Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

Zazula

Administrator
Staff member
Τα φιστίκια τα λέω εγώ, αλλά όχι σε αυτά τα συμφραζόμενα, δηλ. θα πω "εντεκάμισυ-δεκατρία-δεκαπέντε, τι είναι ρε τα δισεκατομμύρια; φιστίκια;"
Εγώ εκεί λέω στραγάλια.
 
Δουλειές του ποδαριού....
http://www.korinthianexhibition.gr/
Σε πολλές γλώσσες .....

Από την ιστοσελίδα της Πανελλήνιας έκθεσης ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2012
Προλαβαίντε να το δείτε γιατί τους ειδοποίησα και μάλλον θα το κατεβάσουν
ΑΡΧΙΚΗ =ΗΟΜΕ=MAISON=CASA
H ΕΚΘΕΣΗ=THE REPORT=LE RAPPORT=LA RELAZIONE
Βασίλειος=CLAUS
Βρίθει αστοχιών και τεράστιων γλωσσικών ακροβασιών.

Η Κόρινθος βρίσκεται στον οδικό άξονα Αθήνα-Πάτρα, με την πρόσβαση στην πρωτεύουσα να είναι εύκολη για τους κατοίκους της είτε μέσω της σύγχρονης εθνικής οδού είτε μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου που άρχισε να λειτουργεί το 2005.
Corinth is the road Athens-Patras, access to capital is easy for residents either through modern highway or through the suburban railway started operating in 2005.
Corinthe est la route Athènes-Patras, l'accès au capital est facile pour les résidents soit par autoroute moderne ou via le train de banlieue a commencé à fonctionner en 2005.

Το Joomla φταίει η το γεγονός ότι οι προγραμματιστές κάνουν και το μεταφραστή;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από το in.gr σχετικά με το πέρασμα του τυφώνα Σάντυ και την υπερχείλιση του ποταμού Χάντσον με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γκαλερί έργων τέχνης στο ΝΔ Μανχάταν:

Το πλήγμα ήταν τόσο μεγάλο ώστε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Συλλογών Διατήρησης προσφέρουν δωρεάν μαθήματα για την «αποκατάσταση υγρών έργων τέχνης και πολιτιστικού υλικού».

Εντάξει, αφού ήταν υγρά τα έργα τέχνης δεν θα έπαθαν μεγάλη ζημιά, για τα στερεά θα είναι χειρότερα τα πράγματα.
 

Earion

Moderator
Staff member
Αμερικανικό Ινστιτούτο Συλλογών Διατήρησης ; :woot:

Μήπως εννοεί το American Institute for Conservation of Historic and Artistic Works ; :confused:

Speakers from the American Institute for Conservation Collections Emergency Response Team (AIC-CERT), along with conservators from MoMA, provide suggestions and answer questions on how to safely handle and dry wet materials such as paintings, drawings, books, sculptures, and other artistic and cultural works. The presentation is designed to be of special help to the many artists and galleries whose works were affected by Hurricane Sandy.


Από εδώ. Άρα η εξήγηση είναι ότι κάπου στη διαδρομή χάθηκε η παύλα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, AIC-CERT ή «American Institute for Conservation’s (AIC) Collections Emergency Response Team». Αν το είχαν δει έτσι, ίσως δεν θα είχαν κάνει το λάθος.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
εξαπίνης [eksapínis] επίρρ. : (λόγ.) απροσδόκητα, συνήθ. στη λόγια έκφραση καταλαμβάνω* κπ. ~.[λόγ. < αρχ. ἐξαπίνης]

Και τώρα προτείνω να καθιερώσουμε βραβείο για το ρεκόρ περισσότερων λαθών σε μία λέξη. Χτες το βράδυ στο Mega, στην (γελοιότατη) ταινία The Bounty Hunter:

εξ' απήνης (sic)

1) αποστροφομανία
2) σχιζολεξία
3) ανορθογραφία
 

MelidonisM

New member
3) ανορθογραφία

εδώ προηγούνται ΒΗΜΑ και Χριστόδουλος.
Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρει ο συντάκτης της Liberation.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=428060
Διάβαζε πολύ και τον πάτησε η απήνη
http://www.sarantakos.com/language/kotsanologio6.html

Αυτό διορθώνεται δραστικά εξ αμάξης -> ψέλνω, σέρνω σε κάποιον τα εξ απήνης
 
Το Joomla πώς να φταίει, δηλαδή;
Δίνει δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης της σελίδας σε πολλές γλώσσες. Αυτοί νομίζουν πως μεταφράζει σωστά τα κείμενα και τα ανεβάζουν ως έχουν.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
"Θα έχουμε σαραντάλεπτες αποκοπές ρεύματος" είπε με στόμφο η ρεπόρτερ του Alpha, την ώρα που η οθόνη έγραφε "Διακοπές ρεύματος".
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ θα έχω σαραντάλεπτες συγκοπές αν μας κάνουν διακοπές. Αυτός ο Σκοτόπουλος ακόμα κάνει κομάντο, ε;
 
Ωραίο το Google doodle για τον Ελύτη...
...κι εγώ έχω μια απορία: ποιος είναι διασημότερος, ποιος είναι σημαντικότερος, ποιος μετράει περισσότερο στην κλίμακα αξιών μας; Ο Γούγλης ή ο Ελύτης; Αν κρίνω από το γεγονός ότι ένα σωρό κόσμος και μάλιστα σοβαρός κόσμος (λέγε με Καθημερινή) ασχολείται με το γεγονός ότι ο Γούγλης μνημόνευσε τον Ελύτη (κι άρα του προσέδωσε αξία, τέτοια τιμή που του έκανε), το συμπέρασμα είναι θλιβερά προφανές...
 

nickel

Administrator
Staff member
Τώρα συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια (για να μην πω «μήλα με οπωρώνες»). Σε λίγο θα μας ρωτήσεις αν θα θέλαμε στο ερημονήσι να είμαστε με Ελύτη ή με Γκουγκλ. Ε, με Γκουγκλ. Έχει και όλο τον Ελύτη.
 

bernardina

Moderator
... το γεγονός ότι ο Γούγλης μνημόνευσε τον Ελύτη (κι άρα του προσέδωσε αξία, τέτοια τιμή που του έκανε)..

Το ότι ο Γούγλης μνημόνευσε τον Ελύτη δεν τιμά τον Ελύτη αλλά τον Γούγλη.
 
Αν δεν ήταν Ελύτης και ήταν Χατζόπουλος θα ήταν το ίδιο; Ο Χατζόπουλος θα τιμούσε το Google; Ή ο Ελύτης μετράει παραπάνω γιατί πήρε Νόμπελ; Και συγγνώμη που θα το πω ωμά, αλλά το έργο του Ελύτη το ξέρουν ίσως 50 εκατομμύρια, ενώ το έργο του Google το ξέρουν 5 δισεκατομμύρια. Χωρίς να υποτιμώ την προσφορά του Ελύτη στην τέχνη, η προσφορά του Google στον πολιτισμό είναι αφάνταστα μεγαλύτερη. Μεταξύ άλλων, το Google έχει βοηθήσει στην διάσωση σχεδόν κατεστραμμένων βιβλίων, στην έμμεση διάδοση κουλτούρας και σε ένα σωρό άλλα projects που βοηθάνε άμεσα στην διάδοση της παγκόσμιας κληρονομιάς. Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε (πάλι), αυτά είναι τα πράγματα όπως τα βλέπω εγώ, όχι παγκόσμια και τελεσίδικη αλήθεια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ρε παιδιά, αυτή η σύγκριση είναι σαν να λες «Τι είναι καλύτερο; Το Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ή η Εθνική Βιβλιοθήκη;»
 
Top