metafrasi banner

libel tourism

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πρόκειται για μια μορφή άγρας δικαστηρίου (ή forum shopping), στην οποία έχω αναφερθεί ξώφαλτσα εδώ: https://www.lexilogia.gr/threads/burden-of-proof-weight-of-evidence.13910/#post-200094

Ουσιαστικά, πρόκειται για την αναζήτηση έννομης τάξης στο δικαστικό σύστημα της οποίας αναμένεται ότι θα υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση μιας διαδικασίας που κινείται για συκοφαντική δυσφήμιση - να σημειώσω ότι libel είναι η συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου.

Μήπως έχουμε ή μπορούμε να σκεφτούμε κάποια απόδοση που να μην είναι πέντε χιλιόμετρα, όπως αυτή που έχω βάλει προσωρινά εγώ, δηλαδή «αναζήτηση ευνοϊκής για ισχυρισμούς συκοφαντικής δυσφήμισης έννομης τάξης»; :):):)

 
Last edited:
Δεν με ικανοποιεί, αλλά βλέπω να το αποδίδουν ως "τουρισμό συκοφαντικής δυσφήμισης"

ή και ως "δικανικό τουρισμό δυσφημίσεων"
 

nickel

Administrator
Staff member
Φοβάμαι ότι θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στη συνοπτική και αδιαφανή αλλά αντιστρέψιμη αντιστοιχία (τουρισμός συκοφαντικής δυσφήμισης), όπως έκαναν π.χ. οι Γάλλοι («tourisme de la diffamation») ή να μείνεις στη φλύαρη (αλλά με σωστότερη σύνταξη :-) ) αναζήτηση ευνοϊκής για ισχυρισμούς συκοφαντικής δυσφήμισης έννομης τάξης / αναζήτηση έννομης τάξης ευνοϊκής για ισχυρισμούς συκοφαντικής δυσφήμισης.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δυστυχώς το «λίβελος», αν και ακριβές, δεν είναι νομικός όρος. Οι Γερμανοί λένε Verleumdungsklagen-Tourismus και οι Γάλλοι tourisme diffamatoire. Μάλλον θα πρέπει να βάλω κάτι πολύ περιφραστικό.
 
αναζήτηση ευνοϊκής για ισχυρισμούς συκοφαντικής δυσφήμισης έννομης τάξης / αναζήτηση έννομης τάξης ευνοϊκής για ισχυρισμούς συκοφαντικής δυσφήμισης.
Κάτι τέτοιο θα ψήφιζα κι εγώ (μπορούμε να πούμε «δικαστήριο» αντί για «έννομη τάξη»;).
Πάντως δεν νομίζω ότι χρησιμοποιούμε στα ελληνικά το «τουρισμός» με την έννοια που έχει εδώ το tourism.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα μπορούσαμε να πούμε δικαστήριο, όμως η απόδοση είναι αρκετά στενή και ανάλογα με την περίπτωση ίσως και όχι ακριβής. Ουσιαστικά, δεν επιλέγεται το δικαστήριο αλλά συνήθως η χώρα (ή μια άλλη έννομη τάξη, π.χ. μια αμερικανική πολιτεία), της οποίας οι νόμοι είναι πιο ευνοϊκοί για να ευοδωθεί το αίτημα. Αν δεις για παράδειγμα αυτό το λινκ που έχω βάλει παραπάνω, αν μια Βρετανίδα ηθοποιός έχει πρόβλημα με ένα αμερικανικό περιοδικό, είναι πιο πιθανό να έχει ευνοϊκή για εκείνη μεταχείριση αν κινήσει διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι στις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή το ΗΒ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της τιμής και της προσωπικότητας, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ελευθερία του λόγου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία και επειδή αυτές τις μέρες διαβάζω πάλι για αλλαγές στην αμερικάνικη νομοθεσία (χτεσινή είδηση: The Oklahoma Legislature approved a bill prohibiting abortions after about six weeks, modeled on one that took effect in Texas in September), ας αναφέρουμε και τον abortion tourism (Abortion tourism is travel for the purpose of obtaining an abortion where it’s legal, and it’s not a new phenomenon. Yet, it has continued to evolve as the abortion landscape has changed in the United States.)
 

SBE

¥
Έχουμε τον ιατρικό τουρισμό, που κάποιος αναζητεί καλύτερη/ φτηνότερη ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα, γιατί όχι κι άλλους τουρισμούς;
 
Έχουμε τον ιατρικό τουρισμό, που κάποιος αναζητεί καλύτερη/ φτηνότερη ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα, γιατί όχι κι άλλους τουρισμούς;
Η διαφορά εδώ είναι ότι, στην περίπτωση του libel tourism, δεν ταξιδεύει ο ίδιος ο ενάγων - φαντάζομαι ότι στέλνει τον/τη δικηγόρο του, ή βρίσκει ντόπιο/-α δικηγόρο.
 

SBE

¥
Δεν είναι ουσιώδης διαφορά αυτή, άλλωστε ο ενάγων θα εμφανιστεί στο δικαστηριο κάποια στιγμή.
 
Τι τουρισμός είναι αυτός, αν δεν το κουνάς από το σπίτι σου;
Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι «θα εμφανιστεί στο δικαστήριο» - μπορεί να διευθετηθεί συμβιβαστικά ή να πάει αντιπρόσωπος. Άσε που η δίκη, αν γίνει, θα γίνει πολύ αργότερα από τη φάση του libel tourism.
 

cougr

¥
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις τα δικαστήρια επιτρέπουν τους ενάγοντες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου να καταθέσουν μέσω ζωντανής σύνδεσης.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ο τουρισμός θα μπορούσε να συνίσταται στο ότι περιοδεύει η διαφορά, που είναι και το ζητούμενο :) (Έχω αρχίσει να το σκέφτομαι...)
 

Earion

Moderator
Staff member
κυνή
Αν δούμε να κυκλοφορεί κανένας λ ι β ε λ ο τ ο υ ρ ι σ μ ό ς, θα ξέρουμε ποιος φταίει...
Κυνηγητό ευνοϊκής (αντιδυσφημιστικής) νομοθεσίας.
 
Top