Μεταγραμματισμός EL>EN κατά ΕΛΟΤ 743 / ISO 843

Δηλαδή το πρότυπο ΕΛΟΤ 743 έχει αντιστοιχία γραμμάτων 1-1; Αυτό φαίνεται κι απ' την σελίδα του. Αυτό το gk φαίνεται χαζό.
 

SBE

¥
Ναι, έχει αντιστοιχία 1-1 και περιέργως το Χ μεταγράφεται CH (δηλαδή δεν έχει αντιστοιχία 1-1).
Έχω δει τα πιο περίεργα
 

danae

¥
Θα χαρώ πολύ όταν ανανεώσω το διαβατήριό μου, που επιτέλους δεν θα έχει δύο ονόματα γραμμένα με δύο τρόπους και ένα OR ανάμεσα. Ζω στο εξωτερικό και έχω πρόβλημα κάθε φορά που δείχνω το διαβατήριό μου, ιδίως όταν ταξιδεύω.

Με την ευκαιρία, γεια σας! :)
 
Θα χαρώ πολύ όταν ανανεώσω το διαβατήριό μου, που επιτέλους δεν θα έχει δύο ονόματα γραμμένα με δύο τρόπους και ένα OR ανάμεσα. Ζω στο εξωτερικό και έχω πρόβλημα κάθε φορά που δείχνω το διαβατήριό μου, ιδίως όταν ταξιδεύω.
Κι εγώ θα χαρώ όταν βγάλει η κόρη μου καινούρια ταυτότητα, που δεν θα έχει το όνομά της και το όνομα του πατέρα της γραμμένα με δύο τρόπους εκ των οποίων ο ένας μας προκαλεί άφθονο γέλιο. Κατά σατανική σύμπτωση, της βγάλαμε για πρώτη φορά ταυτότητα τον περασμένο μήνα. Πάλι καλά δηλαδή που είναι και με τους δύο τρόπους κι όχι μόνο με το πρότυπο ΕΛΟΤ - χάρη στην προνοητικότητά μου να της βγάλουμε πρώτα το ξένο διαβατήριο για να υπάρχει επίσημο έγγραφο ξένης αρχής με τη γραφή που θέλαμε.
το Χ μεταγράφεται CH
Άσε, πίκρα μιλάμε. Φαντάσου τον κύριο Τσοσέ Καρέρας, παραδείγματος χάριν.
 

SBE

¥
H φίλη μου η Γκ-κ-ιασέμι (Gkiasemi, Γιασεμή) θα το χαρεί πολύ.

Το πρώτο μου διαβατήριο δεν είχε OR είχε OU, και μάλιστα μου είχε πει η υπάλληλος ότι αυτό ήταν το ή στα λατινικά. Αν ήταν στα λατινικά δεν θα ήταν AUT; είχα ρωτήσει, αλλά νόμισε ότι κάτι έλεγα για ποδόσφαιρο και δεν συνεννοηθήκαμε.

Τελευταία φορά που νοίκιασα αυτοκίνητο στο ΗΒ είχα ακόμα την παλιά άδεια οδήγησης, μόνο ελληνικά. Οπότε δίνω στον υπάλληλο διαβατήριο και άδεια οδήγησης και ξεκινάω τα "δυστυχώς, είναι μόνο στα ελληνικά", αλλά ευτυχώς για μένα, ο υπάλληλος ήταν Ρώσος οπότε μου λέει (με τη χαρακτηριστική προφορά) ντου νοτ γουόρι, αι νοου δε γκρικ άλφαμπετ ιτ ιζ σιμιλαρ το αουρς. Ευτυχώς, γιατί μερικά χρόνια νωρίτερα προκάτοχός του είχε γράψει κάτι ακαταλαβίστικο στα χαρτιά (που τα έχω φυλάξει για να γελάμε που και που).

Από την άλλη, κοιτάζα το διαβατήριο της γιαγιάς μου από τη δεκαετία του '40, στο οποίο ήταν περασμένα και τα παιδιά της Angelique και Helene. Μετάφραση θες δε θες. Και ακόμα πιο πίσω, τη λίστα επιβατών του πλοίου που πήγε τον προπάππο μου στην Αμερική, κι εκεί όλοι οι επιβάτες ήταν μεταγραμμένοι με την προ-ΕΛΟΤ μέθοδο (υπήρχε μέθοδος; ).

Από την άλλη βέβαια, αν δεχόμαστε τα πεντακόσια σύμφωνα στη σειρά των Πολωνών και των Τσέχων, γιατί μας ενοχλεί το αντίστοιχο στα δικά μας; Χμ...
 

daeman

Administrator
Staff member
... Και ακόμα πιο πίσω, τη λίστα επιβατών του πλοίου που πήγε τον προπάππο μου στην Αμερική, κι εκεί όλοι οι επιβάτες ήταν μεταγραμμένοι με την προ-ΕΛΟΤ μέθοδο (υπήρχε μέθοδος; )...

Αμέ! Η μέθοδος του συνοριακού Μήτσου: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?10395-Ρούσβελτ-ή-Ρούζβελτ&p=128761&viewfull=1#post128761 :p
 

SBE

¥
Παραήταν εξελιγμένος ο συνοριακός Μήτσος, γιατί η λίστα έιχε
Carayannes, Loucopoulos, Petrides, Economopoulos κλπ κλπ.
 
Για τη δεκαετία του 40 δεν ξέρω, αλλά τέλη δεκαετίας του 80 όταν έβγαλα διαβατήριο μου είπαν να συμπληρώσω εγώ πώς θέλω να μεταγραφεί το ονοματεπώνυμό μου με λατινικά στοιχεία.

Δεν ξέρω τι θα είχαν κάνει αν είχα συμπληρώσει Tsakpino Gargaliara, ας πούμε. Φαντάζομαι ότι θα είχαν κάποιον άτυπο έλεγχο επιπέδου "να φαίνεται λογικό στον υπάλληλο που παραλαμβάνει την αίτηση".
 
Ναι, έχει αντιστοιχία 1-1 και περιέργως το Χ μεταγράφεται CH (δηλαδή δεν έχει αντιστοιχία 1-1).
Έχω δει τα πιο περίεργα

Όντως. Και το ύψιλον μεταγράφεται [y] εκτός κι αν είναι δίπλα σε όμικρον, οπότε μεταγράφεται .

Έχω έναν γνωστό που τον λένε Ανγκελίδη (ναι, έτσι γραμμένο) και στην ταυτότητα γράφει Angelidis. Μ' αυτό το σύστημα δηλαδή θα είναι γραμμένος ως Angkelidis;
 

SBE

¥
Εννοείται.
Όπως έλεγε κι ο γείτονας μου ο Oikonomopoulos...
 
Έτσι θα διορθωθεί κι ένα Translation: Marios Mpletas που είδα χτες σ' ένα βίντεο στην έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών...
 

Earion

Moderator
Staff member
Τι παρατηρητικός που είσαι! Αλλά τι να πρωτοδιορθωθεί στην Ελλάδα του 2016!; Για παράδειγμα: αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση παίζει σόου της Ρουλας Κορομηλά --όπου η Ρούλα προσφέρει για δώρα στους τηλεθεατές χυλοπίτες και τραχανάδες. Η μηχανή του χρόνου μάς έχει μεταφέρει είκοσι χρόνια πίσω, στην Ελλάδα του Κώστα Σημίτη!
:devil: :twit:
 
Top