metafrasi banner

nickel

Administrator
Staff member
Να το πούμε υπόμνημα προσφοράς, δηλαδή offering memorandum;


Definition of 'Offering Memorandum'
A legal document stating the objectives, risks and terms of investment involved with a private placement. This includes items such as the financial statements, management biographies, detailed description of the business, etc. An offering memorandum serves to provide buyers with information on the offering and to protect the sellers from the liability associated with selling unregistered securities.
Also known as a "private placement memorandum" (PPM).

You can essentially think of the offering memorandum as a fancy business plan. In practice these are a formality to meet the requirements of securities regulators since most sophisticated investors perform their own extensive due diligence.
Offering memorandums are for private placements, while prospectuses are for publicly-traded issues.

http://www.investopedia.com/terms/o/offeringmemorandum.asp
 
Διευκρινίζω κατ' αρχάς ότι δεν το γνωρίζω. Η "προσφορά" φέρνει αμέσως στο μυαλό την πλευρά του αγοραστή ή επενδυτή και μου φαίνεται προβληματική. Εδώ το offering φαίνεται να σημαίνει μάλλον το προσφερόμενο παρά την προσφορά. Έχοντας κατά νου τους "επιχειρηματικούς αγγέλους", το μυαλό μου πηγαίνει μάλλον σε επιχειρηματική παρουσίαση/ υπόμνημα. Αν ήμουν ονοματοθέτης, ίσως να το έλεγα επιχειρησιολόγιο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η περίγραφη του όρου μου έφερε στο μυαλό τον ελληνικό όρο «πληροφοριακό δελτίο» και νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Σε άλλη σελίδα του ιστοτόπου στον οποίο παραπέμπεις, Ζαζ, τα δίνει ως συνώνυμα:

Send/review the confidential information memorandum (CIM).

The CIM or deal book is the Seller's bible and provides all the information (including company history, product descriptions, financials, customer info, and more) Buyer needs to determine whether to make an offer.



Παραδείγματα: 1, 2, 3.

Ο ορισμός περιέχεται στο άρθρο 11 του Νόμου 3461/2006 για τις Δημόσιες Προτάσεις.


Πληροφοριακό δελτίο

1. Ο προτείνων δημοσιεύει, σύμφωνα την παράγραφο 3 του άρθρου 16, πληροφοριακό δελτίο, στο οποίο περιέχονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα, ώστε οι αποδέκτες της δημόσιας πρότασης να είναι σε θέση να διαμορφώσουν γνώμη γι' αυτή. Στο πληροφοριακό δελτίο περιέχονται τουλάχιστον τα εξής στοιχεία και πληροφορίες:
α) Οι όροι της δημόσιας πρότασης.
β) Η επωνυμία και η έδρα της υπό εξαγορά εταιρείας.
γ) Το όνομα και η διεύθυνση του προτείνοντος ή, σε περίπτωση που προτείνων είναι νομικό πρόσωπο, η επωνυμία, η νομική μορφή, η έδρα και η διεύθυνση του.
δ) Τα στοιχεία του συμβούλου του προτείνοντος που προβλέπεται στο άρθρο 12 περιλαμβανομένης της επωνυμίας, της έδρας και της διεύθυνσης του.
ε) Στοιχεία των υπευθύνων σύνταξης του πληροφοριακού δελτίου [...]
στ) Οι κινητές αξίες ή η κατηγορία των κινητών αξιών που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης.

...κλπ.
 
Ασφαλώς και είναι εμπιστευτικό πληροφοριακό υπόμνημα. Υποθέτω όμως ότι ο Ζαζ, αν δεν υπάρχει κάτι εδραιωμένο στα ελληνικά, θα προτιμούσε κάτι πιο ειδικό και πιασάρικο και να κρατήσει το εμπιστευτικό πληροφοριακό υπόμνημα για επεξήγηση. Η δημόσια πρόταση είναι κάτι άλλο, αφορά εξαγορά μετοχών και γίνεται από τον προσφέροντα, όχι από τον προσφερόμενο. Το δικό μας δεν είναι δημόσιο και δεν είναι αναγκαστικά πρόταση. Πληροφορείς το ζάπλουτο αγγελούδι για τις λαμπρές επιχειρηματικές προοπτικές σου, από τις οποίες λείπουν μόνο τα λεφτούδια του για να σαρώσετε την αγορά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, σωστά, κατέθεσα το πληροφοριακό δελτίο με αφορμή τον παραπάνω σύνδεσμο. Αφού το απλό το πρότεινες ήδη παραπάνω :)
 

daeman

Administrator
Staff member
[...] Πληροφορείς το ζάπλουτο αγγελούδι για τις λαμπρές επιχειρηματικές προοπτικές σου, από τις οποίες λείπουν μόνο τα λεφτούδια του για να σαρώσετε την αγορά.

Φυκομεταξοδόλωμα μήπως και βγει λαβράκι
μήπως ψηθεί ο μπιζνάγγελος να σκάσει παραδάκι
μήπως και παντελονιαστείς κι εσύ το φτωχαδάκι
και κάμεις πανωσήκωμα στο δόλιο σου τσαρδάκι
:whistle:

You'd be laughing all the way to the bank. Those are the rakes, rake it in, rake it in, rake it in!
 
Top