metafrasi banner

localization of production

nickel

Administrator
Staff member
Π.χ. localization of energy production, όταν παράγουμε ενέργεια (αιολική, ηλιακή) περίπου εκεί όπου και την καταναλώνουμε. Δεν χρειάζεται να την παράγουμε αλλού και να τη μεταφέρουμε.

Δεν μπορώ να πω εντοπισμό! Σκέφτομαι τοπικοποίηση, μέχρι και εντοπιοποίηση. Την κυνηγάω εδώ και ώρα και δεν θέλει να μου κάτσει...
 

nickel

Administrator
Staff member
*Ε π ι τ ο π ι ο π ο ί η σ η.

Αυτό πάντως δεν το έχει πει κανένας ακόμα.
Give them time, give them time.
 

daeman

Administrator
Staff member
Ασχέτως αν κι εγώ θα δίσταζα, το ΛΚΝ έχει στον εντοπισμό μια σημασία που δεν ξέρω αν μπορεί να σταθεί εδώ, και μάλιστα με λιγάκι αμφίσημο παράδειγμα, για μένα τουλάχιστον:

εντοπισμός ο [endopizmós] O17 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του εντοπίζω· εντόπιση. α. προσδιορισμός τόπου, θέσης: O ~ των θέσεων του εχθρού. β. (ιατρ.) παθολογικές αλλοιώσεις ή βλάβες που εκδηλώνονται με εμφανή και συγκεκριμένη μορφή σε ορισμένο όργανο ή τμήμα οργάνου. γ. περιορισμός σε τόπο: Δυνατός άνεμος εμπόδιζε την προσπάθεια εντοπισμού της πυρκαγιάς. [λόγ. εντοπισ- (εντοπίζω) -μός]

Και το ΛΝΕΓ, με καλύτερα παραδείγματα:
εντοπίζω ρ. μετβ. {εντόπισ-α, -τηκα (λόγ. -θηκα), -μένος} ...
3. περιορίζω κάτι σε ένα σημείο | έναν χώρο (συνήθ. μεσοπαθ.): οι έρευνες εντοπίστηκαν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τού θύματος || οι συνομιλίες εντοπίστηκαν στο πρόβλημα τής δημοσιονομικής σύγκλισης. — εντόπιση (η) [1879] κ. εντοπισμός (ο) [1879]. [ΕΤΥΜ. μτγν. < αρχ. εντοπος < εν- + τόπος].​
 
Χμμμ...μπορεί να λέω βλακείες, αλλά εμένα το "επιτόπιος" και οι συνδυασμοί του, επιτόπια παραγωγή, επιτοπιοποίηση κτλ, μου φέρνουν στο μυαλό την ενέργεια που παράγεται επιτόπου στον χώρο της κατανάλωσης. Πχ, ένα εργοστάσιο είναι κατά χ ποσοστό ενεργειακά αυτόνομο (παράγει με φωτοβολταϊκά επιτόπου ένα ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει). (Πού' σαι Δαεμάνε με το ατάκα κι επιτόπου; )

Θα έμενα στην εντοπιότητα/εντοπιοποίηση και τους συνδυασμούς της, που δίνουν έμφαση στον ίδιο τόπο (και όχι στην ίδια μονάδα ή στην αμεσότητα της κατανάλωσης. Χμμ.. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητή).

Όσο για την τοπικοποίηση, νομίζω ότι στέκει, αλλά δίνει έμφαση στην κλίμακα παραγωγής. Ότι δηλαδή γίνεται σε τοπικό επίπεδο.

Ένιγουέι, αυτή είναι η αίσθηση που μου δίνουν οι λέξεις. Μπορεί όμως να είμαι το ίδιο οφσάιντ με την Άννα Ρίζου.
 
Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η απόδοση με επίθετο, όπως είπε ο dharvatis: επιτόπια παραγωγή ενέργειας. Αν όμως θέλουμε ουσιαστικό, τα πράγματα είναι λιγότερο απλά. Η διάκριση που κάνει η Ολ δεν μου φαίνεται καθιερωμένη, κι επιπλέον δεν διαθέτει σαφή κριτήρια. Μια μονάδα μπορεί π.χ. να παράγει δευτερογενώς θερμική ενέργεια την οποία δεν χρησιμοποιεί η ίδια, αλλά την παρέχει για τη λειτουργία ενός district heating. Από την άλλη, ο εντόπιος δεν παύει να είναι ντόπιος, και κατά τη γνώμη μου τείνει να παραπέμψει στον τόπο αλλά και στην κοινότητα που ζει στον τόπο αυτό. Επιπλέον, η *επιτοπιοποίηση και η *εντοπιοποίηση είναι ομολογουμένως πολύ δύσπεπτες. Ο εντοπισμός θα ήταν παραπλανητικός, ενώ η εντόπιση θα ήταν κάπως καλύτερη αλλά δεν θα έπαυε να είναι διφορούμενη.

Η localisation έχει μάλλον πολύ μέλλον, αφού συνέχεια γίνεται λόγος για τοπική κλίμακα, τοπικές κοινότητες κτλ. Στις ημέρες μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επανορίζεται σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, σαν οιονεί αντίθετο αλλά στην πραγματικότητα αναγκαίο συμπλήρωμά της. Στο λ. localisation, η Wikipedia το αναφέρει πολύ εύστοχα: "Localisation (economics). The process of economic localisation is the opposite to economic globalisation." Η "τοπικοποίηση" νομίζω ότι είναι αναπόφευκτη, άσε που ήδη έχει κάμποσα αξιόλογα ευρήματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θέμη, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύστοχα κατέθεσες τους προβληματισμούς που είχα κι εγώ, π.χ. ότι πρέπει να βρούμε ουσιαστικό, δεν μπορούμε να τρέχουμε συνέχεια να βολευόμαστε με το επίθετο. Και ναι, έχω το δίπολο με την παγκοσμιοποίηση. Το ίδιο νιώθω για τον εντοπισμό και την εντόπιση. Αλλά δεν είχα καταλήξει στην τοπικοποίηση. Ευχαριστώ για τη σπρωξιά. Ταλαντεύομαι ακόμα, πριν πέσω.
 
Top