Εξηγεί πολλά, κυρίως όμως το γιατί ο Γιούνκερ φαίνεται τόσο απόλυτος απέναντι στους Βρετανούς.
Δεν νομίζω ότι οι πολιτικοί παίρνουν στα σοβαρά προσωπικές επιθέσεις και διαφορές. Είναι το πρώτο μάθημα τς πολιτικής, άλλωστε, το ότι θα σου επιτεθούν και θα πρέπει να γίνεις παχύδερμος.
Νομίζω ότι αυτό που έκανε η ΕΕ είναι απλή συντήρηση: Το ΗΒ έχει πάψει να είναι σοβαρός εταίρος και έχει γίνει εμπόδιο σε κάθε πρόοδο εντός της ΕΕ. Όλο γκρινιάζουν, φωνάζουν και απειλούν. Επιπλέον ο Κάμερον δεν έχει τη βαρύτητα που ίσως είχαν προηγούμενοι πρωθυπουργοί. Είναι ένας βουτυρομπεμπές που κάθισε στην καρέκλα κληρονομικώ δικαιώματι, και δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Εντωμεταξύ, θα πρέπει να σκεφτούμε και το άλλο: η ΕΕ είναι 28 χώρες, και πολλές από αυτές δεν είχαν ποτέ στενές ή φιλικές σχέσεις με το ΗΒ, και δεν έχουν την υπομονή που έχουν οι παλιοί καλοί σύμμαχοι με τις ιδιοτροπίες των Άγγλων. Δεν αισθάνονται ότι το ΗΒ οφείλει να είναι στην ΕΕ γιατί πολέμησε σε δυο πολέμους ή γιατί οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και ξέρω γω ποιός άλλος θέλουνε να είναι όλοι οι μεγάλοι μαζί για να κουμαντάρουνε καλύτερα τους μικρούς ή για ιστορικούς λόγους κλπ κλπ.
Παρεμπιπτόντως, τί ήταν αυτό το συμβούλιο υπουργών των έξι ιδρυτικών χωρών το Σάββατο; Και διαβάζω ότι οι υπόλοιποι θα κάνουν το δικό τους συμβούλιο χωρίς τους έξι; Έχουμε δύο τύπους συμμετοχής στην ΕΕ, απλή και προνομιούχα για τα ιδρυτικά μέλη;
Στο μεταξύ σήμερα συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας, παρόλο που μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και περίμενα να έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα. Εμ, πώς να ηρεμήσουν, με τόση αβεβαιότητα.