Καναδυό θεματάκια ακόμα:
Πρόσεξα ότι το λεξικό βάζει παλιές λέξεις και στο πολυτονικό, όμως —στον δικό μου υπολογιστή τουλάχιστον— η γραμματοσειρά του λεξικού δεν το υποστηρίζει και εμφανίζει τα πολυτονισμένα γράμματα σε άλλη, πολύ διαφορετική. Επιπλέον, έτυχε και έπεσα αμέσως πάνω στο λάθος: το
όμορφος το δείχνει με βαρεία, «ὂμορφος».
Στη
σελίδα με τα σύμβολα εμφανίζονται ως «Διπλά εισαγωγικά: Δηλώνουν κυρ. μεταγλωσσική χρήση» τα γωνιώδη («»), όμως στα λήμματα που τα βρήκα (τόσο το παράδειγμα
γραμματικοποίηση όσο και τα λήμματα
α,
β,
γ και
δ) χρησιμοποιούνται τα ανωφερή ("").
Ένα μικρό πρόβλημα λειτουργικότητας:
Μου αρέσει (θα ήταν πολύ φάουλ αν δεν είχε εφαρμοστεί) που οι λέξεις έχουν ζωντανό σύνδεσμο, π.χ. μετά από ένα «βλ.», και μπορείς να κάνεις άμεση μετάβαση σε άλλη σελίδα. Π.χ. στο βαρώ βλέπεις ότι το βαράω διάλυση παραπέμπει στη διάλυση. Πατάς πάνω στη λέξη διάλυση και σε πηγαίνει κατευθείαν εκεί.
Αν ωστόσο ξεκινήσεις το ψάξιμο στο βαράω, βρίσκεις «βαράω βλ. βαρώ». Πατάς πάνω στο βαρώ και ΔΕΝ μεταφέρεσαι στη σελίδα του βαρώ, αλλά ανοίγει ένα παράθυρο με το βαρώ. Αυτό το παράθυρο δεν έχει ζωντανούς συνδέσμους. Θα πρέπει να πληκτρολογήσεις το βαρώ για να πας στην κανονική σελίδα με τους συνδέσμους. Μέχρι να το φτιάξουν.
Εγώ δεν βρήκα κανέναν σύνδεσμο που να με μεταφέρει σε λήμμα, αλλά μόνο ανοίγει το παράθυρο, χωρίς συνδέσμους. Παραδόξως όμως, όταν επιλέγει κανείς τον προαναφερθέντα σύνδεσμο
γραμματικοποίηση στα σύμβολα, στο παράθυρο που εμφανίζεται υπάρχουν σύνδεσμοι, και μπορεί να επιλέξει άλλο λήμμα και να το δει πάλι μέσα στο παράθυρο.
Δεν θα ήθελα βέβαια να δώσω την εντύπωση ότι βλέπω μόνο τα αρνητικά… Τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι μικροπράγματα, και χαίρομαι πολύ που έγινε διαθέσιμο δωρεάν το Χρηστικό Λεξικό, και μάλιστα σε νέα έκδοση. Είμαι σίγουρος ότι θα το αξιοποιήσω δεόντως. Απλώς έχει λίγα περιθώρια για βελτίωση ως προς τη χρηστικότητα.