11-6-2013: Κλείνει η ΕΡΤ

Και συμφωνώ απόλυτα. Μόνο που, κατά πάσα πιθανότητα, από τα τέσσερα ευρώ που εισπράττουν από όλους μας, ακόμα κι απ' αυτούς που δεν έχουν τηλεόραση, ακόμα και από το καντήλι των πεθαμένων, τα τρία (ή έστω τα δύο) μπαίνουν στις τσέπες επιτηδείων ή πληρώνουν τις κόρες των υφυπουργών για να γίνουν σταρ της τηλεόρασης. Να τα δίνουμε και τα τέσσερα, αρκεί να υπάρχει διαφάνεια, επαγγελματισμός και αξιοκρατία.
- S

Το 1 πάντως πήγαινε σε ΑΠΕ.
 

daeman

Administrator
Staff member
Broadcasting. Συνήθως εκπομπή, αλλά και μετάδοση (transmission).
...
Με την ευκαιρία: Το BBC μεταφραζόταν παλιά Βρετανικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, αλλά στεγάζει και την τηλεόραση από πριν από τον τελευταίο Παγκόσμιο.
(Bit of
trivia: Television broadcasting was suspended from 1 September 1939 to 7 June 1946 during the Second World War. A widely reported urban myth is that, upon resumption of service, announcer Leslie Mitchell started by saying, “As I was saying before we were so rudely interrupted...” In fact, the first person to appear when transmission resumed was Jasmine Bligh and the words said were “Good afternoon, everybody. How are you? Do you remember me, Jasmine Bligh ...?”)

Όπως το δικό μας ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) έγινε ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση)...

... και τώρα ΝΕΡΙΤ ή ΝΕΡΔΤ - ή ΝΕΡΤ, όπως την έλεγα χτες, Νέα ΕΡΤ. Θα την «επανιδρύσουν» κι αυτήν όπως «επανιδρύουν το κράτος» τόσα χρόνια· εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ άλλο τέτοια «επανίδρυση», πονάει πολύ και ούτε στον καναπέ δεν μπορώ να καθίσω πια. Δηλαδή θ' αλλάξει ο Μανωλιός και θα κάνει τα ρουσφέτια του αλλιώς.

Broad-casting: Cast them all out - and the baby with the bathwater - but keep that broad we saw during casting.


Από τον δίσκο Before We Were So Rudely Interrupted, το τραγούδι του Ντίλαν It's all over now, Baby Blue από τους παλιούς νέους εκ νέου Original Animals:


You must leave now, take what you need, you think will last
But whatever you wish to keep, you better grab it fast
Yonder stands your orphan with his gun
Crying like a fire in the sun
Look out the saints are comin' through
And it's all over now, Baby Blue

The highway is for gamblers, better use your sense
Take what you have gathered from coincidence
The empty-handed painter from your streets
Is drawing crazy patterns on your sheets
This sky, too, is folding under you
And it's all over now, Baby Blue

All your seasick sailors, they are rowing home
All your reindeer armies, are all going home
The lover who just walked out your door
Has taken all his blankets from the floor
The carpet, too, is moving under you
And it's all over now, Baby Blue

Leave your stepping stones behind, something calls for you
Forget the dead you've left, they will not follow you
The vagabond who's rapping at your door
Is standing in the clothes that you once wore
Strike another match, go start anew
And it's all over now, Baby Blue


After we were so rudely interrupted...



Σαμαρά, λ'ετά σ'ε τουά; Κούνια που σε κούναγε.

Lubing the tube will only get us dumbed down.
 
Πιο έξω, η ενημέρωση γίνεται από τα δελτία της τηλεόρασης. Αυτά. Αν οι επαρχιακοί σταθμοί απλώς αναμεταδίδουν το κεντρικό πρόγραμμα, μπορεί να είναι πιο φτηνό να εκπέμπουν από δορυφόρο και να αγοράσουμε δορυφορικά ραδιόφωνα.

Σφάλλεις στο πρώτο, λάθος εικάζεις στο δεύτερο. Παίζει πολύ ραδιόφωνο στην επαρχία, ιδίως σε επαγγελματικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατό να λειτουργεί τηλεόραση. Οι δε επαρχιακοί σταθμοί αναμεταδίδουν κάποιες ώρες το κεντρικό πρόγραμμα, και παράγουν δικό τους κάποιες άλλες. Έτσι υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δυνατά χαρτιά του κρατικού προγράμματος και στην κάλυψη της ειδησεογραφίας της τοπικής κοινωνίας.
 

daeman

Administrator
Staff member
... Παίζει πολύ ραδιόφωνο στην επαρχία, ιδίως σε επαγγελματικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατό να λειτουργεί τηλεόραση. Οι δε επαρχιακοί σταθμοί αναμεταδίδουν κάποιες ώρες το κεντρικό πρόγραμμα, και παράγουν δικό τους κάποιες άλλες. Έτσι υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δυνατά χαρτιά του κρατικού προγράμματος και στην κάλυψη της ειδησεογραφίας της τοπικής κοινωνίας.

Επιβεβαιώνω. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις και χωριά μάλιστα, το κρατικό πρόγραμμα είναι όαση σε σύγκριση με τους τοπικούς ιδιωτικούς σταθμούς, από όλες τις απόψεις, στο περιεχόμενο, στην κάλυψη των ειδήσεων, στον λόγο και το ύφος, στη μουσική, σε ό,τι τέλος πάντων* χαρακτηρίζει έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης - και διόλου αμελητέο - οι τοπικοί ιδιωτικοί κινούνται σχεδόν αποκλειστικά με βάση στενά τοπικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα.

* Μόνο οι διαφημίσεις συνήθως στους ιδιωτικούς έχουν μια κάποια αξία: είναι τόσο κιτς που στους Αθηναίους φαίνονται καλτ. Ελάτε όμως ν' ακούτε αυτό το «καλτ» όλη τη μέρα, να δείτε για πότε θα το πείτε καρακίτς.

Για τους τοπικούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, εδώ τουλάχιστον, δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο, μόνο ότι αν τύχει κατά λάθος να πέσω πάνω σε κάποιον (έχω συντονίσει την τηλεόραση σ' αυτούς για λόγους πληρότητας), μέχρι και το τηλεκοντρόλ λιγοθυμάει.
 
Όποιος αναρωτιέται πώς θα ξανανοίξει το ίδρυμα μέσα σε έναν μήνα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, ιδού η επανίδρυση της ΕΡΤ, όπως την φαντασιώθηκε η κυβέρνηση:

Κατ’ εξαίρεση, η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε., ύστερα από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου. Ο χρόνος εκτέλεσης και οι ειδικότεροι όροι καθορίζονται πάντοτε με τη σύμβαση.

Αυτό για όποιον έχει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για επιχείρηση εξυγίανσης.

Το μίνι ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τις τελευταίες στιγμές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (υποτιτλισμένο):

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όποιος αναρωτιέται πώς θα ξανανοίξει το ίδρυμα μέσα σε έναν μήνα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, ιδού η επανίδρυση της ΕΡΤ, όπως την φαντασιώθηκε η κυβέρνηση:

Κατ’ εξαίρεση, η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε., ύστερα από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου. Ο χρόνος εκτέλεσης και οι ειδικότεροι όροι καθορίζονται πάντοτε με τη σύμβαση.
Από την ΕΡΤ Α.Ε. στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.. Θα παραμείνουν οι ειδικές θέσεις, λέει. Ε ρε κόρη υφυπουργού που έχουμε να φάμε στη μάπα!

:)......
 
* Μόνο οι διαφημίσεις συνήθως στους ιδιωτικούς έχουν μια κάποια αξία: είναι τόσο κιτς που στους Αθηναίους φαίνονται καλτ. Ελάτε όμως ν' ακούτε αυτό το «καλτ» όλη τη μέρα, να δείτε για πότε θα το πείτε καρακίτς.

Είπαμε: "Ταβέρνααααα [έκο έκο έκο] το Σάνσετ [σετ σετ σετ σετ σετ]"
 

SBE

¥
Εγώ τώρα άνοιξα τον υπολογιστή μου, οπότε τα σημερινά ακόμα δεν τα έχω χωνέψει (χτες νόμιζα ότι μάλλον βρέθηκα σε παράλληλο σύμπαν και μ'έναν υπνάκο θα μου περάσει). Tι να σας πω ρε παιδιά, από χτες διαβάζω τι γίνεται εν Ελλάδι και το μόνο που λέω είναι που βρισκόμαστε ρε, εναλλαξ με το πού πηγαίνουμε ρε.

ΟΚ, κάποιος το πρότεινε*. Και βρέθηκαν μετά άλλοι που συμφώνησαν ότι είναι καλή ιδέα; Μα τόση έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, πια; Δηλαδή σκέφτηκε κανένας ηλίθιος ότι οι υπηρεσίες της κρατικής ραδιοφωνίας δεν γίνεται να κοπούν έτσι; Ή ακόμα πιο στοιχειωδώς, έχει υπόψη του κανένας τις υπηρεσίες αυτές ή νομίζουν ότι είναι μόνο ντοκιμαντέρ και τηλεπαιχνίδια η τηλεόραση;

Σκεφτόμουνα ότι αν σήμερα γίνει κανένας σεισμός 12 Ρίχτερ/ αποφασίσει ο Ερντογάν να μας βομβαρδίσει για να γλυτώσει από τα εσωτερικά του προβλήματα κλπ κλπ και δε μείνει τίποτα όρθιο, περιπτώσεις δηλαδή που σου συνιστούν να έχεις μαζί σου ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες, πώς στο καλό θα ενημερώνονται οι αποκλεισμένοι και ξεκομμένοι αν δεν υπάρχει το κρατικό ραδιόφωνο που καλύπτει όλη τη χώρα; Και οι ναυτιλλόμενοι, από πού θα ακούνε το δελτίο καιρού; Και ναι, το ξέρω ότι οι ναυτικοί έχουν άλλες πηγές πληροφόρησης, αλλά ο ερασιτέχνης ψαράς; Θα πρέπει να τρέχει το λιμενικό να τον σώσει επειδή βγήκε για βαρκάδα με καλό καιρό και δεν είχε ακούσει ότι θα χαλάσει; Και πως θα ξέρουν τι γίνεται στον κόσμο οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών, που δεν τους έχει κάνει την τιμή η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση;

* Οι μόνοι που μπορώ να σκεφτώ να προτείνουν κάτι τέτοιο είναι ή οι ιδιοκτήτες των άλλων σταθμών οι οποίοι δε νομίζω να ανησυχούσαν για την μικρή ακροαματικότητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αλλά μπορεί να ελπίζουν να αναλάβουν κάποιες από τις υπηρεσίες της- με το αζημίωτο βέβαια- ή κάποιος από τους "συμβούλους" που βρέθηκε ρουσφετικώς στα 25 του να "συμβουλεύει", δηλαδή κάποιο από αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν με τον Σταρ και τα περιοδικά του Κωστόπουλου και τους έπεφτε βαρύ το δελτίο καιρού με την Ευρυδίκη Καραμανή, τη μπαμπόγρια, που δεν τα λέει σαν την Πετρούλα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βαρέθηκα να αναφέρετε την Ανθή και πήγα να μάθω κι εγώ για τι μιλάτε. Τελικά αυτό ήταν το μοναδικό κέρδος που είχα ως τώρα στην ενημέρωσή μου.

Τι ωραία που θα ήταν να συμφωνήσουμε ότι δεν θέλουμε μια ΕΡΤ που θα μοιάζει με τα υπόλοιπα κανάλια και θα ψάχνει να κάνει νούμερα μέσα από τον ανταγωνισμό στη σάχλα, την ελαφρότητα και το τίποτα. Να την πληρώνουμε, αλλά να την πληρώνουμε για το ποιοτικό, λίγο πειραματικό και προχώ, με ισορροπημένο διάλογο, με περισσότερους καλεσμένους από το χώρο των ειδικών και όχι από το χώρο των άσχετων φωνακλάδων και των πολιτικών της μόστρας. Να μην ντρέπεται για καμιά στιγμή του προγράμματός της, να ταρακουνά τους βολεμένους και να ταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Να ενοχλεί έξυπνα και όχι σαν αφηνιασμένο μειράκιο. Να φέρνει τη χώρα όλο και πιο μπροστά, όχι να τη θάβει πιο βαθιά.

Αιώνια αισιόδοξος

(Γραφόταν πριν της SBE, και δεν ξέρω τι λέει.)
 
ΟΚ, κάποιος το πρότεινε*. Και βρέθηκαν μετά άλλοι που συμφώνησαν ότι είναι καλή ιδέα; Μα τόση έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, πια;
Σκέψου το καλύτερα, θα δεις ότι αυτός που το πρότεινε είναι πανέξυπνος: σου λέει «Πρέπει να απολύσουμε 4000 άτομα μέσα στο καλοκαίρι - κλείνουμε λοιπόν την ΕΡΤ, δηλώνουμε στην τρόικα 2000 απολύσεις, την ξανανοίγουμε έναν μήνα μετά και βάζουμε μέσα μόνο τους δικούς μας». Το είπε κι ο resident παραπάνω. Μέτρα τρυγόνια με ένα σμπάρο...
 

SBE

¥
dharvatis, μου λες ότι δεν είναι ηλιθιότητα, είναι κουτοπονηριά. Έστω. Αλλά παραμένει ηλιθιότητα γιατί κόβει, έστω και προσωρινά, ουσιώδεις υπηρεσίες. Επιπλέον, ήδη έχουν μέσα μόνο τους δικούς τους, αφού η ΕΡΤ πάντα ήταν κομματικό μαγαζί.
 
dharvatis, μου λες ότι δεν είναι ηλιθιότητα, είναι κουτοπονηριά. Έστω. Αλλά παραμένει ηλιθιότητα γιατί κόβει, έστω και προσωρινά, ουσιώδεις υπηρεσίες. Επιπλέον, ήδη έχουν μέσα μόνο τους δικούς τους, αφού η ΕΡΤ πάντα ήταν κομματικό μαγαζί.
Πώς λέμε στα Ελληνικά «they couldn't care less» για τις υπηρεσίες; :-)
Όσο για τους δικούς τους, πρώτον τώρα θα έχουν μόνο τους «δικούς τους δικούς τους» (γιατί μέχρι τώρα είχαν φορτωθεί και τους «άλλους δικούς τους», από τα παλιά ρουσφέτια), και δεύτερον θα γλιτώσουν τους μισθούς των άλλων αποχρώσεων που δεν είναι και λίγα λεφτά...
 

SBE

¥
Πώς λέμε στα Ελληνικά «they couldn't care less» για τις υπηρεσίες; :-)

Ε, αυτό δεν είναι ανησυχητικό;
Άσε που το ίδιο θα μπορούσε να γίνει απολύοντας 2000 υπαλλήλους άλλης κρατικής υπηρεσίας, από αυτές που δεν πρόκειται να τις κλάψει κανένας, και ξαναπροσλαμβάνοντάς τους.

ΥΓ Ποιά Ανθή ρε παιδιά;
 

SBE

¥
Αστειεύεσαι, έτσι; :-)

Νομίζω ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά αστείου και σοβαρού πλέον.

Σοβαρά πάντως, αν έκλεινα μερικές μικρές δημόσιες υπηρεσίες το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με λιγότερο θόρυβο. Να υποθέσω ότι ο θόρυβος ήταν το ζητούμενο;
 
Top