Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Άρα, μόνο το κράτος μπορεί να βγάλει μια στάσιμη οικονομία από το λήθαργο, επενδύοντας μαζικά και πληρώνοντας με χαρτί που τυπώνει. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με κοινό νόμισμα, εισηγείται έναν κεϋνσιανισμό σε πανευρωζωνική κλίμακα. (δική μου η προτελευταία λέξη :rolleyes: )

Έχει δίκιο που βλέπει τον κεϊνσιανισμό στην κλίμακα του κοινού νομίσματος, αλλά, αν το κάνεις τυπώνοντας χρήματα, αποφασίζεις ότι θα ξεκινήσεις πόλεμο με τους Κινέζους και τους Αμερικανούς. Και άλλες περιπλοκές που ούτε να τις φανταστώ δεν μπορώ. Ακόμα κι έτσι, πρέπει να γίνουν αυτά σ’ ένα πλαίσιο όπου οι κυβερνήσεις, που θα κάνουν τις επενδύσεις, θα συμφωνούν, όλες μαζί, στις προτεραιότητες και τις ανακατανομές. Μια ΚΑΠ δέκα φορές πιο περίπλοκη. Ίσως ακόμα περισσότερο όνειρο θερινής νυκτός από αυτό που λέει η SBE.

Το εμπορικό πλεόνασμα μου ακούγεται όνειρο θερινής νυκτός.

Διότι αυτό είναι πολύ εύκολο άμα πεισθούμε όλοι να ζούμε με τα μισά λεφτά που ζούσαμε ως τώρα…
 

Zazula

Administrator
Staff member
Διότι αυτό είναι πολύ εύκολο άμα πεισθούμε όλοι να ζούμε με τα μισά λεφτά που ζούσαμε ως τώρα…
Νίκελ, αν αρχίσουμε από αύριο κιόλας να ζούμε με τα μισά χρήματα αλλά όλα τα αγαθά που αγοράζουμε είναι εισαγωγής, τότε πώς θα αποκτήσουμε εμπορικό πλεόνασμα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα πάψουμε να έχουμε έσοδα, από εξαγωγές, τουρισμό και ό,τι άλλο πουλάμε;

Προσοχή: Δεν προτείνω να μάθουμε να ζούμε με τα μισά λεφτά, αν και προς το παρόν αυτή η ιδέα αποτελεί τη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής χοντρικά. Αλλά μέχρι να μάθουμε να κερδίζουμε περισσότερα, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα.
 
Έχει δίκιο που βλέπει τον κεϊνσιανισμό στην κλίμακα του κοινού νομίσματος, αλλά, αν το κάνεις τυπώνοντας χρήματα, αποφασίζεις ότι θα ξεκινήσεις πόλεμο με τους Κινέζους και τους Αμερικανούς.
Γιατί; αυτό δεν κάνουν τόσες δεκαετίες οι Αμερικανοί;
 

SBE

¥
Μα ήδη δε ζούμε με λιγότερα; Θεωρώ όμως πολύ δυσκολο το να αρχίσουμε ξαφνικά να παράγουμε και να έχουμε και πλεόνασμα, τη στιγμή που κι η λίγη τεχνογνωσία που είχαμε (χαμηλού επιπέδου κλπ) χάθηκε ήδη από τη δεκαετία του '80. Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κρατική παρέμβαση
 
Δεν νομίζω. Από το 2008 και μετά μηδένισαν τα επιτόκια δανεισμού της Federal Reserve και αυτό στο οποίο αρκετοί αναφέρονται ως κοπή νομίσματος ο Bernanke το αναφέρει ως quantitative easing και είναι λίγο πιο πολύπλοκο.
 
Όχι ακόμη αλλά οδεύουμε προς τα εκεί. Παράδειγμα, οι "συνεισφορές" προς τρίτους έχουν μειωθεί μέχρι και 5% άρα υπάρχει δρόμος μέχρι το 0% :-).
 

nickel

Administrator
Staff member
Να ζητηθεί η παραίτηση του δημοσιογράφου διότι δεν έχει την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα.
:)
 
Πάντως, απέξω κρίνοντας, δεν συμφωνώ με την παραίτηση της διευθύντριας του Γραφείου Ελέγχου του Προϋπολογισμού. Σε τέτοιες στιγμές, μου φαίνεται πως ισοδυναμεί με το να το βάζεις στα πόδια, και ν' αφήνεις τους εωσφορικούς κομματάρχες τύπου Βενιζέλου να θριαμβεύουν. Αν δηλαδή θεωρείς ότι εκεί που σε έβαλαν υπηρετείς την αλήθεια και εργάζεσαι για τη χώρα σου, δεν φεύγεις από ευθιξία αλλά επιμένεις, ακόμα και ανταπαντάς. Και αν θέλουν αυτοί, ας σε διώξουν. Γιατί ο Παπακωνσταντίνου το εκμεταλλεύτηκε και είπε "παραίτηση ούτε επιδιώχθηκε ούτε ζητήθηκε από την κυβέρνηση".
 

nickel

Administrator
Staff member
Συμφωνώ με τα χίλια. (Ή: και με τη γραφίδα και με τα χείλια.) Όταν είσαι επιστήμονας και όχι ένα απλό κομματόσκυλο, οφείλεις να υπερασπιστείς την επιστήμη σου. Στο κάτω κάτω, από τα μαγειρέματα και τα μασκαρέματα τριάντα χρόνων φτάσαμε εδώ που είμαστε.
 
Ακριβώς! Διατηρώ μόνο την επιφύλαξη τού "απέξω κρίνοντας", γιατί 'όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος'.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εμένα επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτές οι θέσεις είναι και (για να μην πω κατεξοχήν) πολιτικές και υπάρχουν, πιστεύω, πολλοί άξιοι επιστήμονες που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους. Σε αυτό το επίπεδο, κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πολιτική στήριξη επειδή αυτό σημαίνει χωρίς μέσα και πόρους. Ξαφνικά, αντί να ασχολείσαι με την επιστήμη σου, αρχίζεις να βγαίνεις στα τηλεπαράθυρα ζητώντας χρήματα να κάνεις τη δουλειά σου και να πληρωθούν οι συνεργάτες σου. Ο νυν υπουργός απλώς περίμενε την ευκαιρία για να απαλλαγεί από μία επιλογή του τέως υπουργού (όταν υπάρχουν εσωκομματικές αλλαγές, τα στελέχη δεν φεύγουν με την ίδια ταχύτητα όσο μετά από εκλογές).

Επομένως, κτγμ --όσο κυνική και αν ακούγεται, δεν υπάρχει αυτό το «μείνε να το παλέψεις». Αυτά δεν γίνονται. Ή παραιτείσαι, φεύγεις με ψηλά το κεφάλι, φτύνεις στον κόρφο σου και ορκίζεσαι να μην ξαναμπλέξεις ή μένεις και αρχίζεις να διαπραγματεύεσαι.
 

SBE

¥
Λοιπόν, διάβασα την περίληψη της έκθεσης για τη σωτηρία της Ελλάδας και να τι έγραψα σχετικά (disclaimer: έχω μια μικρή προκατάληψη με τους περισσότερους συμβούλους που απλώς πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε πελάτες μειωμένης νοημοσύνης, οπότε επηρεάζομαι αρνητικά εξ ορισμού):

Διαβάζω λοιπόν την περίληψη την αγγλική και δεν μπορώ να ξεφύγω από το μάτι της δασκάλας. Το μισό της περίληψης είναι ήδη γνωστά στοιχεία με φλυαρία ΑΛΛΑ χωρίς να παραθέτουν πηγές. Το ξέρω ότι δεν είναι πανεπιστημιακό σύγγραμμα αλλά και οι εκθέσεις έχουν βιβλιογραφία ή έστω υποσημείωση με την πηγή των πληροφοριών για να κρίνει ο αναγνώστης πόσο σοβαρή είναι η πηγή και κυρίως πόσο πρόσφατη. Αλλά εντάξει, δεν το διαβάζω για να το βαθμολογήσω, για να το σχολιάσω το διαβάζω.

Δεν μου ξεφεύγει στη σελίδα 17 το παράπονο του ταλέντου που θα ήθελε μια θέση στο δημόσιο και επομένως θεωρεί ότι ένα από τα προβλήματα του δημοσίου είναι το ότι δεν υπάρχει τρόπος να προσληφθούν ταλαντούχοι μανατζέρηδες από αλλού. Εγώ δεν ανήκω στην αγγλοσαξωνική σχολή της αγιοποίησης των διευθυντών, αυτή μας οδήγησε στις τραπεζικές καταχρήσεις, πιστεύω ότι το ίδιο το δημόσιο έχει τους υπαλλήλους που με τις σωστές συνθήκες μπορεί να γίνουν ηγετικές μορφές της δημόσιας διοίκησης.

Μ' αρέσει ο ευφημισμός informality για την παραοικονομία. Στην αρχή νόμιζα ότι εννοεί ότι δεν φοράνε γραβάτα οι Έλληνες ή δε μιλάνε πλέον στον πληθυντικό. Θα το χρησιμοποιώ στο εξής. Μ' αρέσει επίσης που μου θύμισε ότι χαμηλή παραγωγικότητα δε σημαίνει τεμπελιά. Ο Σίσυφος είχε μηδενική παραγωγικότητα. Αυτά τα ξεχνάμε πού και πού. Στην ουσία τώρα.

Φτάνοντας στο τέλος του τρίτου μέρους μου φαίνεται σα να διαβάζω εφημερίδα. Δεν βλέπω κάτι καινούργιο και θα περίμενα από τους εγκεφάλους που κάθισαν να κάνουν την μελέτη αυτή κάτι παραπάνω από τα προφανή. Αλλά ας δω και το 4...

Ίσως αν διάβαζα την έκθεση αναλυτικά να εξηγούσαν ακριβώς πώς θα εφαρμοστούν αυτά που προτείνουν, ίσως να παραθέτουν αποδείξεις με νούμερα κλπ κλπ.

Χμ, classics education hub. Ποιός είπε ότι ξεφεύγουμε από τα προφανή; Έτσι από περιέργεια κάθισε κανένας τους να μετρήσει πόσοι είναι διεθνώς αυτοί που ενδιαφέρονται για τέτοιες σπουδές; Και πώς θα γίνει να θέλει να έρθει ο φοιτητής στην Ελλάδα για πτυχίο αρχαίων ελληνικών τη στιγμή που μπορεί να πάει στο Χάρβαρντ και στο Καίμπριτζ; Ούτε οι Ιταλοί το έχουν καταφέρει.

Θα είχαν κανένα φιλόλογο στην ομάδα...

Κι αυτό που επαναλαμβάνεται αλλά δεν υπάρχει απάντηση είναι η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της εμπορικής Ελλάδας στο εξωτερικό. Αυτό πώς θα το πετύχουμε; Και εντάξει, σε νέες αγορές ξεκινάς από το μηδέν και το πετυχαίνεις, στις υπάρχουσες αγορές;

Σε γενικές γραμμές, δεν βλέπω να λέει η περίληψη της έκθεσης πολλά χρήσιμα. Βοηθάει για ανακεφαλαίωση των γνωστών, όμως.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Δεν έχω βρει ακόμα ανάσα να διαβάσω τη μελέτη, αλλά θα το κάνω. Ωστόσο, ακόμα και αν είναι σωστή συλλογή με τα σημεία που πρέπει να διορθωθούν και με έξυπνες ιδέες που έχουν μπει στα ράφια, θα είναι χρήσιμη. Αρκεί να υπάρχει και κάποιος να τους τη βαράει κάθε μήνα στο κεφάλι και να τους λέει «Δόση τσου» όσο δεν εφαρμόζονται τα προφανή. Γιατί εδώ ακόμα νομίζουμε ότι μπορεί να έχεις ανάπτυξη επειδή θα μειώσεις τη φορολογία...
 
Δεν μου ξεφεύγει στη σελίδα 17 το παράπονο του ταλέντου που θα ήθελε μια θέση στο δημόσιο και επομένως θεωρεί ότι ένα από τα προβλήματα του δημοσίου είναι το ότι δεν υπάρχει τρόπος να προσληφθούν ταλαντούχοι μανατζέρηδες από αλλού. Εγώ δεν ανήκω στην αγγλοσαξωνική σχολή της αγιοποίησης των διευθυντών, αυτή μας οδήγησε στις τραπεζικές καταχρήσεις, πιστεύω ότι το ίδιο το δημόσιο έχει τους υπαλλήλους που με τις σωστές συνθήκες μπορεί να γίνουν ηγετικές μορφές της δημόσιας διοίκησης.
Στο τεύχος Αυγούστου τού Le Monde Diplomatique διάβαζα ένα δισέλιδο άρθρο με τίτλο L'Ecole normale supe'rieure tente'e par la philosophie des affaires και επίτιτλο Des serviteurs de l'Etat pousse's vers le prive', ενός Mathias Roux, καθηγητή φιλοσοφίας, που καταμαρτυρεί πολλά και διάφορα στην εν λόγω σχολή, με άξονα αυτό που λέει ο κατατοπιστικότατος τίτλος. Οπότε, ούτε έξω πάμε καλά...

Ο Σίσυφος είχε μηδενική παραγωγικότητα.
Ωραίο! :laugh:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στο δελτίο του Mega, έδειξε έναν ελεύθερο επαγγελματία που δήλωσε, "Δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να πληρώσουμε άλλο". Ποιο είναι το αξιοπρόσεκτο για να τον αναφέρω; Ο ελεύθερος επαγγελματίας ήταν ιδιοκτήτης μικρού συνεργείου αυτοκινήτων, δηλαδή μία από τις κατηγορίες επαγγελματιών που ή δεν σου δίνουν ποτέ απόδειξη ή δίνουν αποδείξεις με μικρότερο ποσό απ' ό,τι πλήρωσες. Και φυσικά, σου δίνουν πάντα το κίνητρο για να μην πάρεις απόδειξη, όπως και οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι: γλιτώνεις το ΦΠΑ. Μόνο όταν άρχισα να πηγαίνω το αυτοκίνητό μου σε συνεργείο αντιπροσωπείας, άρχισα να βλέπω αποδείξεις. Όσο το πήγαινα στον ελεύθερο επαγγελματία της γειτονιάς, αμφιβάλλω αν θα έβρισκε πού έχει παραπεταμένο το μπλοκ, αν του ζητούσα απόδειξη.
 

SBE

¥
Αλήθεια, αναρωτιέμαι αυτός ο μπαμπούλας του ΦΠΑ γιατί τρομάζει τους πελάτες.
 
Top