–είστε, –ήστε, –ίστε: Είστε ή δεν είστε του κλαμπ;

nickel

Administrator
Staff member
Τι να κάνουμε; Βάζει ο άλλος το κουστουμάκι του, ελέγχει τα μανικέτια του και βγαίνει μετά και λέει με τον απαραίτητο στόμφο «Παρακαλείσθε να...». Και, αφού δεν έχει μάθει ακόμα να βγαίνει με άλλο κουστούμι εκτός από του μπάτλερ, ακολουθούν και τα άλλα κουστουμαρισμένα «σθ». Δεν βαριέσθε, θα ξεπερασθεί κι αυτός ο σκόπελος. :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Κάθε φορά που διαβάζω «Παρακολουθείστε...», η πρώτη μου αντίδραση είναι «Για καινούργιο μού το λες;». Η δεύτερη είναι: «Και πού είσαι ακόμα...». Η τρίτη συνήθως είναι: «Α, ήθελε να πει “Παρακολουθήστε...”». Όπως σ' αυτή τη σελίδα του in.gr:

*Παρακολουθείστε στο Διαδίκτυο τα ταξίδια ενός μεγάλου λευκού καρχαρία
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231238091

Αλλά δεν το λέω τόσο για να επισημάνω το λάθος (να 'ταν σπάνιο...), όσο για να σας παροτρύνω να παρακολουθήσετε κι αυτή τη διάσταση της τεχνολογίας.
:upz:
 

nickel

Administrator
Staff member
Να πούμε στους γλωσσολόγους που γράφουν τα κείμενα στη συσκευασία της φέτας Ήπειρος ότι:

Διατηρείστε όμορφη με γάλα γαϊδούρας.
Διατηρήστε τη φέτα στην άλμη.

Γιατί όταν διαβάζω «Διατηρείστε την στην άλμη», το θεωρώ ικανό λόγο να αλλάξω μάρκα. :)

 

SBE

¥
Αν σου έλεγε όμως Διατηρείστε στην άλμη, θα είχες λάβει συμβουλή ομορφιάς δωρεάν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Φίλοι της Καθημερινής, το ξέρετε, παρακολουθείστε. Οπότε, κάντε κάτι γι' αυτό εδώ:



(Ναι, κάντε το «ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER».)
 
Μου ήρθε προχτές διαφημιστικό email από γνωστό κατάστημα για ένα σύστημα παρακολούθησης με κάμερες. Στο email αυτό αναφερόταν όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές «Παρακολουθείστε». Θέλοντας να τους υποδείξω το λάθος τους με λίγο καυστικό τρόπο, τους απάντησα ζητώντας να μου εξηγήσουν ποιος με παρακολουθεί και γιατί :cheek: Δυστυχώς η λεπτή ειρωνεία μου δεν έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να προσπαθούν τρία άτομα εδώ και δύο ημέρες να με πείσουν ότι δεν με παρακολουθεί κανείς :laugh::laugh: Το αποκορύφωμα όμως ήταν το σημερινό email, που γράφει: «Σε καμία περίπτωση δεν «παρακολουθήστε» [sic] εσείς από κάποιον...».
Μετά από αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να εγκαταλείψω την προσπάθεια ή να το τραβήξω λίγο ακόμα... :devil::devil:

ΥΓ. Στο ίδιο email υπάρχει και ένα ωραιότατο και ισοπεδωτικότατο *απεστάλλει...
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω ξεραθεί στα γέλια, σου λέω.

(Έκανα μια μικρή επέμβαση στο όνομα του καταστήματος.)
 

SBE

¥
Μην εγκαταλείψεις πριν τους εξηγήσεις το λάθος τους, γιατί μόνοι τους δε φαίνεται να το καταλαβαίνουν.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ταυτοχρόνως ερωτοτροπήστε και με τη γραμματική, αλλά μην της πετάξετε και πάρα πολύ τα μάτια έξω... :p
 

Attachments

  • 10352835_248982298643272_6134054407103452510_n.jpg
    10352835_248982298643272_6134054407103452510_n.jpg
    12.9 KB · Views: 308
Και φυσικά λείπουν τα διαλυτικά από το «ευφυΐα». :)

Εξαιρετική και πολύ χρήσιμη η εναρκτήρια ανάρτηση του νήματος. Το μόνο που με παραξένεψε ήταν η συμπερίληψη του «φωτογραφήστε» στον εκτενή κατάλογο προστακτικών. Εδώ και λίγα χρόνια –από τότε, δηλαδή, που άρχισα να εξερευνώ τα λεπτότερα σημεία της ορθογραφίας– κάνω στο μυαλό μου τη χρήσιμη διάκριση μεταξύ του «φωτογράφιση» και του «κινηματογράφηση», τα οποία αντιπροσωπεύουν συνοπτικά τον κανόνα για τα παράγωγα των ρημάτων σε «-ίζω» και «-ώ» αντιστοίχως. (Επίσης, «διαχείριση» και «επιχείρηση».) Η πρώτη κατάληξη θα έπρεπε λογικά να μας δώσει προστακτική «φωτογραφίστε», και δεν έχω υπ' όψιν ρήμα «φωτογραφώ» (αν και συχνά εκπλήσσεται κανείς από τα σύγχρονα παράγωγα αγνώστων αρχαίων λέξεων).


[Πρώτο μου σχόλιο στη Λεξιλογία... Αντλώ εδώ και καιρό υλικό για τις μελέτες μου από αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα ιστότοπο και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου στη συζήτηση. Οι γνώσεις μου δεν συγκρίνονται με αυτές των εκλεκτών επαγγελματιών της γλώσσας, φυσικά, αλλά με ενδιαφέρει η ετυμολογία και γενικότερα η γλώσσα και η ορθή χρήση της, κι αυτό με έχει οδηγήσει σε καινούργια, παράξενα μονοπάτια, όπως η μελέτη της αρχαίας γραμματικής (την οποία αντιπαθούσα στο γυμνάσιο) και η πιο κριτική εξέταση του μονοτονικού συστήματος, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσα φυσικό και αυτονόητο. Αναρωτιέμαι πού αλλού θα με βγάλουν... Αλλά θα πρέπει να κλείσω εδώ αυτήν την εισαγωγική παρένθεση (ή μήπως συστατική; ), καθώς έχω ήδη ξεφύγει από το θέμα.]
 

Zazula

Administrator
Staff member
Και φυσικά λείπουν τα διαλυτικά από το «ευφυΐα». :)
Ε ναι, περιλαμβάνεται κι αυτό στο "οφθαλμοπέταγμα". :laugh:
Αλλά έχει προταθεί εδώ και η κατάργηση του δίψηφου φωνήεντος υι (http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8065-υιοθεσία-υοθεσία), περίπτωση κατά την οποία τα διαλυτικά δεν θα χρειάζονταν.
.
.

Με ενδιαφέρει [...] και η πιο κριτική εξέταση του μονοτονικού συστήματος, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσα φυσικό και αυτονόητο.
Βλ. κ. http://lexilogia.gr/forum/showthrea...ζουμε-το-«γιά»&p=101132&viewfull=1#post101132
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλωσόρισες, Πιέριε δούκα, και ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι στις μελέτες σου.

Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση για το φωτογραφήστε. Ρήμα φωτογραφώ (και ουσιαστικό φωτογράφησις) λημματογραφείται στο Αντιλεξικό, στον επίτομο Δημητράκο με τη διαλυμένη ράχη πάνω στο γραφείο μου, αλλά και στον πρώτο μου Τεγόπουλο-Φυτράκη (παράλληλα υπάρχει εκεί και το φωτογραφίζω). Στο ΛΚΝ, όπως θα έχεις ήδη δει, υπάρχει μόνο το φωτογραφίζω. Στο ΛΝΕΓ 1η έκδ., το λήμμα φωτογραφώ (που υπάρχει, κατά το λεξικό, από το 1861) παραπέμπει στο λήμμα φωτογραφίζω.

Επομένως (υποβλητική μουσική) πότε και, κυρίως γιατί, χάθηκε η φωτογράφηση ενώ έμεινε η κινηματογράφηση; Κατά πώς φαίνεται, μάλλον είναι πρόσφατη η εξέλιξη αυτή. Συνέβαλε το ΛΝΕΓ σε αυτό; Μυστήριο αν και όχι απίθανο.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Επομένως (υποβλητική μουσική) πότε και, κυρίως γιατί, χάθηκε η φωτογράφηση ενώ έμεινε η κινηματογράφηση; Κατά πώς φαίνεται, μάλλον είναι πρόσφατη η εξέλιξη αυτή. Συνέβαλε το ΛΝΕΓ σε αυτό; Μυστήριο αν και όχι απίθανο.

Καλά το πας το πρώτο ντραφτ του σεναρίου για το πιτς στο στούντιο, με τιζεράκι. Αν δεν βάλεις όμως λίγο σεχ (ή μπάλα, κάναν φόνο, καμιά συνωμοσία, λίγη αγωνία), κλάφ' τα, θα μας πάρουνε το μπάτζετ τα χελωνονιντζάκια.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Έτσι μπράβο, αυτός είσαι! Καμιά κόρη μήπως έχει ο κυρ-Στέλιος, καμιά ανηψούλα ίσως, καμιά λυγερή βεργάρα;
Μην τη βγάλουμε με τη Χέλγκα. Δηλαδή... όχι εμείς, αλλά οι θεατές της τυριλογίας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθες, Δούκα. Διέγραψα το φωτογραφήστε επειδή λέω φωτογραφίζω και δεν ξέρω γιατί το έγραψα έτσι. Είναι περίεργη περίπτωση. Αν το γράψει κάποιος άλλος και του το αλλάξω, θα δικαιούται να μου πει: «Μα καλά, αφού όλοι λέμε φωτογραφηθεί». Είναι περίπτωση που από το φωτογραφήσει πήγαμε στο φωτογραφίσει και φωτογραφίζω, αλλά το παθητικό δεν ακολούθησε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι περίπτωση που από το φωτογραφήσει πήγαμε στο φωτογραφίσει και φωτογραφίζω, αλλά το παθητικό δεν ακολούθησε.
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον πώς έγινε αυτή η αλλαγή για το φωτογραφώ/φωτογραφίζω (που φαίνεται να παρακολούθησε το ζωγραφίζω). Δεν υπήρξε ανάλογη μεταβολή σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, με ποικίλο πεδίο εφαρμογής, π.χ. ιχνογραφώ/ιχνογραφία/ιχνογραφήστε και εικονογραφώ/εικονογραφία/εικονογραφήστε, ακτινογραφώ/ακτινογραφία/ακτινογραφήστε, στενογραφώ/στενογραφία/στενογραφήστε και δακτυλογραφώ/δακτυλογραφία/δακτυλογραφήστε, βιογραφώ/βιογραφία/βιογραφήστε κ.ο.κ.
 
Top