Ενδολεξιλογικά - Λεξιγέλωτες και λεξικλαυθμοί

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θέμη, προσκυνώ! Ένα κι ένα είναι όλα - έτσι κι εγώ, εμπνευσμένη από την περιγραφή του Βλέμματος και μιας και βρίσκομαι μεταξύ αβαταριών, θα υιοθετήσω προσωρινώς ως αβατάρι μου την εικόνα της Susan Sto Helit.
 

daeman

Administrator
Staff member
:clap::clap::clap:

The name of this game is lexiloging:


Λίγο μεγαλύτερο εκεί.

Θέμη, έγραψες πάλι!!! Αλλά παρέλειψες, από έμφυτη συστολή προφανώς, να καταγράψεις τον δικό σου ρόλο στην ομάδα. Παρακαλούνται οι Δαεμάνος, Μπέρνη και Δόκτωρ να συμπληρώσουν αυτό το κενό, με έμμετρο λόγο, βεβαίως.

Το μέτρο μου το εξάντλησα σήμερο για τη Μπέρνη

Θέμη, για τα κεντήματα που η καρδιά αναπαίρνει
σάζω σου μία ζωγραφιά, μάτσο σε περιμένει...

Θεμιστοριομάστορας, ιστορητής θεμίστωρ. :up:

 

Earion

Moderator
Staff member
Άλλο ένα τρίποντο. Πολύ ωραίο, Θέμη!

Ωστόσο η αδυσώπητη πραγματικότητα με υποχρεώνει να σε διορθώσω σε ένα σημείο: η Μπερναρντίνα έχει μπει από καιρό στη βασική ενδεκάδα, και μάλλον εγώ κι ο Ρογήρος είμαστε που μπαινοβγαίνουμε πότε στον πάγκο πότε στο χόρτο.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Αγαπητοί τηλεθεατές, η πορεία της θρυλικής μυθικής ομάδας του Λεξιλογιακού υπήρξε μακρά και δύσκολη:

(1)

αρχής γενομένης από τα γήπεδα όπου διεξά... διεξάγονταν ή διεξαγάγονταν πρέπει να πω, ρε συ; Α, ΟΚ, ντρίμπλα... όπου διεξήξαντο πολλοί εκ των αγώνων της, καθώς δεν απολάμβανε πάντα της ευνοίας του ποδοσφαιρικού κατεστημένου.
Έτσι, η ομάδα υποχρεωνόταν να παίζει σε γήπεδα ακατάλληλα (unlevel playing fields):

(2)

ενίοτε σφαιρικά:

(3)


αποσπασματικά:

(4)


μετ' εμποδίων:

(5)


χωρίς στοιχειώδεις προβλέψεις για την ομαλή διεξαγωγή το πέτυχα, ε; του αγώνα (high level playing fields):

(6)


πολυεπίπεδα (multi-level playing fields):

(7)


ακόμη και λαβυρινθώδη άτσα μου! :

(8)


ή γεμάτα με τείχη, αμυντικά ή επιθετικά :p:

(9)


και γενικά να αντιμετωπίσει απροσδόκητες δυσκολίες στην αρένα:

(10)


Συνεχίζεται, πάω για ποδηλατάδα, μια ζωή ποδήλατο...
 

nickel

Administrator
Staff member
Η απάντηση στο πρόβλημα 6, όπως διδάσκουν τενιστικά ο Αγκάσι και ο Φέντερερ, είναι να έχεις πολλές μπάλες. Το βιντεάκι από εδώ.


 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
«Δόκτορα, σε θέλω» είπε ο κόουτς Χαρβάτης με την ολοκλήρωση της πρωινής προπόνησης.

«Τι έκανα, πάλι, μίστερ;» τον ρώτησα. «Τι συνέβη;». Συνήθως, σε μια ομάδα που δεν έχει ρουφιανιές, δεν είναι καλό να σε φωνάξει ο κόουτς για κατ’ ιδίαν συζήτηση.

«Ήρθε η ώρα» μου είπε αποφασιστικά.

«Η ώρα;»

«Ναι, η ώρα. Τέλος οι σκέτες προπονήσεις και τα φιλικά, η ομάδα πρέπει να παίξει μπάλα και θέλω να με βοηθήσεις να φτιάξουμε το playbook, γιατί η Αόρατη έχει εξαφανιστεί πάλι σε ορολογική περιπλάνηση.»

«Ναι, έτσι το λένε τώρα», σκέφτηκα από μέσα μου. «Αφού το γράφει στην πρώτη σελίδα του φόρουμ. Γενέθλια του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος. Λείπει και ο Παναντέλης, σε κάποιο δαρβινιστικό συνέδριο θα ξεχαστήκανε». Μεγαλόφωνα: «Ναι, φυσικά, μίστερ, ό,τι πεις!»

«Λοιπόν, η Αλεξάνδρα ανακάλυψε στο ινγκρ μια αρκουδιά. Θέλω να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα από κάθε οπτική γωνία. Αφού δεν θα μπορεί να παίξει η Άλεξ, ως αρχική εισηγήτρια, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω την Μπέρνη αριστεροπόδαρο σέντερ μπακ, να γυρίσω την Έσμπη λίγο πιο πίσω από λίμπερο, σε δεξιοπόδαρο σέντερ, ντουέτο με τον Ελληγενή, και να βάλω την Έλσα στα αριστερά, κρατώντας την Όλι για πρώτη αλλαγή και τα πέναλτι. Στη θέση σου, θα παίξει ο Αζιμούθιος.»

«Τι;» αγρίεψα. «Γιατί να μην παίξω εγώ, μίστερ; Ο Άζι έχει να προετοιμαστεί και για το μπαράζ με τον Αγάθωνα, που βγήκε έκτος.»

«Επειδή έχεις πάθει υπερκούπωση, Δόκτορα. Και σταμάτα να κολλάς στον Άζι. Δεν ξέρεις ότι μπάλα είναι και γυρίζει; Ο Γαλιλαίος το ήξερε», μου είπε αυστηρά και συνέχισε: «Λοιπόν, κράτα σημειώσεις και φρόντισε να ειδοποιήσεις τον Θέμη.
Αλίμονό σου αν δεν τον βρεις, τον Θέμη για να γράψει,
με το πενάκι το καυτό φωτιές για να ανάψει,
της ομαδάρας τη ζωή να τήνε ιστορήσει
και για τις μέλλουσες γενιές να τήνε χρωματίσει.
»

«Α;» χάζεψα. «Μάλιστα, πάει κι αυτός...»

«Λοιπόν: Η Παλ Αύρα (πες της ότι θα παίξει με τη μαύρη φανέλα σήμερα, αφού παίζει ο Άζι, θα παίξουμε με τις δεύτερες γερμανικές εμφανίσεις) να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο περί επεξεργασίας οπτικοακουστικών έργων σε πρώτο και σε παράγωγο βαθμό. Ας περιοριστεί στο καναδικό δίκαιο, τα ευρωπαϊκά θα τα ετοιμάσει ο Ρογήρος. Ο Ελληγενής να ετοιμάσει τις αντιρρήσεις στη θεματική «Και πού ξέρεις εσύ τι σκέφτεται η αρκούδα» (με επικουρικό επιχείρημα την πλημμελή πανεπιστημιακή κάλυψη των σπουδών στην αρκτική ψυχολογία) και, για τις στημένες φάσεις, να δουλέψει λίγο στις στατιστικές περί επιθέσεων από αρκούδες στον Καναδά και στο Νυμφαίο (ας είμαστε έτοιμοι, κάποιος θα στείλει την μπάλα σε εκείνη την εξέδρα).

»Η Έλσα να ετοιμαστεί επιθετικά για να υποστηρίξει την οικολογική διάσταση της επέκτασης της βιόσφαιρας των αρκούδων και τη διεκδίκηση βιοτόπων από τον άνθρωπο και επικουρικά, για τη σημασία της μάσησης σε βασικές επεξεργασίες στις πρώιμες κοινωνίες (ανάμεσά τους και στη βυρσοδεψία). Γράφεις;» με ρώτησε.

«Ναι, ναι...»

«Ωραία. Η Μπέρνη, στο κέντρο αριστερά της άμυνας, θα πιάσει τον τομέα της εκμετάλλευσης της αρκούδας από τον άνθρωπο και η Έσμπη, δίπλα της, τον τομέα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από την αρκούδα. Η Μπέρνη θα ρυθμίζει ως τελευταία το τεχνητό οφσάιτ.

«Για το κέντρο, θα μιλήσω έξτρα στον Νίκελ. Σημείωσε πάντως ότι πρέπει να συγκεντρώσει αγγλικά και ελληνικά λήμματα για την άρκτο, τη Μικρή Άρκτο, τη Μεγάλη Άρκτο, τη Χρυσή Άρκτο, αλλά και όλα τα παράγωγα του εργάζομαι, με έμφαση σε όσα έχουν προκύψει από συνδυασμό τουλάχιστον δύο προθέσεων: ανακατεργάζομαι, επεξεργάζομαι, τέτοια, ξέρεις εσύ. Γράφεις;»

«Είπαμε, ναι...»

«Ο Ζάζουλας να ανακαλύψει όλα τα σχετικά νήματα στη Λεξιλογία και να τα μοιράσει σε όλους. Σε πιντιέφια, συνδέσμους και εϊτστιεμέλ. Μη διανοηθείτε να επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την αντεπίθεση με το σύνθημα
Για ένα φόρουμ να σας πω, το λεν Λεξιλογία,
να το κοιτάζεις φρόντιζε, χωρίς πολυλογία,
αυτά που θέλεις να μου πεις τα έχουν πει και άλλοι,
μη μου αυξάνεις με αυτά, το βάρος στο κεφάλι.
»

«Μα τι τον έπιασε;» παραξενεύτηκα από μέσα μου. «Μπροστά τι θα γίνει, μίστερ;»

«Μπροστά, δεν πήρες καν είδηση καημένε ψεκασμένε ότι τα δοκιμάσαμε όλα στην προπόνηση; Κυκλωτικές σέντρες από αριστερά: ευρωπαϊκές από τον Ρογήρο, αντιστρέψιμες από τον Εαρίονα, ποιητικές από τον Αζιμούθιο και εκκωφαντικά γκολ από τον Δαεμάνο. Άντε, άντε να τα καθαρογράψεις και να μοιράσεις πιντιέφια.
Και μην ξεχάσεις Δόκτορα, στο Θέμη να μηνύσεις,
και μην τολμήσεις μόνος σου, να γράφεις να αρχίσεις.
Γιατί του Θέμη η γραφή χαράζει ιστορία,
στην ποίηση, στα γράμματα, και στην οικονομία.
»

«Ουφ. Ναι, μίστερ, ναι. Έγινε...»



(Έστω και στην παράταση...) — nickel
 
Βρε δόκτορα, έβγαλες στη φόρα όλο το πλέιμπουκ! Πάει, θα μας πάρουν την ταυτότητα την Κυριακή... Τέλος πάντων, να είσαι έτοιμος γιατί σε υπολογίζω για αλλαγή στο 70΄: θέλω γλωσσολογική ανάλυση της προέλευσης του Bär και των συγγενών του, και αιτιολόγηση της ανωτερότητας του Borg έναντι του Federer με συνεκτίμηση του μικρού τους ονόματος. Άντε, για να παίξουμε λίγο μπάλα...

 

daeman

Administrator
Staff member
Η απάντηση στο πρόβλημα 6, όπως διδάσκουν τενιστικά ο Αγκάσι και ο Φέντερερ, είναι να έχεις πολλές μπάλες. Το βιντεάκι από εδώ. ...

Σωστά. Όμως και σ' ένα γήπεδο στ' αψηλά (1.200 μ. υψόμετρο) στην Κρανιά Ασπροποτάμου πολλές μπάλες είχαν, αλλά τουλάχιστον όταν το είδα εγώ ένα φθινόπωρο ανεβαίνοντας προς τα Κονάκια, ήταν όλες πεσμένες χαμηλότερα. Πέτυχα τον παίκτη που είχε ρίξει την τελευταία μπάλα να κατηφορίζει για να ξαναφέρει μερικές στο γήπεδο ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας - όπως ήταν προσυμφωνημένο - και μου εξήγησε γιατί κατά την ανάβαση έβλεπα τόσες μπάλες ποδοσφαίρου σκορπισμένες στο κυρίως πράσινο, πολύχρωμο ορεινό τοπίο, σε ρέματα και λόγγους, πάνω στα μπαλόδεντρα. Κι όταν έφτασα πιο ψηλά και σε μια στροφή του δρόμου είδα το γήπεδο από πάνω, «Μορντίγιο!» αναφώνησα.
 

daeman

Administrator
Staff member
Κι εγώ έχω πει στην Αόρατη Μελάνη να μην είναι τόσο αόρατη.
...
Από την πολύ εφετζίδικη σελίδα: http://www.worth1000.com/contests/27618/invisible-world-no-celebrities-allowed



Η Αόρατη Μελάνη, πριν βάλει το μελάνι, σε φιλικό θηλυκό αγώνα στο καμπιονάτο ομπρελάτο γοβάτο.

Γράφουμε ιστορία εδώ, έστω κι εκ των υστέρων. Πρώτη φορά θα είναι; :whistle:
 
Έχω ξεραθεί στα γέλια. Είστε απίστευτοι!

Έχω και μια απορία γλωσσολογικού περιεχομένου. Στο Εϊτστιεμέλ, πώς ξέρει ο αναγνώστης να διαβάσει Εϊτσ-τιεμέλ και όχι Εϊτ-στιεμέλ; Έχουμε προηγούμενο λέξεις που το σίγμα είναι ανάμεσα σε δύο ταύ; Τι λέει ο Σαράντ; O nickel έχει γράψει γι' αυτό το φαινόμενο στην αγγλική; Μήπως μπορεί ο Ζαζ να μας θυμίσει αν το έχουμε ξανασυζητήσει;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Έχω και μια απορία γλωσσολογικού περιεχομένου. Στο Εϊτστιεμέλ, πώς ξέρει ο αναγνώστης να διαβάσει Εϊτσ-τιεμέλ και όχι Εϊτ-στιεμέλ; Έχουμε προηγούμενο λέξεις που το σίγμα είναι ανάμεσα σε δύο ταύ; Τι λέει ο Σαράντ; O nickel έχει γράψει γι' αυτό το φαινόμενο στην αγγλική; Μήπως μπορεί ο Ζαζ να μας θυμίσει αν το έχουμε ξανασυζητήσει;

Κατενάτσιο, κύριε διαιτητά!

Ο Ελληγεννής μάς περισπά, αλλά εμείς δεν περισπώμεθα. :whistle:

...


...
Σέντερ μπακ: SBE. Χείμαρρος ενεργητικότητας, πηγαίνει πάντα πρώτη στη μπάλα και δεν εγκαταλείπει τη διεκδίκησή της ούτε με επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Ενίοτε παρασύρεται από τον ενθουσιασμό της, γι' αυτό ο κόουτς Χαρβάτης τη χρησιμοποιεί σε ρόλο διπλού σέντερ μπακ σε συνδυασμό με ένα λίμπερο.
...

Φόρτσα Λε-ξι-λο-γι-α-κέ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχω και μια απορία γλωσσολογικού περιεχομένου. Στο Εϊτστιεμέλ, πώς ξέρει ο αναγνώστης να διαβάσει Εϊτσ-τιεμέλ και όχι Εϊτ-στιεμέλ; Έχουμε προηγούμενο λέξεις που το σίγμα είναι ανάμεσα σε δύο ταύ; Τι λέει ο Σαράντ; O nickel έχει γράψει γι' αυτό το φαινόμενο στην αγγλική; Μήπως μπορεί ο Ζαζ να μας θυμίσει αν το έχουμε ξανασυζητήσει;

Υπάρχουν κάποιες λέξεις που δεν ξέρεις αν θα τις προφέρεις έτσι ή αλλιώς. Το ξέρω επειδή με έχουν προβληματίσει κι εμένα στο παρελθόν. Δεν μου έρχεται τώρα κάποια, μόνο ο Γλάντστοουν. Έτσι κι αλλιώς, είναι τόσοι οι συνδυασμοί των d, nd, nt με ήχους s, z, sh, που αποκλείεται να τους μεταφέρουμε σωστά στα ελληνικά. Απλώς σε κάποιες περιπτώσεις προτιμάς να τα χωρίσεις για να μην έχεις προβλήματα. Δηλαδή, έιτς τι εμ ελ ή έιτς-τι-εμ-ελ. Όπως ο τίτλος αυτής της σελίδας!
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Αριστερός οπισθοφύλακας: Συνεστραμμένη Όλιβερ. Ο μόνος αντίπαλος που την προσπέρασε ποτέ ήταν ένας αισχρός τύπος που εκμεταλλεύτηκε ότι είναι ψυχοπονιάρα και της είπε ότι, αν δεν τον αφήσει να τη ντριμπλάρει, θα στεναχωρηθεί πολύ και θα κλαίει και θα κλαίνε και τα παιδάκια του. Ξέρει το τόπι και βλέπει γήπεδο. Έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας από τα αριστερά.
...

Φόρτσα Λε-ξι-λο-γι-α-κέ.

Όταν έπαιζε τέρμα πάντως δεν μασούσε:

...d3eb9b1edc7b0cb02d0f1449f477b85c.jpg

Ύπουλη, ντιπ συνεστραμμένη.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Τερματοφύλακας: Παλάβρα. Τολμάει η μπάλα να μπει μέσα; Θρυλείται ότι μια φορά πήγαινε καμαρωτή προς τα δίχτυα με την Παλάβρα εξουδετερωμένη, αλλά εκείνη της έριξε μια τόσο θανατερή ματιά που η κακομοίρα ξεφούσκωσε και έπεσε κάτω πριν περάσει τη γραμμή.
...

Φόρτσα Λε-ξι-λο-γι-α-κέ.

Το φωτοφίνις.

 

daeman

Administrator
Staff member
...
Τερματοφύλακας: Παλάβρα. ... Οι κυνηγοί που την έχουν απέναντί τους συνήθως παίζουν φορώντας πάνες.
...

Φόρτσα Λε-ξι-λο-γι-α-κέ.

Στα πέναλτι έχουμε ένα θεματάκι,




ψυχολογικό είναι:




θα το βελτιώσουμε με διάφορους τρόπους:




και τεχνάσματα (tweaking variables, external and internal):






ώστε να διατηρήσει η Παλάβρα την εστία μας ανέπαφη, αειπάρθενο:

 

Zazula

Administrator
Staff member
Θέμη, καταπληκτική ιδέα — αλλά και η συνέχεια απ' την υπόλοιπη ομάδα, εκπληκτική! :)
 

bernardina

Moderator
Κι επειδή κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει ύμνο και σήμα, ιδού:

Φόρουμ πιο μεγάλο δεν υπάρχει άλλο
δεν υπάρχει άλλο πιο δυναμικό
κι έχει για ομάδα γαμάτη εντεκάδα
τον ένδοξο τρανό ΛεξιλογιΑκό

ΛεξιλογιΑκέ ΛεξιλογιΑκέ
ομάδα ομαδάρα μου
μεγάλη μου αγάπη
ΛεξιλογιΑκάρα μου

Σαν της Λέξι την ομάδα
δεν υπάρχει στην Ελλάδα
ομαδάρα δοξασμένη
και στον κόσμο ξακουσμένη (δίπαξ)

(ρεφρέν)
ΛεξιλογιΑκέ ΛεξιλογιΑκέ
ομάδα ομαδάρα μου
μεγάλη μου αγάπη
ΛεξιλογιΑκάρα μου


Εμπρός της Λέξι παλικάρια
Εμπρός του φόρουμ κοπελιές (αντηχεί περίπου παράλληλα με τον πρώτο στίχο)
σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
τα νήματα ξεσκίστε
τη δόξα κατακτήστε
Νικήστε, νικήστε, νικήστε!


MemeCenter_1369033595599_820.jpg
 
Ιδού το φλέγον λεξιλογικό ζήτημα που έθεσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Χουλιγκάνων: Πώς τη λένε τελικά την ομαδάρα; Λεξιλογικό ή Λεξιλογιακό; Όχι τίποτε άλλο, αν όμως δεν λύσουμε εμείς το ζήτημα θα πρέπει να πάμε να ρωτήσουμε στη Λεξιλογία.
Απολαμβάνω απεριόριστα την Παλάβρα με τα ροζάκια της και τα μοβάκια της να νοικοκυρεύει τον χώρο της αειπάρθενης εστίας μας και αναρωτιέμαι για την τύχη του διαιτητή, ο οποίος φαίνεται να έχει άγνοια κινδύνου. Επέζησε άραγε;
 
Top