Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

daeman

Administrator
Staff member
...
Μοναδικά ευρήματα φέρνουν διαχρονικά στο φως την προϊστορία των Γρεβενών. Πρώτα ο γίγαντας των Αμπελιών 200.000 ετών, δηλαδή ένας ελέφαντας θερμών κλιμάτων, του είδους Elephas (Paleoloxodon) antiquus, με ύψος στους ώμους στα 4 μέτρα, μεσήλικας (40 περίπου χρονών) με χαρακτηριστικούς ευθείς χαυλιόδοντες, σε αντίθεση με τα τριχωτά μαμούθ Mammuthus primigenius των παγετωδών περιόδων που είχαν καμπύλους χαυλιόδοντες.
...
Γράφει η Επίκ. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

http://www.visit-grevena.gr/δραστηρ...ε-μουσεία/μουσείο-φυσικής-ιστορίας-στη-μηλιά/


Ο τριχωτός ρινόκερος ήταν χαρακτηριστικό ζώο των παγετωδών περιόδων, το πιο γνωστό μετά το τριχωτό μαμούθ.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Μια από τις μεγαλύτερες εξαλείψεις της θηλαστικής ζωής έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Πλειστόκαινης περιόδου, όταν κάποια είδη, όπως το τριχωτό μαμούθ, το γιγαντιαίο ελάφι, το μαστόδοντο και η γιγαντιαία αρκούδα εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης.
Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Ηπείρου & Ιονίων Νήσων


Το είδος Mammuthus primigenius (τριχωτό μαμμούθ) αρχίζει να κατοικεί σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης πριν από περίπου 200.000 χρόνια και αναπτύσσεται ιδιαίτερα κατά τα τελευταία παγετώδη στάδια του Ανώτερου Πλειστόκαινου, κατά την Σαάλια Παγετώδη Εποχή (Ρίσσια στην Αλπική Ευρώπη) και κατόπιν κατά τη Βαϊχσέλια (Βούρμια στις Άλπεις) Παγετώδη Εποχή. Όπως και ο τριχωτός ρινόκερος ή η άρκτος η παμφάγος, το μαμμούθ ήταν απολύτως εγκλιματισμένο στα ψυχρά περιβάλλοντα και κλίματα που επικρατούσαν στην Ευρασία κατά τις τελευταίες παγετώδεις εποχές.
ΜΑΜΜΟΥΘ: Ο γίγαντας της στέπας, Εκδόσεις Πάπυρος


«Θεώρησα συναρπαστική την ιδέα ότι με το γενετικό υλικό από απολιθώματα (αρχαίο DNA, όπως το αποκαλούμε), μπορεί κανείς να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να μελετήσει την εξέλιξη οργανισμών που έχουν εξαφανιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως το τριχωτό μαμούθ που αποτελεί σύμβολο της εποχής των παγετώνων», λέει η Ελένη Παλκοπούλου.

Ποιες νέες γνώσεις έχει φέρει στο φως η έρευνά σας γι' αυτούς τους από καιρό εξαφανισμένους μαλλιαρούς γίγαντες; Υπάρχει οριστική απάντηση στο πώς εξαφανίστηκαν και πότε;

«Η έρευνά μας έδειξε ότι τα τριχωτά μαμούθ υπέφεραν από σημαντική μείωση του πληθυσμού τους λίγο προτού εξαφανιστούν, η οποία οδήγησε σε μείωση της γενετικής τους ποικιλομορφίας, καθώς και στο γεγονός ότι συγγενικά άτομα αναπόφευκτα ζευγάρωναν μεταξύ τους.»
Ελευθερία Παλκοπούλου: Από το ΑΠΘ, στο Χάρβαρντ, να μελετά το γονιδίωμα των μαμούθ


Τα μαμούθ έζησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια και δεν άφησαν απογόνους. Το πιο παλιό είναι το μαμούθ του νότου που διαβιούσε πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, ακολούθησε το μαμούθ της στέπας πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια και το τριχωτό μαμούθ πριν από 100.000 χρόνια, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 8.000 χρόνια.
archaiologia.gr (http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/oi_elefantes_ksanarxontai-63315111/)


88 ευρήματα για «τριχωτό μαμούθ» χωρίς τα σημερινά + 54 για «τριχωτά μαμούθ» + 59 για «τριχωτού μαμούθ» + 33 για «τριχωτών μαμούθ».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ έναν ρινόκερο που είχα με το ίδιο πρόβλημα, «μαλλιαρό» τον είπα, πάντως. Μαλλί θα έλεγα αυτό που φοράνε αυτά τα ζώα και όχι σκέτες τρίχες. Νομίζω, δηλαδή.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Άλλο τρίχες κι άλλο τρίχωμα. Και μαλλί έχουν κυρίως τα πρόβατα κ.ά. οικόσιτα, δηλαδή το μαλλί στα ζώα είναι το τρίχωμα που χρησιμοποιείται για υφάσματα ή πλεχτά:

μαλλί: 1α. το τρίχωμα των ζώων και ιδίως αυτό που ύστερα από ειδική επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων ή πλεχτών: ~ από πρόβατο / από κατσίκα. Φυσικό / συνθετικό~. Tα πρόβατα μας δίνουν το κρέας, το γάλα, το ~ και το δέρμα.

Και για το μαμούθ και τον ρινόκερο προτιμώ να ακολουθήσω την επιλογή των παλαιοντολόγων που τα μελετούν, γιατί το μαλλιαρό, παρότι δεν το θεωρώ λάθος γενικά, μου φαίνεται λίγο μαλλιαρό για ταξινομική ονομασία, δημοσιογραφικό και πιο κατάλληλο για γενική περιγραφή ή απλοποιημένο κείμενο, π.χ. για αναγνώσματα παιδικά, εκλαϊκευμένα κλπ.
A bit too woolly, fuzzy.

Αλλά επιλογές είναι αυτές κι όποιος πάει για μαλλί μπορεί να βγει και τριχωτός και κουρεμένος. :-)
Hairball, ptooey!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, βρε παιδί μου, αλλά όταν διαβάζω για τριχωτό ζωό σκέφτομαι «το τριχωτόν της κεφαλής» και με πιάνουν τα γέλια.
 
Και για το μαμούθ και τον ρινόκερο προτιμώ να ακολουθήσω την επιλογή των παλαιοντολόγων που τα μελετούν, γιατί το μαλλιαρό, παρότι δεν το θεωρώ λάθος γενικά, μου φαίνεται λίγο μαλλιαρό για ταξινομική ονομασία, δημοσιογραφικό και πιο κατάλληλο για γενική περιγραφή ή απλοποιημένο κείμενο, π.χ. για αναγνώσματα παιδικά, εκλαϊκευμένα κλπ.
Παρομοίως.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Παρομοίως.
Δηλαδή, χρησιμοποιείται ταξινομικά ο όρος «τριχωτός» για όλα αυτά τα προϊστορικά ζώα με την πλούσια γούνα ή είναι απλώς η έμπειρη αίσθηση του ειδικού;
 

SBE

¥
Αν πας στην παραλία και δεις κάποιον με τρίχα για πουλόβερ θα τον πεις μαλλιαρό ή τριχωτό;
Αλλάζει αν η τρίχα είναι για πουλόβερ ή για διακόσμηση;
 

Gilgamesh

Member
Δηλαδή, χρησιμοποιείται ταξινομικά ο όρος «τριχωτός» για όλα αυτά τα προϊστορικά ζώα με την πλούσια γούνα ή είναι απλώς η έμπειρη αίσθηση του ειδικού;

Δεν είναι ταξινομικό το θέμα, αυτές είναι ονομασίες της καθομιλουμένης.
Ο παλαιοντολογικός κλάδος στην Ελλάδα είναι μικρός (όπως και όλες οι φυσικές επιστήμες) και αυτό φαίνεται και στην ελληνική ορολογία, που είναι γεμάτη αμήχανες μεταφράσεις. Οι δημοσιογράφοι βλέπουν το woolly mammoth και το κάνουν τριχωτό και όχι μαλλιαρό, γιατί τόσα ελληνικά ξέρουν. Και όχι μόνον οι δημοσιογράφοι. Σίγουρα το ίδιο λάθος μπορούν να κάνουν και οι σχετικοί, όπως οι επιστήμονες.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Woolly είναι το μαλλιαρό, γιατί τριχωτό είναι το hairy. Οι δημοσιογράφοι βλέπουν το woolly και το κάνουν μαλλιαρό, γιατί τόσα ξέρουν, τόσα λένε.

hairy:
1. Covered with hair.
1.1. Having a rough feel or appearance suggestive of coarse hair.

woolly:
1. Made of wool.
1.1. (of an animal, plant, or part) bearing or naturally covered with wool or hair resembling wool.
1.2. Resembling wool in texture or appearance.

2. Vague or confused in expression or character.
‘woolly thinking’

wool:
1. The fine, soft curly or wavy hair forming the coat of a sheep, goat, or similar animal, especially when shorn and prepared for use in making cloth or yarn.

Όταν θα δω έγκυρα, μη δημοσιογραφικά ευρήματα για το «μαλλιαρό μαμούθ» σαν αυτά που παρέθεσα παραπάνω για το τριχωτό —και μάλιστα από κορυφαία επιστήμονα που έχει ειδικευτεί στα μαμούθ κι έχει βραβευτεί γι' αυτό— μπορεί ν' αλλάξω γνώμη. Μέχρι τότε, εμπιστεύομαι αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω.
 
Συγγνώμη, αλλά η ταξινομική του ονομασία είναι Mammuthus primigenius, δηλαδή Μαμούθ το πρωτογενές ή ακόμα και Έλεφας ο πρωτογενής. Οπότε δεν τίθεται θέμα ταξινομικό. Σε μη επιστημονικά κείμενα, σαφέστατα προτιμώ το μαλλιαρό κι όχι τριχωτό. Τριχωτός είναι αυτός που έχει πολλές τρίχες, όχι πλούσιο τρίχωμα.
 

daeman

Administrator
Staff member
... Τριχωτός είναι αυτός που έχει πολλές τρίχες, όχι πλούσιο τρίχωμα.

Στους ανθρώπους, τριχωτός είναι αυτός που έχει πολλές τρίχες, δηλαδή πλούσιο τρίχωμα, ενώ μαλλιαρός είναι συνήθως αυτός που έχει πολλές και πυκνές τρίχες, ιδίως κατσαρές ή μπλεγμένες.

Στα ζώα, τριχωτό είναι αυτό που έχει πολλές τρίχες, δηλαδή πλούσιο τρίχωμα, ενώ μαλλιαρό είναι συνήθως αυτό που έχει πυκνό τρίχωμα, δασύ και ιδίως κατσαρό ή μπλεγμένο. Αλλιώς δεν θα λέγαμε τριχωτός σαν αρκούδα, ούτε τριχωτή ουρά.

Γενικά, τριχωτοί είμαστε όλοι, τα θηλαστικά και τα μαμούθ γενικά εκτός από το hairless mammoth, και ο ελέφαντας, αφρικανικός ή ινδικός, αλλά αυτό ως γενικό και προφανές δηλώνεται μόνο σε όσα ζώα ξεχωρίζουν για το τρίχωμά τους.

Αλλά νομίζω ότι πολυασχοληθήκαμε με τρίχες. Εγώ τα δέχομαι και τα δύο, με προτίμηση στο τριχωτό για το μαμούθ, γιατί το μαλλιαρό παραπέμπει στο πρόβατο και σε τέτοιου είδους μαλλί. Εξέθεσα το σκεπτικό μου και σχετικά, έγκυρα ευρήματα που το υποστηρίζουν, οπότε δεν βλέπω λόγο να συνεχίσω. Ο νοών νοείτω. Ωστόσο, όποιος δεν δέχεται το τριχωτό μαμούθ πρέπει να αποδείξει ότι το τριχωτό ζώο είναι λάθος, με μέθοδο και στοιχεία, όχι με αφορισμούς.
 
Στην ταινία Elle του Πάουλ Φερχούφεν, κατά κόσμον Πολ Βερχόφεν (να κάνουμε και την γλωσσοκατήχησή μας, να μη λένε ότι νοιαζόμαστε μόνο για τις γλώσσες που ξέρουμε), δυο κυρίες κάθονται σε ένα καφέ και παραγγέλνουν καφέ, και στους υπότιτλους βλέπουμε:

-Δύο καφέ, παρακαλώ.

Το βρήκα χαριτωμένο. Ακριβώς το ολίσθημα στο οποίο θα μπορούσα να υποπέσω κι εγώ.

Παρεμπιπτόντως, την ταινία μην τυχόν και πάτε να τη δείτε. Δε λέω περισσότερα μη βγούμε εκτός θέματος. Πληροφορίες ίνμποξ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ωραίο «στάτο», που θα λέγανε στο Facebook. (Γιατί το Facebook μας κάνει να λέμε τέτοιες βλακείες;) Πραγματικά χαριτωμένο το λάθος. Ας σημειωθεί ότι η ταινία είναι στα γαλλικά και η Ιπέρ λέει «Deux cafés, s'il vous plait». Χάρηκα που έμαθα την προφορά του ονόματος του Βερχόφεν στη χώρα του, μια και ο αγγλόφωνος κόσμος τον λέει όπως εμείς. Μήπως θα έπρεπε και η Wikipedia να γράφει στην αγγλική σελίδα πώς προφέρει ο αγγλοσαξονικός κόσμος το όνομά του; Μου κέντρισες το ενδιαφέρον για την ταινία: περιμένω την παρουσίασή σου στο ειδικό νήμα.
 

SBE

¥
Για μια στιγή, είμαστε σίγουροι ότι η ηρωίδα παράγγελνε δυο καφέδες κι όχι δυο καφετέριες ολόκληρες;
 
Το ελληνικό huffpost μεταφράζει Guardian.

guard1.jpg..................guard2.jpg
 

daeman

Administrator
Staff member
Το ελληνικό huffpost μεταφράζει Guardian.

View attachment 5567..................View attachment 5569

Rolling one's eyes and sighing with resignation: :rolleyes:

Once upon a time when pigs spoke rhyme
And monkeys chewed tobacco,
And hens took snuff to make them tough,
And ducks went quack, quack, quack, O!

And so they huffed and puffed and blew the paper in and ate up the little article.


Όπου μαθαίνουμε ότι το scheme στα ελληνικά αποδίδεται project!

Ergo, scheming is projecting. :-) Gains, that is.
 
Υπότιτλοι στο Rain Man (1988):

My father stuck it to me all my life. > Ο πατέρας μου μού το έχωσε μια ζωή.

:eek:mg:
 

nickel

Administrator
Staff member
Τρέχω, αλλά σιγά σιγά μου κόβεται η ανάσα και θα κάτσω να ξαποστάσω — πού θα πάει. Λοιπόν, το δρόμο στο παρακάτω μού τον έδειξε ο χτεσινός Κασιμάτης. Από μετάφραση άρθρου του μπλόγκερ Tim Stanley στην Telegraph, όπου καταθέτει τη δυσαρέσκειά του για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας:

[...] αν ήταν έτσι η Ντορίς Λέσινγκ δεν θα είχε κερδίσει), αλλά στην ικανότητα που συνδυάζεται με τον ιδεαλισμό. Ο Μπομπ Ντίλαν έχει και τα δύο, αλλά το περιεχόμενο του έργου του υπολείπεται κατά πολύ των νικητών στο πρόσφατο παρελθόν: Γέατς [ο ταλαίπωρος Yeats, Γέιτς, που πολλοί τον αντιγυρνάνε σε Yates!], Γκάιντ [αυτός είναι ο Gide, Ζιντ], Ο' Νιλ, η Σόλτζενιτσιν κλπ.
[«Πρόσφατο» παρελθόν; Α, past winners στο πρωτότυπο.]

Αν η επιτροπή ήθελε έναν Αμερικάνο, θα μπορούσε να επιλέξει τον Ντον ΝτεΛίλο, Φίλιπ Ροθ, ή ακόμη γιατί όχι και τον Τόμας Πάινκον.

Γιατί όχι ο Ντέμπι Χάρι, [...]
http://www.iefimerida.gr/news/29464...otehnias-o-mpomp-ntilan-einai-aytos-poy-kanei

Σταμάτησα το διάβασμα. Μου έφτανε τόση σύγχυση. Για τη βελτίωση του μέσου κακοπληρωμένου μεταφραστή του διαδικτύου, προτείνω για τα πολύ γνωστά ονόματα τη λύση Wikipedia > Βικιπαίδεια. Βρίσκεις την εγγραφή στην αγγλική Wikipedia και πατάς «Ελληνικά» για να δεις πώς το λέμε στην Ελλάδα (ή πώς το λένε οι Βικιπαιδιστές, τουλάχιστον). Οι πιο φιλόδοξοι μπορούν να παίξουν με Forvo, YouTube, εγκυκλοπαίδειες και άλλα τέτοια εργαλεία.


Pynchon.jpg
 
Πάντως αυτό το αμπεμπαμπλόμ "άντρας ή γυναίκα" μπορεί να γίνει πολύ βασανιστικό, όταν δεν πρόκειται για διασήμους. Σε κάτι βιβλία με αναφορές στο έργο του/της τάδε, έτρεχα και δεν έφτανα με αναζητήσεις για να πετύχω κάπου κάνα βιογραφικό, καμιά φωτογραφία, κάτι.
 
Top