metafrasi banner

facepalm

bernardina

Moderator
Την αφορμή μού την έδωσε κάτι που διάβασα νωρίτερα, και το οποίο μου προκάλεσε ένα μείγμα ήπιας αγανάκτησης, ψιλο-αηδίας και απαυδημού (υπάρχει τέτοια λέξη; ) Μια αντίδραση του στυλ: Αχ, θε μου, τι λέει ο άνθρωπος... Και τότε έκανα τη χαρακτηριστική κίνηση (να πιάσω το μέτωπό μου και να μισοκρύψω το πρόσωπό μου στην παλάμη). Facepalm, δηλαδή, όπως λέμε και στο Ελλάντα. :D

Σύμφωνα με το λήμμα, A facepalm (sometimes also face-palm or face palm) is the physical gesture of placing one's hand flat across one's face or lowering one's face into one's hand or hands. The gesture is found in many cultures as a display of frustration, disappointment, embarrassment, shock, surprise or sarcasm

Ορισμοί υπάρχουν και στα ελληνικά, αλλά όχι και μετάφραση της λέξης.

Είναι αυτό που λέγαμε παλιά (και λέμε ακόμα) Ωχ! Το μάτι μου...
Σε λίγο πιο βαριά μορφή, όπως για παράδειγμα: ωχθεέμουθεέμου υπάρχει και το double facepalm. Όπως λέει και το urban,
1. double facepalm
Stronger than "facepalm". When you cover your face with both your hands in extreme frustration or disappointment. Usually written between asterisks in online conversations.


Θρυλικό παράδειγμα double facepalm:


Είπαμε πιο πάνω ότι στα ελληνικά η χαρακτηριστική φράση γι' αυτή την τόσο εύγλωττη χειρονομία είναι "Ωχ, το μάτι μου!"
Όμως (πώς) θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε με ένα ουσιαστικό;
 

nickel

Administrator
Staff member
απαυδημού (υπάρχει τέτοια λέξη; )
Από την πολλή την αβεβαιότητα έχουμε και απαυδημό και απαύδισμα και απαυδισμό και απαύδηση — και όλο και κάτι θα ξεχνάω...

Κεραμίδα; Μόνο όταν σου πέφτει κάτι από τον ουρανό... Εδώ έχουμε μια χειρονομία απελπισίας — που δηλώνει την απελπισία που νιώθουμε συχνά για το ανθρώπινο γένος στις πιο βλακώδεις στιγμές του (ορισμένες από τις οποίες ανήκουν αποκλειστικά σε εκείνον που κάνει τη χειρονομία).

Είναι αντίστοιχο με το groan, με το βογγητό και τον βαθύ αναστεναγμό.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Οικογενειακός φίλος λέει «από πού να πέσω;», αλλά δεν ξέρω αν είναι γενικευμένο ή το λένε μόνο στο σόι του.
 

bernardina

Moderator
Εδώ έχουμε μια χειρονομία απελπισίας — που δηλώνει την απελπισία που νιώθουμε συχνά για το ανθρώπινο γένος στις πιο βλακώδεις στιγμές του (ορισμένες από τις οποίες ανήκουν αποκλειστικά σε εκείνον που κάνει τη χειρονομία).

Ω, ναι, παίζει κι αυτό. Αφού έχεις κάνει πεντέξι μονά φέισπαλμ για όσα ακούς, στο τέλος κάνεις κι ένα νταμπλ (αν είχες και τρίτο θα έδινες ταυτόχρονα ένα φάσκελο στα μούτρα σου) επειδή κάθεσαι και ακούς αυτές τις --διαγράφεται λέξη-- ενώ ήξερες ότι δεν είχες να περιμένεις τίποτα της προκοπής απ' αυτόν που μιλάει. Κι εδώ μπαίνει η άλλη γνωστή φράση: Αμ, δεν ήξερες (λέμε τώρα...) Δε ρώταγες;


Δισκλέιμερ: το ανωτέρω δεν αποτελεί πολιτικό σχόλιο. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα είναι απολύτως συμπτωματική.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αστροπελέκι; Για παράγωγα του στιλ: αστροπελεκιά, αστροπελέκημα, αστροπελεκητής κλπ

 

nickel

Administrator
Staff member
Υποθέτω ούτε το κουτελοβάρεμα κάνει, επειδή περιγράφει κυρίως το χτύπημα της παλάμης στο κούτελο, λέγοντας π.χ. «Μα πώς το ξέχασα;», και όχι την προσπάθεια να κρυφτείς από τον κόσμο και να κρύψεις την έκφραση της απόγνωσης που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό σου.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα δεν μας εμποδίζει κανείς να είμαστε δημιουργικοί... Κατά το φάτσα κάρτα μπορούμε να δημιουργήσουμε τη φάτσα μάπα ή, για να εκμεταλλευτούμε τη δισημία, τη μαπαμάπα.
 

Earion

Moderator
Staff member
.. είπε και βύθισε το πρόσωπο στις παλάμες του.
 

dolphink

New member
Και δύο παραστατικές φωτογραφίες για του λόγου το αληθές

image.jpg

image.jpg

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό...

image.jpg
 
Top