Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Η πραγματική επανάσταση σ' αυτή τη χώρα θα ξεκινήσει όταν αναπτυχθεί ένα κίνημα όχι κατά των δημοσίων υπαλλήλων, όχι κατά των επιχειρηματιών, όχι κατά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ένα κίνημα εναντίον όσων φοροδιαφεύγουν, κατά όσων συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φοροδιαφυγής και της πολιτικής διαφθοράς. [...]

Αυτό μου θυμίζει μια διαφήμιση κατά της φοροδιαφυγής που πήρε το μάτι μου στο ΡΑΙ:

 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σχεδόν 2 δισ. ευρώ βρήκαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε 77 τραπεζικούς λογαριασμούς

Ποια ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει να περάσει νόμο ότι όταν σου βρίσκουν χρήματα που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις με τις φορολογικές σου δηλώσεις, ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ και μετά θα κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες να πάρεις πίσω όσα θα έχουν μείνει μετά από την αφαίρεση των φόρων και των προστίμων;
Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 77 φορολογούμενοι, οι μισοί εκ των οποίων γιατροί, που διατηρούσαν συνολικά καταθέσεις ύψους 1,934 δισ. ευρώ και οι οποίες δεν δικαιολογούνται στο σύνολό τους με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ άνοιξαν με εντολή εισαγγελέα τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, οι οποίοι τώρα καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεών τους, όπως αναφέρουν « Τα Νέα».
Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί και σε αυτούς έρχονται να προστεθούν τρεις πρώην διοικητές νοσοκομείων.
Στη λίστα των φοροφυγάδων βρίσκονται, επίσης, επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, ποδοσφαιρικοί μάνατζερ, κομμωτές και αστρολόγοι.
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί ότι φορολογούμενοι που δηλώνουν ανεπάγγελτοι και δεν υποβάλλουν δηλώσεις μπορούν να συγκεντρώσουν με μηδενικό εισόδημα αυξανόμενες καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κατάσχονται πρώτα όλα. Αυτό που μπορεί να γίνεται όμως (και γίνεται ήδη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον αρμόδιο διευθυντή που άκουσα πρόσφατα καναδυό φορές στο Μέγκα) είναι να δεσμεύονται όλα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να αποδείξει καθένας από πού τα έχει. Το θέμα είναι, πάντα σύμφωνα με εκείνον τον διευθυντή, ότι ενώ ο νόμος λέει πλέον ότι για να υποβάλεις ένσταση αφού υπάρξει ο φορολογικός καταλογισμός πρέπει να προπληρώσεις το 50%, γίνονται προσφυγές σε δικαστήρια για ασφαλιστικά μέτρα με το σκεπτικό «μα αν τα δώσω και δικαιωθώ, πώς είναι βέβαιο ότι θα τα πάρω πίσω από το κράτος;» ή, απλά, «δεν έχω λεφτά να πληρώσω» και υπάρχουν δικαστήρια που αίρουν την υποχρέωση αυτής της προκαταβολής κατά 50%. (Δεν το γνωρίζω, απλώς μεταφέρω τι άκουσα.)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εδώ και καιρό στην Ελλάδα το "κράτος δικαίου" έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.
 

SBE

¥
Βεβαίως η είδηση έχει μερικά φλου. Για παράδειγμα, μην ξεχνάμε ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα δεν προέρχονται μόνο από τη δουλειά, μπορεί να είναι κληρονομιά, μπορεί ο πατέρας σου/ ο νονός σου/ κάποιος συγγενής να σου βάζει λεφτά στην τράπεζα, μπορεί να είναι έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων, από χρηματιστήριο κλπκλπκλπ. Και μπορεί απλά να αμέλησες ή να μην ήξερες ότι πρέπει να κάνεις κάποιο χαρτί για όλα αυτά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όλα αναφέρονται ρητώς με κωδικούς στη φορολογική δήλωση, άρα δεν χωράει τέτοια δικαιολογία. Και ας πούμε ότι είναι εύκολο να αμελήσεις να δηλώσεις μια δωρεά ή ένα κέρδος στο χρηματιστήριο 10, 20 χιλιάδων ευρώ. Τα εκατομμύρια πώς τα "αμελείς";
 

Zazula

Administrator
Staff member
Βεβαίως η είδηση έχει μερικά φλου. Για παράδειγμα, μην ξεχνάμε ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα δεν προέρχονται μόνο από τη δουλειά, μπορεί να είναι κληρονομιά, μπορεί ο πατέρας σου/ ο νονός σου/ κάποιος συγγενής να σου βάζει λεφτά στην τράπεζα, μπορεί να είναι έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων, από χρηματιστήριο κλπκλπκλπ. Και μπορεί απλά να αμέλησες ή να μην ήξερες ότι πρέπει να κάνεις κάποιο χαρτί για όλα αυτά.
1. Όλα μα όλα αυτά έχουν κωδικούς στην ελληνική φορολογική δήλωση.
2. Η αμέλεια τιμωρείται κανονικά — κι έχει και διαβαθμίσεις.
3. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται — ή μήπως αυτή η αρχή δεν ισχύει στο ΗΒ;
 

SBE

¥
Συγγνώμη παιδιά, αλλά ας πούμε ότι εμένα ο πατέρας μου μου έβαζε στην τράπεζα από τότε που έκλεισα τα 10 ένα χιλιάρικο εδώ, ένα χιλιάρικο εκεί (δραχμές) και στο τέλος μαζεύτηκε ένα καλό ποσό που όμως δεν έχει δηλωθεί πουθενά, και μια ωραία ήμερα τα χρησιμοποιώ για να αγοράσω ένα διαμέρισμα. Μου λέτε ότι θα με κλείσουν φυλακή; Μα αφού φαίνεται από το βιβλιάριο ότι πρόκειται για μικροποσά που μαζεύτηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημ. Αυτό είναι αληθινό παράδειγμα και ξέρω τι έγινε στο τέλος
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ δεν γίνεται για ποσά που μαζεύτηκαν σε 30-40 χρόνια, αλλά που κατατέθηκαν στην τελευταία 5ετία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μα, ακόμη και για το παράδειγμα της SBE υπάρχει φοροτεχνική πρόβλεψη (Ανάλωση ποσών από προηγούμενες χρήσεις).

Αλλά, φυσικά, θα ήταν προτιμότερο SBE να σχολίαζες με βάση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και το (πολύ συγκεκριμένο) πλαίσιο οριοθέτησής τους. Διότι (όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Αλεξάνδρα) δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι το θέμα πάσχει όταν αυτού του είδους η παρατήρηση βασίζεται σε άσχετα πράγματα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σε κάθε φορολογικό έλεγχο χωρεί ανταπόδειξη. Με άλλα λόγια, αν φέρεις επαρκή δικαιολογητικά, κρίνεσαι ανάλογα (για φοροκλοπή, φοροαποφυγή, απόκρυψη, ανακριβή δήλωση). Για την αγορά πρώτης κατοικίας π.χ., υπήρχε πάντα και επανήλθε μετά από διετές διάλειμμα η κατάργηση του πόθεν έσχες. Συνεπώς δεν μιλάμε για ελέγχους σε μικροποσά, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες αδικαιολόγητα ευρώπουλα. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που αναφέρει το άρθρο αφορούν ανθρώπους που δεν δήλωναν ακίνητα ή είχαν σημαντικά κρυμμένα εισοδήματα. Αυτούς που εννοούμε όταν λέμε: «Μα πότε θα πιάσουν επιτέλους τη φοροδιαφυγή;» Μην κάνουμε συζήτηση σαν τη γειτόνισσά μου που σιδερώνει πού και πού πουκάμισα σε υπερήλικα άτομα και με ρωτούσε αν πρέπει να δηλώνει το εικοσάρικο χαρτζιλίκι στην εφορία και αν κινδυνεύει να πάει φυλακή. Μη νερώνουμε τον διάλογο με αναλύσεις υποθετικών περιπτώσεων, όπως στα κανάλια που οδύρονται επειδή στο πολυεκκαθαριστικό συμπεριλαμβάνονται και έξτρα τέλη για πισίνες, αεροπλάνα, διαστημόπλοια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο εκκεντρικό αφορά το ένα δεκάκις μυριοστό του πληθυσμού (αλλά, ανάμεσά τους, μερικούς καναλάρχες και καναλαστέρες).
 

SBE

¥
Συγγνώμη που σας ρίχνω το επίπεδο της συζήτησης, αλλά στο απόσπασμα που παραθέτει η Αλεξάνδρα δεν λέει πουθενά ότι οι έλεγχοι αφορούν καταθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
Μήπως πρέπει να ζητήσω επίσης συγγνώμη που η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι απλώς η Εφορία προσπαθεί να δείξει ότι κάτι κάνει και θα ήθελα να δω πόσοι από αυτούς θα τη γλυτώσουν με προσκόμιση δικαιολογητικών κλπ και στο τέλος θα τους ζητήσει και συγγνώμη η εφορία (μόνο που αυτή την είδηση δεν πρόκειται να τη δούμε πουθενά);
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συγγνώμη που σας ρίχνω το επίπεδο της συζήτησης, αλλά στο απόσπασμα που παραθέτει η Αλεξάνδρα δεν λέει πουθενά ότι οι ελεγχοι αφορούν καταθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
Δεν υπάρχει στην είδηση αυτό, αλλά γενικά στις ειδήσεις, ότι το ΣΔΟΕ ξεσκονίζει την τελευταία πενταετία.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μήπως πρέπει να ζητήσω επίσης συγγνώμη που η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι απλως η Εφορία προσπαθεί να δείξει ότι κάτι κάνει και θα ήθελα να δω πόσοι από αυτούς θα τη γλυτώσουν με προσκόμιση δικαιολογητικών κλπ και στο τέλος θα τους ζητησει και συγγνώμη η εφορία (μόνο που άυτή την είδηση δεν πρόκειται να τη δούμε πουθενά);
Συγγνώμη για τις προσωπικές σκέψεις που κάνει ο καθένας, φυσικά και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ζητήσει.

Όπως συγγνώμη δεν είναι υποχρεωμένος να ζητήσει και κανείς για τις σκέψεις που κάνει διαβάζοντας αυτές τις σκέψεις των άλλων.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να επισημάνουμε κάτι που ίσως δεν το προσέξαμε αρκετά;
Με 1,9 δισ. ευρώ σε 77 φοροφυγάδες, αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 25 εκατομμύρια ευρώ στον καθένα. Κι αν κάποιος έχει μόνο 10, κάποιος άλλος προφανώς θα έχει 40, σωστά; Γι' αυτό, είναι αστείο να ψάχνουμε για πιθανές δικαιολογίες που θα μπορούσε να εμφανίσει ο καθένας από αυτούς.

Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε ότι κάποιοι από αυτούς μαζεύουν λεφτά από απόλυτα "μαύρες" δραστηριότητες, και δεν θα μπορούσαν να τα δηλώσουν παρά μόνο μετά από καλό "ξέπλυμα", μόνο που δεν είναι πάντα εφικτό. Π.χ. οι μάνατζερ ποδοσφαίρου που μαζεύουν εκατομμύρια από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και τα παράνομα στοιχήματα. Άλλοι από αυτούς μπορεί να έχουν το επάγγελμά τους ως βιτρίνα, και να είναι μεγαλέμποροι ναρκωτικών.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και για να το πάω λίγο παραπέρα, όπως τον Αλ Καπόνε τον έπιασαν για φοροδιαφυγή, αφού δεν μπορούσαν να τον γραπώσουν για τα άλλα του εγκλήματα, ίσως πρέπει μερικοί να πάνε καμιά 20αριά χρόνια στη φυλακή για φοροδιαφυγή, αφού δεν μπόρεσαν να τους πιάσουν για τις παράνομες δραστηριότητες που γέννησαν αυτά τα λεφτά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και τώρα για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, αφού διάβασα την είδηση αναλυτικά στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ, όπου υπάρχει κατάσταση των φοροφυγάδων, τα αρχικά τους, η ιδιότητά τους και το μέγεθος της φοροδιαφυγής του καθενός τους:

Η αλήθεια κρύβεται στη διατύπωση της είδησης "που διατηρούσαν συνολικά καταθέσεις ύψους 1,934 δισ. ευρώ και οι οποίες δεν δικαιολογούνται στο σύνολό τους". Δηλαδή, είχαν καταθέσεις 1,9 δισ. ευρώ και είχαν δικαιολογήσει μέρος αυτών, όχι όλα. Από τον πίνακα προκύπτουν ενδιαφέροντα πράγματα:


  • Ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο που δήλωνε έσοδα μηδέν και είχε καταθέσεις 12 εκατομμύρια.
  • Συνταξιούχος αστυνομικός που είχε καταθέσεις 2 εκατομμύρια.
  • Ιταλός υπήκοος κάτοικος Θεσσαλονίκης που δήλωσε για δύο χρόνια εισόδημα 1570 ευρώ και είχε καταθέσεις 1,5 εκατομμύριο.
  • Αγρότης που δήλωνε μέχρι 7.000 ευρώ, μία χρονιά μόνο δήλωσε 74.000, και είχε καταθέσεις 10 εκατομμύρια.

Εν πάση περιπτώσει, η φοροδιαφυγή που στοιχειοθετείται βάσει της διαφοράς καταθέσεων και δηλώσεων δεν είναι 1,9 δισ., όπως υπονοείται και από το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ, αλλά μόλις το 10% αυτού του ποσού. Απλώς κατανέμεται ανισομερώς, άλλος έχει κρύψει 100 χιλιαδίτσες, και βρίσκεται σ' αυτόν τον πίνακα, κι άλλος έχει κρύψει 12 εκατομμύρια (το ερασιτεχνικό σωματείο που λέγαμε).
 

SBE

¥
Φιλύποπτη όχι, αλλά δεν είναι περίεργο το ότι στοχοποιούνται οι γιατροί συγκεκριμένα ενώ στη λίστα είχε επαγγέλματα που είναι πολύ πιο ύποπτα ή προσφέρονται πιο πολύ για μεγαλοφοροδιαφυγή;
Είχε σχολιάσει κάποιος Αμερικανός παλιότερα σχετικά με το σκάνδαλο των εξόδων των βρετανών βουλευτών ότι ο λόγος που άγγιξε τον μέσο πολίτη το σκάνδαλο τόσο πολύ ήταν γιατί τα μεγέθη ήταν μετρήσιμα. Οι απατεώνες δεν έκαναν απάτες δισεκατομμυρίων, ή άλλου ασύλληπτου ποσού, αλλά χρέωναν στο φορολογούμενο καπάκια τουαλέτας, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, τηλεοράσεις, συνδρομές κλπ.
Έτσι και στην περίπτωσή μας είναι πιο εύκολο νομίζω να στραφεί ο μέσος Ελληνας εναντίον του φοροφυγά γιατρού γιατί έχει το προηγούμενο του φακελλακιού και γιατί ο γιατρός δεν είναι πολύ μακριά μας. Όμως την τελευταία πενταετία (και παραπάνω) δεν έχει τύχει να πάω ούτε μια φορά σε γιατρό στην Ελλάδα και να μην μου κόψει απόδειξη. Οπότε μήπως η εφορία απλώς παίζει λίγο και με το μύθο;
 
Top