Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Η κρισεολογία έχει νικήσει στα σημεία. Τα κλειδιά για να βγούμε δεν μας τα δίνει κανείς άλλος από τους εαυτούς μας. Για μένα μια από τις λύσεις, αν όχι έξυπνη ή τετραπέρατη αλλά τουλάχιστον ανθρώπινη, είναι η αλληλεγγύη. Στις δουλειές, στα προβλήματα, στην καθημερινότητα. Μέσα από αυτήν η περίφημη ''τράπεζα χρόνου''. Σου αφιερώνω χρόνο για κάτι που γνωρίζω καλά (τα ηλεκτρικά σου πχ) και εσύ μου αφιερώνεις χρόνο για κάτι άλλο (επισκευή του PC, formatting etc). Κάτι που εφαρμόζουμε σταδιακά εδώ στην Κόρινθο μέσα από έναν πυρήνα που δημιουργήθηκε από την Πλατεία Περιβολάκια με πρωταγωνιστές νέα παιδιά κυρίως.
 

SBE

¥
Ωραία όλα αυτά, fourioti, αλλά δεν ξέρω πως κολλάνε με κάτι άλλο που άκουσα να συζητούν κάποιοι γνωστοί μου. Να η περίπτωση:
Καθηγήτριες σε γυμνάσιο λάβανε το νέο προσαρμοσμένο μισθό τους του δεκαπενθήμερου. Η μία (που την ξέρω) έπαιρνε προ της κρίσης καθαρά 1350 περίπου το μήνα. Της ήρθε το δεκαπενθήμερο 360. Το σχολίαζαν με συναδέρφους και η άποψη όλων ήταν: αφού μας κόψανε το μισθό κι εμείς θα σταματήσουμε να δουλεύουμε. .
Αυτό πως θα το αποφύγουμε; Πώς θα καταφέρουμε να μη γενικευτεί; Δεν θα σχολιάσω αν κατά τη γνώμη μου δούλευαν οι καθηγητές πριν, αλλά για να το σκεφτούμε λίγο: αν σταματήσουν να δουλεύουν, τότε τι θα γίνει με τη μόρφωση της επόμενης γενιάς; Και τίνος τα παιδιά θα υποφέρουν; Των άλλων μόνο ή και των ίδιων; Έτσι θα βγούμε από την κρίση; Με το να καταστρέψουμε ό,τι έχει απομείνει όρθιο; Στις 28/9 το BBC έδειξε ένα μικρο φιλμάκι με θέμα την κατάρρευση των κοινωνικών δομών στην Ελλάδα σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης. Μου φάνηκε απαισιόδοξο, κυρίως γιατί μεγάλωσα με την εικόνα του φτωχού και τίμιου Έλληνα και θεωρώ ότι φτώχεια δε σημαίνει απαραίτητα και εξαθλίωση και ασυδοσία. Όμως μου λένε φίλοι που ζουν στην Ελλάδα ότι μάλλον εγώ είμαι αισιόδοξη.
 

SBE

¥
Για καλό και για κακό θα φτιάξω και μια κιβωτό


Λοιπόν, το μυστηριο λύθηκε, ο κύριος του κλιπακιού είναι ερασιτέχνης χρηματιστής (αναρωτιέμαι αν και οι υπόλοιποι καναλοειδικοί είναι τέτοιες περιπτωσεις). Ιδού.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το σχολίαζαν με συναδέρφους και η άποψη όλων ήταν: αφού μας κόψανε το μισθό κι εμείς θα σταματήσουμε να δουλεύουμε.
Δηλαδή αποφάσισαν να γράψουν τα παιδιά στα παλιά τους τα παπούτσια. Τα παιδιά που οι γονείς τους ενδεχομένως έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, και που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους ίδιους καθηγητές για ιδιαίτερα - μαύρα, εννοείται.

Όσο για τον φτωχό και τίμιο Έλληνα, δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον σε ευρεία κλίμακα. Θέλω να πω, αυτός ο δήθεν τίμιος Έλληνας αντάλλασσε τόσα χρόνια την ψήφο του με ρουσφέτια, ως γνήσιος κλεπταποδόχος, καταπατούσε τη φύση για να χτίσει αυθαίρετα, σαν κανονικός ληστής, έκλεβε στους φόρους του κτλ κτλ, και φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
 

SBE

¥
Δηλαδή αποφάσισαν να γράψουν τα παιδιά στα παλιά τους τα παπούτσια. Τα παιδιά που οι γονείς τους ενδεχομένως έχουν υποστεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, και που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τους ίδιους καθηγητές για ιδιαίτερα - μαύρα, εννοείται.

Ακριβώς. Βεβαίως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι και πριν το ίδιο έκαναν, αλλά άμα με αφορμή τις περικοπές μισθών γενικευτεί αυτή η αντίδραση, έχετε γειά βρυσούλες. Δηλαδή θα πάψουν να εξυπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες και οι λίγοι που εξυπηρετούσαν; Θα σταματήσουν οι πυροσβέστες να σβύνουν τις φωτιές; Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ θα πάψουν να συντηρούν τα τρένα; Ο καθένας θα αποφασίζει αυθαίρετα ότι επειδή δεν του αρέσει ο μισθός του θα προσποιείται απλώς ότι δουλεύει;
Πάντως ο φτωχός και τίμιος υπήρχε. Ίσως όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα (δηλαδή στις εργατικές συνοικίες της Αθήνας στην ουσία, που είχαν μαζέψει εσωτερικούς μετανάστες). Δεν ξέρω τι διαφορά ηλικίας έχουμε, αλλά εγώ θυμάμαι την εργατούπολη Πάτρα που κάθε πρωί στις εφτά ξύπναγε όλη την πόλη η σειρήνα του Λαδόπουλου (εκείνη την ώρα ξεκίναγαν τα μηχανήματα της χαρτοποιίας). Είχαμε πολλούς γνωστούς και συγγενείς που ήταν φτωχοί χωρίς δυνατότητες για διορισμό στο δημόσιο (άρα ρουσφέτι μηδέν), έμεναν σε ενοίκιο και έκαναν οικονομίες για ένα δυάρι ή πηγαινοερχόντουσαν με το λεωφορείο από το χωριό στη δουλειά, πεντέξι χιλιόμετρα διαδρομή ήταν άλλωστε (άρα καταπάτηση μηδέν). Στην εφορία δεν ξέρω τι δήλωναν αλλά όταν είσαι μεροδούλι μεροφάι δε νομίζω να έχεις και πολλά να δηλώσεις

Μπορεί να ακούγονται λίγο ρομαντικά όλα αυτά, και σίγουρα υπήρχαν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και προβλήματα, αλλά δε νομίζω ότι έλεγε κανένας ότι επειδή δεν του αρέσει ο μισθός του θα σταματήσει να δουλεύει, ούτε καταστρέφανε τη δημόσια περιουσία γιατί έτσι. Δυστυχώς, μόλις πιάσανε μια δραχμή οι πιο πολλοί έφτασαν στο άλλο άκρο κι εκεί είναι που απέτυχε η Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
 

SBE

¥
Να προσθέσω επίσης ότι η μητέρα μου στο πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα το 1962 λέει ότι βρήκε απερίγραπτη φτώχεια αλλά ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω άμα είδατε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Αντώνη Φώσκολο... στο θέμα των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων τα οποία (πολύ πιθανόν) βρίσκονται νοτιά της Κρήτης ... άλλα και σε διπλανή εκτεταμένη λεκάνη (σε μεγαλύτερο βάθος) που φτάνει μέχρι την Ελλάδα.
http://www.youtube.com/watch?v=vDThuOHfe9g

Δεν είδα χτες την εκπομπή του Θεοδωράκη, αλλά έπεσα επάνω της σήμερα στο protagon.gr (εδώ) και τη βρήκα ενδιαφέρουσα, έστω κι αν έχει σκόρπιες τοποθετήσεις. Έχει και για τα κοιτάσματα το κατιτί της (στο 15:10 του 3/3).


Αντιγράφω από το κείμενο παρουσίασης της εκπομπής:
Γιάννης Γρηγορίου, δ/ντης Έρευνας και Παραγωγής των Ελληνικών Πετρελαίων: «Τους τελευταίους μήνες ακούμε μια έντονη φημολογία, μύθους ολόκληρους για τεράστια κοιτάσματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν είναι η πραγματικότητα».
 
Ο Επίτροπος για την Ενέργεια Guenther Oettinger συμφωνεί να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες των χωρών με υπερβολικό χρέος! Το ενδεχόμενο θα αποτελεί γι' αυτές, είπε, ισχυρόν αποτρεπτικό παράγοντα... (Οικ-Πρ)
 

nickel

Administrator
Staff member
Άμα διαβάζω και τις παπαρολογίες του Νεοζηλανδού φιλοσόφου που γράφει ιστοριούλες του δημοτικού για να τον καταλάβει το πόπολο, μου 'ρχεται να κράξω «Τι ψυχή θα παραδώσεις, Μαορί;».

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-15155395
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια εξαιρετική πρόταση του Ν. Σαραντάκου για το θέμα της εφεδρείας. Την προσυπογράφω με χέρια και με πόδια:
Επειδή λοιπόν, αγαπητή κυβέρνηση, η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια, άσχετα αν είναι, επιτρέψτε μου να προτείνω μια ιδέα που μπορεί να βοηθήσει να γίνει αποδεκτό το μέτρο της εφεδρείας από την κοινή γνώμη:

Να υπαχθούν κατά προτεραιότητα στην εφεδρεία, και ανεξάρτητα από τον φορέα όπου υπηρετούν, όλοι οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού των υπουργών, των βουλευτών και των γενικών διοικητών δημόσιων οργανισμών της τελευταίας δεκαετίας που υπηρετούν στο στενό και το ευρύ δημόσιο.

Την πρόταση αυτή καταθέτω ευσεβάστως, χωρίς να διεκδικώ οποιαδήποτε πνευματικά δικαιώματα, ως ελάχιστη προσφορά στην προσπάθεια να ορθοποδήσει η χώρα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Του Γιώργου Σιακαντάρη, από τα Νέα:
Φορολογούμενοι vs φοροδιαφυγής
[...]
Είμαστε μια χώρα στην οποία υπάρχουν περισσότεροι από 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, οι οποίοι δηλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Τα κέρδη για το Δημόσιο από την «εργασιακή εφεδρεία», που αναμένεται να στείλει στην ανεργία 150.000 ανθρώπους, να οξύνει την ύφεση, να διχάσει την κοινωνία, υπολογίζονται να φθάσουν το «φοβερό» ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όταν υπολογίζεται με μετριοπαθείς υπολογισμούς πως η διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη υπερβαίνει τα 2 δισ. Σε κάθε ομαλά λειτουργούσα χώρα είναι εύλογο το αφορολόγητο να είναι ίδιο για όλους τους πολίτες. Στην Ελλάδα όμως το αφορολόγητο δεν μπορεί να είναι ίδιο για τους μισθωτούς και τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αίσθηση της ανισότητας οξύνει το αίσθημα αδικίας.

Η πραγματική επανάσταση σ' αυτή τη χώρα θα ξεκινήσει όταν αναπτυχθεί ένα κίνημα όχι κατά των δημοσίων υπαλλήλων, όχι κατά των επιχειρηματιών, όχι κατά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ένα κίνημα εναντίον όσων φοροδιαφεύγουν, κατά όσων συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φοροδιαφυγής και της πολιτικής διαφθοράς. [...]
 
Top