metafrasi banner

She is a nurturer

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το κείμενο περιγράφει μια κυρία χαμηλών τόνων που της αρέσει να φροντίζει τους άλλους γύρω της, οικογένεια, φίλους κ.λπ. Υπάρχει κάποιος μονολεκτικός χαρακτηρισμός; (Έλεγα να αποφύγω τις θεραπαινίδες...)
 
Μόλις το διάβασα σκέφτηκα "φροντίστρια".
Και ενώ δεν το βρίσκω στα ηλεκτρονικά λεξικά, βρίσκω στο ιντερνετ αγγελίες για :φροντίστρια ηλικιωμένων, θεάτρου, τάφων κλπ.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Εγώ μόλις το διάβασα, σκέφτηκα τη θρέφτρα που παρότι ΛΚΝ και ΛΝΕΓ δεν την έχουν και συνήθως δεν εμφανίζεται μόνη της αλλά σαν δεύτερο συνθετικό (αλογοθρέφτρα έχω διαβάσει να χαρακτηρίζεται η Τρίκκη, αν θυμάμαι καλά), έχει μερικά ευρήματα, π.χ. εδώ από την πένα του Παναγή Λεκατσά, αν βέβαια ταιριάζει στο ύφος του κειμένου σου τέτοια λέξη.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Δεν είναι κι άσχημες, ωστόσο η τροφός και η ψυχομάνα έχουν συγκεκριμένες σημασίες, παραπλήσιες μεν, άλλες δε.
Η τροφός επεκτείνεται πιο εύκολα, νομίζω, αν σερβιριστεί κατάλληλα (αλλά έχει κλίση λίγο... κεκλιμένη).
Η ψυχομάνα μού θύμισε τη «μεγάλη ψυχή» και τη «μεγάλη αγκαλιά», έλα όμως που αυτά είναι ευρύτερα (wide, σαν το embrace στο άλλο νήμα) και ο Δόχτορας θέλει μονολεκτικό.

Και καλώς μας βρήκες, dolphink. :)
 

dolphink

New member
Ευχαριστώ για το σχόλιο daeman.
Χαίρομαι κι εγώ που σας βρήκα. Μαθαίνω πολλά. . .
Και μια που το 'φερε η κουβέντα, έχεις κάποια ιδέα για το δικό μου νήμα;
(Latchkey Kids) έναν καλό και σύντομο όρο; :)
 

daeman

Administrator
Staff member
Αν είχα καλή ή έστω γόνιμη ιδέα, θα την έγραφα εκεί για εκείνα τα καημένα που νιώθουν σαν ψυχοπαίδια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κι εγώ στο «είναι γυναίκα-τροφός» έχω μείνει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μεγάλη αγκαλιά, χμμμ... :) Ίσως μπορέσω να το αξιοποιήσω, κάπως. Υπάρχουν και τρεις αγκαλιάστρες στον γκούγκλη (με αποκορύφωμα τη Nicole :)).

Θέλει προσοχή όμως, μην μπλέξουμε με τις εναγκαλίστριες, τις πορτοφολούδες που έκλεβαν ηλικιωμένα συνήθως άτομα αγκαλιάζοντάς τα πρόσχαρα και φωνάζοντας «γεια σου θείε, τι γίνεσαι, ωχ! συγγνώμη, λάθος έκανα, μα πόσο μοιάζετε κλπ κλπ...» :D (Παρεμπ, δεν βρήκα τον όρο εναγκαλίστρια, γνωστό από αστυνομικό ρεπορτάζ, ούτε στο ΛΚΝ, ούτε στο ΛΝΕΓ06, ούτε στο Μείζον.)

Σας ευχαριστώ για τις ιδέες.
 

pontios

Well-known member
Αν βγάζει (που δεν θα βγάζει) νόημα στα ελληνικά θα χαρακτήριζα αυτή τη γυναίκα ("she is a nurturer"):
γυναίκα με "φροντιστικη"/μητρική συμπεριφορά ή γυναίκα με/που εχει "φροντιστικά" χαρακτηριστικά (αλλά υπαρχει αυτό το επίθετο "φροντιστικος" ... και μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον "φροντιστικο"; ).
 
Last edited:

pontios

Well-known member
It's an ancient word which for some reason has lost favor in recent times. It would definitely be handy if it were to make a comeback.

Somewhat related thread: https://www.lexilogia.gr/threads/caring.9148/
Ευχαριστώ, cougr.

Κάτι ξέρανε οι αρχαίοι ... βάσει της κοινής λογικής δεν θα έπρεπε αυτός που φροντίζει (για άλλους ανθρώπους) να χαρακτηρίζεται ως φροντιστικός και αυτός που μεριμνά ως μεριμνητικoς;
 
Last edited:

Zazula

Administrator
Staff member
Η λέξη φροντίστρια, πέρα από αρχαία, είναι και ασύλληπτα διαδεδομένη: https://www.google.com/search?q="φροντίστρια"+OR+"φροντίστριας"+OR+"φροντίστριες"+OR+"φροντιστριών"

φροντίστρια.png
 
Top