metafrasi banner

think tank = ομάδα προβληματισμού, δεξαμενή σκέψης

nickel

Administrator
Staff member
Στο σχετικό λήμμα της Wikipedia γράφει:
The term think tank itself, however, was originally used in reference to organizations that offered military advice, most notably the RAND Corporation, founded originally in 1946 as an offshoot of Douglas Aircraft and which became an independent corporation in 1948.​
Βλέπω στο OED σαν πρώτη σύγχρονη χρήση του όρου:

1959 Times Lit. Suppl. 6 Nov. p. xix/2 Even the Institute of Advanced Studies at Princeton does not quite meet the bill, nor does the ‘think tank’, the Center for Behavioral Sciences at Palo Alto.

Ωστόσο, αυτό που δεν βοηθά καθόλου τη θεωρία του φίλου σου είναι που, πριν από αυτή τη σημασία, think tank ήταν το τσερβέλο:
1. colloq. The brain. U.S.
1905 A. L. Stillman in A. H. Shearer Little Bk. Rutgers Tales 51 There's too much scrapping in the Joint.‥ Your Think-tanks are getting to be Air-tight Compartments. 1964 St. Louis Post-Dispatch 8 May 2a/3 Truman‥said he hoped to live to be 90 but only ‘if the old think-tank is working’.
(OED)​
 

cougr

¥
Να και μία "τράπεζα σκέψης". Μάλλον μπέρδεψαν το "tank" με το "bank".:unsure:

Οι στρατηγικοί και στρατιωτικοί αναλυτές είτε σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε Τράπεζες Σκέψεως (Think Tanks) και ιδιωτικά Ινστιτούτα, στη Δύση και στην … Ανατολή έχουν πλέον πολλή δουλειά να κάνουν ιδιαίτερα με την αξιολόγηση των επιχειρήσεων από πλευράς της ισχυρότερης και επιτιθέμενης Ρωσίας.

 
Last edited:

calligrapher

New member
- επιτελείο συμβούλων
- συμβουλευτική ομάδα
- ομάδα εμπειρογνωμόνων

Προτιμώ μια απόδοση που να μεταφέρει το νόημα. Τα think tanks δεν εφαρμόζουν σχέδια και δεν παίρνουν αποφάσεις. Κάνουν έρευνες και παραθέτουν προτάσεις. Έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Το 'επιτελείο' είναι κομψή λύση γιατί είναι χρωματισμένο ιστορικά με παραπομπή σε στρατό, όπως το tank.
 

nickel

Administrator
Staff member
Γεια σου, calligrapher, καλωσόρισες. Δεν με ενοχλεί καθόλου η χρήση αποδόσεων που μεταφέρουν το νόημα, ιδίως όταν δεν χρειάζεται κάποια αντιστρεψιμότητα (όπως αυτή που επιδιώκει το «think tank»). Διαφωνώ μόνο ως προς την «κομψότητα» του επιτελείου: θα απέφευγα τη σχέση με τα στρατιωτικά επιτελεία, ιδίως επειδή το «tank» δεν έχει καμιά σχέση εδώ με το άρμα μάχης. Γενικότερα, το «επιτελείο» έχει πολλές σημασίες, πράγμα που μπερδεύει.
 

Earion

Moderator
Staff member
Συμφωνώ ότι δεν έχει θέση εδώ το "επιτελείο". Κυρίως επειδή δεν έχει συνάφεια με τα του στρατού. Δεν έχουν σχέση όλα τα think tank με το στρατό.
Το tank (αν θέλει κανείς να το κρατήσει και να κινηθεί στα χνάρια του) δεν έχει σχέση με το τανκ, το τεθωρακισμένο άρμα, έχει σχέση με τη δεξαμενή, στη λογική της συσσώρευσης, της αποθήκευσης (εν προκειμένω ιδεών, προτάσεων, πνευματικού δυναμικού). Κινείται στην ίδια λογική του pool (πώς λέμε to pool our resources; Αυτό).
 

calligrapher

New member
Καλησπέρα. Το 'επιτελείο συμβούλων΄ θεωρώ ότι αποδίδει πλήρως το think tank νοηματικά και είναι εύηχο. Μου ακούγεται πιο ευχάριστα από τις άλλες αποδόσεις. Διορθώνω την πρότασή μου: Το 'επιτελείο' είναι κομψή λύση γιατί είναι χρωματισμένο ιστορικά με παραπομπή σε στρατό, όπως το *think* tank (βλ. The term think tank itself, however, was originally used in reference to organizations that offered military advice).

Έκτοτε, βέβαια, σβήστηκε η μιλιτέρ έννοια του επιτελείου - αμέσως αμέσως, μια αναφορά στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από όπου και σας γράφω: https://www.filmfestival.gr/el/festival-tdf/festival-staff όπως ακριβώς σβήστηκε και στο think tank. Και τα δύο παραπέμπουν σε οργανισμούς.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η βασική διαφορά μεταξύ στελεχών ενός επιτελείου και στελεχών ενός think tank είναι η ιεραρχία τους στον οργανισμό. Τα μέλη ενός think tank δεν είναι καν αναγκαίο να δεσμεύονται ιεραρχικά με τον οργανισμό που το συγκαλεί, τα μέλη ενός επιτελείου είναι συνήθως ανώτατα στελέχη με δυνατότητα αυτόνομης επεξεργασίας και εκτέλεσης αποφάσεων. Συνεπώς η απόδοση ενός οποιουδήποτε think tank ως επιτελείου δεν είναι ακριβής.
 

alekos

New member
Συνάντησα πρόσφατα το think tank σε κείμενο που αναφερόταν σε μεγαλοκαθηγητάδες που συνεργάζονταν με παγκόσμιους οργανισμούς και πρότειναν λύσεις, έκαναν έρευνα κτλ.
Ίσως εκεί να κολλάει το "επιτελείο συμβούλων" ή και το "ερευνητικό επιτελείο".
 
Top