Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτός που κάνει "μετάφραση", διαβάζει asbestos και του φαίνεται λογικό να είναι επικίνδυνο. Ξέρεις τι παθαίνεις άμα πέσεις στον λάκκο με τον ασβέστη;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Άσε. Μάλλον εκεί έχει πέσει το λεξικό του και φοβάται να το πιάσει.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Η νέα κατάταξη, από πλευράς κινδύνου, φέρνει πλέον τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, μεταξύ άλλων, με το τσιγάρο, τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1037783&lngDtrID=252
(Και το κόλλημά μου με το in.gr άσβεστο είναι...)

Αν δείτε από κάτω γράφει: Newsroom ΔΟΛ.
Αλλά στα ΝΕΑ δημοσιεύεται μια εκδοχή της είδησης όπου έχει επιμελώς παραλειφθεί ο "ασβέστης". Βάζει μόνο τα τσιγάρα και την ηπατίτιδα.

Το σολάριουμ ένοχο για εμφάνιση καρκίνου
ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ με τους μεγαλύτερους κινδύνους πρόκλησης καρκίνου έβαλε χθες διεθνής ομάδα ειδικών τα σολάριουμ και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, εξισώνοντάς τα με το δηλητήριο αρσενικό και χημικά αέρια. Επί χρόνια, οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι τα σολάριουμ είναι «πιθανώς καρκινογόνα». Μια νέα ανάλυση όμως, 20 μελετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν κάποιος κάνει σολάριουμ πριν τα 30 του ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 75%. Βρήκαν επίσης ότι όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις σε ποντίκια, απόδειξη ότι είναι καρκινογόνοι.
Η νέα επιστημονική κατάταξη των σολάριουμ ως ισχυρή αιτία πρόκλησης καρκίνου το βάζει στην ίδια κατηγορία με το τσιγάρο και τον ιό της ηπατίτιδας Β. Η έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Οncology» από ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λυών. «Πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους ανθρώπους τους κινδύνους από τα σολάριουμ», δήλωσε ο Βίνσεντ Κολιάνο, ένας από τους ερευνητές. «Ελπίζουμε ότι με αυτό θα αποτρέψουμε τους εφήβους να τα χρησιμοποιήσουν για να μαυρίσουν πιο γρήγορα».
Οι υπεριώδεις ακτίνες που χρησιμοποιούν τα σολάριουμ προκαλούν καρκίνο του δέρματος και των ματιών. Καθώς η χρήση τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως μεταξύ νέων κάτω των 30 ετών, οι γιατροί παρατηρούν και μια παράλληλη αύξηση στον αριθμό των νέων που εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος, ο οποίος συνήθως παρατηρείται σε ανθρώπους άνω των 75 ετών.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλλά στα ΝΕΑ δημοσιεύεται μια εκδοχή της είδησης όπου έχει επιμελώς παραλειφθεί ο "ασβέστης". Βάζει μόνο τα τσιγάρα και την ηπατίτιδα.
Κατά το «απορία ψάλτου βηξ»: «αγγλικά δημοσιογράφου νυξ» (και μάλιστα πίσσα κατράμι). :D
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τους έστειλα email όπου επαινώ τις γνώσεις του συνεργάτη τους στη χημεία και στα αγγλικά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Προτείνω σοβαρά να ανοίξουμε καινούριο sticky που να αφορά τα λάθη του in.gr. Tι άλλο γράφουν σήμερα; Δείτε:

Τα sms εν ώρα οδήγησης αυξάνουν κατά 23% την πιθανότητα ατυχήματος

Αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν λογικό, ήρθαν οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν με στοιχεία: Όσοι στέλνουν sms την ώρα που οδηγούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.

Η έρευνα από το Ινστιτούτο Μεταφορών του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια δείχνει ότι η αποστολή γραπτού ή άλλου μηνύματος την ώρα της οδήγησης αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 23 φορές.

Είναι ο υψηλότερος κίνδυνος από κάθε άλλον, όσον αφορά όλες τις δραστηριότητες του οδηγού σε σχέση με το κινητό του, κυρίως επειδή το γράψιμο ενός μηνύματος τον αναγκάζει να στρέφει αλλού τα μάτια του και όχι στο δρόμο μπροστά του. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συνομιλία στο κινητό τουλάχιστον επιτρέπει στον οδηγό να κοιτάζει το δρόμο...

Σύμφωνα με την έρευνα, ο οδηγός, κατά τη δημιουργία ενός μηνύματος, παύει να κοιτά το δρόμο κατά μέσο όρο επί 4,6 δευτερόλεπτα για κάθε περίοδο έξι δευτερολέπτων.

Όταν ο οδηγός πληκτρολογεί ένα νούμερο, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά 2,8 φορές σε σχέση με το κανονικό οδήγημα, όταν μιλάει ή ακούει στο κινητό του, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 4,1 φορές και όταν σκύβει για να πιάσει το κινητό του, την ώρα που οδηγεί, κατά 5,5 φορές.

Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν κάμερες μέσα στα οχήματα για να καταγράψουν τις αντιδράσεις των οδηγών, συμπεραίνουν το αυτονόητο: Πέραν πάσης αμφιβολίας, ένας παράγων-κλειδί για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι το να κρατά ο οδηγός τα μάτια του στο δρόμο. Ο άλλος, προφανώς, είναι να κρατά τα χέρια του στο τιμόνι...


Τι λέτε, βρε λεβέντες; Το ίδιο πράγμα είναι "κατά 23%" και "κατά 23 φορές"; Για σας το ίδιο είναι, ε; Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όποιον σάς έδωσε απολυτήριο λυκείου, έτσι;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συμφωνώ. Μπορεί να μην είναι το στίκι μόνο για το in.gr, αλλά και για άλλους ιστοτόπους όπως π.χ. το tvxs. Αν και επειδή του in.gr έχει παραγίνει το χάλι του, μάλλον θα είναι πρώτο πρώτο. Μπορούμε να έχουμε και κουίζ: από ποιο άρθρο ξένης εφημερίδας μεταφρασοκοπιπάστωσαν το άρθρο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν αρκεί μόνο η βιασύνη για να μπερδέψεις το 23 φορές με το 23%. Πρέπει και να σου φαίνεται ότι είναι το ίδιο ή περίπου το ίδιο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ λέω να κάνουμε το στίκι και να τους το στέλνουμε κάθε βδομάδα με ιμέιλ.
 

SBE

¥
Τι λέτε, βρε λεβέντες; Το ίδιο πράγμα είναι "κατά 23%" και "κατά 23 φορές"; Για σας το ίδιο είναι, ε; Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όποιον σάς έδωσε απολυτήριο λυκείου, έτσι;

Απολυτηριο δημοτικού θα έλεγα.
 

This is too easy...
 
"Η Νταρλίν Χέινς είχε άλλα τρία κορίτσια, ηλικίας πέντε, τριών και 18 μηνών."

Με τέτοιους συντάκτες στο in.gr, όλες οι ειδήσεις γίνονται ευχάριστες! Έχει και κάτι "Γόρσεστερ" και "Νιου Χαμσάιρ".
 

Zazula

Administrator
Staff member
Agent what?

Το ακόλουθο δεν γνωρίζω αν είναι γκάφα ή όχι, και με ενδιαφέρει πολύ να έχω τη γνώμη σας, καθώς πολλά από αυτά τα κατέχετε πολύ καλύτερα από του λόγου μου.

Το κανάλι Alpha έχει απόψε την ταινία Agent Red. H ελληνική απόδοση είναι Κόκκινος Πράκτορας.

Εμένα το «Agent Red» με παραπέμπει στα Rainbow Herbicides: Agent Orange, Purple, Pink, Green, Blue και White. Διάβασα και την πλοκή τής ταινίας, και είδα ότι περιστρέφεται γύρω από έναν ιό, ένα βιολογικό όπλο. Υπάρχει λοιπόν σοβαρή περίπτωση να μην πρόκειται για «Κόκκινο Πράκτορα» απ' ό,τι καταλαβαίνω — αλλά από την άλλη δεν μπορώ και να είμαι απόλυτα σίγουρος. Για πείτε, λοιπόν, κι εσείς. :)
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Φυσικά έχεις δίκιο και η καλύτερη απόδοση θα ήταν Κόκκινος Παράγοντας ή κάτι τέτοιο.

Lynda is helping to escort a cache of Agent Red back to the States; Agent Red is a powerful biological weapon, with no known antidote, that could kill the population of a major city in a matter of hours.

http://www.answers.com/topic/agent-red
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μπράβο, βρε Παλ Αύρα, αυτή την επεξήγηση έψαχνα για το τι είναι τελικά στην ταινία το agent red — επομένως πρόκειται για γκάφα ολκής!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
"Υψηλή" κυριότητα μεταβίβασε ο κ. Καραμανλής στα παιδιά του ή αρκετά υψηλή αμάθεια έχουν στο Mega;

 
Top