Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα επειδή ο ΦΠΑ είναι εξ ορισμού φόρος για τον πελάτη/τελικό καταναλωτή. Όλοι οι ενδιάμεσοι απλώς τον διαχειρίζονται.

Επομένως, ο μάστορας προτείνει στον πελάτη να μην κόψει απόδειξη και τιμολογεί στην καθαρή αξία της εργασίας του (χωρίς τον ΦΠΑ). Ο πελάτης γλιτώνει το ισόποσο με τον ΦΠΑ, ο μάστορας κρύβει τζίρο και εισοδήματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η μόνη μας ελπίδα

Του Αλέξη Παπαχελά

Η υγιής αστική τάξη αυτής της χώρας νιώθει ότι έχει πέσει θύμα της ευπρέπειας και της σιωπής της. Δεν έχει τον δικό της «Φωτόπουλο» μέσω του οποίου μπορεί να απειλεί, να εκβιάζει και να επιβάλλει τους όρους της. Πληρώνει τους φόρους της, τηρεί τους νόμους, αλλά εν τέλει γίνεται και πληρώνει πάλι η ίδια τον λογαριασμό. Νιώθει αδύναμη μπροστά στον φοροφυγά γείτονα ή συνάδελφο, ο οποίος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους νόμους και λειτουργεί ως πειρατής. Αισθάνεται αυτό ακριβώς που ζει κάθε φορά που περιμένει στο αυτοκίνητο σε μια ουρά για να στρίψει στο φανάρι και ξαφνικά ο «μάγκας» Nεοέλληνας προσπερνάει όλη την ουρά, μπαίνει μπροστά μπροστά και στρίβει πρώτος, καμαρωτός καμαρωτός.

Για πρώτη φορά φλερτάρει ακόμη και με την ιδέα να αρχίσει να λοιδορεί δημοσίως τους γνωστούς φοροφυγάδες ή να σταματήσει να πληρώνει το χαράτσι της ΕΡΤ που συντηρεί ένα πελατειακό, απίθανο σύστημα ρουσφετιών. Τη συγκινεί ένα κίνημα του τύπου «δεν πληρώνω», αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει καλά ότι αυτό θα είναι το τέλος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτό που την τρελαίνει είναι οι συνεχείς «προδοσίες». Η δυναμική αστική τάξη ανέδειξε τον Σημίτη, αλλά είδε το παλαιό ΠΑΣΟΚ να τον καταβροχθίζει μετά την ήττα του ασφαλιστικού. Η ίδια τάξη επένδυσε στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έλεγε όλα τα σωστά αλλά δεν τόλμησε ποτέ να τα εφαρμόσει. Πίστεψε στο μεταμοντέρνο όραμα του κ. Παπανδρέου, αλλά το είδε να τελματώνει στις αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ και στη διοικητική ανεπάρκεια του αρχηγού του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τόσα χρόνια αυτή η αστική τάξη είχε παραδώσει τη χώρα στον λαϊκισμό και σε μια ιδιότυπη «αριστεροσύνη». Τα «παιδιά» της δεν τόλμησαν ποτέ να τα βάλουν με το αριστερο-δεξιο-πασοκικό συνονθύλευμα συνδικαλιστών στα πανεπιστήμια, είτε από φόβο είτε από αστική μαλθακότητα.

Νομίζω όμως ότι, επιτέλους, η δυναμική αστική τάξη αρχίζει να ξυπνάει. Αυτό συμβαίνει αναγκαστικά. Δεν αντέχει να πληρώνει φόρους επειδή το πολιτικό σύστημα δεν τολμά να θίξει τους πελάτες του. Εξοργίζεται με την ανικανότητα, τη διαφθορά, την ομερτά μεταξύ λαμογιών και διεφθαρμένων πολιτικών ή κρατικών λειτουργών. Για πρώτη φορά αρχίζει να ενδιαφέρεται για την πολιτική, αν και σιχαίνεται τους πολιτικούς παλαιάς κοπής. Συζητάει, ψάχνεται, αναζητεί τρόπους να κάνει τη διαφορά.

Κοιτάξτε τι γίνεται στα πανεπιστήμια. Τα παιδιά της οργανώνονται και αντιστέκονται στη δικτατορία της συναλλαγής, της μετριότητας και των αναγκαστικών καταλήψεων. Το ενδιαφέρον είναι πως σε άλλες σχολές είναι ανεξάρτητα, σε άλλες ΔΑΠίτες, σε άλλες ΠΑΣΠίτες, αλλά όλοι δίνουν τη μάχη για ανοικτά πανεπιστήμια. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία και τη μεγάλη κρίση θα ξεπηδήσει μια νέα γενιά που δεν θα έχει τίποτα να κάνει με τα κομματικά στερεότυπα και θα έχει παραστάσεις από τον ευρύτερο κόσμο γύρω μας. Η ελπίδα μας, η μόνη μας ελπίδα, είναι οι σημερινοί 30άρηδες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να ξηλώσουν την κουλτούρα της μαγκιάς, της αρπαχτής και της ψευτοαριστεροσύνης που μας κληρονόμησε η περιώνυμη γενιά του Πολυτεχνείου.

Δεν είναι εύκολο τώρα να δούμε την επόμενη μέρα, γιατί το κτήνος του λαϊκισμού σφαδάζει με θυμό. Αυτός όμως ο λαός, όσο αυτοκαταστροφικός και αν γίνεται ώρες ώρες, έχει τη μαγική ικανότητα να επιβιώνει και να αυτοδιορθώνεται...

Τα παραπάνω γράφει ο Α. Παπαχελάς στην κυριακάτικη Καθημερινή. Και αναρωτιέμαι: πόσα είναι άραγε τα πραγματικά υγιή μέλη αυτής της αστικής τάξης; Που δεν φοροκλέπτουν, δεν έχουν χρησιμοποιήσει μέσα και γνωστούς στη σχέση τους με το κράτος, δεν φωνάζουν συνθήματα της αριστεράς ή της δεξιάς ανάλογα με το εκάστοτε προσωπικό συμφέρον τους και όχι το συμφέρον της χώρας, δεν γράφουν στα απαυτά τους τους νόμους σε κάθε ευκαιρία; Είναι μια σιωπηρή πλειοψηφία ή μια αφόρητα μικρή μειοψηφία; Που γι' αυτό το λόγο δεν έχει καταφέρει να κάνει και τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό η χώρα έχει τη δυναμική ενός χαλασμένου τρένου, σκουριασμένου και χωρίς μηχανοδηγό, που τραβάει το δρόμο του προς τη χαράδρα και τίποτα δεν το σταματά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και αναρωτιέμαι: πόσα είναι άραγε τα πραγματικά υγιή μέλη αυτής της αστικής τάξης; Που δεν φοροκλέπτουν, δεν έχουν χρησιμοποιήσει μέσα και γνωστούς στη σχέση τους με το κράτος, δεν φωνάζουν συνθήματα της αριστεράς ή της δεξιάς ανάλογα με το εκάστοτε προσωπικό συμφέρον τους και όχι το συμφέρον της χώρας, δεν γράφουν στα απαυτά τους τους νόμους σε κάθε ευκαιρία; Είναι μια σιωπηρή πλειοψηφία ή μια αφόρητα μικρή μειοψηφία; Που γι' αυτό το λόγο δεν έχει καταφέρει να κάνει και τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό η χώρα έχει τη δυναμική ενός χαλασμένου τρένου, σκουριασμένου και χωρίς μηχανοδηγό, που τραβάει το δρόμο του προς τη χαράδρα και τίποτα δεν το σταματά.
Φοβάμαι ότι έχεις δίκιο. Εγώ έχω χάσει προ πολλού κάθε ελπίδα ότι θα υπάρξει ποτέ αλλαγή προς το καλύτερο.
 

SBE

¥
O Παπαχελάς χαϊδεύει τα αυτιά των αναγνωστών του. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας (η πλειοψηφία ίσως) οι οποίοι συμμετείχαν μια χαρά στο σύστημα της παρανομίας, του ρουσφετιού κλπ, οι οποίοι τώρα έχουν δώσει στον εαυτό τους άφεση αμαρτιών με διάφορες δικαιολογίες, από την πλήρη άρνηση κάθε ευθύνης (φταίνε οι 300), μέχρι τους συνωμοσιολόγους που ισχυρίζονται ότι η παραβατικότητα ήταν σχέδιο της άρχουσας τάξης για να μην αντιδρά ο λαός στην παραβατικότητα των πολιτικών και των οικονομικά ισχυρών -αυτό μου το είπε κόρη αφισοκολλητή μεγάλου κόμματος και κλασσικού κομματόσκυλου, η οποία μου είπε ότι αυτή η εξέλιξη μεθοδευόταν από το '81 που μπήκαμε στην ΕΟΚ (απ' όταν δηλαδή δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, αλλά τι ψάχνεις για λογική ρε φίλε).
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τόσα χρόνια αυτή η αστική τάξη είχε παραδώσει τη χώρα στον λαϊκισμό και σε μια ιδιότυπη «αριστεροσύνη».

Αηδίες, ο λαϊκισμός είναι φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό και όχι άσχετο με τον καταναλωτισμό και άλλα συναφή. Η αστική τάξη η παλιά αραίωσε και υπέκυψε εν μέρει στο λαϊκισμό (ή πήρε το δρόμο της κοινωνικής ανόδου κι έπαψε να είναι αστική τάξη) ενώ η νέα αστική τάξη των τελευταίων 30 χρόνων είναι ξεκάθαρα παιδί του λαϊκισμού. Όλοι οι εκπρόσωποί της έχουν κάτι φωτογραφίες στο συρτάρι από την εποχή που με μισθό τρεις κι εξήντα πήγαιναν να κολλήσουν αφίσες- κι ας το παίζουν σήμερα ακομματικοί και απογοητευμένοι. Κακό δεν είναι, είναι απόδειξη ότι υπάρχει κοινωνική κινητικότητα στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι η άνοδος δεν συνοδεύτηκε από απόκτηση καλύτερων συνηθειών.

Και πάνω απ'όλα πιστεύω πλέον ότι η Ελλάδα πληρώνει πολύ ακριβά σήμερα την αμυντική πολιτική δεκαετιών εις βάρος της παιδείας. Είμαστε έθνος ημιμαθών και ανειδίκευτων ηλιθίων που καταφεύγουν στη μυθολογία, τη συνωμοσιολογία και τον στρουθοκαμηλισμό. Στην Δ. Ελλάδα λέει η ανεργία στις ηλικίες 30-55 φτάνει το 70%. Ναι, αλλά με θλίψη διαπίστωσα ότι δεν θα προσλάμβανα κανέναν από τους άνεργους που είδα στη Δ. Ελλάδα αυτές τις μέρες- και δέχομαι ότι μπορεί να είχα πέσει στην περίπτωση και να συνάντησα μόνο τους άσχετους, αλλά ήταν πολλοί, πάρα πολλοί.
 

SBE

¥
Και για να πούμε και κάτι πιο πρακτικό, να τι θα γινόταν αν οι χώρες της ΕΕ παράγραφαν η μία τα χρεη της άλλης:
The Great EU Debt Write-Off

Για όσους βαριούνται να διαβάσουν, οι άλλοι θα σωθούν, η Ελλάδα ακόμα θα χρωστάει (δεν έχουμε δανείσει πολλά, γι' αυτό).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Για το #965: Συμφωνώ· αυτή είναι εν πολλοίς και η δική μου άποψη πάνω στο θέμα.

Για το #966: Συμφωνώ με τη βασική ιδέα, αλλά διαφωνώ στον τρόπο υλοποίησης· επειδή, όπως λένε κι οι ίδιοι: «We originally planned to factor in the interest rates that apply to these debts, but this proved too complex.» Όμως, χωρίς τη στάθμιση των επιτοκίων, όλο αυτό είναι παραπλανητικά υπεραπλουστευτικό και ουτοπικό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πριν δώσω τον επόμενο σύνδεσμο, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αφελής. Είναι αδιανόητο ότι «δεν ήξεραν οι αρμόδιοι». Τέτοια πλέγματα προνομίων δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε χωρίς δημιουργικό αντίλογο {«Ναι, αλλά αν γίνει πόλεμος;» «Ναι, αλλά αν μου πουν "πάρε μετάθεση για την άλλη άκρη της χώρας"»;}. Επιπλέον, πολλές φορές αυτά τα ξεμπροστιάσματα μπορεί και να λειτουργούν σαν προειδοποιητικές βολές: «Ήσυχα, γιατί κοιτάξτε πόσα πολλά έχετε να χάσετε!» Άλλοτε πάλι, μπορεί να λειτουργούν κατευναστικά για το χειμαζόμενο πόπολο: «Κοίτα! Κανείς δεν θα γλιτώσει τελικά!»

Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς για το πόσοι αδιαφανείς θύλακοι ειδικών δικαιωμάτων και προνομίων έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, σε αγαστή συνεργασία κυβερνώντων και κυβερνωμένων...

Έρευνα του υπ. Αμυνας έφερε στο φως πριβέ κλινικές στα στρατιωτικά νοσοκομεία
 

SBE

¥
Ειδικά για τους στρατιωτικούς γιατρούς, διαφωνώ με το άρθρο που θεωρεί την ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού λιγότερο αναγκαία για το στρατό. Την αποκατάσταση των τραυματιών ενός πολέμου ποιός θα την αναλάβει; Πλαστικοί και ορθοπεδικοί και λογικά θα έπρεπε να ενθαρρύνονται όσοι θέλουν να ειδικευτούν σε σύγχρονες θεραπείες αποκατάστασης κλπ.

Όσο για τα ειδικά δικαιώματα και προνόμια που λες δόχτορα, πρώτα πρώτα στραβώνει η δουλειά γιατί υπάρχουν πολλά προνόμια θεσμοθετημένα και παίρνει θάρρος ο καθένας και ζητάει κι άλλα. Για παράδειγμα, επιτρέπεται στους στρατιωτικούς γιατρούς το ιδιωτικό ιατρείο; Ζητάνε να φέρνουν και τους ιδιωτικούς ασθενείς στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Δώστους και θα ζητάνε κι άλλα, όπως ακριβώς γίνεται σε κάθε τομέα στην Ελλάδα.

Και ναι μεν κάποτε που ήταν λίγοι οι γιατροί θα ήταν άσχημο να υπάρχουν γιατροί και να μην προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αντί για ιδιωτικό ιατρείο θα έπρεπε να τους υποχρεώσει ο στρατός να κάνουν κάτι άλλο που να είναι όντως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, π.χ. να είναι υποχρεωμένοι να αφιερώνουν το 5-10% του ωραρίου τους σε κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς έξτρα αμοιβή. Να εξετάζουν γιαγιάδες και παππούδες στα κατσικοχώρια που δεν πατάει ποτέ γιατρός, π.χ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όντως, πολύ ενδιαφέρουσα. Απομόνωσα μια παράγραφο:
What you have here is an opponent of the euro, standing in front of you appealing to everyone to save the euro. Because it’s one thing to criticize its architecture. It’s one thing to say we should never have gotten ourselves into it. It’s quite another to say that we should get out. Because if we get out we’re not going to be where we would have been if we hadn’t gone in. We will simply jump off a cliff and all of us are going to perish. Not just the deficit countries, but the surplus countries.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κι εγώ είδα αυτό το σχόλιο, με το οποίο συμφωνώ:

Sounds great, until he starts postulating production without demand, with slow moving infrastructure projects and mystery profitable projects, never exampled or named.

Και ένα ακόμη που δεν καταλαβαίνω σε αυτή την πρότασή του, με τα ομόλογα της ΕΚΤ. Αυτά πώς δεν θα είναι «φρεσκοτυπωμένο χρήμα»;

Ο Βαρ. στην ουσία (και φαίνεται ανάμεσα στις γραμμές της παρουσίασης), αφού δέχεται πρώτα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης (και όπως αναφέρει, οι περίοδοι κρίσης έρχονται όταν τα μελλοντικά κέρδη έχουν υπερπροεξοφληθεί στο παρόν) κάνει μια πρόταση που, αν την καταλαβαίνω καλά, προσπαθεί να κερδίσει ακόμη περισσότερο χρόνο μέχρι να προλάβει η πραγματική οικονομία, ασθμαίνουσα, την υπερπροεξοφλημένη. Για να γίνει αυτό όμως με 2% επιτόκια, δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα οικονομία θα πρέπει να κινείται σε χαμηλότερους ρυθμούς, πρακτικά σε ρυθμούς στασιμότητας ή ύφεσης; Γι' αυτό και δεν προτείνει τα κεϋνσιανά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων μέσω της ΕΤΕπ;

Κάτι ανάλογο δεν είναι άλλωστε που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα; Δεν μας δίνουν χρήμα και χρόνο με αντάλλαγμα να κατεβάσουμε την υπερπροεξοφλημένη φούσκα της οικονομίας μας στα πραγματικά της επίπεδα; Δεν ψάχνουμε για επενδύσεις προκειμένου να μην καταβαραθρωθούμε σε μια ανήκεστη ύφεση;
 

SBE

¥
Διαφωνώ με την τελευταία σου παράγραφο δόχτορα, φοβάμαι ότι μας δίνουν χρόνο απλά για να μπορέσουν άνετα να μειώσουν οι άλλες χώρες τις επιπτώσεις μιας δικής μας χρεωκοπίας στην οικονομία τους, κι όταν θα έχει εξασφαλιστεί αυτό τότε θα μας αφήσουν να πνιγούμε. Κανονικά αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη, αλλά υποθέτω λόγω γενικότερης κρίσης δεν είναι τόσο εύκολο. Το θέμα είναι εμείς είμαστε ικανοί να αναπτυχθούμε παράλληλα ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση; Δεν ξέρω.
 

SBE

¥
Α, και κάτι ακόμα: έχω βαρεθεί να ακούω για αναζήτηση επενδυτών, αναζήτηση τουριστών να έρθουν αν σώσουν την ελληνική οικονομία κλπκλπ. Δεν έχουμε ακόμα καταλάβει ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τους πιθανούς πελάτες μας και έχει μειωθεί η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα κλπ;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Διαφωνώ με την τελευταία σου παράγραφο δόχτορα, φοβάμαι ότι μας δίνουν χρόνο απλά για να μπορέσουν άνετα να μειώσουν οι άλλες χώρες τις επιπτώσεις μιας δικής μας χρεωκοπίας στην οικονομία τους, κι όταν θα έχει εξασφαλιστεί αυτό τότε θα μας αφήσουν να πνιγούμε. Κανονικά αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη, αλλά υποθέτω λόγω γενικότερης κρίσης δεν είναι τόσο εύκολο. Το θέμα είναι εμείς είμαστε ικανοί να αναπτυχθούμε παράλληλα ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση; Δεν ξέρω.
Χμμ, ποιος ξέρει στ' αλήθεια; Ίσως η διαφορά μας είναι ότι εσύ επεξεργάζεσαι κυρίως αγγλικές αναλύσεις κι εγώ κυρίως γερμανικές... :)
 

nickel

Administrator
Staff member
κι όταν θα έχει εξασφαλιστεί αυτό τότε θα μας αφήσουν να πνιγούμε
Εγώ διαφωνώ με αυτό, 100%. Η βλακεία τους είναι, βέβαια, ότι δεν μας τα εξήγησαν καλά και πνιγόμαστε τώρα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Την είδα κι αυτή και συγχίστηκα. Ούτε η Πυθία δεν ξέρει πότε θα βγούμε από την κρίση, αλλά, ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος που ξέρει το μέλλον, θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι σημαίνει «βγαίνω από την κρίση». Διότι αν έχουμε ψυχολογική κρίση δέκα χρόνια, θα σκάσουμε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Οι προτάσεις του Βαρουφάκη φαίνεται να μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα στην Ευρώπη, δεν ξέρω με ποιες συνέπειες στις διεθνείς ισορροπίες. Αν κάνεις ένα βήμα αποστασιοποίησης για να δεις την Ευρώπη στο διεθνές περιβάλλον, πρέπει να λύσεις και τα προβλήματα του ανταγωνισμού και του μεριδίου της Ευρώπης στη διεθνή παραγωγή. Κάπως, κάποτε, θα βρεθούν νέες ισορροπίες, και ας ελπίσουμε ότι θα είναι γρήγορα.

Ο Βαρουφάκης πάντα δίνει έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, πολύ περισσότερο όταν απευθύνεται σε ευρωπαϊκό ακροατήριο. Μέσα στην Ελλάδα ωστόσο πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως με τα δικά μας. Να μην ξεχνάμε ότι, ακόμα κι αν λύσουμε τις εσωτερικές μας ισορροπίες, δεν θα έχουμε δώσει λύση στην ευρύτερη κρίση. Αλλά και αντίστροφα, μπορεί να δοθούν λύσεις για την Ευρώπη κι εμείς να ταλαιπωρούμαστε ακόμα με τα δικά μας στραβά και προκοπή να μη βλέπουμε.

Κάθε φορά που κάποιος δείχνει τη διεθνή κρίση, μου δημιουργείται η υποψία ότι δεν θέλει να δει αυτά που γίνονται μπρος στη μύτη του και να κάνει κάτι γι’ αυτά. Δεν το λέω για τον Βαρουφάκη, αν και είναι φανερό ότι προτιμά να μην μπλέκεται στην ελληνική χαβούζα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από την πολλαπλά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιάννη Λούλη στο Βήμα:

Απόψεις που θα συζητηθούν
Αποκομματικοποίηση των κυβερνήσεων: «Το αίτημα για οικουμενικές κυβερνήσεις, που είναι κυρίαρχο στην εποχή μας, δεν εκφράζει μόνο την απαίτηση για μεγαλύτερη συναίνεση. Εμπεριέχει και το αίτημα για τη συμμετοχή περισσότερων τεχνοκρατών στις κυβερνήσεις της χώρας. Καθώς πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί θεωρούνται πλέον διαχειριστικά ανεπαρκείς, οι πολίτες ζητούν να σπάσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των κομμάτων πάνω στη διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχει πλέον ένα ισχυρότατο αίτημα για "αποκομματικοποίηση των κυβερνήσεων"...».

«πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί θεωρούνται πλέον διαχειριστικά ανεπαρκείς»: στα όρια του understatement.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...«πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί θεωρούνται πλέον διαχειριστικά ανεπαρκείς»: στα όρια του understatement.

Πολλά θέματα για συζήτηση, π.χ.:

Τι σημαίνει «επαγγελματίας» πολιτικός;
Οι «ερασιτέχνες» πολιτικοί επιτρέπεται να είναι διαχειριστικά ανεπαρκείς;
Η πολιτική είναι σπορ μόνο για τους διαχειριστικά επαρκείς επαγγελματίες πολιτικούς;


ή μήπως αρκεί να μην μπλέκουμε την πολιτική με την εφαρμογή της;

Με άλλα λόγια, μήπως πρέπει από το μοντέλο:

Ο πολιτικός αποφασίζει («πολιτική απόφαση») τι θέλει να γίνει, βρέξει χιονίσει, και αναθέτει την εφαρμογή

απλώς να περάσουμε στο μοντέλο:

Ο πολιτικός ρωτάει τους «επαρκείς» ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές, δεν τους απολύει όταν του φέρνουν άσχημα νέα, διαλέγει, και τους αναθέτει την εφαρμογή χωρίς παρεμβάσεις και ρουσφετάκια

και όχι να αποπολιτικοποιήσουμε τη δημοκρατία μας;
 
Top