Λεξιπλασίες (Nonce words)

oublexis

Member
Γιατί ακριβώς δεν μας κάνει το φακτοειδές; Κατασκευή με πρώτης τάξης υλικά είναι, λατινικό με ελληνική κατάληξη. Ένα -τ- που το χωρίζει από το φακοειδές;

Συνεχίζω εδώ τη συζήτηση για να μη σας καταστρέψω εντελώς το νήμα του factoid.

Γενικώς, ας αποφεύγετε τα πολλά πολλά με φακό και με φακτ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι φακτοειδέςφακοειδές) είναι η Τζούλια. Επίσης μπορείτε να φανταστείτε νέες σημασίες για τις παρακάτω λέξεις:

φακόμελι το, Α· μίγμα από φακές και μέλι, που τό χρησιμοποιούσαν ως μαλακτικό.
φακοσκλήρωση η, Ν· (ιατρ.) σκλήρυνση τού κρυσταλλοειδούς φακού τού οφθαλμού.
φακοτρίβων ο, Α· αυτός που τρίβει, που κοπανίζει φακές.
φακομαλακία η, Ν· (ιατρ.) μαλάκυνση τού φακού τού οφθαλμού.
 

Zazula

Administrator
Staff member
φιλορροώ
μειώνονται οι φίλοι μου στο facebook λόγω ξεφιλίσματος· εάν ο εκφιλισμός αυτός λάβει μεγάλες διαστάσεις τότε το προφίλ τού χρήστη οδηγείται σε εκφιλιστκή ατροφία.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
εϊτζιμπιστερόνη = τηλεοπτική εκπομπή που κάνει τα μηχανάκια της AGB να χτυπάνε κόκκινο σαν τρελά και προσφέρει θέμα για συζήτηση στα πηγαδάκια της επόμενη μέρας.

Κλασικές εϊτζιμπιστερόνες είναι ο τελικός του ΤσουΛου, το πέμπτο παιχνίδι των πλεϊόφ στο μπάσκετ, ο τελικός του πρώτου Μπιγκ Μπράδερ, αλλά και για να παραπέμψουμε σε θρύλους και παραδόσεις της ελληνικής τιβί, τα επεισόδια του «Άγνωστου πολέμου».

Η γραφή AGBστερόνη πρέπει να αποφεύγεται (αυτά τα αγγλοελληνικά υβρίδια τα έχουμε θάψει αλλού ξανά και ξανά).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Λεξιπλασίες εμπνευσμένες από φορουμικές λειτουργίες
(συνέχεια...)

επαυτοφόρουμ = Διαδικασία γρήγορου εντοπισμού και άμεσης διαγραφής νημάτων με προβληματικό περιεχόμενο: διαφημίσεις για μαχαίρια ψαλίδια όλα τα ακονίζω, βιάγκρα, τσόντες και πολιτικά χυδαία ανέκδοτα, ιστότοπους για παράνομη αντιγραφή αρχείων κ.τ.τ. Εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των διαχειριστών, υβρ. φορμάτ (βλ.λ.). Μπήκε ο άλλος να πουλήσει κανά σόφτγουερ και τα φορμάτ τον εξαφάνισαν επαυτοφόρουμ.

καρφόρουμ = 1. φόρουμ αφιερωμένο στα [τι άλλο;] αυτοκίνητα 2. φόρουμ όπου ανταλλάσσονται μανιωδώς καρφιά: Κι εκεί που συζητάγανε ήρεμα ήρεμα τα πολιτικά τους, έρχεται η κουβέντα στον σωστό μουσακά κι αρχίζουν μελιτζάνα ο ένας, κολοκύθι ο άλλος κι έγινε το φόρουμ κόλαση. Και δώστου τα καρφιά, το κάνανε σωστό καρφόρουμ.

καρφώρουμ = (χαϊδ.) εσωτερικός μηχανισμός παρακολούθησης των λειτουργιών του φόρουμ (καρφώνω + φόρουμ)

τσουμπάνος= ο διαχειριστής φόρουμ που μάταια προσπαθεί να ηρεμήσει κάποιον και τελικά, αφού δεν τα καταφέρνει με το τσου, τσου ρε Νικολάκη, τον μπανάρει.

φορμάτ= (υβρ.) αρκτικόλεξο των φορουμικών μονάδων άμεσης τακτοποίησης (φορ.μ.ά.τ.). Οι επεμβάσεις τους αποκαλούνται φορμάτισμα.
 
Μεταφορά από το άλλο μου νήμα:
* Λεξιμπλούμ -> Μια πάρα πολύ απεριποίητη μετάφραση ή μετάφραση "σούπα", κατά το παλαιό "πατάτες μπλουμ"
* Αλλαξολεξιές -> Η συνήθης τακτική αναθεωρητών να βγάζουν μια ωραιότατη λέξη σου και να βάζουν συνώνυμό της, για εντυπωσιασμό και μόνο.
* Τραντογεδών -> Η στιγμή της Αποκάλυψης, όταν μεταφράζεις 234512315 λέξεις και στην τελευταία κάνει ένα "ΠΑΦ" το Trados και κολλάει το Σύμπαν. Η απόλυτη καταστροφή.
* Γλωσσονιέρης -> Άτομο που προσπαθεί να οδηγήσει τη γλώσσα εκεί που θέλει αυτό, με ή χωρίς άδεια οδήγησης.
* Σερναφήνω -> Το γνωστό σε όλους μας drag and drop, επί το ελληνικότερον και χαβαλεδότερον.
* Fontανιέρα -> Κείμενο ποικιλία font που σε παιδεύει όταν μεταφράζεις.
* Αναθεωρηπάκι -> Αναθεωρημένο κείμενο που σε "ταξιδεύει", βλ. τριπάκι.
* Οξεία μεταφραστίτιδα -> Νόσος που μεταδίδεται ανεξέλεγκτα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Ξάφνου όλοι ανακαλύπτουν τον υπέροχο κόσμο της μετάφρασης.
* Λεξιμάρα -> Όταν με πιάνει μια βαρεμάρα και δεν μπορώ να κατεβάσω ούτε μια λέξη να βάλω στη μετάφρασή μου.
* Μπλέξημο -> Όταν έχεις μπερδέψει δυο λέξεις, όμοιες ηχητικά, διαφορετικές νοηματικά και πάντα γράφεις τη μία όταν θα έπρεπε να γράφεις την άλλη.
* Πλέξημο -> Η τακτική συνδυασμού λέξεων, προσευχόμενοι να βγει κάτι καλό.
* Ταγκάρισμα -> Γεμίζω με Tag το κείμενό μου
* Φλάστικ -> Το φλασάκι ή memory stick
* Κυκλωμάνα -> Η μητρική πλακέτα

:D
 

nickel

Administrator
Staff member
σοδομίκτης ουσ. μηχάνημα ανάμιξης σιροπιού με διοξείδιο του άνθρακος και νερό για την παρασκευή «σόδας» (αεριούχου ποτού).

(Προειδοποίηση προς περαστικούς: Ο όρος προτείνεται με χιουμοριστική διάθεση και μόνο. Αν δεν ξέρετε γιατί, γραφτείτε μέλος και ρωτήστε.)
 

nickel

Administrator
Staff member
γκαζοζέν το ουσ. (άκλ.) 1. αυτοκίνητο που λειτουργούσε με αέριο και που ήταν σε κυκλοφορία κυρίως κατά το β' παγκόσμιο πόλεμο. 1α. (επέκτ.) σαράβαλο. 2. (νεολ.) σοδομίκτης (βλ.λ.).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
λεμοναδιέρος Απόδοση του γαλλ. limonadier, προγόνου (με την ευρεία έννοια, βεβαίως βεβαίως) των σημερινών σοδομικτών (βλ. λ. ανωτ.).

Πλανόδιος πωλητής, μέλος της «Συντροφίας των Λεμοναδιέρων» (Compagnie des Limonadiers): (από τη βίκη): In 1676, the Compagnie des Limonadiers of Paris was granted a monopoly for the sale of lemonade soft drinks. Vendors carried tanks of lemonade on their backs and dispensed cups of the soft drink to thirsty Parisians.
 

daeman

Administrator
Staff member
Μ' αυτή τη λογική, οι γρεναδιέροι πρόσφεραν χυμό ροδιού; :p

Άπαιχτος ο σοδομίκτης, Νίκελ! :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μ' αυτή τη λογική, οι γρεναδιέροι πρόσφεραν χυμό ροδιού; :p


Ναι, και ο Σαλιέρι το ξανασκέφτηκε για τη βιομηχανία ποτών που ήθελε να ξεκινήσει και το 'ριξε στη μουσική...;)
 

daeman

Administrator
Staff member
Πανοπλοιάριον = το (ουσ.) 1. θωρακισμένο μικρό σκάφος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτήν εδώ την επινόηση του μεγάλου Λεονάρντο
Ντα Βίντσι, ντε· ο Ντι Κάπριο είναι ακόμα μπέμπης :p


2. Το σκαφάκι του Πάνου. :cool:

Εμπνευσμένο από εδώ.

Καλημέρα.
 

daeman

Administrator
Staff member
χρεοκωπία = η απεγνωσμένη κωπηλασία, όταν σε πνίγουν τα χρέη και στεριά δε λέει να φανεί.
Στην περίπτωση που όσο κουπί και να τραβήξεις, δεν έχει αποτέλεσμα, η χρεοκωπία καταλήγει σε χρεοκοπία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εμείς στα φόρουμ έχουμε μπερδέψει τους χρήστες με τα μέλη, έτσι; Μέλη είναι όλοι αυτοί που έχουν γραφτεί στο φόρουμ και έχουν πάρει όνομα και κωδικό πρόσβασης και μπορούν να γράφουν στο φόρουμ. Χρήστες είναι οι αναγνώστες του φόρουμ, όσοι το χρησιμοποιούν. Όλα τα φόρουμ έχουν μέλη που δεν είναι χρήστες, δηλαδή γράφτηκαν κάποτε, Κύριος οίδε για ποιο λόγο, και από τότε δεν έχουν ξαναπεράσει ούτε απέξω. Και υπάρχουν και χρήστες τακτικότατοι, καθημερινοί, που διαβάζουν αλλά δεν γράφουν — και μπορεί μια ωραία πρωία να γραφτούν και μέλη και να γράψουν το πρώτο τους μήνυμα, το οποίο κλασικά αρχίζει «Σας διαβάζω εδώ και πολύ καιρό...».

Άρα έχουμε πρόβλημα με τους όρους των φόρουμ user, user name, UserCP κ.τ.ό. Θα έπρεπε να είναι member, member name, MemberCP κ.ο.κ.

Καταργώ λοιπόν τον όρο χρηστώνυμο (μεγάλη σας στεναχώρια) και στο εξής θα χρησιμοποιώ τον όρο μελώνυμο (= το ψευδώνυμο μέλους ενός φόρουμ ή άλλου χώρου που δέχεται εγγραφές μελών, οι οποίοι συνδιαλέγονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα).

Με την ευκαιρία, να προτείνω και τον όρο ο συνένας (από το συν ένα, για την ακρίβεια +1), που είναι ο συναινών, το μέλος του φόρουμ που η δραστηριότητά του περιορίζεται στο να συμφωνεί με τους άλλους. Στη Λεξιλογία δεν υπάρχει κανένας συνένας (διατύπωση που μου επιτρέπει να μην αναζητήσω σωστό πληθυντικό) γιατί το πρόγραμμα επιβάλλει να γράψεις κάτι περισσότερο από το +1.
 

daeman

Administrator
Staff member
Με αυτή τη λογική:
πλημμελή είναι τα μέλη που διαφωνούν με τα πάντα και αρτιμελή όσα έχουν ζυγό αριθμό ποστ;
λιπομελές είναι το κουτσό φόρουμ που έχει διαρροές μελών;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
επιφορτιγός Ο επιφορτισμένος με την οδήγηση νηφάλιος οδηγός. Προσοχεί: Αν οδηγεί *βαρέο όχημα, η λέξη ορθογραφείται επιφορτηγός. Τέλος, αν ο συγκεκριμένος δεν βλέπει την ώρα να τελειώνει το μαρτύριο για να πάει στο σπιτάκι του να πει κανά μπιρόνι, αποκαλείται επιφορτικός (κατ' άλλους προ-, παρα- ήέως και υπερφορτικός).
 

nikosl

Member
επιφορτιγός Ο επιφορτισμένος με την οδήγηση νηφάλιος οδηγός. Προσοχεί: Αν οδηγεί *βαρέο όχημα, η λέξη ορθογραφείται επιφορτηγός. Τέλος, αν ο συγκεκριμένος δεν βλέπει την ώρα να τελειώνει το μαρτύριο για να πάει στο σπιτάκι του να πει κανά μπιρόνι, αποκαλείται επιφορτικός (κατ' άλλους προ-, παρα- ήέως και υπερφορτικός).

ντιζαϊγκνάτο: το καλοσχεδιασμένο όχημα του designated driver.
 
Μούντι Άλεν

Διάσημος σκηνοθέτης και κωμικός ηθοποιός. Κατέχει ξεχωριστή θέση στο σύγχρονο σινεμά καθώς, όπως έγραψε προσφυώς ένας κριτικός, «πάντρεψε τον σουρεαλισμό των αδελφών Μαρξ με την ποδοσφαιρική φαντασία του Πελέ». Σχεδόν όλες οι ταινίες του, τόσο οι μυθοπλαστικές όσο και τα ντοκιμαντέρ, έχουν ως κεντρικό θέμα το ποδόσφαιρο, πράγμα που συχνά είναι προφανές ακόμη και στους τίτλους.

Ενδεικτική φιλμογραφία:
Κι αν σου κάτσει (ντοκιμαντέρ για τον κόσμο του ποδοσφαιρικού στοιχήματος)
Βίκι Κριστίνα Μπαρτσελόνα (αφιερωμένο στην αγαπημένη του ομάδα)
Match Point
Παίζοντας μπάλα στα τυφλά
Μαρκάροντας τον Χάρι
Σφαίρες πάνω από το Γουέμπλεϊ
Νευρικός γκολτζής (γνωστό και ως Annie Goal)
Τα πάντα γύρω από το οφσάιντ
Μπανάνες (ντοκιμαντέρ για τον σπεσιαλίστα των φάουλ Ζίκο)
 
Top