Λεξιπλασίες (Nonce words)

τρανσπεζόδρομος (ο) : δίοδος μεταξύ κτισμάτων που ο επίσημα καταχωρημένος χαρακτηρισμός της ως πεζοδρόμου δεν συνάδει προς την πραγματικότητα ενός αχταρμά πάρκινγκ, τραπεζοκαθισμάτων, διέλευσης πεζών και διέλευσης οχημάτων.
 

nickel

Administrator
Staff member
στομφόλυγες (οι) λόγος κενού περιεχομένου που εκφέρεται με επιτηδευμένο, πομπώδες ύφος
 
στομφόλιγες (οι) λόγος ατόμου του οποίου η επίδοση σε στομφόλυγες είναι πολύ κατώτερη του ευλόγως αναμενομένου.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
στομφόληγες (οι) - Άνθρωποι που τελειώνουν πάντα τις στομφόλυγες ή τις στομφόλιγές τους χρησιμοποιώντας μια στομφώδη πομφόλυγα.
 

nickel

Administrator
Staff member
στομφόλεγες δεύτερο ενικό πρόσωπο του ενεστώτα του ρήματος στομφολέγω, π.χ. Εγώ σου μιλούσα με στοιχεία κι εσύ στομφόλεγες περί ανέμων και υδάτων!
 

daeman

Administrator
Staff member
...
στομφόληκτος -η -ο: λόγος, ομιλία, γενικώς απεύθυνση (άλα μου!) σε κοινό, η οποία καταλήγει με τον προβλεπόμενο στόμφο
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
στομφόπληκτος -η -ο: Κάποιος που υποφέρει όντας αναγκασμένος να ακούει στομφώδεις παρλαπίπες.
 
στόμφυλα (τα): Στομφώδες ίζημα που απομένει όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός απ' τους στομφόλυγες. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή στομφόρροιας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ευτυχώς ξεπεράσαμε τη στομφοπληξία, καιρός ήταν.

Το φουμπού είναι ένας καθιερωμένος νεολογισμός, ακρωνύμιο με το πλεονέκτημα της συντομίας και, γι' αυτό το λόγο, πρόσφορο για σύνθετες λέξεις. Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω τον όρο φουμπουφοβικός για όποιον απεχθάνεται ή φοβάται το Facebook σε διάφορες εκφάνσεις του και για διάφορους λόγους.

Ας σημειωθεί ότι στο ΛΝΕΓ και στο Χρηστικό, οι λέξεις -φοβία και -φοβικός δεν περιλαμβάνουν τη σημασία της απέχθειας, αντιπάθειας, εχθρότητας. Θα πρέπει να πας σε συγκεκριμένες λέξεις για να τη βρεις, π.χ. ομοφοβία «η αντιπάθεια για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και τους ομοφυλόφιλους» (ΛΝΕΓ).
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Περιέργως, το προφανές "facebook phobia" δίνει μόνο 183 γκουγκλίσματα (ένα από αυτά στο urban από το 2010) συν το επίθετο "facebook phobic" με 164, ενώ το συντετμημένο "fb phobia" μόνο 149. Αφοβία.

Παρέμπ, εγεννήθη αυτοίς νέος όρος, λατινοελληνικό υβρίδιο, το visiolibrophobia, πολύ πομπώδες για τα γούστα μου, και σπάνιο.
 

SBE

¥
Με αφορμή το ρεπορτάζ της Φαινάνσιαλ Τάιμς για τα συμβάντα σε φιλανθρωπική εκδηλωση μόνο για κυρίους, βρήκα άρθρο περί νεοπλουτίστικης συμπεριφοράς που με έκανε και γέλασα με τις λεξιπλασίες του. Αξίζει να διαβαστεί για αυτές. Μια μικρη λίστα:
Sublebrities
Eyes Wide Shit
fauxlanthropic event
arseoisie
 

nickel

Administrator
Staff member
Σκεφτόμουν πόσο ωραία εξελληνίσαμε τον Ivanhoe σε Ιβανόη.

Παράλληλη σκέψη με τη λεξιπλασία που μου βγήκε πρωινιάτικα: Ivan's hoe.
 

Earion

Moderator
Staff member
... Αναρωτιέμαι αν σας έχει τύχει η εξής συνθήκη:

Βρίσκεστε πίσω από ένα αυτοκίνητο που αργεί χαρακτηριστικά, βάζοντας σε δοκιμασία την υπομονή σας, κι ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζετε σε φανάρι που είναι στο πορτοκαλί και σε δευτερόλεπτα θα γίνει κόκκινο. Ο οδηγός του σταματά, ενώ αν είχε ζωηράδα και ετοιμότητα θα μπορούσε να περάσει και να σας επιτρέψει κι εσάς να διαφύγετε τον κλοιό του κόκκινου, έστω και με ενός δευτερολέπτου οριακή καθυστέρηση (στο τσακ, που λέμε). Εσείς παραιτείστε από τη σκέψη και πατάτε φρένο, έχοντάς το πάρει απόφαση ότι θα υπομείνετε το φανάρι. Την επόμενη στιγμή εκείνος, εντελώς απροσδόκητα, επιταχύνει, περνάει και σας αφήνει στα κρύα του λουτρού.

Πώς θα το λέγαμε αυτό;​

Η απάντηση (από τον κατεξοχήν αρμόδιο) μπορεί να δοθεί εφτά χρόνια μετά. Δεν πειράζει, αφού είμαστε ακόμα ζωντανοί...

«Κιτρινοκαμπάνιας»

Ο προπορευόμενος οδηγός που προχωράει τόσο αργά όσο χρειάζεται για να περάσει οριακά με κίτρινο, υποχρεώνοντάς σε να σταματήσεις στο κόκκινο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Προσοχή πού θα μπει το διπλό σύμφωνο:

προσσελήνωση : προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης

προσελλήνωση : ανώμαλη προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα (όπου το τρίπτυχο Αξιοκρατία, Αξιολόγηση, Αριστεία είναι Ανάθεμα).


Κλεμμένο από σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου: http://www.kathimerini.gr/961651/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-dhmhtrh-xantzopoyloy-280418

Την προσσελήνωση τη συζητήσαμε εδώ: https://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11981
 

Zazula

Administrator
Staff member
εργελοιοποιώ, εργελοιοποίηση = τα εργαλειοποιώ & εργαλειοποίηση όταν υποκείμενο είναι η κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ· στο νέο σχέδιο νόμου εργελοιοποιείται η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
 
Top