Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Τι μου τα λες εμένα, anef, που είμαι υπέρ της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του μεγάλου κράτους. Κι έτσι που τα φτιάξαμε, το μεγάλο κράτος θα μείνει απολειφάδι και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα είναι ανθυγιεινό σπορ.
 
Ερώτηση: τότε γιατί η ΚΝΕ δεν κάνει κινήσεις διαμαρτυρίας που τους δρόμους τους χτίζουν τεχνικές εταιρείες, τα νοσοκομεία τα εξοπλίζουν κάθε είδους ιδιωτικές εταιρείες, κ.ο.κ.;

Λογικά γιατί η ΚΝΕ ως Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ασχολείται με θέματα που αφορούν τη νεολαία. Με τα άλλα ασχολείται το ΚΚΕ, που απ' ό,τι ξέρω δεν έχει καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια στις τεχνικές εταιρίες που χτίζουν δρόμους ή στις ιδιωτικές εταιρίες που εξοπλίζουν τα νοσοκομεία, πάντως. Έχεις άλλες πληροφορίες;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ θεωρώ ότι το πάσο (για τους φοιτητές που ανήκουν στα πιο φτωχά στρώματα) είναι απαραίτητη δημόσια παροχή. Η διαδικασία της έκδοσης και της διαχείρισής του, όμως, δεν είναι αναγκαίο να είναι δημόσια· είναι αναγκαίο να είναι αποδοτική, διαφανής, αποτελεσματική, και όσο το δυνατόν φθηνότερη. Επειδή λοιπόν τα 2,5 ευρώ αντιστοιχούν σε δύο εισιτήρια (και το ένα θα το πληρώσεις έτσι κι αλλιώς πηγαίνοντας να πάρεις το πάσο) και το θέμα γίνεται «θέμα αρχής», θα ήταν χρήσιμο να μην γίνονται αφορισμοί αλλά κοστολόγηση.

Και συμφωνώ ότι τώρα το κόστος δεν είναι μηδενικό, αλλά άμεσο για τους φοιτητές, αλλά ούτε όταν απασχολούνται δημόσιοι υπάλληλοι είναι μηδενικό. Απλώς επιμερίζεται στο σύνολο και κάπου χάνεται. Επειδή δε (και τώρα κάνω υπόθεση) ούτε οι μισθοί στο δημόσιο έχουν ξεφτιλιστεί όσο στον ιδιωτικό τομέα, ούτε η παραγωγικότητα είναι συγκρίσιμη, θεωρώ πολύ πιθανό ότι στο παρελθόν κάθε πάσο θα κόστιζε στο κοινωνικό σύνολο περισσότερο από 2,5 ευρώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα μπορούσα να δώσω κι άλλα παραδείγματα (π.χ. τις εταιρείες που εξοπλίζουν τα πανεπιστήμια με υλικό, ή που αναλαμβάνουν την κατασκευή σχολικών κτιρίων κτλ) ωστόσο το θέμα δεν είναι αν είναι πετυχημένο το παράδειγμα. Εξάλλου, είναι αυτονόητο ότι οι αναθέσεις θα γίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες, γιατί το κράτος δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι μου δίνεται η εντύπωση πως οι κομματικές νεολαίες, της ΚΝΕ συμπεριλαμβανομένης, συχνά αντιδρούν με αυτοματισμούς. Με πενιχρά αποτελέσματα, συνήθως.

Τέλος πάντων, ας πούμε απλώς ότι σκέφτομαι μεγαλόφωνα.
 

SBE

¥
...και κλάμα οι ΔΑΠίτες, ΠΑΣΠίτες και λοιποί -ίτες, που πουλούσαν τα πάσα σε μη φοιτητές...

Πώς γινεται αυτό ρε Παλάβρα, αφού το πάσο το παίρνεις από τη γραμματεία του πανεπιστημίου σου;
Είναι τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας πιο αξιόπιστα απο το πανεπιστήμιο;
 

Zazula

Administrator
Staff member
SBE, δεν ξέρω αν το διάβασες αλλά υπολογίστηκε ότι μοιράζονταν 140.000 πέτσινα πάσα ετησίως. Οπότε άσ' το καλύτερα. :)
 

SBE

¥
Και να πω ότι εγώ πάσο ξέρω την φοιτητική ταυτότητα. Η φοιτητική ταυτότητα λοιπόν, που είναι χαρτί που βεβαιώνει την ιδιότητα του φοιτητή, είναι λογικό να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο δωρεάν κάθε φορά που ανανεώνεται η εγγραφή. Δεν είναι λογικό ούτε να χρεώνεται ο φοιτητής ούτε να λέμε ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό το πανεπιστήμιο για αυτή τη δουλειά, γιατί τι στο διάολο κάνει το προσωπικό του πανεπιστημίου αν δεν κάνει ούτε αυτό;
Τώρα, αν για τη συγκοινωνία ή για το σινεμά ή για αλλού χρειάζεσαι άλλο χαρτί και δεν αρκεί η φοιτητική ταυτότητα, αυτό εκδίδεται με την ευθύνη του φορέα που το ζητάει. Δηλαδή αν ο ΟΣΕ σου λέει θέλουμε να έχεις την κάρτα μας για να έχεις εκπτώσεις, και την πουλάμε Χ ποσό, ο ΟΣΕ θα την εκδώσει κλπ κλπ.

Η τελευταία φοιτητική ταυτότητα που είχα στο ΗΒ ήταν και κλειδί για το πανεπιστήμιο, και κάρτα της βιβλιοθήκης και κάρτα που φόρτωνες με λεφτά για να πληρώνεις φωτοτυπίες κλπ κλπ Και την είχαν έτοιμη και μου την έδωσαν την πρώτη μέρα των μαθημάτων. Και φυσικά την έδειχνες για να έχεις έκπτωση παντού. Παλιότερα που δεν ήταν τόσο προχωρημένη η τεχνολογία είχα μία σκέτη πλαστικοποιημένη που δεν άνοιγε πόρτες (τότε είχαν χερούλια οι πόρτες). Κι ακόμα παλιότερα στην Ελλάδα είχα μία που ήταν βιβλιαράκι και κάθε χρόνο το σφράγιζαν όταν γραφόσουν. Με α/α 1035 (ναι, το θυμάμαι).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πώς γινεται αυτό ρε Παλάβρα, αφού το πάσο το παίρνεις από τη γραμματεία του πανεπιστημίου σου;
Αν ποτέ γνωριστούμε από κοντά, θύμισέ μου να σου φέρω αποδείξεις ;)
Δεν είναι λογικό ούτε να χρεώνεται ο φοιτητής ούτε να λέμε ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό το πανεπιστήμιο για αυτή τη δουλειά, γιατί τι στο διάολο κάνει το προσωπικό του πανεπιστημίου αν δεν κάνει ούτε αυτό;
Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Ωστόσο, επειδή το προσωπικό των πανεπιστημίων ως επί το πλείστον ασχολείται με την τελειοποίηση της χρήσης αυτού εδώ του εργαλείου*, δεν θα βασιζόμουν πάνω τους. Εξάλλου, δεν νομίζω η διακίνηση πάσων από τις φοιτητικές παρατάξεις να είχε την έγκριση του κράτους.


_________________
* Στη σχολή μου (με τον αστρονομικό αριθμό των 60 φοιτητών ανά έτος, εκ των οποίων παρακολουθούσαν καμιά εικοσαριά), όταν η 1 από τις 7 γραμματείς (η οποία και δούλευε στ' αλήθεια) πήρε άδεια για να γεννήσει, κάναμε να δούμε αναλυτική βαθμολογία 7 μήνες (μέχρι να γυρίσει, δηλαδή).
 

SBE

¥
Και ναι, άλλο το πάσο, άλλο η ταυτότητα.

Οπότε αντί να μπλέκουνε ιδιώτες κλπ δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό να καταργηθεί το πάσο και για κάθε χρήση του να χρειάζεται η επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας; Ίσως και με ενοποίηση του σχεδίου της φοιτητικής ταυτότητας για να δίνουν όλα τα πανεπιστήμια το ίδιο και να έχει π.χ. το έτος με τόσο μεγάλα γράμματα που να μην υπάρχει περίπτωση να τη χρησιμοποιήσεις μετά τη λήξη της χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι.

Πάντως, τώρα που το λέμε, εγώ δεν θυμάμαι να είχα άλλο χαρτί από τη φοιτητική ταυτότητα. Αστική συγκοινωνία δεν χρησιμοποιούσα γιατί η πόλη είχε έκταση ένα χιλιόμετρο και στο ΚΤΕΛ και τον ΟΣΕ ζητούσαν μόνο φοιτητική ταυτότητα για να πάρεις μειωμένο εισιτήριο. Πάσα και άλλα τέτοια κόλπα δεν θα θυμάμαι.

Το άλλο που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί το Υπουργείο Παιδείας αποζημιώνει τα μέσα μεταφοράς για τη φοιτητική έκπτωση. Είχα την εντύπωση ότι το ΚΤΕΛ, ο ΟΣΕ, οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες κλπ προσφέρουν την έκπτωση για να προσελκύσουν πελατεία, όπως προσφέρουν φοιτητικά εισιτήρια οι κινηματογράφοι (και μη μου πείτε ότι και τα σινεμά τα αποζημιώνει το κράτος για τα φοιτητικά).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οπότε αντί να μπλέκουνε ιδιώτες κλπ δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό να καταργηθεί το πάσο και για κάθε χρήση του να χρειάζεται η επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας;
Δεν δικαιούνται όλοι οι φοιτητές έκπτωση στις μετακινήσεις τους, οπότε με μια λέξη: «όχι».
 

SBE

¥
Εμ, άμα δικαιούνται οι μισοί τότε είναι φυσικό να προσπαθούν οι άλλοι μισοί να κάνουν κάποια μικροκομπίνα για να πάρουν κι αυτοί έκπτωση. είναι δηλαδή στραβό το κλήμα από την αρχή.

Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι εκτός θέματος και γενικά ή έχουν αλλάξει τα πράγματα πάρα πολύ από τότε που ήμουνα φοιτήτρια ή επειδή δεν χρησιμοποίησα ποτέ αστική συγκοινωνία σα φοιτήτρια δεν ξέρω τι γίνεται - ΟΣΕ και ΚΤΕΛ μου έδιναν κανονικά έκπτωση και συνήθως δεν ζήταγαν καν να δουν ταυτότητα.
 

SBE

¥
Σε μια πόλη 40Κ κατοίκων αν έρθει να βγάλει εισιτήριο ένας φοιτητής είναι μάλλον εύκολο να καταλάβεις ότι είναι φοιτητής. Ίσως και να τον θυμάσαι από την προηγούμενη φορά. Στο ΚΤΕΛ στην Αθήνα με θυμόντουσαν, έκλεινα πάντα τηλεφωνικά. Και στο σινεμά επειδή είχα φοιτητική ταυτότητα με είχε αφήσει να δω ταινία "ακατάλληλη" κι ας μην ήμουνα ακόμα 18. Τυπικά ήταν παράνομος. Ουσιαστικά δε νομίζω.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και πολύ περισσότερο στη χώρα όπου ισχύει ακόμη η φράση του Αλ. Σούτσου: «Ή υπούργημα μου δίνεις ή εφημερίδα βγάζω»!
 

nickel

Administrator
Staff member
Φαντάζομαι ότι έχουμε μπουχτίσει τις ερμηνείες της κρίσης — και δεν είμαι σίγουρος ότι βγάλαμε όλοι τα ίδια διδάγματα. Αυτό που θα άξιζε να συζητάμε τώρα πιο πολύ (και να μεταφράζουμε) είναι έξυπνες ιδέες για το πώς άτομα και μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες θα μπορέσουμε να είμαστε παραγωγικοί, να δημιουργήσουμε πλούτο για μας και για τη χώρα. Είναι καλύτερο από το να γεμίζουμε πλατείες Κλαυθμώνος.


(Καλωσόρισμα κι από μένα, με την ευκαιρία. :) )
 

SBE

¥
Κοιτάζοντας αυτό εδώ στο Εκόνομιστ σχετικά με το τι ποσοστό του εισοδήματος κάποιου που βγάζει 100Κ δολλάρια ετησίως φορολογείται, παρατηρώ με ενδιαφέρον τη θέση της Ελλάδας (Ελλάδα- Βέλγιο μια από τα ίδια, πίστευα πάντα, να που επιβεβαιώνεται). Στέλνω το σύνδεσμο για να έχουμε σημείο αναφοράς όταν συζητάμε.
 
Top