντηση, όπως και σε κάθε άλλο ερώτημα.

Πάντως το πρόβλημα είναι το ίδιο με εκείνο της εύρεσης όλων των διαγωνίων ενός κανονικού πολυγώνου, με τη διαφορά ότι εκεί αφαιρούμε τις πλευρές του ίδιου του σχήματος. Εν προκειμένω, 21 − 7 = 14 διαγώνιοι.

sfdsdf.png
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν έλεγε «ταυτόχρονα», πάντως, η απάντηση θα ήταν «7».
Εφτά άνθρωποι μπορούν την ίδια στιγμή να κάνουν το πολύ τρεις χειραψίες — αν υποθέσουμε ότι καθένας χρησιμοποιεί ένα χέρι.
 
Εφτά άνθρωποι μπορούν την ίδια στιγμή να κάνουν το πολύ τρεις χειραψίες — αν υποθέσουμε ότι καθένας χρησιμοποιεί ένα χέρι.
Δύο χέρια εννοούσα: το δεξί με το δεξί του ενός, και το αριστερό με το αριστερό του άλλου… Χμ, και ένα ζευγάρι θα ξεβολευτεί λίγο και θα δώσουν διαφορετικά χέρια, επειδή είναι επτά το σύνολο (και η όλη φάση αρχίζει να θυμίζει τις γέφυρες της Καινιξβέργης).
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο protagon.gr πήρε το μάτι μου ένα άρθρο που γράφτηκε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την ηγεσία του Σύριζα από τον Στέφανο Τζουμάκα. Στο άρθρο γίνονται μερικές αναμενόμενες σκέψεις σχετικά με αυτή την υποψηφιότητα, αλλά εμένα με τράβηξε περισσότερο η παρακάτω πρόταση:

Ήταν ήδη ολοφάνερο [το φθινόπωρο του 2022] ότι ο Μητσοτάκης πήγαινε στις εκλογές με ένα χάντικαπ πέντε-έξι μονάδων (ε και να ξέραμε προς τα πού κατευθυνόταν το πράγμα στην πραγματικότητα), οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνει κάτι πρωτοπόρο, ρηξικέλευθο και εντυπωσιακό αν ήθελε να γυρίσει το παιχνίδι.

Είναι φανερό από τα συμφραζόμενα ότι ο αρθρογράφος δεν χρησιμοποιεί τη λέξη με τη σημασία μειονέκτημα, ντεζαβαντάζ, αλλά με την αντίθετη (πλεονέκτημα, αβάντα, αβαντάζ, αβάντσο).

Μια από τις πρώτες σημασίες του αγγλικού handicap, στις ιπποδρομίες του 18ου αιώνα, αφορούσε το βάρος που προσέθεταν σε ένα άλογο για να είναι περίπου ισοδύναμο με τα άλλα άλογα στη κούρσα που ήταν λιγότερο γρήγορα ή λιγότερο έμπειρα.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να περιγράψει γενικότερα ένα πλεονέκτημα ή και ένα μειονέκτημα που έπρεπε να αντισταθμιστεί, όχι μόνο στις ιπποδρομίες. Αν μπορεί π.χ. κάποιος να εξηγήσει πώς λειτουργεί το χάντικαπ στο γκολφ, θα προσπαθήσω κι εγώ να το καταλάβω.

Σήμερα, η λέξη χάντικαπ χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει οποιαδήποτε κατάσταση που καθιστά κάτι πιο δύσκολο ή πιο περίπλοκο. Για παράδειγμα, μπορεί να πεις ότι έχεις χάντικαπ σε μια δουλειά αν δεν έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση ή τις απαραίτητες δεξιότητες. Ειδικότερα εδώ, νομίζω ότι ο αρθρογράφος ήθελε να πει ότι «ο Τσίπρας πήγαινε στις εκλογές με ένα χάντικαπ πεντέξι μονάδων».
 

cougr

¥
Το ίδιο περίπου είχα παρατηρήσει τις προάλλες και σε άλλες αναφορές.
Π.χ.

Και μπορεί η κάλπη να είναι όντως άδεια -κάτι στο οποίο συμφωνούν απόλυτα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας- όμως άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι το χάντικαπ με το οποίο ξεκινάει την αναμέτρηση η Νέα Δημοκρατία, είναι πολύ μεγάλο.

 

Earion

Moderator
Staff member
Βίκτωρ Λούντορουμ, ο πολυνίκης αθλητής της Νομανσλάνδης.

Κυκλοφορεί ως προσφορά από την εφημερίδα Βήμα η βιογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση (Πίτερ Έβανς, Ωνάσης, ο Έλληνας μεγιστάνας), ανατύπωση παλαιότερης έκδοσης του 1988 από τις Εκδόσεις Κάκτος. Διάβασα από περιέργεια τις πρώτες πενήντα σελίδες, γεμάτες ανακρίβειες και απόλυτες παρανοήσεις της ιστορικής πραγματικότητας, οφειλόμενες είτε σε άγνοια του συγγραφέα είτε σε ηθελημένη συσκότιση ("παραμυθιάσματα") που σκορπούσε ο βιογραφούμενος για το παρελθόν του. Εντάξει ως προς αυτά, αλλά και η μεταφορά από το πρωτότυπο στα ελληνικά προκαλεί γέλια, για τις πολλές αστοχίες της (μεταφράστρια Στέλλα Κωνσταντινέα). Για να μη σας κουράζω, προσπερνώ ελαφρότερα ατοπήματα (π.χ. ο ιστορικός αθλητικός σύλλογος Πέλοψ της Σμύρνης γίνεται Πέλλος, ο Κασαμπάς, ανθούσα κωμόπολη κοντά στη Σμύρνη, 58 χιλιόμετρα απόσταση, γίνεται η Κασάμπα, "750 μίλια ανατολικά της Σμύρνης" (!), το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αποδίδεται "Αθηναϊκό Κέντρο Μελετών της Μικράς Ασίας", που σημαίνει ότι η μεταφράστρια δεν το είχε ακούσει ποτέ της, κ.ά.), και επικεντρώνομαι στο ένα και μοναδικό πολύτιμο πετράδι:

Καλός κολυμβητής, κωπηλάτης και παίκτης του γουότερ-πόλο, ο Αρίστος έγινε μέλος της αθλητικής λέσχης Πέλλος (σ. 23) ...
Δεν κατάφερε να γίνει ο Βίκτωρ Λούντορουμ στους καλοκαιρινούς αγώνες της λέσχης του (σ. 28)"

Ο Βίκτωρ Λούντορουμ δεν είναι κανένας αθλητής πρότυπο της εποχής εκείνης (1922), ούτε κανένας αστέρας του Χόλυγουντ σαν τον Τζόνι Βαϊσμίλερ, είναι η λατινική έκφραση victor ludorum, που σημαίνει νικητής των αγώνων (εδώ ίσως με την υπερτονισμένη έννοια του πιο τιμημένου νικητή όλων των αγώνων μιας διοργάνωσης).
Αξίζει νομίζω να μπει κι αυτός στη χορεία των μεγάλων προσωπικοτήτων της Νομανσλάνδης.

Υ.Γ. Και δεύτερη εμφάνιση του υπεραθλητή (σ. 346 —ε, ναι, το διάβασα όλο):
την πικρή γεύση της ήττας όταν δεν κατάφερνε να γίνει ο Βίκτωρ Λούντορουμ στη λέσχη Πέλλος το '22.
 
Last edited:

SBE

¥
Νόμιζα ότι είχαν πλεόν καταγραφεί οι περισσότεροι ανύπαρκτοι και η εποχή του γκουγκλ θα είχε βελτιώσει τα προβλήματα αυτά, επομένως η ανακάλυψη ειναι ακόμα πιο σημαντική.
 

skol

Active member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...] Αν μπορεί π.χ. κάποιος να εξηγήσει πώς λειτουργεί το χάντικαπ στο γκολφ, θα προσπαθήσω κι εγώ να το καταλάβω.
Με κάθε επιφύλαξη, επειδή γκόλφερ δεν είμαι, για να έχει ενδιαφέρον μια παρτίδα μεταξύ άνισων αντιπάλων (π.χ. ενός που συμπληρώνει συνήθως τη διαδρομή με +15 χτυπήματα πάνω από το αναμενόμενο -par- και ενός που θέλει +25), ο καλύτερος δίνει στον αντίπαλο μερικά χτυπήματα «χάντικαπ», π.χ. εδώ μέχρι 10.
 
Top