metafrasi banner

Ωχ, η μέση μου! (Οδηγίες για το καλό τής υγείας σας)

Μα φυσικά, είναι αυτονόητο. Μόλις μάθεις τυφλό, μαθαίνεις αυτομάτως για όλες τις γλώσσες, και ελληνικά και αγγλικά και γερμανικά. Δεν έχει καμία δυσκολία. Όταν έμαθα εγώ, πριν από πολλά χρόνια, έμαθα συγχρόνως να γράφω τυφλό και αγγλικά και γαλλικά.

Ρισπέκτ. Το καταραμένο γαλλικό πληκτρολόγιο ήταν η αιτία που άργησα να πάω στη δουλειά τη μία και μοναδική φορά μέχρι τώρα. Ήταν αρχές, είχα ξεχάσει την ταυτότητα στο σπίτι, δεν είχα ακόμα το μαγνητικό σήμα για να μπαίνω στο κτίριο χωρίς έλεγχο και, αντί να γυρίσω στο σπίτι για την ταυτότητά μου, κάτι που θα έπαιρνε ένα γεμάτο μισάωρο, είπα να εκτυπώσω τη φωτοτυπία που είχα αποθηκεύσει στο μέιλ μου από τους υπολογιστές της δουλειάς. Οι οποίοι είχαν, φυσικά, αζέρτυ. Κατάφερα να γράψω το password -αλφαριθμητικό και με σύμβολα- μία ώρα μετά... είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες.
Δίδαγμα: Όταν έχουμε να κάνουμε με αζέρτυ, δεν ξαναβάζουμε κωδικούς με βαθμό δυσκολίας Enigma.
 
Wrist rests should be used to keep the wrists flat and off of a cold, hard surface
Αυτό ξαναπές το: ένα διάστημα είχα τρομερούς πόνους στους πήχεις, και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι ακουμπούσα τους πήχεις πάνω στη γυάλινη επιφάνεια του γραφείου και πάθαινα απανωτές ψύξεις...

Use a light touch when clicking a mouse button or when using a joystick or other gaming controller.
Χα! Αποκλείεται: ένας σωστός gamer πρώτα θα σπάσει το joystick και μετά θα χαλαρώσει τη λαβή του :-)

Εκτός από τα στατιστικά στοιχεία και τα γραφήματα, εντύπωση μου έκαναν τα αποτελέσματα μιας έρευνας Σκωτσέζων και Καναδών επιστημόνων σχετικά με την ενδεδειγμένη θέση του σώματος όταν καθόμαστε στο γραφείο. Ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να καθόμαστε σκυμμένοι μπροστά (γνωστό και αποδεκτό από όλους), δεν πρέπει όμως και ο κορμός να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τους μηρούς όπως συμβουλεύουν οι περισσότεροι, αλλά 135 μοιρών, να καθόμαστε δηλαδή γερμένοι αρκετά προς τα πίσω, πάντα με τα πόδια στο πάτωμα:
Εγώ βρίσκω πιο λογικό αυτό που είπε η Αλεξάνδρα κάπου προηγουμένως: δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μία σωστή στάση σώματος, αλλά όταν δουλεύεις θα πρέπει να αλλάζεις συχνά τη στάση σου για να μην πιάνεσαι (και στην πράξη έτσι κάνω: και γερμένος μπροστά, και στις 90°, και γερμένος πίσω, και οκλαδόν, απ' όλα!).

Α, και σας βρήκα παρέα για τις ποδηλατοπορείες σας :-)
 
Εσείς με ποιο δάχτυλο χτυπάτε το space bar?

Εδώ και 2-3 εβδομάδες με πονάει ο αντίχειρας του δεξιού χεριού. Παρόμοιο πρόβλημα είχα πριν καμιά 15ριά χρόνια, τότε ο γιατρός μου έδωσε ένα ναρθηκάκι να φοράω ώσπου να περάσει. Το φόρεσα και τώρα (δεν είναι τελείως άκαμπτο, απλώς περιορίζει κάπως την κίνηση) και κάθησα να δουλέψω. Λόγω του νάρθηκα όμως δεν μου είναι εύκολο να χτυπάω το space bar με το δεξί, και σκέφτηκα ότι θα μου κάνει έτσι κι αλλιώς καλό να μην το κάνω, θα ξεκουραστεί ο αντίχειρας.

Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι μέχρι τώρα το χτυπούσα μόνο με το δεξί - δεν ξέρω από πότε, αν από την αρχή που έμαθα τυφλό (λίγο μπακάλικα γιατί δεν ολοκλήρωσα τη σειρά μαθηματων, έκανα μόνο τα μισά και μετά εξασκήθηκα μόνη μου) ή αν το άρχισα αργότερα, πάντως σίγουρα καλό δεν ήταν. Τώρα χτυπάω μόνο με το αριστερό και πληκτρολογώ απίστευτα πιο αργά από πριν - πρέπει να κοντοστέκομαι και να το σκέφτομαι, είναι απίστευτο.

Ήδη είχα περάσει το ποντίκι στο αριστερό πριν κάτι χρόνια που ξεκίνησαν οι τενοντίτιδες στον δεξί καρπό κι έγινα αμφιδέξια. Ήρθε τώρα η σειρά του space bar. Επίσης την παλεύω για να γράφω χειρόγραφα με το αριστερό - μεγάλο αγγούρι. Φαντάζομαι τι θα τραβούσαν οι έρμοι αριστερόχειρες που τόσους αιώνες έτρωγαν ξύλο για να γράφουν με το "καλό χεράκι".
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όπως όλοι (;) όσοι γράφουν τυφλό σύστημα, χτυπάω το space bar εξίσου και με τους δύο αντίχειρες. Γράφω ακατάπαυστα επί 20 χρόνια, πολλές ώρες κάθε μέρα. Δεν έχω πάθει ποτέ καμιά από τις παθήσεις που σχετίζονται με το πληκτρολόγιο. Μόνο όταν κλείνω 12 ώρες συνεχούς δακτυλογράφησης, νιώθω κάποια γενική κούραση στα χέρια, που περνάει μόλις ξεκουραστώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Είχα κάποια στιγμή το πρόβλημα της Μελάνης κι εγώ, έμαθα να χτυπάω και με τα δύο χέρια και από τότε κανένα πρόβλημα. Στην αρχή υπήρχε πράγματι μια καθυστέρηση (λέξη [μισό λεπτό] διάστημα :)), αλλά ξεπεράστηκε γρήγορα.
 
Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι μέχρι τώρα το χτυπούσα μόνο με το δεξί
Βασικά δεν είμαι καν σίγουρη ότι ισχύει αυτό - μάλλον παρασύρθηκα από το γεγονός ότι δυσκολεύμαι να μην χτυπάω καθόλου με το δεξί γι' αυτό το είπα. Γράφω τώρα λίγο κανονικά για να δω τι κάνω με τον αντίχειρα, και βλέπω ότι χτυπάω πραγματικά πολύ περισσότερο με το δεξί, αν και όχι αποκλειστικά με αυτό. Δεν κάθησα να μετρήσω αναλογία, αλλά θα έλεγα κατ' εκτίμηση 9 δεξί - 1 αριστερό. Χάλια αναλογία προφανώς.

Γιατί έγινε αυτό άραγε; Όταν μάθαινα δε θυμάμαι να μας είχαν πει κάτι, αλλά μπορεί να μας το είπαν και να το ξέχασα, πάνε εικοσιφεύγα χρόνια άλλωστε.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μπορεί επειδή είσαι δεξιόχειρας να χρησιμοποιείς αυτομάτως περισσότερο το δεξί.
 
Μπορεί πράγματι. Αλλά η Αλεξάνδρα γιατί δεν το κάνει ας πούμε; Ενώ εσύ απ' ό,τι λες το έκανες επίσης.
 
Κι όμως, εγώ είμαι δεξιόχειρας και χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο τον αριστερό αντίχειρα (ορίστε και η αποδεικτική γυαλάδα):
08102013497.jpg
Μου φαίνεται πιο φυσιολογικό, αφού το δεξί χέρι σηκώνεται συχνά για να πιάσει το ποντίκι.
 

bernardina

Moderator
Επειδή πληκτρολογώ χωρίς μεν να κοιτάζω, αλλά όχι σύμφωνα με το κλασικό τυφλό σύστημα, μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι πατάω το space με τον δεξιό μέσο, ακόμα κι όταν τα δάχτυλα του δεξιού χεριού είναι ψηλά στο πληκτρολόγιο ενώ του αριστερού κάτω χαμηλά, κοντά στο space! Απίστευτο...
 

kikikoko

New member
Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την δημοσίευση... Πολύ χρήσιμο!
 

seaofdreams

New member
Καλησπέρα σε όλους σας!:clap:

Θα ήθελα τη συμβουλή σας σε κάτι...Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω σωστά!

Έχω πόνους στον δεξιό μου καρπό που ξεκινάνε (από 7εκ. πριν) από τον καρπό μου και τους αισθάνομαι κατά μήκος του καρπού να πηγαίνουν προς τον αντίχειρα σε κύματα, δεν είναι συνεχείς.
Έχω ανησυχήσει λίγο, είμαι σίγουρη ότι είναι από το ποντίκι και κάποιες λάθος κινήσεις δικές μου.
Οπότε...ποιά είναι η σωστή θέση όταν πιάνω το ποντίκι;
Να ακουμπάω όλο τον καρπό μου πάνω στην επιφάνεια του γραφείου;
Πρέπει να τεντώνεται το χέρι μου όταν πάω να το πιάσω;
Να ακουμπάει ο αγκώνας μου στο χερούλι της καρέκλας ή είναι λάθος; :confused:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να επισκεφτείς ορθοπεδικό το ταχύτερο δυνατόν. Μη βασίζεσαι σε συμβουλές από μακριά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ωχ, καλά ξεμπερδέματα...:( Όλα αυτά που ρωτάς έχουν αναφερθεί διάσπαρτα σε αυτό το νήμα, π.χ. εδώ, αλλά υπάρχουν διάφορες απόψεις. Θα σου πρότεινα να το διαβάσεις από την αρχή και αν σου μείνει καμιά απορία, επανέρχεσαι.

Έδιτ: φυσικά, αυτό που λέει ο Ντόκτορας είναι αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτα απ' όλα.
 

seaofdreams

New member
Ευτυχώς υπάρχουν γιατροί στην οικογένεια! Οπότε θα τους μιλήσω το ΣΚ!
Σε ευχαριστώ για τη ταχύτατη απάντηση! Μέχρι τότε καμιά συμβουλή για το πώς να πιάνω το ποντίκι?
Σε ευχαριστώ κι εσένα Παλάβρα, το διάβασα πριν θέσω την ερώτησή μου και μπερδεύτηκα λίγο γι' αυτό προσπάθησα να κάνω το ερώτημά μου πολύ συγκεκριμένο μήπως και σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δοκίμασε τι σε ζορίζει λιγότερο. Θεωρητικά, κάθε καλά σχεδιασμένο ποντίκι πρέπει να κουρνιάζει στη χούφτα, να υποδέχεται δείκτη και μέσο πάνω στα πλήκτρα του και να επιτρέπει στο χέρι να το κινεί με ελάχιστη προσπάθεια και στον αντίχειρα να το κατευθύνει. Ίσως είναι μικρό το ποντίκι σου· ίσως είναι μεγάλο και άβολο για το χέρι σου.

Α, ναι, και όσο μεγαλύτερο μέρος από το χέρι και το μπράτσο σου ακουμπούν πάνω στο γραφείο, τόσο το καλύτερο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όλος ο βραχίονάς μου είναι πάνω στο ξύλο του γραφείου, από τον αγκώνα ίσαμε το χέρι, που πιάνει ολόκληρο το ποντίκι (με καλώδιο, όχι βαρύ ασύρματο) με στοργή και το κατευθύνει με μικρές ή πλατιές κινήσεις από το άκρο μιας οθόνης αριστερά στο άλλο άκρο μιας οθόνης δεξιά.

Σηκωνόμαστε από τη θέση μας μία φορά το ημίωρο (τουλάχιστον) και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ασκήσεις για τους μυς και τα κόκαλα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Α, ναι, και όσο μεγαλύτερο μέρος από το χέρι και το μπράτσο σου ακουμπούν πάνω στο γραφείο, τόσο το καλύτερο.
Αυτό, όπως έγραψα και πιο πάνω, ο δικός μου γιατρός μου έχει πει να το αποφεύγω: τα χέρια πρέπει να είναι στον αέρα για να μην τεντώνονται και ζορίζονται, μου έχει πει.

Seaofdreams, αν έχεις φλεγμονή ίσως πρέπει να το ξεκουράσεις το χέρι σου, μη σου πω να πάρεις και κανένα φάρμακο - καλύτερα να ρωτήσεις γιατρό. Προσπάθησε όμως να μην το σφίγγεις το ποντίκι και να μην βάζεις πολλή δύναμη όταν κάνεις κλικ.
 

seaofdreams

New member
Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου απο τώρα driesbenmal και θα δώ μέχρι το ΣΚ πώς πάει!
Το ποντίκι νομίζω είναι εντάξει αλλά θα ψάξω στην αγορά να δώ κι άλλα.
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο!
Παλάβρα μέχρι τώρα ακουμπούσα τον καρπό μου στο γραφείο και το υπόλοιπο χέρι κρεμόταν κάτω οπότε θα προσπαθήσω να ακουμπάω μεγαλύτερο μέρος του χεριού μου στη επιφάνεια του γραφείου μήπως δώ διαφορά.
 
Top