metafrasi banner

transflective = διανακλαστικός, transflective display = διανακλαστική οθόνη

Zazula

Administrator
Staff member
Ο όρος transflective είναι σύμμειγμα των όρων transmissive και reflective, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τεχνολογία οθονών υγρών κρυστάλλων. Η απόδοσή του, για γλώσσες όπου η ενσωμάτωση λατινογενών όρων είναι ευχερής, είναι απλή υπόθεση όπως αποδεικνύεται από τη σχετική σελίδα τής ΙΑΤΕ — ενώ ο τρισχιλιετής κασιδιάρης μένει στη γωνιά του μόνος, με μια καθόλου πρακτική απόδοση: οπτική ένδειξη μετάδοσης και ανάκλασης.

Η ανάγκη για την εν λόγω απόδοση στα ελληνικά τού συγκεκριμένου όρου κάθε άλλο παρά πρόσφατη είναι· στην ΕΕ ανέκυψε το 2003, ενώ οι πηγές για τους ορισμούς που χρησιμοποιήθηκαν χρονολογούνται από το 1985-6. Κι όμως, μετά τόσα χρόνια, ο όρος δυστυχώς δεν μας έχει απασχολήσει ακόμη και δεν περιλαμβάνεται στο Teleterm. Κι ίσως αυτό να μη είχε δα και μεγάλη σημασία μέχρι σήμερα, αλλά πλέον η εκτεταμένη χρήση τής εν λόγω τεχνολογίας είναι τόσο έντονη, που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να καταλήξουμε σε έναν κοινά αποδεκτό και ορθά σχηματισμένο όρο.

Ας αρχίσουμε πρώτα καταγράφοντας τις ιδέες που έχουμε ή μπορούμε να γεννήσουμε με στόχο την απόδοση του όρου transflective στα ελληνικά. Τι έχετε να προτείνετε;
 

UsualSuspect

New member
αυτοετερόφωτος;

Ξεκίνησα με το "αυτονόητο" εκπομποανακλαστικός αλλά δεν μου άρεσε. Αφού διάβασα στη βικιπαίδεια τη σημασία του transflective πιστεύω ότι κάτι σαν αυτοετερόφωτος θα ταίριαζε (αυτοετερόφωτη οθόνη κ.ο.κ.).
 

nickel

Administrator
Staff member
διακλαστική οθόνη

Κυρίως επειδή είναι ένας συμπαθής πρωτολογισμός. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
υπεραντανακλαστική οθόνη

Επειδή είνα μια ωραία μαρκετιά. ;)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το διακλαστικός ήταν το πρώτο που σκέφτηκα κι εγώ, παρότι δεν αντιστοιχεί στις συνιστώσες τού συγκεκριμένου συμμείγματος αλλά μάλλον σε μια γενικότερη αίσθηση για μια βασική σημασία τού trans-. Έκανα όμως το τεστ των δέκα φωναχτών επαναλήψεων, και τα αποτελέσματα με άφησαν πολύ ικανοποιημένο. Πάντως 100% πρωτολογισμό δεν μπορείς να τονε πεις, καθότι είναι όρος στη γεωλογία.
 

pontios

Well-known member
φωτοκανονιστική οθόνη, φωτορυθμιστική οθόνη
αυτοκανονιστική οθόνη, αυτορυθμιστική οθόνη
αυτοφωτοκανονιστική οθόνη, αυτοφωτορυθμιστική οθόνη


Σκεφτικά εδώ για την λειτουργιά της οθόνης.

:):) Καλημέρα ..
Χρηστος
 

pontios

Well-known member
Συνεχίζοντας ..

'Ίσως διανακλαστικός (που περιέχει την ολόκληρη λέξη ανακλαστικός) αντί διακλαστικός ?

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η διανακλαστική οθόνη αυτοφωτορυθμίζεταιαυτορυθμίζεται ή φωτορυθμίζεται).
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάλι μας έβαλες τα γυαλιά. Το διανακλαστική οθόνη μού αρέσει περισσότερο.

Και όχι μόνο μου αρέσει, αλλά δίνει και ευρήματα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
(Νίκελ, άλλη μια περίπτωση όπου τα συμμείγματα στην ελληνική δείχνουν μη ανεκτικά, μη πρακτικά για την ακρίβεια, στο να αποκόπτονται πολύ τα συνθετικά τους.)

Το βάζω στον τίτλο (θενξ, Χρήστο!), αλλά φυσικά η συζήτηση συνεχίζεται.
 

pontios

Well-known member
Ωραία διηπειρωτική παρέα .. με εσάς μαθαίνω όχι μόνο Ελληνικές λέξεις άλλα και Αγγλικές.
Την Αγγλική λέξη η όρο - Transflective δεν την ήξερα... πρώτη φορά την συνάντησα.

:) Σας ευχαριστώ.
 

UsualSuspect

New member
Ωραία... αλλά τι καταλαβαίνει κάποιος με το διανακλαστικός; Δηλαδή, η διανακλαστική οθόνη τι κάνει ακριβώς; Πιστεύω ότι χάνεται στη μετάφραση η ιδότητα της οθόνης.
Με το συμπάθιο... :rolleyes:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ό,τι ακριβώς καταλαβαίνει και με το transflective: Αν δεν δει κάποιος τον ορισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιληφθεί ποια στο καλό από τις ουκ ολίγες σημασίες τού trans- έχουμε εδώ: “across”, “beyond”, “through”, “changing thoroughly” ή “transverse”;
 

unique

Member
UsualSuspect
Πιστεύω ότι η ονομασία της συγκεκριμένης οθόνης οφείλεται στην ιδιότητά της να ανακλά το φως μετά την διέλευσή του δια μέσου ή αφού διασχίσει το διαπερατό στοιχείο LCD. Κατά συνέπεια ο όρος "διανακλαστική οθόνη" είναι απόλυτα επιτυχημένος (αυτή είναι άλλωστε και η κυριότερη διαφορά της από τις κοινές οθόνες LCD).
 
Top