To Brexit or not to Brexit

Δεν ξέρω, η Βρετανία έχει σοβαρά προβλήματα ρατσισμού και δεν μπορεί να μην ευθύνεται γι' αυτό και το εκπαιδευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις. Δεν έχει κάτι το νερό ούτε έχουν τον ρατσισμό στο DNA τους, με κάποιον τρόπο πρέπει να είναι σταδιακά διορθώσιμο.

Αν θυμάσαι πριν μερικά χρόνια η Σαν και κάποιες άλλες εφημερίδες είχαν κάνει μεγάλο ζήτημα την παιδεραστία στην κοινωνία, είχαν πείσει τους πάντες ότι κινδυνεύουν τα παιδιά τους (είχα κάτι φίλους γονείς ανήλικων σοβαρούς και μορφωμένους ανθρώπους και τους είχε πιάσει κι αυτούς πανικός) [...]

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο να βλέπεις παιδί μόνο του κάπου, να έχει ενδεχομένως χάσει τους γονείς του και να χρειάζεται βοήθεια, και να διστάζεις να κάνεις κάτι (πέραν του να ψάξεις, ίσως, για κάποιον αστυνομικό) γιατί φοβάσαι μη βρεις τον μπελά σου από πάνω — ιδίως αν είσαι άντρας. Καταλαβαίνω πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά χαίρομαι που εδώ δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιον βαθμό παράνοιας.

Το πρόβλημα φαίνεται να το έχουν κυρίως οι Πολωνοί, αλλά κι αυτό δεν έχει να κάνει με την ΕΕ τόσο.

Διάβαζα ενδιαφέροντα πράγματα για την Πολωνία, ότι δηλαδή είναι από τις χώρες που θα χάσουν τα περισσότερα εξαιτίας τής εξόδου τού ΗΒ, και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε καν τους πολίτες της που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Το ΗΒ σταδιακά κατάργησε ένα σωρό προγράμματα μαθητείας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες στη χώρα και τους κατηγορούσε κι από πάνω ότι ήταν τεμπέληδες όσους δεν είχαν δουλειά. [...] Η λύση της χώρας είναι να φέρνει απ'έξω όσους χρειάζεται παρά να εκπαιδεύει τους ντόπιους για να καλυφθούν τα κενά. Όταν όμως έρχονται εκλογές οι ντόπιοι είτε δεν πάνε να ψηφίσουν είτε ψηφίζουν κόμματα και πολιτικούς που διαιωνίζουν την κατάσταση. Και μετά τους φταίνε οι ξένοι που έρχονται να καλύψουν τα κενά.

Μου θύμησες αυτό το άρθρο από τον Δεκέμβριο του 2014: Building companies in London have hired Portuguese bricklayers on £1,000-a-week wages because of a shortage of skilled Britons, a recruitment firm has said. The finding was revealed by Manpower, whose research is said to have confirmed industry fears of a lack of suitably-trained workers. Manpower managing director Mark Cahill said he was told the normal £500-a-week pay for bricklayers was being doubled.

SBE

¥
Έλλη, δεν είναι μόνο ο ρατσισμός. Όπως είπα, για καθε τί που τους ενοχλεί νομίζουν ότι θα το λύσουν αν πάρουν το νόμο (και την παρανομία) στα χέρια τους.

Περί χτιστών στο Λονδίνο: υποθέτω ότι το πρόβλημα χειροτερεύει γιατί το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι μεγάλο και δεν υπάρχει κίνητρο να ξεκουνίσει τον χτίστη από το βορρά να πάει Λονδίνο αν έχει οικογένεια κλπ. Το ίδιο προβλημα δηλαδή που έχει το Λονδίνο με πολλά επαγγέλματα που είτε πληρώνουν λίγα είτε έχουν ζήτηση που αυξομειώνεται.

Έλλη, δεν είναι μόνο ο ρατσισμός. Όπως είπα, για καθε τί που τους ενοχλεί νομίζουν ότι θα το λύσουν αν πάρουν το νόμο (και την παρανομία) στα χέρια τους.

Ναι, αλλά προφανώς αυτό λύνεται μόνο με αλλαγή κουλτούρας. Και ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό;

Επίθεση σε ισλαμικό κρεοπωλείο στο Ουώλσωλ.

Εν τω μεταξύ, κορυφώνεται η κρίση στο Εργατικό κόμμα. Μετά τις παραιτήσεις των τελευταίων ημερών*, πάνω από το 80% τής κοινοβουλευτικής ομάδας ψήφισε κατά του Κόρμπυν. Ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί και η ψηφοφορία είχε μόνο πολιτική διάσταση, οπότε μένει να εμφανιστεί διεκδικητής τής αρχηγίας για να κινηθούν επίσημα οι διαδικασίες εκλογής, στις θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχει και ο νυν αρχηγός. Ο Κόρμπυν παραμένει δημοφιλής στη βάση τού κόμματος, αλλά οι ήδη κακές σχέσεις του με τους βουλευτές των Εργατικών έχουν επιδεινωθεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις κατηγορίες ότι υπονόμευσε την εκστρατεία για την παραμονή στην ΕΕ.

* «Στιγμιότυπο» από τον προσφιλή μου γελοιογράφο Ματ

Ένα άλλο, αναπάντεχο αποτέλεσμα αυτής τής ψηφοφορίας ήταν ότι το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων την αναγνώρισή του ως αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών υποστηρίζει τον αρχηγό τής κοινοβουλευτικής του ομάδας παρά τον Κόρμπυν. Αμφιβάλλω ότι θα βγει κάτι απ' αυτό, αλλά φαίνεται πως τους αρέσει η δημοσιότητα· θυμάμαι τον σαματά που έγινε πέρυσι μετά τις εκλογές, όταν εκτόπισαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες από τις θέσεις τους αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν το ίδιο και με τον Ντέννις Σκίννερ. Τώρα μαθαίνω ότι δυο μήνες μετά κάθισαν και στις θέσεις των Εργατικών, οπότε όχι και τόσο αναπάντεχο, τελικά.

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Τον ξέρετε το νόμο του Γκόντουιν, που λέει ότι σε μια διαδικτυακή συζήτηση, αργά ή γρήγορα, κάποιος θα κάνει μια σύγκριση με τον Χίτλερ ή τον ναζισμό. Πρέπει να υπάρχει και κάποιος νόμος (να τον πούμε «Νόμο του Μπρούνο Γκαντς») που να λέει ότι η διαδικτυακή συζήτηση για κάποια είδηση θα κοσμηθεί, αργά η γρήγορα, με άλλη μια διασκευή της σκηνής από την ταινία Πτώση με τον Χίτλερ (Μπρούνο Γκαντς) να σχολιάζει υποτιτλιστικά την είδηση με ολοένα αυξανόμενη ένταση. Ε, να και ο Χίτλερ στο ρόλο του Μπόρις.

nickel

Administrator
Staff member
Και, για να ξανασοβαρευτούμε, μερικά εύστοχα ερωτήματα του Χιούγκο Ντίξον προς επίδοξους νέους αρχηγούς των Συντηρητικών:

Η κορυφαία αποστολή του νέου αρχηγού των Τόρις θα είναι να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας. Οι βουλευτές των Συντηρητικών πρέπει να ανακρίνουν τους υποψηφίους για τα σχέδιά τους επ’ αυτού – πριν οι δύο τελικοί υποψήφιοι τεθούν ενώπιον των μελών του κόμματος. Ακολουθούν έξι ερωτήματα που όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί πρέπει να απαντήσουν.

Εδώ:
http://www.kathimerini.gr/865506/op...litikh/h-diadoxh-kameron-enwpion-ths-istorias

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πολύ αστείο, πάντως: διάβαζα χθες στους Τάιμς ότι απείλησε λέει ο Κάμερον πως για την Αγγλία δεν έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά αν δεν μπουν περιορισμοί στην εσωτερική μετανάστευση (εννοούσε των ενωσιακών).

Ή «πώς να παρουσιάσω αυτό που θέλω και δεν πρόκειται να πάρω ποτέ σαν θέτω εγώ τους όρους».

SBE

¥
Δεν καταλαβαίνω τί λες εδώ, Παλ. Δεν θα έχει το ΗΒ πρόσβαση στην κοινή αγορά αν δεν περιοριστεί η μετανάστευση των πολιτών ΕΕ; Ε, αυτό κακό δεν είναι για το ΗΒ;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν το είπα πολύ καλά. Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στον Κάμερον ότι δεν έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς να επιτρέπεται η εσωτερική μετανάστευση, σύμφωνα με τους Τάιμς ο Κάμερον δήλωσε ότι η Αγγλία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά αν δεν απαγορευτεί η εσωτερική μετανάστευση.

Το παρουσίασαν δηλαδή σαν να είναι θετικό, λες και μπορεί να θέσει η Αγγλία όρους για τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά.

SBE

¥
Το παρουσίασαν δηλαδή σαν να είναι θετικό, λες και μπορεί να θέσει η Αγγλία όρους για τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά.

Ειδικότις μας το μαύρο άσπρο, παλιά μας τέχνη κόσκινο.

(ή για να το συνδέσω με τις δοτικές που λέμε αλλού, τω άσπρω μαύρω)

SBE

¥
Περί Μπόρις: ξέρει τι κάνει η πλατινέ αλεπού. Σου λέει άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα και θα εμφανιστώ εγώ σε δυο- τρία χρόνια σαν σωτήρας της χώρας.
Βεβαίως και η υποψηφιότητα Γκόουβ είναι ελαφρώς ανέκδοτο, ειδικά μετά το ημέιλ της συζύγου του που διέρρευσε κατά λάθος προχτές, που είναι εμφανές ότι αν ψηφίσουμε Γκόουβ θα μας κυβερνάει Γκόουβ- η κα Γκόουβ. Μαζί με τον Μέρντοχ, φυσικά.
Ομολογουμένως, μια νέα εποχη ανατέλλει για τις γυναίκες πολιτικούς στην αγγλοσαξονία. Στις ΗΠΑ έχουμε τη Χίλαρι υποψήφια, στο ΗΒ έχουμε την Τερέζα (Μέι, υπουργό εσωτερικών*), στα παρασκήνια έχουμε τη σύζυγο του Γκόουβ, ε, τί άλλο μας μένει;

*παρεμπιπτόντως, το ντύσιμο της Μέι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σε πολλά σημεία τολμηρό για πολιτικό, για όσους δίνουν σημασία σε τέτοια. Εννοείται ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι την κοροιδέυουν γι'αυτό, αλλά δεδομενου ότι ζώ σε χώρα που οι καλοντυμένοι μετριούνται στα δάχτυλα, πρέπει να την υποστηρίξω ενδυματολογικά.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Περί Μπόρις: ξέρει τι κάνει η πλατινέ αλεπού.
Ε, πρέπει να είναι κανείς μεγάλος απατεώνας για να μπορεί να επιβιώνει σε συνθήκες που ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθούν.

Εντάξει, ομολογώ ότι έχει κάποια χρόνια που έφυγα, ίσως έχουν προστεθεί 1-2 ακόμα άτομα.

Στις ΗΠΑ έχουμε τη Χίλαρι υποψήφια, στο ΗΒ έχουμε την Τερέζα (Μέι, υπουργό εσωτερικών*) [...]

Δεν έχω διαβάσει για αυτήν τελευταία (νομίζω είναι γενικώς χαμηλών τόνων, και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος αυτό έγινε στρατηγική), αλλά μετράει έξι χρόνια σε ένα δύσκολο υπουργείο που έχει βλάψει τις καριέρες αρκετών προκατόχων της. Βρήκε ο Κάμερον άνθρωπο που να τα βγάζει πέρα και να μην μπλέκει σε σκάνδαλα, και δεν την κούνησε σε κανέναν ανασχηματισμό. Ίσως η αποτελεσματικότητά της να ευνοήσει την ανάδειξη στην πρωθυπουργία, και να συμβάλλει σε μιαν επιτυχημένη θητεία. Άλλωστε, σε περίοδο κρίσης ο κόσμος εκτιμά περισσότερο τα σταθερά χέρια.

Θα βάλω έναν δικό μου αστερίσκο στο «υπουργό εσωτερικών». Δεδομένου ότι αντιστοιχεί περισσότερο σε αυτό που στην Ελλάδα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ως «υπουργό δημοσίας τάξεως», φαίνεται σε κανέναν άλλο παράξενο που το μεταφράζουμε με τρόπο που παραπέμπει σε κάτι τελείως άσχετο; Σίγουρα καταλήγουμε σε σημείο να πρέπει να παρατίθεται σύντομη επεξήγηση σε πολλές αναφορές τού τίτλου, για να μην μπερδευτούν οι αναγνώστες/ακροατές/τηλεθεατές. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι το όνομα και έχει την ιστορία του (καθώς και ότι η συγκεκριμένη απόδοση έχει καιρό τώρα εδραιωθεί), αλλά ήδη έχουν απλοποιηθεί άλλοι τίτλοι — όπως του υπουργού οικονομικών, ή στις ΗΠΑ του υπουργού εξωτερικών — οπότε δεν θα μου φαινόταν τόσο παράξενη μια προσαρμογή.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως και στα καθ' ημάς η ανεξαρτητοποίηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης ήταν πρόσφατη (το 2009) και εσχάτως καταργήθηκε, οπότε δεν νομίζω ότι δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτήν την μετάφραση.

Ήταν ανεξάρτητο υπουργείο μεταξύ 1986 και 2007, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, και πιο πριν μεταξύ 1964 και 1985. Η ένταξη στο Εσωτερικών ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. (Θα με εξέπληττε το αντίθετο: όλη την ώρα άκουγα τον τίτλο στις ειδήσεις όταν ήμουν μικρός, και τον έχω συνδέσει άρρηκτα με το όνομα «Χρυσοχοΐδης».)

Πάντως δεν είχα ιδέα ότι ξανασυγχωνεύθηκαν τα υπουργεία. Κάποτε παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τα εγχώρια πολιτικά πράγματα, αλλά αυτό σταδιακά ατόνησε τα τελευταία χρόνια και τώρα δεν ασχολούμαι καθόλου. Πιάνει το μάτι μου ονόματα υπουργών και δεν έχω ιδέα σε ποιους αναφέρονται.

Υποθέτω πως αυτό αλλάζει κάπως τα πράγματα, αλλά η αντιστοίχιση ήταν καλύτερη μεταξύ Home Office και Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: το δικό μας ΥΠ.ΕΣ. έχει και αρμοδιότητες τοπικής αυτοδιοίκησης, που στη Βρετανία ανήκουν στο Υπουργείο Κοινοτήτων (που όμως συστεγάζεται με το Εσωτερικών τα τελευταία δύο χρόνια), και κρατικής οργάνωσης, που νομίζω ανήκουν στο Cabinet Office. (Αυτό πώς το μεταφράζουμε, Υπουργείο Προεδρίας;)