lapsus clavis

nickel

Administrator
Staff member
Στο κείμενο κάποιου που περιγράφει τις ταλαιπωρίες του με την εφορία:

[... ] Αυτό ήταν το σημείο που ο Έφορας με λυπήθηκε. Με είδε που ήμουν φανερά έτοιμος να λιποθυμήσω [...] και με άφησε να προσπαθήσω να μαζέψω ό,τι είχε μείνει πεταμένο δεξιά αριστερά σε διάφορους εφοριαμούς. Έτσι κατάφερα να περισυλλέξω περίπου το 80% των βιβλίων. [...]

Δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για λεξιπλασία, σίγουρα όχι για πρόβλημα πληκτρολόγησης. Δεν αποκλείω να αποτελεί πεποίθηση ότι ο εφοριαμός γράφεται έτσι επειδή τα απαίσια αυτά μεταλλικά κουτιά ζουν και αναπτύσσονται στις εφορίες, ;-)
 
Δεν αποκλείω να αποτελεί πεποίθηση ότι ο εφοριαμός γράφεται έτσι επειδή τα απαίσια αυτά μεταλλικά κουτιά ζουν και αναπτύσσονται στις εφορίες
Προσωπικά μόνο έτσι θα το καταλάβαινα (δηλ. ως λογοπαίγνιο), καθώς η ορθογραφία είναι "φωριαμός"
 
Προσωπικά μόνο έτσι θα το καταλάβαινα (δηλ. ως λογοπαίγνιο), καθώς η ορθογραφία είναι "φωριαμός"
Να δούμε για πόσο… Το εμπόριο δείχνει να έχει αποφασίσει ότι το προτιμάει με όμικρον, όπως συμπεραίνει ο θείος Γούγλης. Εγώ ο ίδιος πρωτοέμαθα τη λέξη ως *φοριαμός, και έτσι τη συναντώ συνήθως· άργησα να μάθω ότι στα λεξικά λημματογραφείται με ωμέγα. (Από τα τρία λεξικά που μπορώ να δω, μόνο το Χρηστικό περιλαμβάνει —ως εσφαλμένη— την ορθογράφηση με όμικρον.)
 

SBE

¥
Κι εγώ διαβάζοντάς το σκέφτηκα χμ, ενδιαφέρον λογοπαίγνιο, αν και δεν έχω ιδέα ποιά είναι η λέξη που προσπαθεί να λογοπαίξει. Πάλι καλά που το εξηγήσατε, γιατί η λέξη βρίσκεται κάπου δίπλα στην πυροσβεστική φωλέα στο μυαλό μου. Και στην ταμπελίτσα μη κύπτετε στα παράθυρα των τρένων, της εποχής που τα παράθυρα των τρένων άνοιγαν.
 
Να δούμε για πόσο…
Ε...λέγε λέγε και γράφε γράφε το λάθος, πού θα πάει...όλο και κάποιος Χαραλαμπάκης θα βρεθεί να περάσει από το "εσφαλμένο" στο ισότιμο "φωριαμός" (και "φοριαμός") ένεκα η ...χρήση;-)

ΥΓ.
Έχει γούστο να αναφέρω ότι στο παρελθόν πάλευα μέσα σε ολόκληρο δημόσιο οργανισμό να τους φέρω σε "θεογνωσία". Δεν είχα αφήσει έγγραφο για έγγραφο και επιγραφή για επιγραφή που να μην τη διορθώσω σχολιάζοντας ("εεεπ, μας βλέπουνε!")
 
Αυτό τώρα δεν είναι lapsus clavis αλλά lapsus mentis, το βάζω όμως εδώ γιατί νομίζω ότι εδώ ταιριάζει.

Μεταφράζω ένα παιδικό βιβλίο για το διάστημα και είμαι στον πλανήτη Άρη, που μόλις ξεκίνησα να τον γράφω... Μάρτη. :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Μου θύμισες τη φασαρία που είχε γίνει για την ταμπέλα στο Πεδίο του Άρεως, όπου για μένα το πρόβλημα ήταν στο Α! (αντί για I) δίπλα στον King Constantine.


pedion-toy-areos.jpg
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο πληκτρολίσθημα της ημέρας, η λέξη για το υπνοδωμάτιο (λόγω της γειτνίασης ρ-τ) γράφτηκε «κρεβατοκάματα»· μια χρησιμότατη λέξη τώρα που το σκέφτομαι, μετά τα μεροκάματα και τα νυχτοκάματα, για να δηλώσει ουδέτερα — και δίχως τον απαξιωτικό στιγματισμό που συνδηλώνει η λέξη προστυχοκάματα‡ — τις οικονομικές απολαβές των εργατών και των εργατριών τού σεξ.

Βέβαια το πληκτρολίσθημα είναι τόσο συχνό, που φέρνει του κόσμου τα (ακούσια) ευρήματα: https://www.google.com/search?q="κρεβατοκάματα"&nfpr=1

‡βλ. περιοδικό MAX, τ. 90 (9/1997), σ. 142
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι ακριβώς λάθος πληκτρολόγησης, αλλά ένα νεότερο πεδίο που ίσως απαιτεί δικό του νήμα: Τι είπα εγώ και τι κατάλαβε το μικρόφωνο. Όπου «το μικρόφωνο» είναι το πρόγραμμα που σου παρέχει την ευκολία που έχουμε στα (έξυπνα) τηλέφωνα ή στα κείμενα του Google να υπαγορεύουμε αντί να πληκτρολογούμε. (Τα εκμεταλλεύομαι και τα δύο όταν το θυμάμαι και το κείμενο είναι μεγάλο.)

Υπαγορεύω κείμενο που μου έχει φέρει κάποιος για να στείλει στη διαχείρισή του σπιτιού του. Διαβάζω: «και αυξάνουν τους κινδύνους μολύνσεων από ποντικούς και κατσαρίδες». Το πρόγραμμα καταλαβαίνει: «αυξάνουν τους κινδύνους μολύνσεων από πολιτικούς και κατσαρίδες».

Πρέπει να αρχίσει να μπαίνει τεχνητή νοημοσύνη σ' αυτά τα προγράμματα. Ή μήπως αυτό έφταιξε;
 

SBE

¥
Που να δεις το δικό μου τί καταλαβαίνει ώρες ώρες, σε σημείο που σκέφτομαι βρε μπας και έχω αρχίσει να έχω παραισθήσεις και να νομίζω ότι λέω άλλα από αυτά που λέω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και πώς θα ήταν φυσιολογικό να στραβογράψει κανείς τις ιστορίες που μας μαθαίνουν ιστορία; Μα μαθιστορήματα, φυσικά!
 
Top