Ενδολεξιλογικά - Λεξιγέλωτες και λεξικλαυθμοί

Earion

Moderator
Staff member
Έκανα ν’ ανοίξω έναν παμπάλαιο περγαμηνό κώδικα στη βιβλιοθήκη, και μου ’πεσε από μέσα ένα χαρτάκι που έλεγε, σε μικρογράμματη βυζαντινή γραφή απροσδιορίστου χρονολογίας, τα εξής:

Θεμιστοκλέους κλέος ζηλῶν, ὃ οὐ θέμις,
σοφίας πέρατ’ εὐκλεῶς Θέμις ἔθετο.
 
Πολύ καλό, αλλά το επιφώνημα είναι "ιαταταί", συνήθως μάλιστα "ιατταταί", μάλλον από αβλεψία έχεις ένα "τα" παραπάνω γιατί στον προτελευταίο στίχο το έχεις σωστά. Και μπορείς να βάλεις τον προτελευταίο στίχο και πρώτον στην τρίτη στροφή για να ριμάρει με τους αδικημέ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πολύ καλό, αλλά το επιφώνημα είναι "ιαταταί", συνήθως μάλιστα "ιατταταί", μάλλον από αβλεψία έχεις ένα "τα" παραπάνω γιατί στον προτελευταίο στίχο το έχεις σωστά. Και μπορείς να βάλεις τον προτελευταίο στίχο και πρώτον στην τρίτη στροφή για να ριμάρει με τους αδικημέ.
Ιατταταί, πληθωρισμέ
Μου τσόνταρες και ένα ται...
 
Last edited:
Σήμερα μου έχει κολλήσει το πολυόλειο*:
Κύριε εισαγγελέα
είναι καλά παιδιά
Δεν έχουνε κουκούλες
ούτε βαράν τα ΜΑΤ
Μου έρχεται επίμονα στο μυαλό ότι πρόκειται για μια απολύτως σύγχρονη εκδοχή ("επικαιροποίηση") τού: "Αν είσαι μάνα και πονείς/ στ' Ανάπλι έλα να με δεις/ Έλα πριν με δικάσουνε/ κλάψε να μ' απαλλάξουνε".

* Είναι της Ολ, άρα είναι όλ(ε)ιο. Δεν είναι όμως το πρώτο για να είναι πρωτόλειο, ούτε το δεύτερο για να είναι δευτερόλειο κ.ο.κ. Μήπως λοιπόν (λέω, μήπως) είναι πολυόλειο;
 
Μου έρχεται επίμονα στο μυαλό ότι πρόκειται για μια απολύτως σύγχρονη εκδοχή ("επικαιροποίηση") τού: "Αν είσαι μάνα και πονείς/ στ' Ανάπλι έλα να με δεις/ Έλα πριν με δικάσουνε/ κλάψε να μ' απαλλάξουνε".

:lol: :lol: :lol:

Πολύ μ' άρεσε το πολυόλειο! Βέβαια, έχει και τ' αρνητικά του, καθώς από 'δω και στο εξής, όποτε γράφω κοτσάνες θα μπορείτε να λέτε: Σιγά τον πολυέλαιο το πολυόλειο!
 
Δεν σχετίζεται άμεσα με το νήμα, αλλά σχετίζεται με τους Λεξιλόγους, και πού να το έβαζα;

Έπαιζα lego με την κόρη μου. Είχαμε φτιάξει ένα ξενοδοχείο. Οι πελάτες πήγαν να φάνε στην τραπεζαρία. Τα φαγητά ήταν ό,τι βρέθηκε στο κουτί των lego, μεταξύ άλλων ένα καρότο. Εγώ κάνω την πελάτισσα, και λέω: "Ω τι ωραίο καρότο, πολύ βιταμινούχο!" Και η μικρή, στο ρόλο του ξενοδόχου, μου απαντάει: "Μην χρησιμοποιείτε τόσο παράξενες λέξεις, γιατί θα σας λέει ο κόσμος ότι είστε Λεξιλόγος!"

Ξεράθηκα στα γέλια.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Αμήν lego υμίν: από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια! :D

Να τη χαίρεσαι και πάντα να χαίρεσαι μαζί της, το ξέρεις όμως πως στα παιδιά μας βρίσκουμε το μάστορά μας. :)
 
Ώχου! Μας πήραν είδηση και οι μικρές κοπέλες
στο τίμιό μας κούτελο κρεμάσανε ταμπέλες.

Δύσκολες λέξεις! Ποιοι, εμείς;
Συκοφαντίες! Τι να πεις; :angry:


Του Άη-Βασίλη μήνυσα για να αλλάξει ρότα
κι αντί για κούκλα θε να βρεις δύο κιλά καρότα.

Α στο καλό! Εθύμωσα! Συγγνώμη να ζητήσεις!
Να γιάνεις πρέπει τις πληγές και όχι να τις ξύσεις.

Συγγνώμη, μεταμέλεια, με συντριβή μεγάλη
(όχι τόσο για σένανε, αλλά ακούνε κι άλλοι.)

"Λεξιλογία αγαπητή...", επιστολή αν γράψεις
ετούτο μόνο πρόσεχε: το κόμμα μην ξεχάσεις.

Γιατί έχει κομματόσκυλα που ορμάνε στο παιδάκι
και στο γλυκό του μάγουλο σκάνε ένα φιλάκι.
 

Cadmian

New member
Φιλότιμες προσπάθειες μεν, αλλά ο λαός απαιτεί καζαμία. Όλα τ' άλλα είναι υπεκφυγές.
 
Φιλότιμες προσπάθειες μεν, αλλά ο λαός απαιτεί καζαμία. Όλα τ' άλλα είναι υπεκφυγές.
Το κατάστημα συσκέπτεται με τον εαυτό του επί του ζητήματος της εκλογής λιγότερο απαιτητικής πελατείας.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Υπεξωφυγές. :D Πελατειακός
νεφοπορισμός. Μου 'θελες και βραβείο, ε; Σαν την αγύριστη στάκα θα πομείνομε πάλι. :whistle:
Εβάλαμε σκιας τσι νέους να μασε ρίξουνε ένα δεντρό επαέ, να καθίζομε να κάμομε σαφί «εποικοδομητική κριτική», κρητική.
 
Η ενδεκάδα του Λεξιλογιακού

[Βασική βιβλιογραφία: Νήμα fall-back rules, ποστ 3-6, και δη το παλλαϊκό αίτημα της Ολ:
Μα οι ντρίμπλες είναι η μαγεία! Είσαι μεγάλος μπαλαδόρος, λέμε! Α! Πλάκα θα είχε να κατέβαζε 11άδα η Λεξιλογία! Τι σύστημα θα παίζαμε; Ποιος θα ήτανε δεκάρι -και με ποιον θα έκανε επιθετικό δίδυμο;- και ποιος στα χαφ; Τέρμα; και στην καυτή θέση του προπονητή ποιον θα είχαμε; Εγώ πάντως πιάνω θέση στο πέταλο και περιμένω! :p :p :p
- η οποία καλά θα κάνει να αφήσει την τεμπέλικη θέση στο πέταλο και να πάει για προπόνηση.]

Τερματοφύλακας: Παλάβρα. Τολμάει η μπάλα να μπει μέσα; Θρυλείται ότι μια φορά πήγαινε καμαρωτή προς τα δίχτυα με την Παλάβρα εξουδετερωμένη, αλλά εκείνη της έριξε μια τόσο θανατερή ματιά που η κακομοίρα ξεφούσκωσε και έπεσε κάτω πριν περάσει τη γραμμή. Οι κυνηγοί που την έχουν απέναντί τους συνήθως παίζουν φορώντας πάνες.

Δεξιός οπισθοφύλακας: Ελληγεννής. Όταν οι αντίπαλοι συγκλίνουν προς τα αριστερά, είναι απροσπέλαστος: δεν αφήνει να περάσει τίποτα. Κάπως ευάλωτος όταν οι αντίπαλοι φεύγουν από τα δεξιά. Ώρες-ώρες γίνεται εριστικός, αλλά οι άριστες σχέσεις του με το ποδοσφαιρικό κατεστημένο τον προφυλάσσουν από το ενδεχόμενο αποβολής.

Αριστερός οπισθοφύλακας: Συνεστραμμένη Όλιβερ. Ο μόνος αντίπαλος που την προσπέρασε ποτέ ήταν ένας αισχρός τύπος που εκμεταλλεύτηκε ότι είναι ψυχοπονιάρα και της είπε ότι, αν δεν τον αφήσει να τη ντριμπλάρει, θα στεναχωρηθεί πολύ και θα κλαίει και θα κλαίνε και τα παιδάκια του. Ξέρει το τόπι και βλέπει γήπεδο. Έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας από τα αριστερά.

Σέντερ μπακ: SBE. Χείμαρρος ενεργητικότητας, πηγαίνει πάντα πρώτη στη μπάλα και δεν εγκαταλείπει τη διεκδίκησή της ούτε με επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Ενίοτε παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της, γι' αυτό ο κόουτς Χαρβάτης τη χρησιμοποιεί σε ρόλο διπλού σέντερ μπακ σε συνδυασμό με ένα λίμπερο.

Λίμπερο: Αλεξάνδρα. Ήρεμη δύναμη. Σταθερή και ψύχραιμη, αποτελεί εγγύηση για τα μετόπισθεν. Επεμβαίνει όποτε χρειάζεται, καλύπτοντας τα κενά των συμπαικτών της. Θα ήταν αλάνθαστη αν δεν μαρμάρωνε όποτε ακούγεται ο ήχος πιάνου.

Αμυντικό χαφ: Νίκελ. Ακαταπόνητος, πανταχού παρών, απλώνει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας μπροστά από την αμυντική γραμμή και δίνει ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας. Εξαιρετικός και στη δημιουργία, με συνετές επιθετικές επιλογές.

Δεξιό χαφ: Ζάζουλας. Εκρηκτικός, με εμπνεύσεις που κάνουν τους αντιπάλους να ξύνουν το κεφάλι τους απορώντας. Απλώνει τολμηρά το παιχνίδι της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα διαπρέπει στην επιθετική άμυνα πρεσάροντας τους αντιπάλους μέχρι ασφυξίας. Συνεργάζεται άριστα με τους επιθετικούς και βλέπει δίχτυα.

Αριστερό χαφ: Δόκτορας. Πληθωρικός, με εξαιρετική ικανότητα στο άνοιγμα του παιχνιδιού προς όλες τις κατευθύνσεις. Εγγύηση για το δέσιμο του παιχνιδιού της ομάδας, μετατρέπεται σε αμυντικό κέρβερο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Σκοράρει με χαρακτηριστική άνεση.

Ακραίοι επιθετικοί: Εαρίωνας και Ρογήρος. Δαιμόνιοι διεμβολιστές. Χτίζουν μεθοδικά το παιχνίδι της ομάδας, αλλά είναι ασυγκράτητοι όταν επιτίθενται. Διαλύουν την αντίπαλη άμυνα με άριστα τεκμηριωμένες επιλογές. Ρίχνουν τα τείχη της Ιεριχούς χωρίς να χρειαστεί ούτε καραμούζα.

Σέντερ φορ: Δαεμάνος. Ο ορισμός του απρόβλεπτου επιθετικού, αποδιοργανώνει την αντίπαλη άμυνα. Κανένα αμυντικό σχέδιο δεν φαίνεται ικανό να τον συγκρατήσει. Όταν οι αντίπαλοι τον κλείνουν στις τέσσερις διαστάσεις του γνωστού μας χωρόχρονου, δεν διστάζει να τους υπερφαλαγγίσει προσφεύγοντας στις επόμενες. Μαντιναδοβολεί κατά ριπάς.

Αναπληρωματικοί:

Μπέρνη. Αίλουρος όταν υπερασπίζεται την εστία, με κάποια όμως δυσανεξία προς τα σουτ που κατευθύνονται στην αριστερή γωνία. Ο κόουτς Χαρβάτης τη χρησιμοποιεί και σε ρόλο διπλοπληθωρικού σέντερ μπακ.

Έλσα. Αναπληρώνει επάξια τη Συνεστραμμένη Όλιβερ σε ρόλο αριστερού οπισθοφύλακα. Σταθερή και αξιόπιστη στα αμυντικά της καθήκοντα, δεν αναλαμβάνει συχνά επιθετικές πρωτοβουλίες.

Αζιμούθιος. Ντελικάτος δεξιοτέχνης, άριστος χειριστής της μπάλας. Χάνει όμως εύκολα την ψυχραιμία του και φλερτάρει με την κίτρινη κάρτα.

Κόμης. Αθόρυβος και ουσιαστικός στον χώρο του κέντρου, με καίριες επεμβάσεις στις κρίσιμες στιγμές.

Κάδμιος. Η απουσία του από τις προπονήσεις και η φημολογία ότι υπέγραψε σε άλλο φόρουμ έχει θορυβήσει τον κόουτς Χαρβάτη, γιατί δύσκολα βρίσκεται τόσο ποιοτικό αριστερό εξτρέμ.

Σαράντ. Καταιγιστικός, μπορεί να ξεκινήσει τη φάση και να την ολοκληρώσει μόνος του παίρνοντας αμπάριζα όλη την αντίπαλη άμυνα. Η συμμετοχή του είναι κάπως περιορισμένη λόγω των συνεχών κλήσεών του στις εθνικές ομάδες.

Προπονητής: Χαρβάτης. Τη σήμερον ημέρα είσαι τελείως ντεμοντέ αν δεν έχεις νεαρό και φιλόδοξο προπονητή. Άλλωστε, η ομάδα πρέπει να χτίζεται σε βάθος χρόνου, γιατί στον αβαθή χρόνο του τώρα ασταναπάν. Δύο υποψηφιότητες τέθηκαν σε εσωτερική ψηφοφορία και ο Χαρβάτης επικράτησε συντριπτικά του Τσίπρα. Μυαλωμένος, ορθολογιστής και με ήδη σημαντική πείρα, ο προπονητής ανταποκρίνεται τέλεια στις απαιτήσεις της ομάδας, αν και δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την ομάδα σε σχέση με τις απαιτήσεις του προπονητή: αν δεν μπορείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο, πόσο μάλλον τη Λεξιλογία... Ο προπονητής όμως επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ευελιξία και δεν διστάζει να αφήσει κατά μέρος τα ορθολογικά πλάνα και να μετατραπεί σε παιανίζοντα Τυρταίο. Έχει ήδη γίνει θρυλικός ο ύμνος του Λεξιλογιακού τον οποίο συνέθεσε (και ο οποίος έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για το επόμενο Νόμπελ Ποίησης):
Είσ' αστραπή
Είσ' αστραπή
Είσ' αστραπή ο-λέ ο-λέ
Φόρτσα Λεξι-
Φόρτσα Λεξι-
Φόρτσα Λε-ξι-λο-γι-α-κέ.




(Έστω και στην παράταση...) — nickel
 
Last edited by a moderator:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θέμη, έγραψες πάλι!!! Αλλά παρέλειψες, από έμφυτη συστολή προφανώς, να καταγράψεις τον δικό σου ρόλο στην ομάδα. Παρακαλούνται οι Δαεμάνος, Μπέρνη και Δόκτωρ να συμπληρώσουν αυτό το κενό, με έμμετρο λόγο, βεβαίως.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα δεν είναι αυτονόητος ποιος είναι ο ρόλος που έχει ο Θέμης (όνομα που προήλθε από απλολόγηση του Θέμηρος που προήλθε από τα Θείος + Όμηρος); Ο ενδοξότερος ρόλος στην ιστορία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα σου έχω, Θέμη, ένα βαζάκι με γλυκό κουταλιού στην επόμενη συνάντηση.

Και να πώς φεύγουν από το παιχνίδι:

 
Καταπληκτικός, Θέμη! Εύγε! Συγχαρητήρια! Δεν περιγράφω άλλο!

Ουάν μορ τάιμ για εμπέδωση:
Είσ' αστραπή
Είσ' αστραπή
Είσ' αστραπή ο-λέ ο-λέ
Φόρτσα Λεξι-
Φόρτσα Λεξι-
Φόρτσα Λε-ξι-λο-γι-α-κέ.

:lol: :lol: :lol:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το να αποχωρεί ο Μπέκαμ ως παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν δεν είναι σαν να παίρνει ισόβια σύνταξη ο Θεμιστοκλής από τους Πέρσες;

Τι είπατε; Έτσι έγινε; Α, ναι, σωστά. :)
 
Θέμη, πραγματικά θεϊκό! Το φανταζόμουν ότι δεν θα άφηνες μια τέτοια πρόκληση να περάσει! :) Μιλ μερσί!

[Δρα, γνωστά πράγματα είναι αυτά! ;) Μήπως ήταν κι ο μόνος; Στρατιές επιφανών Ελλήνων ολοκλήρωναν τη σταδιοδρομία τους στην αυλή του Μεγάλου Βασιλέως]
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο προσεκτικός παρατηρητής δεν μπορεί να αγνοήσει την ορολογική ακρίβεια στην περιγραφή των ρόλων («Ακραίοι επιθετικοί») καθώς, όπως ο Ολυμπιακός, που δεν σταυρώνει αριστερό εξτρέμ μετά τον Τζόρτζεβιτς, έτσι και η Λεξιλογία όχι μόνο δεν χρησιμοποιεί δεξιό εξτρέμ, αλλά αποθαρρύνει και όποιο εμφανίζεται να δοκιμαστεί.

@Ρογήρε, γνωστά, βέβαια, και αιώνια... Πώς να χάσεις την ευκαιρία τέτοιας διαχρονικής σύνδεσης; :D
 
Top