Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα τι λέει ακριβώς αυτή η παράγραφος; Ας τα πάρω ένα προς ένα:

Η κυβέρνηση να κυνηγήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή (κάτι που θα έπληττε κυρίως τους λεγόμενους μικρομεσαίους).
Εδώ αφενός χρησιμοποιεί το φαντασιακό πλάσμα «μικρομεσαίος», το οποίο ντύνει ο καθένας όπως φαντάζεται (ο συνταξιούχος το ντύνει υδραυλικό, ο υδραυλικός το ντύνει μηχανικό, ο μηχανικός το ντύνει δικηγόρο, ο δικηγόρος το ντύνει γιατρό κπλ) και αφετέρου σπεκουλάρει αποδίδοντας την εκτεταμένη φοροδιαφυγή συλλογικά σε αυτά τα βολικά, ασύλληπτα όντα. Αυτούς όμως, δεν τους πιάνει με τα τεκμήρια διαβίωσης και τη φορολογία ακινήτων και πολυτελών;

...αντί να περικόψει ουσιαστικά το Δημόσιο (κάτι που θα την έφερνε σε σύγκρουση με τα πράσινα συνδικάτα)...
Δεν είμαι αρνητικός στις περικοπές στο Δημόσιο, όχι όμως ιδεολογικά. Αναρωτιέμαι όμως: Όλοι αυτοί οι ΔΥ (που δεν είμαι, ούτε έχω σχέση), αυτοί δεν είναι το μεγάλο ποσοστό αυτών που θα φορολογηθούν απο τα έξτρα μέτρα; Γιατί (χάλια επιλογές και οι δύο, αλλά λέμε τώρα) είναι προτιμότερο να βγάλει το 20% των ΔΥ άνεργο στους δρόμους από το να τους αφαιρέσει το 20% του εισοδήματος;

...προτιμά να επιβαρύνει εκείνους τους φορολογούμενους που δηλώνουν με σχετική συνέπεια τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους...
Να και η θεωρία της φοροδοτικής σχετικότητας... :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως βλέπεις, το θέμα δεν είναι να πείσεις εσύ εμένα. :(
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εδώ δεν μπορώ να πείσω τον επιμελητή μου για πιο απλά πράγματα... :( :(
 

nickel

Administrator
Staff member
... δεν μένει παρά να ευχηθούμε να έχουν κάποιον άσο στο μανίκι που θα τον βγάλουν αυτές τις μέρες...
Έγραφα τα παραπάνω στο #865. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα έχει κάποιον άσο στο μανίκι ο ΓΑΠ, γιατί χτες μου θύμισε τον Τόμι Κούπερ — στις «κακές» του στιγμές.

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πού είναι το χρέος μας; Τι μας λέει αυτό το διάγραμμα; (Από το BBC, σήμερα).



Οι ράβδοι δείχνουν το σύνολο κατά εθνική οικονομία (με άλλα λόγια, η Γαλλία έχει 56,7 δις δολάρια, από τα οποία ~42 οι τράπεζες και οι ιδιώτες της και τα υπόλοιπα το γαλλικό κράτος). Σύμφωνα με το διάγραμμα, όλες αυτές οι μεγάλες οικονομίες έχουν ~120 δις δολάρια από το χρέος μας, οπότε πού βρίσκονται τα υπόλοιπα 365 δις δολάρια; Πολύ λίγα σε άλλες χώρες, κάτι περισσότερο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος π.χ. ~300 δις, έχει ήδη περάσει προφανώς στην ΕΚΤ.

Μέσα σε 2-3 χρόνια λοιπόν, καθώς θα λήγουν ομόλογα σε χέρια τραπεζών και ιδιωτών και θα αντικαθίστανται από ομόλογα που θα καταλήγουν στην ΕΚΤ και σε ευρωπαϊκά δημόσια χαρτοφυλάκια, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους μας θα έχει "πολιτικοποιηθεί" και θα έχουμε μετατραπεί σε οιονεί οικονομικό προτεκτοράτο της ΕΕ. Από εκεί και πέρα πια, θα υπάρχουν οι δυνατότητες κάθε λογής πολιτικών αποφάσεων.

Το ζήτημα είναι, κτγμ: Πώς θα έχουμε εμείς τότε την κατά το δυνατόν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ένα διάγραμμα ακόμη (ας υπάρχει). Απεικονίζει τις λήξεις των ελληνικών δανείων, σε δις € (όπως αναφέρει, τα στοιχεία είναι από Bloomberg, 16.6.2011). Από τον προχτεσινό Spiegel (τελευταίο διάγραμμα):



Ραντεβού το 2015... ;)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το καλό το Σπίγκελ αναφέρει τουλάχιστον ότι οι τόκοι καταλήγουν στην τσέπη Γερμανών και λοιπών Ευρωπαίων;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το καλό το Σπίγκελ αναφέρει τουλάχιστον ότι οι τόκοι καταλήγουν στην τσέπη Γερμανών και λοιπών Ευρωπαίων;

Μέχρι και ο Σάιμον Νίξον το επισημαίνει:

Αντί γι’ αυτό, η ευρωζώνη τιμωρεί την Ελλάδα με επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πληρώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να δανείζεται, ή αυτό που χρεώνει το ΔΝΤ- δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Ελλάδας. Αυτό είναι παράλογο.
http://www.skai.gr/news/finance/article/172903/wsj-min-pisteuete-tous-ellinikous-muthous/

Yet the euro zone is charging Greece a punitive lending rate—nearly double what the European Financial Stability Facility pays to borrow or what the International Monetary Fund is charging—making Greece's task far harder. This makes no sense.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304070104576399790795514416.html
 

Elsa

¥
Τώρα, στο Κουτί της Πανδώρας, μιλάνε πολλοί και διάφοροι για την κρίση και το Μνημόνιο. Ενδιαφέρον.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όντως, ενδιαφέρον και όχι μονόπλευρο.

Ναι, αλλά λίγο, πολύ λίγο. Και μωσαϊκό. Διαλέγετε και παίρνετε. Το «διαλέγετε και παίρνετε» είναι καλό όταν παρουσιάζεις κάθε άποψη σε ικανοποιητική πληρότητα. Άμα βγάζεις μεζεδάκια, εγώ, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, θα φάω απ' όλα. Στην πολιτική δεν γίνεται. Πρέπει να φτιάξουμε ένα πιάτο, έστω και τουρλού.

Σε εκπομπές αυτής της διάρκειας πρέπει να έχεις ένα επιμέρους θέμα και να παρουσιάζεις σε βάθος δύο, το πολύ τρεις, διαφορετικές απόψεις (τις επικρατέστερες). Αλλιώς, αραιώνει πολύ και χάνει την ουσία του.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να μην ξεχνάμε, όταν θα θυμηθούμε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις, ότι κάτι θα πρέπει να γίνει και για τη διαφθορά, γιατί μας έχουν πάρει χαμπάρι.

Η ελληνική διαφθορά φρένο για τις αμερικανικές επενδύσεις
«Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις κοινωνικές προσδοκίες, που θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή», τηλεγραφούσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαρλς Ρις

Τα Νέα, 24/6/2011
 

pontios

Well-known member
Δεν θέλω να μπω στην συζήτηση .. απλώς ενδιαφέρομαι να μάθω ..
Έχει συζητηθεί στο φόρουμ - η εκδοσή ενός καινούργιου Ευρό (Ευρό της Νότου ας το πούμε), ένα ξέχωρο νόμισμα με χαμηλότερη άξια (για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις περιφερειακές χώρες), ως μια εναλλακτική λύση ;

Αυτό το Ευρό της Νότου πρέπει να είναι διαχρονικό, όχι ένα πρόσκαιρο μέτρο .. έτσι το βλέπω προσωπικά τουλάχιστον, διότι δεν είναι (και δεν ήταν πότε) δυνατόν η Ελλάδα να έχει νόμισμα με την ίδια κοινή άξια και να μην προκαλέσει ( και οδηγήσει σε) προβλήματα αυτό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχει συζητηθεί επίσημα ένα δευτεροκλασάτο ευρώ για τις χώρες της περιφέρειας. Το ζητούμενο είναι να μάθουν να λειτουργούν οι συλλογικότητες και οι μεγάλες κοινότητες με ενίσχυση της περιφέρειας με στόχο κάποια εξίσωση, όχι με νόμισμα που θα υποτιμάται κάθε τόσο για να αποτυπώνει το συνεχή μαρασμό της περιφέρειας. Αλλιώς, τι σόι κοινότητα και ένωση είναι; (Ταυτόχρονα πρέπει να επιδιώκουμε κι εμείς να εκσυγχρονίζουμε τις λειτουργίες μας, να μη θυμίζουμε τριτοκοσμική χώρα.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω όρεξη να γράψω τίποτα το σοβαρό. Καλύτερα να διαβάσω για τον παραλογισμό της αφίσας. Μια ψηφίδα από το μωσαϊκό του παραλογισμού που διέπει τη χώρα. (Μα κυβερνάται η χώρα ή απλώς διέπεται;)

[...] Το καταπληκτικότερο παράδειγμα κλοπής συνθημάτων είναι πάντως η γαλαζοκόκκινη αφίσα που θα βρεις σε όλες τις κολώνες στο Σύνταγμα (αλλά και στα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι, στο Γκάζι). Έχει έξι συνθήματα και τα έξι κλεμμένα: «Όχι στους κατακτητές, τους τοκογλύφους, τους κερδοσκόπους». Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπέρασμα (δεν πρόκειται για αντιευρωπαϊστές). Σύνθημα δεύτερον : «Δεν πουλάμε - αγωνιζόμαστε». Εδώ είναι σαφής ο συνδικαλιστικός … ρεαλισμός (αλλά κρατήστε και μια πισινή). «Να φύγει η κυβέρνηση της υποταγής» (σύνθημα 3ον, ουπς! λές νάναι αριστεριστές;) – «ανατροπή τώρα» (σύνθημα 4ον). Και εκεί που κοντεύεις να πιστέψεις ότι είναι κάτι σαν εθνική φράξια του ΚΚΕ έρχεται το 5ο σύνθημα να σε αποτελειώνει. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Έτσι ακριβώς, όπως το φώναζε ο Ανδρέας το ‘80. Αλλά δεν τελειώσαμε, σύνθημα 6ον : «Ουστ κυβέρνηση – τρόικα». Γηπεδικός τσαμπουκάς στην ολοκλήρωση. Ποιος τα υπογράφει όλα αυτά; Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων. Και επειδή ούτε αυτό θα σας λέει τίποτα (όλοι «δημοκράτες», «ανεξάρτητοι» και «κινηματίες» είμαστε σε αυτή τη χώρα), σας λέω ότι πρόκειται για την περιβόητη ΔΑΚΕ. Ο συνδικαλιστικός βραχίονας δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας μας καλεί να πούμε ουστ στους πράσινους της υποταγής για να γυρίσει η Ελλάδα στους (γαλάζιους ανυπότακτους) Έλληνες! Γιαυτό σας λέω, μέρες που 'ναι, να είσαστε υποψιασμένοι ποιος φωνάζει δίπλα σας. Εν ανάγκη κάντε και καμιά ερώτηση: Εσύ που ήσουνα στο «πάρτι»;
Του Σταύρου Θεοδωράκη
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ωραία τα λέει, γενικά, αλλά τα παρακάτω μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση:
Finally, enough with the jokes about Greeks not paying taxes. The truth is (and statistics prove it) that it's the richest of the rich Greeks who don't pay their taxes, not the average citizen.
Χμ... Έχω πάρει ταξί 5 φορές τις τελευταίες 10 μέρες, και ούτε μία απόδειξη. Το ίδιο συνέβαινε μέχρι πέρυσι, που ίσχυσε ο νόμος για τις αποδείξεις, σε καφετέριες, μαγαζιά με ρούχα, ιδιαίτερα γλωσσών, κομμωτήρια... ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.

But again -- I don't blame the average citizenry. I blame the corrupt politicians vying for votes and the corrupt union bosses who lobbied for more, more, more to fuel their populist flames and increase their own unions' membership ranks and power.​
Μόνο που the average citizenry συμπεριλαμβάνει εφοριακούς και υπαλλήλους της πολεοδομίας που λαδώνονται, αστυνομικούς που σβήνουν κλήσεις στους δικούς τους, όποιον είχε μέσον και το χρησιμοποίησε για να διορίσει το παιδί του στο δημόσιο... δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία του να τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς. Μπορεί να φταίει ο κλέφτης, όμως φταίει και ο κλεπταποδόχος.

Furthermore -- remove highway patrol from America's roads and see how quickly they turn into the autobahn. It's human nature, folks -- Greeks are breaking the law because they can. They are evading taxes, and driving like madmen, and parking on sidewalks, and smoking in no-smoking areas -- because they can. Because they know there is no fear of prosecution.​
Βέβαια. Γιατί αν είσαι τόσο γαϊδούρι ώστε να κλείσεις τη ράμπα του αναπήρου, π.χ., σίγουρα θα βρεθεί άλλο ένα γαϊδούρι που θα πει «δε βαριέσαι» και δε θα σε γράψει. Το κράτος αποτελείται από εμάς τους ίδιους, όχι από εξωγήινους με πράσινες κεραίες. Η διαφθορά του ενός συντηρεί τη διαφθορά του άλλου - φοροδιαφεύγεις, και λαδώνεις τον εφοριακό να μη σου κόψει πρόστιμο. Δε σε ενδιαφέρει ο διπλανός σου, και ομοίως τον διπλανό σου δεν τον ενδιαφέρεις εσύ.

Πρέπει δηλαδή να φοβόμαστε κάποιον για να μην παρκάρουμε στο πεζοδρόμιο, να μην κλείνουμε τις ράμπες, να μην καπνίζουμε εκεί που απαγορεύεται, να μην χτίζουμε αυθαίρετα, να, να, να;
 

nickel

Administrator
Staff member
Ε, ναι, η δίνη που μας πάει στα Τάρταρα λέγεται vicious circle. Μήπως ξέρετε από πού πάνε στον virtuous circle;
 
Top