metafrasi banner

self-love

nickel

Administrator
Staff member
Χρειάζομαι μια καλή μονολεκτική απόδοση για το self-love στο πλαίσιο της ιστορίας του Νάρκισσου και του ναρκισσισμού. Θα ήθελα να διαλέξω από τις λέξεις: αυτοαγάπη, αυταγάπη, αυτοέρωτας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον ορισμό του ΠαπΛεξ για τον ναρκισσισμό:
1. υπερβολική αυταρέσκεια, αυτοθαυμασμός, εγωπάθεια, εγωλατρία, εγωκεντρισμός· 2. (ψυχιατρ.) παθολογική κατάσταση κατά την οποία το άτομο ερωτεύεται τον εαυτό του, αυτοερωτισμός.

Η εγωλατρία είναι η μοναδική λέξη που με ψιλοβολεύει. Για τον αυτοερωτισμό δεν το συζητάω, είναι συνώνυμο του αυνανισμού πια. Για τον ίδιο λόγο φοβάμαι κάπως τον αυτοέρωτα. Έχει πάντως κάποια λίγα αλλά βολικά ευρήματα. Απορρίπτω λέξεις που αντιστοιχούν σε άλλες αγγλικές (π.χ. αυταρέσκεια, αυτοθαυμασμός, εγωπάθεια, εγωκεντρισμός).

Για την αυτοαγάπη η σημασία που βρίσκω στον Πάπυρο είναι παραπλανητική.
αυτοαγάπη, η (AM)· (για τον Θεό) η απόλυτη αγάπη, η ίδια η αγάπη. Στον Δημητράκο: «η αληθής αγάπη».

Γράφει κάπου ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός «Θεόν, ἀγαθὸν καὶ φιλάνθρωπον, ὃς ἐντέλλεται δικαιοσύνην, ἐγκράτειαν ἐπιτάσσει, καθαρότητα νομοθετεῖ, ἐλεεῖν διδάσκει, πίστιν παρέχει, εἰρήνην κηρύσσει, αὐτοαλήθεια ὀνομάζεται καὶ ἔστιν, αὐτοαγάπη, αὐτοαγαθότης». Και σε όλα τα ευρήματα του διαδικτύου που συνδυάζουν τον Θεό με την αυτοαγάπη, η σημασία είναι αυτή, της απόλυτης αγάπης. Συνήθως με εξήγηση μαζί, γιατί εύκολα παρεξηγείται η σημασία.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι (καμιά εικοσαριά) που συνδυάζουν την αυτοαγάπη με τον Νάρκισσο, λιγότεροι την αυταγάπη (που νομίζω ότι δεν είναι καθόλου δόκιμη).

Σκέψεις; Τι θα δοκιμάζατε εσείς;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υπάρχει και η αυτολατρία (εδώ, ως συνώνυμο του αυτοθαυμασμού). Στα (λίγα) ευρήματα υπάρχουν και συνδέσεις με ναρκισσισμό. Είδα και έναν αυτολάτρη.

Κάτι σε -λατρία θα έλεγα κι εγώ.
 
Εγώ αυθόρμητα θα διάλεγα την εγωπάθεια. Από τα άλλα, η εγωλατρία δεν με χαλάει.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Η φιλαυτία είναι πολύ βαριά; Η αυτοφιλία πολύ λάιτ;
 

nickel

Administrator
Staff member
Την αυτοφιλία δεν την ήξερα. Τη φιλαυτία, κακώς δεν τη θυμήθηκα. Θεωρώ ότι κλίνει πολύ προς τον εγωισμό ενώ το self-love κλίνει οπωσδήποτε προς τον αυτοθαυμασμό.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
ΟΚ, η εγωφιλία μάς κάνει;

Τη βρίσκω Την εντοπίζω σε απόσπασμα του Φρόιντ, μέσα σε κείμενο του Μαρκούζε [Ψυχανάλυση και Πολιτική (Psychoanalyse und Politik), Ηριδανός, 1971], σε μετάφραση Ηρώς Λάμπρου:

Από έλλειψη άρα μονόσημου εκφραστικού γερμανικού όρου εισάγει ο ακριβολόγος Φρόυντ στην ψυχανάλυση τη λέξη libido. «Σύμπασα τη διαθέσιμη ενέργεια του Έρωτος θα ονομάζουμε εφεξής libido» θα πει στο τελευταίο μισοτελειωμένο έργο του, Επιτομή της Ψυχανάλυσης, Werke XVII, όπου και καθιερώνει τον όρο Έρως στη σύζευξή του με το θάνατο: «Ύστερ' από πολύ δισταγμό κι αμφιταλάντευση αποφασίσαμε να δεχτούμε μόνο δυο κύριες αρχικές ορμές, τον Έρωτα και την ορμή της καταστροφής. (Η αντίθεση αυτοσυντηρητικής-φιλοσυντηρητικής ορμής, καθώς και της εγωφιλίας (ναρκισισμού)-αντικειμενοφιλίας, εμπίπτει στην περιοχή του Έρωτος» (σελ. 70-71).

και σε φίλα προσκείμενο ιστολόγιο: εγώφιλος = εγωκεντρικός ή νάρκισσος (εγωφιλία).
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Thou shalt love thyself more than thine neighbour's wife, lest he catches thee in the act.
There is not another commandment greater than this, for self-preservation.
:p
 

MelidonisM

New member
...
Εγωφιλία, την εντοπίζω σε απόσπασμα του Φρόιντ, μέσα σε κείμενο του Μαρκούζε [Ψυχανάλυση και Πολιτική (Psychoanalyse und Politik), Ηριδανός, 1971], σε μετάφραση Ηρώς Λάμπρου:

ευχαριστώ :-)

λιγότεροι την αυταγάπη (που νομίζω ότι δεν είναι καθόλου δόκιμη).

εδώ σαν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση

Γιατί η αυταγάπη είναι τόσο σημαντική...απόσπασμα από το βιβλίο Το Μυστικό Του Μαγνήτη Της Καρδιάς του Ruediger Schache. Αλλά από τη στιγμή που κάποιος συνειδητοποιήσει ποια είναι η αιτία της έλξης του μαγνήτη του, γίνεται παρατηρητής. Κι αν ξέρει πως αποδυναμώνεται η αιτία, τότε το θύμα γεμίζει με δύναμη και αποφασιστικότητα. Η αγάπη για τον εαυτό μας και για τη ζωή μας είναι το κλειδί αυτής της μεταβολής.
 
Top