metafrasi banner

fossil water

Έχεις απόλυτο δίκαιο Dr, γνώριζα τον όρο fossil ice και για αυτό (αφού χημικά νερό και πάγος είναι ταυτόσημα) θεώρησα είναι το ίδιο. Μου έδωσες όμως μια καλή ιδέα: Τι λες για παλαιόκλειστο ύδωρ ή και ηώκλειστο ύδωρ κατά τον daeman;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα έλεγα ότι και οι δύο όροι φαίνονται ενδιαφέροντες και θα ήθελα να ακούσω κι άλλες γνώμες.
 
Το παλαιόκλειστο είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά το ηώκλειστο νομίζω ότι αποκλείεται γιατί η Ηώκαινος είναι συγκεκριμένη χρονική περίοδος. Αναπροσαρμόζω τις δικές μου προτάσεις και ρίχνω στη συζήτηση το αρχαιόκλειστο.
 
Αφού είναι απομονωμένο και δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, προτείνω το "αμίλητο νερό".:twit:
 

pontios

Well-known member
Η και απομονωμένο νερό, Hellegennes.

I'm hoping that fossil water turns out to be a throwaway term as it is ill conceived. Trapped aquifer (or confined aquifer) or even more popularized terms like trapped water, (confined water) would have been better choices. As we know the water may have become trapped/confined only a few thousand years ago all the way up to a billion years ago perhaps - the only common denominator is that it's been trapped and isolated from the water cycle.
The water that we drink may be older than this so called fossil water.
Η Ελληνική αντίσταση είναι ενθαρρυντική πάντως.
 

cougr

¥
Αφού είναι απομονωμένο και δεν έχει επαφή με τον έξω κόσμο, προτείνω το "αμίλητο νερό".:twit:

Μου έδωσες μια ιδέα, γιατί όχι αποκλεισμένο νερό;
 

daeman

Administrator
Staff member
Το παλαιόκλειστο είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά το ηώκλειστο νομίζω ότι αποκλείεται γιατί η Ηώκαινος είναι συγκεκριμένη χρονική περίοδος. Αναπροσαρμόζω τις δικές μου προτάσεις και ρίχνω στη συζήτηση το αρχαιόκλειστο.

Dharvatis, εγώ πλάκα έκανα με το ηωύδωρ όπως θα κατάλαβες. Άσχετα απ' αυτό, δεν ξέρω αν η Ηώκαινος εμποδίζει τον σχηματισμό με την ηώ, γιατί δεν είναι αποκλειστικότητά της εποχής. Εκτός από τη VW, την είχε και ο Όμηρος στα όπα-όπα την αυγή.

Ηώκαινος: the dawning of a new era :up:
Σαν βγει η ροδοδάχτυλη, νυχτοθρεμμένη αυγή, μου φαίνεται πως πάλι ο daeman θα τη δει.
 
Παρακολουθώ τη συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον, και έχω μία απορία. Από όλους τους προλαλήσαντες, υπάρχει κάποιος που να σχετίζεται με γεωλογία ή παλαιοντολογία; Ο resident μήπως, που ανέφερε εκείνη τη διάλεξη περί γεωχημείας;
Ξέρω ότι γενικά μεταξύ των "εργατών της γλώσσας" επικρατεί μια τάση "καλοί οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά εμείς κατέχουμε καλύτερα τη γλώσσα", θεωρώ όμως ότι η άποψη ενός ανθρώπου που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει τον όρο στην πράξη θα ήταν πολύτιμη.
Στο κάτω κάτω, για αυτόν την φτιάχνουμε την ορολογία, όχι για εμάς ή για τον Μήτσο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
O resident είναι διακεκριμένος γεωλόγος, γι' αυτό και περιμένω με ενδιαφέρον τη γνώμη του για τη χρηστικότητα των όρων που προτείνουμε εδώ. Όμως θα ήθελα να συνοψίσω την άποψή μου για τις νέες ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι (έχοντας στην άκρη του μυαλού μου και το fossil ice).

Το αποκλεισμένο νερό (αντίστοιχα: πάγος) μπορεί να έχει προκύψει οποτεδήποτε, ακόμη και στις ημέρες μας, άρα χάνεται το στοιχείο της παλαιότητας. Το ηώκλειστο νερό (πάγος) δεν έχει κτγμ γλωσσικό πρόβλημα (με την έννοια ηώ = αυγή), αλλά η ένσταση για πιθανή σύγχυση με την Ηώκαινο μου φαίνεται ισχυρή και καλό είναι να μείνει στην άκρη για ενδεχόμενη πιο συγκεκριμένη χρονικά μελλοντική χρήση. Από τα άλλα δύο σύνθετα, έχω την αίσθηση ότι την απώτερη παλαιότητα/αρχαιότητα δείχνει το παλαιο- (παλαιοντολογία κλπ) και όχι το αρχαιο- (αν και, φυσικά, αρχαιοπτέρυγα κλπ).

Επομένως, από αυτές τις προτάσεις θα έθετα υπόψη των ειδικών (όπως σωστά λέει η Μελάνη, αυτή θα έπρεπε να είναι η τυπική διαδικασία) το παλαιόκλειστος: Παλαιόκλειστο νερό, παλαιόκλειστος πάγος --και θα το χρησιμοποιούσα στο κείμενό μου για πρώτη φορά με την εξής μορφή: Το παλαιόκλειστο νερό (ή «απολιθωμένο», fossil water).... Δεν θα με χάλαγε, πάντως, το αρχαιόκλειστο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από σημειώσεις μαθήματος (εδώ, σ.12) στο Τμήμα Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο:

Απολιθωμένο υπόγειο νερό (fossil groundwater) είναι το νερό που κατείσδυσε και αποθηκεύτηκε χιλιάδες χρόνια πριν, κάτω από διαφορετικές κλιματικές συνθήκες (συνήθως πιο υγρές) σε σχέση με τις σημερινές (π.χ. Σαχάρα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία). Στη Λιβύη υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησης απολιθωμένων υπόγειων νερών από την περιοχή της Σαχάρας.
[...]
Υδροφορείς (aquifers) είναι οι γεωλογικοί σχηματισμοί που περιέχουν αρκετό κορεσμένο με νερό υλικό, ώστε να τροφοδοτήσουν με σημαντικές ποσότητες νερού γεωτρήσεις και πηγές. Η απόληψη του νερού από τους υπόγειους υδροφορείς γίνεται τεχνητά με τα υδρομαστευτικά έργα και φυσικά μέσω της εκφόρτισης των πηγών.

Χρήσιμο κείμενο, όχι μόνο για την επανάληψη του απολιθωμένου αλλά και για τους aquifers = υδροφορείς (ο υδροφόρος ορίζοντας δεν εξυπηρετεί).

Η απόδοση τού fossil για το νερό πρέπει να κάνει παρέα και σε άλλους όρους, π.χ. fossil aquifers.

Σε διατριβή του Πανεπιστήμιου του Αιγαίου (σελ. 8):

Νερό βάθους ή βαθύ νερό: είναι αυτό που πρακτικά δε κινείται ή κινείται βραδύτατα. Λέγεται και «απολιθωμένο» νερό. Είναι συνήθως υδροστατικά απομονωμένο και δεν υπόκειται στον υδροδυναμισμό. Περιέχει σε διάλυση μεγάλες ποσότητες αλάτων ή κατά διαφορετική έκφραση βρίσκεται σε χημική ισορροπία με τα πετρώματα. [...]
Μπορεί να είναι παλιό νερό (vadose) που καταστράγγισε, ή νερό κάποιας παλιάς λίμνης ή θάλασσας ή υδροφόρου στρώματος που εγκλωβίστηκαν και απομονώθηκαν κατά διαφόρους τρόπους κατά την ιζηματογένεση και γενικά κατά τις μεταβολές του στερεού φλοιού της Γης και έτσι τα βρίσκουμε σε βαθιές πετρελαιοφόρες ζώνες κλπ. Μπορεί ακόμα να προέκυψαν από την «απόσταξη» ιζηματογενών πετρωμάτων που βρέθηκαν σε επαφή με μάγμα ή να προήλθαν από τη μεταμόρφωση ιζηματογενών πετρωμάτων και εξωθήθηκαν από γεωστατικές πιέσεις επειδή τα μεταμορφωμένα έχουν πολύ μικρότερο πορώδες σε σχέση με τα ιζηματογενή ή επειδή κατά τη μεταμόρφωση ένυδρα άλατα μετατράπηκαν σε άνυδρα.

Θέλει, λοιπόν, κάποιος να το βάλει σε ένα εκλαϊκευμένο βιβλίο για το περιβάλλον. Περισσότερο θέλει να καταλάβει τι τρέχει με τον όρο για να τον σερβίρει σωστά στον αναγνώστη, έστω και «απολιθωμένο» αν αυτό έχει επικρατήσει, αλλά με μια καλή επεξήγηση, παρά να έχει απαίτηση να συμφωνήσουν οι επιστήμονες και οι λεξιλόγοι και η ΕΛΕΤΟ, ας πούμε.

Ταυτόχρονα είναι χρήσιμο να επισημαίνουμε μερικά πράγματα. Γλωσσικά και ενδεχομένως και επιστημονικά, σίγουρα όμως λογικά, το απολιθωμένο νερό είναι από λάθος ως γελοίο. Επομένως η διαδικασία με την οποία επιλέγονται κάποιοι όροι από τους πανεπιστημιακούς θέλει ταχύτατη αναθεώρηση. Εμείς μπορεί να το κάνουμε για πλάκα και για να περάσουμε την ώρα μας. Οι διδάσκοντες θα πρέπει να το δουν πιο σοβαρά.
 
Ευχαριστώ Dr :-). Την επόμενη φορά όλες οι μπύρες κερασμένες. 4 γεωλόγους που ρώτησα με αφορμή την συζήτηση εδώ μου είπαν αυτό που σας είπα κι εγώ. Δεν είναι παράξενο, γιατί όλοι διδαχτήκαμε τα ίδια. Σε κάθε περίπτωση fossil water είναι το νερό με μεγάλο χρόνο παραμονής στο υπέδαφος (long residence time). Παίρνει μέρος στον υδρολογικό κύκλο -τον οποίο σκέφτηκε πρώτος ένας γάλλος τσάγκαρης το 1600 με 1700 αλλά οι ειδικοί της εποχής τον κορόιδεψαν- αλλά αργεί να ξαναβγεί στην επιφάνεια.
 

MAKIS

New member
Καλημέρα σε όλους σας και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εγώ βρέθηκα στην ανάγκη να μεταφράσω τη λέξη fossil water. Για να είμαι ειλικρινής, που πάντα είμαι, το απέδωσα ως απολιθωματικά νερά. Δεν γινόταν αλλιώς, το βιβλίο πρέπει να τελειώσει.
Σας ευχαριστώ και μπράβο σας
Μάκης
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Untouched water as old as 2.6 billion years is found: Don't drink it


Gas that bubbles out of the floor in a deep mine has a chemical composition that can provide the food source for microbes living in deep ancient fluids underground.


Nearly 1.5 miles beneath Earth's surface, scientists have discovered pockets of water that have remained in isolation for more than a billion years.

What you see in that picture above is probably some of the oldest water on the planet, and scientists say it could be teeming with microscopic life.

The ancient water bubbling up from the floor of a zinc and copper mine near Timmins in Canada's Ontario province looks crystal clear, but it would not make a cool refreshing drink.

Scientists say it is warm to the touch and much saltier than seawater.

The water is also rich in dissolved hydrogen and methane gas as well as noble gases and their isotopes.

The chemical reactions of the gases could build up enough energy to support life that has been hidden from the sun for more than a billion years, a team of researchers report in a study published in the journal Nature.
[...]
 
Top