metafrasi banner

degrowth = αποανάπτυξη, απομεγέθυνση

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ή, πιο απλά, με τα λόγια του «σοφού γέροντα του μπάσκετ» Ντούντα Ίβκοβιτς:
(disclaimer: ο λίνκος παραπέμπει σε σκληροπυρηνικό ερυθρόλευκο ιστότοπο)


Ίβκοβιτς: "Οδεύουμε προς τον ερασιτεχνισμό"

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς παραχώρησε συνέντευξη στην Sportski Žurnal, αλλά δε μίλησε μόνο για το άθλημα, αλλά έκανε και μια πιο σφαιρική τοποθέτηση. Άλλωστε, ο 67χρονος κόουτς [...]

[...]Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στους ανθρώπους που κατά κύριο λόγο στηρίζουν το μπάσκετ και στο τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες για να μένουν σε καλή φόρμα: "Παρατήρησα πως χωρίς τους αδελφούς Αγγελόπουλους και τους αδελφούς Γιαννακόπουλους, δεν θα υπήρχε ελληνικό μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο. Μετά την απεργία, η ελληνική λίγκα οδεύει προς το να γίνει ερασιτεχνική. Του επιπέδου της σερβικής. Συζητώ διαρκώς με τους παίκτες μου και τους ζητώ να φροντίζουν τη συμπεριφορά και το σώμα τους, γιατί πολύ σύντομα ο επαγγελματισμός των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων θα εξαφανιστεί. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ πέφτει και κανείς δεν αντιδρά. Υπάρχει, βέβαια, μια άγρια ομορφιά στον ερασιτεχνισμό". [...]
 
Όλα καλά, αλλά κρατήστε καβάντζα και την απομεγέθυνση. Κάποτε η ανάπτυξη και η μεγέθυνση είχαν μεγάλη διαφορά, και δεν είναι απίθανη μια νεκρανάσταση.
 
Όλα καλά, αλλά κρατήστε καβάντζα και την απομεγέθυνση. Κάποτε η ανάπτυξη και η μεγέθυνση είχαν μεγάλη διαφορά, και δεν είναι απίθανη μια νεκρανάσταση.

Θεωρητικά ακόμα δεν έχουν διαφορά; Εμάς μας έπαιρναν τ'αυτιά οι καθηγητές μας ότι η ανάπτυξη αφορά τις (υπο+)δομές ενός κράτους, πχ παιδεία, άμυνα, δρόμοι κτλ και γι'αυτό μια χώρα μπορεί να είναι αναπτυγμένη ή υπανάπτυκτη (ή αναπτυσσόμενη, όπως μάς είπαν μετά τα δεξιά μπακ της πολιτικής ορθότητας), ενώ το οικονομικό μέγεθος growth και croissance είναι η μεγέθυνση, ο δείκτης που δείχνει τον ρυθμό ανάπτυξης μιας οικονομίας (που μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός). Βέβαια, στην πράξη, μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά εγώ νόμιζα ότι η διαφορά παραμένει ακόμα σαφής. Ε;
 
Μεγάλη και πικρή ιστορία άνοιξες, Συνεστραμμένη Όλιβερ. Πρώτον, σήμερα όλοι μιλάνε για ανάπτυξη, ακόμα κι αν εννοούν μεγέθυνση. Δεύτερον, οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία (που λέει κι ο 40κος), αλλά η ιστορία αυτή είναι δέσμια της ιστορίας tout court. Κάποτε η διαφορά ανάπτυξης και μεγέθυνσης ήταν εμβληματική, τώρα η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου τις εξισώνει και στηρίζει την εξίσωση αυτή με ισχυρότατα επιχειρήματα: μια αστυνομία που έχει γίνει στρατός και μια δημοκρατία που έχει γίνει οργουελιανός εφιάλτης (για όποιον δεν θέλει, όσο του είναι ακόμα μπορετό, να πορεύεται με κλειστά μάτια). Οπότε; Είναι πολύ απλό, τα οικολογικά δεκανίκια του καπιταλισμού πήραν το μήνυμα (σαϊνια τα χρυσά μου) και μιλάνε για "αποανάπτυξη". His master's voice. Αλλά, για να μην πολυλογούμε κι επειδή εδώ είναι φόρουμ μεταφραστικό, λέω εγώ: δεν θα έρθει η στιγμή που τα χρυσά μου θα θελήσουν να μας πουν ότι ναι, καλό πράγμα η ανάπτυξη κι εμείς τη θέλουμε, αλλά όχι με έναν τρόπο που καταστρέφει το περιβάλλον κτλ.; Οπότε δεν θα οδηγηθούν άραγε στη διάκριση "μεγέθυνσης" (ποσοτικής, φτου κακά) και "ανάπτυξης" (καλό πράγμα, οι φτωχοί φτωχότεροι αλλά ποιοτικά σκίζουμε; ). Κατά συνέπεια, λέω ότι καλό είναι να κρατήσουμε καβάντζα, μπορεί να θυμηθούν τη διαφορά οι τρυφερές καρδιές. Δεν έχω βεβαιότητα γι' αυτά που λέω, αλλά δεν νομίζω ότι στερούνται λογικής, οπότε τα μεταφράζω σε μεταφραστικά προβλήματα και τα αναφέρω.
 
Απίστευτο! Respect, Themis! Ναι, οι λέξεις έχουν και ιστορία και δύναμη, συμφωνώ απόλυτα. Όπως από την εργασία, που ήταν κεκτημένο, φτάσαμε στην απασχόληση, και από τη σταθερότητα ξαφνικά κάναμε ιδανικό μας (τους) την κινητικότητα.
 
Όλα καλά, αλλά κρατήστε καβάντζα και την απομεγέθυνση. Κάποτε η ανάπτυξη και η μεγέθυνση είχαν μεγάλη διαφορά, και δεν είναι απίθανη μια νεκρανάσταση.

Και άλλωστε υπάρχουν εκφράσεις όπως growth-based development. Οπότε τι; θα βάλουμε μεγέθυνση και δύο ίντσες παρακάτω, που θα λέει degrowth, θα βάλουμε αποανάπτυξη; Μη γένοιτο.
 
Top