metafrasi banner

think tank = ομάδα προβληματισμού, δεξαμενή σκέψης

Εγώ θα έλεγα ναι. Οι αποδόσεις θινκ τανκ και δεξαμενές σκέψης δεν με πείθουν. Είδα και την άποψη του Αμβρόσιου για την απόδοση ως «κέντρο μελετών» αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερη η απόδοση που προτείνεις.
 
Μπορούμε, όμως, να μιλήσουμε για μεγάλους, οργανωμένους φορείς που αποκαλούνται think tank και να τους πούμε "ομάδες";
 

nickel

Administrator
Staff member
Από το αντίστροφο ξεκίνησα, αλλά την ώρα του τελικού δεν κάνεις μακροσκελείς αναλύσεις. Αλλά τώρα που τέλειωσε:
A think tank (or policy institute) is an organization or individual that conducts research and engages in advocacy in areas such as social policy, political strategy, economy, science or technology issues, industrial or business policies, or military advice.

Στη Βικιπαίδεια:
Δεξαμενή σκέψης είναι όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ερευνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων (π.χ. πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και αμυντικά). Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να ονομάζονται ομάδες εργασίας, ινστιτούτα ή κέντρα μελετών και χρηματοδοτούνται είτε από την κυβέρνηση, πολιτικούς ή εταιρείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των μελετών τους χρησιμοποιούνται είτε για να υποστηρίξουν είτε για να διαμορφώσουν στρατηγικές αποφάσεις των φορέων οι οποίοι τις χρηματοδοτούν και συνήθως λαμβάνουν αρκετή δημοσιότητα. Στην Ελλάδα ως δεξαμενές σκέψης θεωρούνται το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΕΚΕΜ. Η έκφραση "δεξαμενή σκέψης" είναι μετάφραση του αγγλικού όρου "Think tank" και είναι νεολογισμός ο οποίος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1959, για ομάδες εργασίας οι οποίες είχαν σαν σκοπό την υποστήριξη της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, για βελτιστοποίηση των αποφάσεών της. Στη συνέχεια η χρήση της επεκτάθηκε και σε οργανισμούς μελέτης / διαμόρφωσης στρατηγικής σχετικούς με άλλους τομείς δραστηριότητας.

Στις άλλες προτάσεις που βλέπω στο ProZ:
κέντρο προβληματισμού
εργαστήρι ιδεών
ερευνητικό κέντρο
 
Δεν έχει άδικο ο Κόμης.
Άσε που το "δεξαμενή σκέψης" είναι αναγνωρίσιμο και μισοκαθιερωμένο. Μπορεί να μην αρέσει, αλλά έχει 16.000 γκουγκλιές και έχει μπει και στη Βίκη. Λέω, δηλαδή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στους κύκλους της ΕΕ βλέπω μια αντιστοιχία Ομάδα Προβληματισμού <> Reflection Group.
 
Ειλικρινά, τι πάει να πει ομάδα προβληματισμού; Φαντάζομαι ήδη μια παρέα με τη γροθιά τοποθετημένη στο μέτωπο να φιλοσοφούν και να προβληματίζονται για τα πάντα... :D

Για μένα θα μπορούσε να είναι 'Ομάδα Εξεύρεσης Λύσεων' ή 'Ομάδα Αναζήτησης Λύσεων'.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ειλικρινά, τι πάει να πει ομάδα προβληματισμού; Φαντάζομαι ήδη μια παρέα με τη γροθιά τοποθετημένη στο μέτωπο να φιλοσοφούν και να προβληματίζονται για τα πάντα... :D

Κάτι σαν αυτό δηλαδή, αλλά όλοι μαζί!

Ο λόγος που έβαλα την «ομάδα προβληματισμού» μόνη της στον τίτλο, έστω για λίγο, είναι σαν βραχυχρόνια κήρυξη πολέμου στη «δεξαμενή σκέψης», η οποία σχεδόν σαράντα χρόνια δοκιμάζει το νευρικό μου σύστημα. Αυτήν πάλι, για κάποιον περίεργο λόγο, σαν χαβούζα την εικονογραφώ.
 
Αυτό ακριβώς εννοούσα, αλλά ελέω του περασμένου της ώρας βαρέθηκα να ψάξω να το βρω...

Και πολύ καλά έκανες που κήρυξες τον πόλεμο στη δεξαμενή, αλλά ελπίζω όχι στη Δεξαμενή με τα ουζερί της!

Επίσης, μια ακόμα διάσημη δεξαμενή, πρώτη εξαδέλφη αυτής που προβληματίζεται είναι η δεξαμενή στην οποία περιμένουν οι υποψήφιοι μέχρι να διοριστούν. Μήπως να κάναμε διπλό μέτωπο; :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η αντιστοίχιση think tank = δεξαμενή σκέψης δεν με ενοχλεί. Παρόλο που η συνηθέστερη αντιστοίχιση της απόδοσης δεξαμενή σε μη τεχνικό συγκείμενο είναι για το pool (επίσης και στα ιατρικά βλέπω να έχουμε π.χ. δεξαμενή πλάσματος κλπ), και αυτή η σημασία είναι καθ' όλα λεξικογραφημένη [(μτφ.) απ΄ όπου μπορεί κανείς να αντλεί συνεχώς κτ.: δεξαμενή γνώσεων, δεξαμενή οπαδών], δεν νομίζω πως απομακρύνεται πολύ από αυτήν τη σημασία ο όρος δεξαμενή σκέψης. Αν ήταν να αλλάξω δε κάτι, εννοείται πως ίσως ν' άλλαζα το σκέψη και να το έκανα δεξαμενή προβληματισμού — είπαμε, μια χαρά είναι κττμγ εδώ η δεξαμενή. Αλλά οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής στην αντιστοίχιση think tank = δεξαμενή σκέψης φρονώ πως δεν έχει νόημα.
 
Για να φέρω ένα παράδειγμα σ' αυτό που είπε παραπάνω ο Count Baltar, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη Φαβιανή Εταιρία, μια εταιρία με τόσο μεγάλη ιστορία, «ομάδα προβληματισμού»;

Μόλις άκουσα στο ραδιόφωνο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη σκέφτεται να δημιουργήσει «όμιλο προβληματισμού». Για το ίδιο πράγμα μιλάμε προφανώς, ε;
 
Άραγε στο άρθρο εδώ, όταν αναφέρει: «Το «Forum για την Ελλάδα», έναν όμιλο προβληματισμού, προάγγελο του πολιτικού φορέα που κατά πάσα πιθανότατα θα δημιουργήσει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, με μήνυμά της στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ντόρα Μπακογιάννη.» να εννοεί το think tank με εκείνο το «όμιλος προβληματισμού»;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το βέβαιο είναι ότι, αν η Ντόρα ανήγγειλε την ίδρυση «δεξαμενής σκέψης», θα έπεφτε μπόλικο πείραγμα. Στο χώρο της πολιτικής δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια για δεξαμενές σκέψης, κέντρα ερευνών ή ομάδες μελέτης, γιατί από αυτά περιμένεις σκέψη, έρευνα και μελέτη. Η πολιτική σήμερα μόνο για προβληματισμό προσφέρεται και προβλήματα μπορεί να προσφέρει. ;)
 
Το αναφέρω όμως γιατί το άρθρο αυτό είναι σε πολυσύχναστο χώρο και θα διαβαστεί όχι από ειδικούς αλλά από το ευρύ κοινό. Άρα μήπως να μην βιαστούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωτική παγίωση της απόδοσης «δεξαμενή σκέψης»; Αυτό αναρωτιέμαι... Στο άρθρο έπεσα στο πρωτοσέλιδο της Ενότητας «Ελλάδα» στο In.gr ειδάλλως δεν θα το είχα αναφέρει (γενικά εγώ και η πολιτική δεν πάμε παρέα, έχω αλλεργία) :)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Άραγε στο άρθρο εδώ, όταν αναφέρει: «Το «Forum για την Ελλάδα», έναν όμιλο προβληματισμού, προάγγελο του πολιτικού φορέα που κατά πάσα πιθανότατα θα δημιουργήσει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, με μήνυμά της στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ντόρα Μπακογιάννη.» να εννοεί το think tank με εκείνο το «όμιλος προβληματισμού»;
Λέξι, κττμά νομίζω ότι εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Επειδή το think tank είναι «δεξαμενή σκέψης», και επειδή τα think tanks δεν φτιάχονται με αντικειμενικό σκοπό το να καρτερούν πότε θα είναι βολική η συγκυρία για να μετεξελιχθούν σε κόμματα, σκοπίμως απέφυγε η Ντόρα να κάνει χρήση του όρου «δεξαμενή σκέψης». Ενώ ο «όμιλος προβληματισμού» είναι επαρκώς γενικόλογος, κάτι σαν να λέμε σε «ομάδα προβληματισμένων και ανησυχούντων πολιτών», οι οποίοι μαζεύτηκαν κι είπαν να οργανωθούν στοιχειωδώς (λέμε, τώρα) ώστε να ανταλλάσσουν τους προβληματισμούς τους και να τους προσδώσουν κομματική υπόσταση συν τω χρόνω. Μια δεξαμενή σκέψης φτιάχνεται για να παράγει προϊόντα σκέψης που ενδιαφέρουν άλλους φορείς να τα αγοράσουν· ένας προάγγελος κόμματος που βαφτίζεται «όμιλος προβληματισμού» (ή ό,τι άλλο) φτιάχνεται για να πείσει κάποιους πολίτες πως η πολιτική μετεξέλιξή του αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή όταν έρθουν εκλογές.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερικές σκέψεις χύμα:

Όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο όρος think tank «...στις ΗΠΑ το 1959, για ομάδες εργασίας οι οποίες είχαν σαν σκοπό την υποστήριξη της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας...» όπως έγραψε ο Νικέλ πιο πάνω, υπάρχει άραγε περίπτωση να ήθελαν να δείξουν και αντίθεση προς τα άλλα τανκς, τα σιδερένια, με τα κανόνια και τους θώρακες; Mind over matter, τέτοια πράγματα. Εγκεφαλικά ή πνευματικά τανκς. (Και, ναι, το ξέρω ότι και τα πολεμικά τανκς για παραπλανητικούς λόγους τα πρωτοείπαν «δεξαμενές».)

Στα αμερικάνικα αγγλικά, ιδίως με προφορά απόστρατων Γερμανών τεχνικών συμβούλων, αυτό το «τινκ τανκ» σίγουρα θα ακουγόταν κάπως --δεν ξέρω αν θα ακουγόταν θετικά.

Όταν υπήρχε εκείνη την εποχή σε κάθε μεγάλο οργανισμό το typists' pool, δεν θα ήταν πιο λογικός ένας σχηματισμός του τύπου brains' pool; :confused:

Εντάξει λοιπόν, δεν ξέρουμε την ιστορία της βάφτισης και το σκεπτικό του νονού και στα ελληνικά έχουμε αποδόσεις όπως δεξαμενή σκέψης, εργαστήρι ιδεών, κέντρο προβληματισμού, κ.ο.κ. Παρατηρώ ότι δεν έχουμε τίποτα σε έμπνευση, που όμως έχω την αίσθηση ότι ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο από τέτοιες ομάδες --τουλάχιστον στο αρχικό, στρατιωτικό τους περιβάλλον. Όχι απλός προβληματισμός και σκέψεις, ούτε ιδεολογικές αναλύσεις. Μήπως θα μπορούσε λοιπόν να είναι καλή απόδοση η εργομάδα εμπνεύσεων;
 

Kettie

New member
Γεια σας, είμαι πολύ καινούρια στο χώρο σας, αλλά με τράβηξε το θέμα "think tank" και θα ήθελα να πω μία γνώμη:

Εμένα με χαλάνε οι καταλέξη μεταφράσεις, όχι γιατί δεν τις καταλαβαίνω, αλλά γιατί είναι λάθος στη γλώσσα και τα διαιωνίζουμε... Θα προτιμούσα το "κέντρα μελετών" ή ίσως και "ομάδα διαβούλευσης" παρόλο που το τελευταίο το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με την πολιτική.

Και να αναφέρω εδώ παρεπιμπτόντως τις "άρσεις θανάτου" για όσους γνωρίζουν από άρση βαρών. Καταλέξη μετάφραση του deadlift και είμαι σίγουρη, χωρίς να το έχω ψάξει σε μεγάλο βάθος, π.χ., Webster's Third International, ότι "dead" εδώ σημαίνει "direct", που είναι και η κύρια έννοια του deadlift (=Bend your legs in order to pick up the barbell and then straighten them to lift it).
 
Άκουσα μια άποψη και τη μεταφέρω εδώ προς συζήτηση αν θέλετε.
Επειδή στις ΗΠΑ και γενικότερα στον κόσμο έχει άτυπα και ανομολόγητα κηρυχθεί ένας πόλεμος κατά του προβληματισμού και της φιλοσοφικής σκέψης και γενικώς της διανόησης, επιλέχθηκε ο όρος tank για να δηλώσει ακριβώς τους περιορισμούς του εγχειρήματος και κατ' αναλογία με το fish tank να δηλώσει υποτιμητικά ότι οι διανοούμενοι είναι κλεισμένοι σε μια γυάλα και σκέφτονται την ώρα που άλλα πράγματα συμβαίνουν γύρω τους.

Τι λέτε;
 
Top