11-6-2013: Κλείνει η ΕΡΤ

Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε την ΝΕΤ πριν τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά έπαιζε 24/24 ντοκιμαντέρ. Παίζει να έβλεπα και 5-6 ώρες την ημέρα τηλεόραση, αποκλειστικά ΝΕΤ. Η ΕΡΤ3 έπαιζε ντοκιμαντέρ πολύ συχνά, επίσης. Θα ήθελα η ΕΡΤ να έχει τέτοιο κανάλι, αποκλειστικά με ντοκιμαντέρ. Τώρα, βέβαια, καληνύχτα, τα ντοκιμαντέρ δεν έχουν τηλεθέαση και βρήκαμε το νέο κακό της μοίρας μας: η τηλεθέαση της ΕΡΤ δεν ήταν αρκετά υψηλή (δηλαδή δεν είχε την πρώτη θέση, είχε την 3η-4η).
 

daeman

Administrator
Staff member
Μα ποια είναι η ουσιαστική διαφορά; Το κράτος το διοικεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Ο προϊστάμενος κάθε κρατικού υπαλλήλου είναι ο αρμόδιος Υπουργός στον οποίον υπάγεται η υπηρεσία του.
...

Yes Minister. :whistle:

The Middle-Class Rip-Off, 23-12-1982.

- Where did this appalling idea come from?
- My lord and master.
- I've always said we shouldn't let them out at weekends.


Θεωρητικά, θεωρία και πράξη είναι το ίδιο πράγμα. Στην πράξη, όμως, διαφέρουν.
 
Ναι εντάξει, υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον κρατικό και τον κυβερνητικό μηχανισμό. Όμως οι δομές του κράτους υπάγονται διοικητικά στην κυβέρνηση. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί η ΕΡΤ να είναι πραγματικά ανεξάρτητη αν εξακολουθεί να υπάγεται διοικητικά στην εκάστοτε κυβέρνηση.
 
Δεν ξέρω αν πρέπει να το γράψω γιατί η κουβέντα είναι πολύ καλή και ενδιαφέρουσα, αλλά πάντα στο Mad διάβαζα την Εύθυμη Πλευρά του...

Έτσι και τώρα μοιράζομαι μαζί σας μια εύθυμη πλευρά: Ο Τσακ Νόρις βλέπει ΕΡΤ κανονικά. :laugh:
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν θα ήθελα να αλλάξει το όνομα. Θα μπορούσε να μείνει ΕΡΤ. Αυτό το ΝΕΡΙΤ έχει κάτι το ξενέρωτο. Καλύτερα ΝΕΡΤΙ, έχει και μια ιστορική σειρά. Αν δεν υπήρχε ήδη σε ραδιόφωνο το ΝΤΕΡΤΙ, θα μπορούσαμε να δούμε κι αυτή την εκδοχή με το πρόσθετο Τ (τροϊκανή; τρίπτυχη; ταλαίπωρη;). Στα αγγλικά το σάιτ της θα μπορούσε να είναι και dirty.gr. Τόσες ευκαιρίες χαμένες!
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Επειδή η ταμπακιέρα μετράει, Net ή Gross η Ραδιοφωνία; Επειδή λείπει το κόμμα, Helle. :whistle:
Θα το βάλεις ώστε να σβήσω τούτο το ποστ ή θα παίξουμε νερντ γουόρς;
 
Βάζουμε κόμματα σε ανάπτυξη αρκτικόλεξων; Ρωτάω, δεν μου έχει περάσει ποτέ απ' το μυαλό.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Ναι, γιατί τότε γίνεται φράση και η έλλειψη της κατάλληλης στίξης μπορεί να αλλάζει το νόημα. Όπως εδώ:

Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Νετ και Τηλεόραση ≠ Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Νετ και Τηλεόραση.

Να το κρύψω μην το δει ο Μπαμπς και μας μαλώσει που δεν προτιμάμε το «διαδίκτυο», και θα 'χει δίκιο.

Επίσης, παρότι δεν ξεκίνησε σαν αρκτικόλεξο, αλλά γίνεται, ΥΠΔΒΜΘ:
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου, Μάθησης και Θρησκευμάτων
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό είναι ένα προβληματάκι που πρέπει να λυθεί και με τον ΣΜΕΔ, αλλά σε άλλο νήμα!
 

Zann

Member
Διαβάζοντας διάφορα χθες και σήμερα, τελικά πείστηκα ότι η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει. (Μη βιαστείτε να κρίνετε, δεν συμφωνώ ούτε με τον τρόπο που έγινε ούτε με την προτεινόμενη λύση). Αυτό που τελικά με έπεισε ήταν ο σύνδεσμος που παρέθεσε η Μπέρνι στο #59.

Δύο ενδιαφέροντα λινκ ακόμα είναι τα παρακάτω.

1
https://www.facebook.com/alikakos?ref=ts&fref=ts
Δημήτρης Αλικάκος.
Κάθε βράδυ που γινόταν ο προγραμματισμός της επόμενης μέρας, δηλαδή ποια θέματα θα καλυφθούν (θα γίνουν ρεπορτάζ), υπήρχε δίπλα από κάποια θέματα η λέξη SOS. Ήταν το ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟ που χαρακτήριζε όχι τη σπουδαιότητα ενός θέματος, αλλά τη σπουδαιότητα αυτού που το έδινε. Ήταν τα λεγόμενα θέματα «παραγγελιές».

Παράδειγμα: Ερχόταν ένα χαρτί π.χ. από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ που έλεγε «να καλυφθεί αυτό το θέμα και να παίξει στο κεντρικό δελτίο». Τα θέματα παραγγελιές (SOS) ήταν συνήθως ΑΣΗΜΑΝΤΑ (αν ήταν σημαντικά τα είχε αξιολογήσει ήδη ο αρχισυντάκτης βάρδιας). Και όταν λέμε ασήμαντα ας βάλει ό,τι θέλει ο νους σας (από ασήμαντες κομματικές εκδηλώσεις, μέχρι Γιορτή του Μελιού στην Άνω Παναγιά). Από κει και πέρα τα πράγματα έπαιρναν το δρόμο τους. Το (ασήμαντο) SOS του προέδρου ήταν η απόλυτη εντολή στην ΕΡΤ. Κλαρίνο όλοι.

Βέβαια ο Πρόεδρος ή ο Γενικός ή ο γνωστός παρουσιαστής δεν είχαν, τις περισσότερες φορές, άμεση σχέση με αυτό που ζητούσαν, αλλά ήταν παραγγελιές τρίτων (υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κοκ.). Θελήματα έκαναν οι άνθρωποι και δημόσιες σχέσεις.
Δικαίωμα σε παραγγελιές (εκτός από τους παραπάνω) έφτασαν να έχουν κάτι απίθανοι τύποι: συνδικαλιστές, μεγαλοπαράγοντες, ακόμα και κομματικά στελέχη που απευθείας σήκωναν το τηλέφωνο και απαιτούσαν.

2
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=25185
Η εμπειρία της Λένας Διβάνη από το ΔΣ της ΕΡΤ.
 

nickel

Administrator
Staff member
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=25185
Η εμπειρία της Λένας Διβάνη από το ΔΣ της ΕΡΤ.
Αυτά που περιγράφει η Λένα Διβάνη (και άλλοι) είναι πράγματα που με τον άλφα ή βήτα τρόπο συμβαίνουν στο σύνολο σχεδόν του δημοσίου, σε υπηρεσίες και σε υπουργεία. Εξυγίανση χρειάζεται παντού. Πρέπει όμως να είναι πραγματική εξυγίανση, όχι να φύγουν οι δικοί τους να έρθουν οι δικοί μας. Και να γίνει χωρίς να κλείνουν οι υπηρεσίες. Μπορείς να κλείσεις το υπουργείο παιδείας μερικούς μήνες για να το ξαναστήσεις καινούργιο; Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες: έτσι που είναι τώρα δεν μπορούν να συνεχίσουν, με κλείσιμο δεν γίνεται να αλλάξουν. Οπότε; Μια λύση θα μπορούσε να είναι η σταδιακή μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Ξεκινάμε να χτίζουμε σταδιακά το παντελώς καινούργιο διαδικτυακό υπουργείο τάδε. Σταδιακά υπηρεσίες από το παλιό υπουργείο θα περνάνε στο καινούργιο. Κάποια μέρα, πού θα πάει... θα έχω ξυπνήσει.
 

SBE

¥
Κι εγώ συμφωνώ με τον Νίκελ. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν θα έκλειναν ένα νοσοκομείο για να το ξαναφτιάξουν, θα έφτιαχναν το καινούργιο και θα μετέφεραν σιγά σιγά τις υπηρεσίες (αν και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί τώρα να δίνω ιδέες). Βεβαίως ακούμε ότι αν επιχειρούσαν κάτι τέτοιο οι συνδικαλιστές δεν θα το άφηναν να γίνει, αλλά αυτά είναι εικασίες. Ο εργαζόμενος που βρίσκεται μπροστά το δίλημμα ανεργία ή αίτηση για την ίδια δουλειά με άλλους όρους θα κάνει την αίτηση, ό,τι και να του πουν οι συνδικαλιστές.

Όσο για τις κατά παραγγελίαν ειδήσεις, καααααααλά τώρα. Ασήμαντα θέματα παίζουν όλοι οι σταθμοί, κι εφόσον ήταν ασήμαντα θέματα δεν έγινε και τίποτα. Για κάθε τι που παίζεται στα ΜΜΕ υπάρχει κάποιος λόγος. Μερικές φορές ο λόγος είναι η ακροαματικότητα, άλλες φορές η ανάγκη να γεμίσεις το μισάωρο. Και άλλες να κάνεις κάποιο ρουσφέτι. Έτσι δουλεύουν τα ΜΜΕ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Παρακολουθώ όσο μπορώ τις εκπομπές της ΕΡΤ που μεταδίδονται αποδώ κι αποκεί. Το αναμενόμενο (αλλά όχι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό) είναι ότι όλες οι συζητήσεις είναι μονόπαντες. Ποτέ ως τώρα δεν έχει φιλοξενήσει η ΕΡΤ τόσο πολύ αντιμνημονιακό λόγο! Κανένας παρουσιαστής δεν τολμά να φιλοξενήσει αντίλογο· κανένας αντίλογος, υποθέτω, δεν έχει το κουράγιο να φιλοξενηθεί. Η αυτοκριτική (η κριτική του τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ) περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές (παρότι σε ιδιωτικές συζητήσεις κάθε άνθρωπος της ΕΡΤ έχει να πει ιστορίες για σημεία και τέρατα). Ακόμα και άνθρωποι της ΕΡΤ που προσπαθούσαν ως τώρα να υπηρετήσουν δύσκολες ισορροπίες, έχουν αναγκαστεί από τα γεγονότα να υπηρετήσουν την πόλωση. Φωτίζεται εδώ το επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι όμως μήπως αυτό που βλέπουμε είναι τελικά επικοινωνιακό λάθος και των ανθρώπων της ΕΡΤ. Θα δείξει.
 
Το ίδιο περίπου σκεφτόμουν κι εγώ, Νίκελ. Αλλά νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Κι αυτό πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι στο γυαλί της απεργιακής ΕΡΤ έχουν γίνει πλέον κομπάρσοι, απλοί εκφωνητές των δρώμενων στο προαύλιο. Και στο προαύλιο τι βλέπεις κι ακούς; Επαναστατικά τραγούδια, τύμπανα, χορό, παιδιά, κι όλοι μα όλοι λένε ότι ευχή τους είναι, πέρα από την επιβίωση της "ΕΡΤ των παιδικών μας χρόνων και του πολιτισμού" και πέρα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι τωρινές διαμαρτυρίες να αποτελέσουν αφετηρία για κάτι μεγαλύτερο. Άκουσα παιδιά να λένε ότι χρειάζεται απλά μια σπίθα, άκουσα καλλιτέχνες να καλούν σε ταξικό αγώνα, έναν μάγειρα που καλούσε "τ' αδέρφια του της ΕΡΤ να τους οδηγήσουν στην εξέγερση". Νομίζω ότι οι εξελίξεις αρχίζουν και ξεπερνάνε τους εκφωνητές. Θα δείξει.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επαναστατικά τραγούδια, τύμπανα, χορό, παιδιά, κι όλοι μα όλοι λένε ότι ευχή τους είναι, πέρα από την επιβίωση της "ΕΡΤ των παιδικών μας χρόνων και του πολιτισμού" και πέρα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι τωρινές διαμαρτυρίες να αποτελέσουν αφετηρία για κάτι μεγαλύτερο. Άκουσα παιδιά να λένε ότι χρειάζεται απλά μια σπίθα, άκουσα καλλιτέχνες να καλούν σε ταξικό αγώνα, έναν μάγειρα που καλούσε "τ' αδέρφια του της ΕΡΤ να τους οδηγήσουν στην εξέγερση".
Δεν είναι συγκροτημένος πολιτικός λόγος αυτά, δεν είναι λύση. Είναι μόνο απόγνωση και αγανάκτηση. Δεν προσπαθεί κανένας να αρθρώσει ούτε δυο κουβέντες για τη διέξοδο από το συγκεκριμένο πρόβλημα με την ΕΡΤ, όχι να ψελλίσει λύση για την κρίση. Όταν κάποιοι από τους παρουσιαστές καταλάβουν ότι δεν συμβάλλουν σε ομαλή λύση αλλά παίζουν το παιχνίδι της «κάτω πλατείας», θα αρχίσουν να παρακαλάνε να έρθουν τα ΜΑΤ να τους βγάλουν έξω. :-(
 

bernardina

Moderator
Όταν η φολί ντε γκραντέρ που κάθε πρωί του ψιθυρίζει στ' αυτί, τι ηγεταράς είσαι μάνα μου! θα το βουλώσει έστω και για τρία δευτερόλεπτα, ίσως --λέω ίσως, γιατί ποτέ δεν ξέρεις-- τότε ο Σαμαράς συνειδητοποιήσει το τραγικό του λάθος (και μιλάω πάντα για το συγκεκριμένο).
Ίσως, επίσης, αντιληφθεί πόσο τραγικά λίγος και εντέλει βλαβερός γι' αυτόν είναι ο άνθρωπος στον οποίο έχει αναθέσει τον κρίσιμο ρόλο της βιτρίνας/φερέφωνού του· και δεν εννοώ άλλον, φυσικά, από τον Σίμο τον Ερτοφάγο. Ίσως τότε, αυτός ο μάστορας του τακτικισμού --που επί δεκαπέντε χρόνια ήταν αποτραβηγμένος στα σκοτάδια μέχρι να πιάσει η πολιτική παρθενοραφή-- συνειδητοποιήσει ότι οι χοντρές μπλόφες δεν πιάνουν πάντα, και πρωθυπουργός με ταχυδαχτυλουργικά κόλπα γίνεσαι μόνο μια φορά και σε εξαιρετικές περιστάσεις. Ίσως επίσης συνειδητοποιήσει ότι είχε στα χέρια του ένα λάθος (ΕΡΤ) που αποπειράθηκε να διορθώσει (;!) με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Αν του παρουσίαζαν Χ σενάρια για την εξυγίανση της ΕΡΤ κι αυτό ήταν ανάμεσά τους, θα έπρεπε να απολύσει την ίδια στιγμή το άτομο που του το πρότεινε και να τον εξαναγκάσει να διαβάζουν μαζί καθημερινά επί οχτάωρο την Αγωγή του Πολίτη 101 μπας και αντιληφθεί επιτέλους τη διαφορά μεταξύ δημοκρατικών διαδικασιών και σουλτανικών φιρμανίων.
Η ΕΡΤ ήταν ο μεγάλος ασθενής, ναι. Ήταν λαμπρό παράδειγμα ελληνικής ΔΕΚΟ, άντρο αναξιοκρατικών διορισμών, ανορθολογικής διαχείρισης, ρουσφετιού, δοσοληψίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, λαμογιάς, αργομισθίας, παχυλότατων μισθών ακόμα και σε περιόδους ισχνότατων αγελάδων. Ταυτόχρονα ήταν και παραγωγός σημαντικότατων πραγμάτων -αυτών των πραγμάτων που, εντέλει, δίναν συγχωροχάρτι και άλλοθι για να συνεχίζεται ο χορός των δαιμόνων. Έπρεπε να εξυγιανθεί; Το ερώτημα για μένα οφείλει να απαντηθεί σαφέστατα, κατηγορηματικότατα με καταφατικό τρόπο. Έπρεπε να γίνει με αυτό τον τρόπο; Σαφέστατα και κατηγορηματικότατα όχι. Και για δύο, κυρίως λόγους: πρώτα και κύρια επειδή τέτοιες μεθοδεύσεις δεν συνάδουν με τη Δημοκρατία, αλλά και επειδή τα προανακρούσματα της ξεΝΕΡΙΤ μόνο εξυγίανση δεν μυρίζουν. Προσωπικά, μου θυμίζουν περισσότερο το αλήστου μνήμης μπονάτσιο Φύγ' εσύ, έλα συ --(και ξαναέλα εσύ η ξανθιά μακρυμαλλούσα... ναι, ναι, εσύ!)
Τη συμπεριφορά του Σαμαρά απέναντι στους δύο εταίρους του δεν την σχολιάζω καν. Ας πρόσεχαν κι αυτοί.
 

bernardina

Moderator
Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, αποφεύγω προσώρας να τοποθετηθώ στην ουσία του πράγματος, που είναι η εκβιαστική κίνηση/μπλόφα/αντιπερισπασμός του Σαμαρά και ο κίνδυνος νέων εκλογών. Καλό το success story, αλλά φαίνεται πως είχε πάρα πολλούς δράκους...

Ωστόσο θα σχολιάσω την ηλιθιότερη απόφαση από καταβολής συνδικαλισμού, όπως πολλοί την χαρακτήρισαν: αυτήν της ΕΣΗΕΑ, που έκρινε ότι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να υποστηρίξει τη λειτουργία της ΕΡΤ είναι η απεργία σε όλα (όλα; Χμμμ...) τα ΜΜΕ, έτσι που ο κόσμος να μην ενημερώνεται για τις εξελίξεις παρά να είναι έρμαιο της κάθε προπαγάνδας και της κάθε προβοκάτσιας. Άξιος ο μισθός τους κι αυτών.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι απλό, κτγμ. Τα ιδιωτικά κανάλια, αυτή τη στιγμή, δεν παρουσιάζουν δημοσιογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές λόγω της απεργίας. Εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν αν αποφασίσουν να προβάλουν αναμετάδοση του απεργιακού προγράμματος της ΕΡΤ για όσο θέλουν, ή αν διακόπτουν το πρόγραμμά τους για να προβάλλουν ενημερωτικά δελτία με αποκλειστικό περιεχόμενο το θέμα της ΕΡΤ. Άρα και απεργία κάνουν -δεν προβάλλουν τις κανονικές ενημερωτικές/δημοσιογραφικές εκπομπές- και τον σκοπό ενημέρωσης εξυπηρετούν. Αν θέλουν.

ΟΚ, και πώς ονομάζεται στα ελληνικά η κατάσταση όπου είσαι ελεύθερος να λες ό,τι θέλεις, φτάνει να είναι αυτό που θέλω εγώ; Αφού δεν ονομάζεται ΕΡΤ, όπως νόμιζε ως τώρα όλη η Ελλάδα, αλλά όπως ανακαλύπτουμε ξαφνικά ήταν το Μπιμπισί της νοτιοανατολικής Ευρώπης;
 
Top