NRA-ιστάν

Εγώ δεν θέλω να γίνομαι κυνικός και προτιμώ να βλέπω τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν
Θα μπορούσε κανείς να το θεωρήσει δείγμα αλλαγής ότι ο Τραμπ ένιωσε την ανάγκη να τους πετάξει ένα κόκαλο. Από την άλλη, τα μέτρα που προτείνονται θα ευχαριστήσουν μόνο την ίδια την NRA: για τους υπερμάχους τού περιορισμού των όπλων είναι καταφανώς ανεπαρκή, θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από καιρό και δεν πρόκειται να αλλάξουν ιδιαίτερα τα πράγματα, ενώ οι υπέρμαχοι της ελεύθερης οπλοκατοχής ακούνε εδώ και χρόνια ότι η οποιαδήποτε μικρή παραχώρηση (ακόμα και εκείνες που δεν τους επηρεάζουν προσωπικά) συνιστά απαράδεκτη υποχώρηση· αν δεχτούν το αυτονόητο, θα το κάνουν διστακτικά, απαιτώντας ανταλλάγματα και αρνούμενοι να κάνουν πίσω σε οτιδήποτε άλλο για την υπόλοιπη τετραετία. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στη Φλόριδα, παρά τον αριθμό των θυμάτων από τέτοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Το τι προτάσεις ακούγονται για να θωρακιστούν τα σχολεία... Θα φτάσουν να θυμίζουν φυλακές, και οι δάσκαλοι ήδη δέχονται πιέσεις να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουν τις ζωές τους για τους μαθητές τους, λες και είναι στρατιώτες στον πόλεμο. Μέχρι πού θα φτάσει αυτό;

Σε βάθος χρόνου είμαι αισιόδοξος, αν μη τι άλλο διότι το φαινόμενο επηρεάζει άμεσα όλο και περισσότερο κόσμο και το κλίμα αρχίζει να αλλάζει. Η κατάσταση όμως μάλλον θα χειροτερέψει αρκετά πριν αρχίσει να βελτιώνεται. Ελπίζω να έχω άδικο.

Κι εκέι είναι το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο θέμα απαγόρευσης της οπλοφορίας, δυστυχώς. Ναι, θα σκότωνε λιγότερους με μαχαίρι, αλλά το ερώτημα που θα με απασχολούσε αν ήμουν άμεσα ενδιαφερόμενη θα έπρεπε να είναι γιατί να σκοτώσει, είτε με μαχαίρι, είτε με χειροβομβίδα. Θα πουν κάποιοι ότι αυτό είναι πλέον το λιγότερο, όχι, δεν είναι. Αυτό είναι και παραμένει πάντα το θέμα.

Είναι ξεχωριστά και εξίσου σημαντικά θέματα, θα έλεγα, ο περιορισμός των όπλων και η ψυχική υγεία (αν και συμβάλλουν από κοινού στην τρέχουσα κατάσταση, και δεν εννοώ μόνο τις επιθέσεις αλλά και τον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών). Διαβάζω ότι έχει υπάρξει σημαντική τάση αποϊδρυματοποίησης (όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες), αλλά ότι έχει φτάσει στο σημείο όπου δεν δέχονται συστηματική βοήθεια άτομα που τη χρειάζονται, και καταλήγουν σε φυλακές και καταφύγια αστέγων. Προφανώς δεν πρόκειται να βοηθήσει την κατάσταση η επίθεση των Ρεπουμπλικανών στο κράτος πρόνοιας, όπως δεν πρόκειται να βοηθήσει ο νέος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» (παρότι ο προηγούμενος έχει αποδειχθεί μάταιος). Πρόκειται για το γνωστό σλόγκαν «νόμος και τάξη», που είναι τόσο δημοφιλές στη δεξιά βάση και έχει συμβάλλει σε έναν ασύλληπτα μεγάλο πληθυσμό φυλακισμένων.

Το ευρύτερο πρόβλημα που βλέπω είναι πολιτιστικό, ίσως και με θρησκευτικές προεκτάσεις: «μόνος του πήγε και το 'φαγε το κεφάλι του, ας υποστεί τις συνέπειες». Το θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης που «τα ζητούσε», ο χρήστης ναρκωτικών που «δεν τον ανάγκασε κανείς να τα ξεκινήσει», ο φτωχός που στη «χώρα της ευκαιρίας» προφανώς δεν δούλεψε αρκετά, ο κλεφτράκος που «καλά να πάθει» και βρέθηκε στη φυλακή για χρόνια λόγω των υπερμετρων ελάχιστων ποινών (και αντί να συμμορφωθεί έγινε εγκληματίας καριέρας), ο ποδηλάτης που σκοτώθηκε επειδή «ποιος του είπε ότι έχει δουλειά να βρίσκεται στον δρόμο χωρίς αυτοκίνητο», και τα σχολεία που «δεν ήταν αρκετά ασφαλή επειδή οι δάσκαλοι δεν είχαν όπλα». Πολύ απλά, σε πολύ κόσμο αρέσει να σκέφτεται ότι φταίει το θύμα, ή (ανάλογα με την περίπτωση) ότι το τελικό κόστος για τον ίδιο και την κοινωνία δεν είναι δυσανάλογο με το αρχικό παράπτωμα. Ίσως έτσι μπορεί κανείς να ζήσει με την αισιοδοξία ότι αν τα κάνει όλα σωστά δεν θα πάθει κάτι άσχημο. Αλλά μπορεί να είναι υγιής μια κοινωνία που δεν πιστεύει στις δεύτερες ευκαιρίες;
 
Κοιτούσα μια λίστα των επιθέσεων σε σχολεία ανά τον κόσμο (που φυσικά δείχνει πόσο «προηγμένες» είναι οι ΗΠΑ σ' αυτόν τον τομέα) και πρόσεξα και ένα «Greece: 1». Φαίνεται πως ζούσα κάτω από πέτρα το 2009, διότι πρώτη φορά μαθαίνω για τον Δημήτρη Πατμανίδη.
 

SBE

¥
Ίσως επομένως δεν ξέρεις ούτε την περίπτωση στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Το πάμε όμως αλλού. Δεν είναι όλοι οι μαζικοί δολοφόνοι ψυχικά ασθενείς ή μάλλον δεν είναι όλοι άτομα που έχουν εκδηλώσει κάποιο ψυχικό νόσημα ή ανησυχητική συμπεριφορά.
 
Last edited by a moderator:
Πάρα πολύ καλό άρθρο - και η δράση που προτείνει θα μπορούσε πραγματικά να φέρει αποτελέσματα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αν και δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην οπλοβία:
 

nickel

Administrator
Staff member
Barack Obama

https://www.facebook.com/barackobama/posts/10156899591071749?__tn__=H-R

Michelle and I grieve with all the families in El Paso and Dayton who endured these latest mass shootings. Even if details are still emerging, there are a few things we already know to be true.

First, no other nation on Earth comes close to experiencing the frequency of mass shootings that we see in the United States. No other developed nation tolerates the levels of gun violence that we do. Every time this happens, we’re told that tougher gun laws won’t stop all murders; that they won’t stop every deranged individual from getting a weapon and shooting innocent people in public places. But the evidence shows that they can stop some killings. They can save some families from heartbreak. We are not helpless here. And until all of us stand up and insist on holding public officials accountable for changing our gun laws, these tragedies will keep happening.

Second, while the motivations behind these shootings may not yet be fully known, there are indications that the El Paso shooting follows a dangerous trend: troubled individuals who embrace racist ideologies and see themselves obligated to act violently to preserve white supremacy. Like the followers of ISIS and other foreign terrorist organizations, these individuals may act alone, but they’ve been radicalized by white nationalist websites that proliferate on the internet. That means that both law enforcement agencies and internet platforms need to come up with better strategies to reduce the influence of these hate groups.

But just as important, all of us have to send a clarion call and behave with the values of tolerance and diversity that should be the hallmark of our democracy. We should soundly reject language coming out of the mouths of any of our leaders that feeds a climate of fear and hatred or normalizes racist sentiments; leaders who demonize those who don’t look like us, or suggest that other people, including immigrants, threaten our way of life, or refer to other people as sub-human, or imply that America belongs to just one certain type of people. Such language isn’t new – it’s been at the root of most human tragedy throughout history, here in America and around the world. It is at the root of slavery and Jim Crow, the Holocaust, the genocide in Rwanda and ethnic cleansing in the Balkans. It has no place in our politics and our public life. And it’s time for the overwhelming majority of Americans of goodwill, of every race and faith and political party, to say as much – clearly and unequivocally.​
 

Zazula

Administrator
Staff member


Witnesses describe the night Kyle Rittenhouse opened fire during protests after the shooting of Jacob Blake in Kenosha

 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό το καμάρι των αρματωμένων που πλαισιώνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια χαρακτηριστική σχιζοφρένεια των Αμερικανών.
 
Αυτό το καμάρι των αρματωμένων που πλαισιώνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια χαρακτηριστική σχιζοφρένεια των Αμερικανών.
Με το IQ ραδικιού πανομοιότυπα αποτυπωμένο σε καθενός το πρόσωπο...
Ή άραγε τόσο πολύ έχουν πάψει να ντρέπονται;
 

SBE

¥
Η μόνη λογική ερμηνεία είναι ότι η οικογενειακή εορταστική φωτογραφία, που μάλλον θα την στείλουν και σε κάρτα στους ψηφοφόρους τους, είναι απλώς πολιτική δήλωση.
Η σύζυγος δεξιά στον καναπέ αντιλαμβάνεται ότι ξυστά θα περάσει η σφαίρα από τον γαμπρό της, αν γίνει κανένα ατύχημα; Κι ότι δύσκολα τη γλύτώνει με τη μικρή στη μέση; Ενώ ο πάτερ φαμίλιας σημαδεύει το κατοικίδιο εκτός φωτογραφίας.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η μόνη λογική ερμηνεία είναι ότι η οικογενειακή εορταστική φωτογραφία, που μάλλον θα την στείλουν και σε κάρτα στους ψηφοφόρους τους, είναι απλώς πολιτική δήλωση.
Η σύζυγος δεξιά στον καναπέ αντιλαμβάνεται ότι ξυστά θα περάσει η σφαίρα από τον γαμπρό της, αν γίνει κανένα ατύχημα; Κι ότι δύσκολα τη γλύτώνει με τη μικρή στη μέση; Ενώ ο πάτερ φαμίλιας σημαδεύει το κατοικίδιο εκτός φωτογραφίας.
Άσε που ο πάτερ φαμίλιας δεν μπορεί να σηκώσει το όπλο, γι' αυτό το κρατάει έτσι, δήθεν στοχεύει κάποιον φοβερό και άγριο ληστή που μάλλον είναι χόμπιτ.
 

cougr

¥
Το όπλο το κρατάει έτσι ύστερα από παράκληση του τρομαγμένου φωτογράφου «μη το στρέφεις κατά πάνω μου, κατέβασε το λιγάκι».

Επίσης, για την ιστορία, ο βουλευτής δηλώνει και καλός χριστιανός.

PS: It never fails to amaze me how people espousing to be "Christian" can conflate the owning and brandishing of machine-guns and military style rifles as being compatible to the Christian ethos.:rolleyes:
 
Last edited:
Top