OK boomer = Ό,τι πεις, παππού!

nickel

Administrator
Staff member
Το boomer υπάρχει στα λεξικά: είναι η συντομότερη εκδοχή του baby boomer, του εμβληματικού αυτού όρου που χαρακτήρισε τη μεταπολεμική γενιά. Στους ευρύτερα αποδεκτούς ορισμούς έχουμε τις εξής γενιές:

The Lost Generation – Η Χαμένη γενιά, η γενιά του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου (1883-1900)
The Greatest Generation (the World War II generation) – Η γενιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου (1901-1927)
The Silent Generation – Η Σιωπηλή γενιά (1928-1945)
Baby boomers – Η μεταπολεμική γενιά, η γενιά του Πολυτεχνείου (1946-1964)
Generation X (Gen X) – Η Γενιά Χ (1965-1980)
Generation Y (Gen Y), Millennials – Η Γενιά Υ, η Γενιά της χιλιετίας (1981-1996)
Generation Z (Gen Z) – Η Γενιά Ζ (1997-2012)
Generation Alpha (Gen Alpha) – Η Γενιά Άλφα (2011?-2025)


https://www.kathimerini.gr/770794/opinion/epikairothta/politikh/o-kyklos-twn-xamenwn-genewn
https://www.epixeiro.gr/article/2641

Από τη σκοπιά του 2019 ένας baby boomer είναι από 55 έως 74 ετών, με άλλα λόγια από επαγγελματικά δραστήριος (αν και κάπως σιτεμένος) έως συνταξιούχος και απόμαχος της ζωής.

Ο νεολογισμός, με ζωή ούτε δύο χρόνων, είναι το «OK, boomer!», που εγώ απέδωσα με το «Ότι πεις, παππού». Είναι έκφραση της μόδας που χρησιμοποιούν εκπρόσωποι των νεότερων γενεών σε βάρος των ηλικιωμένων, απαξιώνοντας τα σχόλιά τους, περιθωριοποιώντας τη συμβολή τους σε κάθε διάλογο.

Κάποιοι τη θεωρούν την πιο αποκρουστική έκφραση των ηλικιακών διακρίσεων (ageism).

Αντιγράφω από σχετικό ρεπορτάζ:
The phrase has become the reposte of choice for young people to mock the generations born between 1946 and 1964 - the so-called baby boomers - for allegedly being out of touch or having closed-minded opinions.
The first recorded uses of the phrase date back to 2018, but it wasn’t until the start of this year that the insult began cropping up more regularly.
The phrase crossed over into the mainstream this week, when a 25-year-old New Zealand lawmaker used it in response to heckling during a speech on the climate crisis.

(Δείτε πώς η έκφραση μπήκε στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας και δυσκόλεψε τους πρακτικογράφους.
https://www.youtube.com/watch?v=OxJsPXrEqCI )
After the video [of an older man accusing Gen Z of having the Peter Pan syndrome] was posted to the internet, thousands of younger people responded with the phrase “OK boomer”, in what users describe as a “digital middle finger” to baby boomers viewed as being unwilling “to budge on certain political and cultural issues,” explains the [Boston] Globe.
https://www.theweek.co.uk/104243/ok..._OFrrMV_QASaEGXTOtN-rM885mQSOY2gkLTpnfQOqu85g
 
Προσπάθησα, αλλά δεν κατάφερα να βρω καλύτερη απόδοση.

Όπως γράφεις, οι baby boomers αντιστοιχούν χρονικά σ’ αυτό που λέμε «γενιά του Πολυτεχνείου». Ο ελληνικός όρος υποδηλώνει ίσως ότι, έστω μια μερίδα της γενιάς, μπορεί να κατάφερε και κάτι σε πολιτικό επίπεδο. Με τον όρο «baby boomers», όμως, ποιο είναι το κατόρθωμα και το κληροδότημα; Η μαζική, ενθουσιώδης και επανειλημμένη αναπαραγωγή; Σιγά το πράμα, θα σου πει η Gen Z, αν δε σου πει ότι μπορεί και να παραστριμωχτήκαμε στον πλανήτη.

Γι’ αυτό και μου αρέσει το «παππού». Γιατί είναι σαν να λες ότι το μόνο κατόρθωμα του baby boomer ήταν να γίνει αρχικά πατέρας και τελικά παππούς. Ή μητέρα και γιαγιά. Ναι, ξέρω. Είναι ακόμα πιο σκληρό να πεις σε μια γυναίκα 60 ετών «Ό,τι πεις, γιαγιά». Αλλά όταν λέμε ισότητα, εννοούμε ισότητα.

Να πούμε, για την ιστορία, ότι στο παράδειγμα στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, η ομιλήτρια δέχτηκε σχόλιο για την ηλικία της από γηραιότερο συνάδελφο και απάντησε με το "OK, boomer". Άρα το ageism ξεκίνησε από τον γηραιότερο. Και είναι εξίσου κατακριτέο το ageism όταν ο γηραιότερος λέει με πατερναλιστικό ύφος «ξέρω καλύτερα γιατί είμαι μεγαλύτερος – και οφείλεις να με σέβεσαι».


Να βγω και εκτός θέματος; Θα βγω. Σίγουρα και οι προηγούμενες γενιές είχαν την τάση να αμφισβητούν τους προγόνους τους. Αυτό είναι το φυσικό και υγιές, άλλωστε, για κάθε νέο με ανησυχίες και κριτική σκέψη. Όμως γινόταν, νομίζω, με κάποιο σεβασμό και, το κυριότερο, με επιχειρήματα. Πλέον, η απόρριψη και απαξίωση γίνεται χωρίς επιχειρήματα, χωρίς αντιπαράθεση, απλά με προσβολή και περιφρόνηση, σαν ένα ηλικιακό ‘talk to the hand’.

Αναμενόμενο, θα πουν κάποιοι, αφού και τα enfants du Teflon* κάποια στιγμή ενηλικιώνονται. Θετικό, θα πουν άλλοι, γιατί όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει ο νέος ότι ο γέροντας δεν είναι απαραίτητα σοφός και ότι η απάντηση στις όποιες ανησυχίες δεν σου έρχεται σαν επιφοίτηση απλά επειδή μεγάλωσες, τόσο το καλύτερο. Είναι όμως άλλο να ξέρεις από νωρίς ότι τις λύσεις πρέπει να τις βρεις μόνος σου, ίσως κι από μηδενική βάση, κι άλλο να είσαι ενήλικας με σύνδρομο chunibyo.*Teflon kids: children on which nothing sticks: punishments, guilt, compliments, promises, manipulation, politeness or rewards.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και τώρα απαντήστε στην ερώτηση χωρίς να κοιτάτε επάνω. :-)

 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό ίσως ταιριάζει εδώ, με τον πίνακα των διαφορετικών γενιών:


 
Χα! Φαντάζομαι θα ακουστεί κι αυτό. Εγώ πέτυχα παραλλαγή με τη γενιά των «coronials».
 
Top