metafrasi banner

crony capitalism = παρεοκρατικός καπιταλισμός, καπιταλισμός της διαπλοκής

nickel

Administrator
Staff member
Crony capitalism is a term describing an economy in which success in business depends on close relationships between business people and government officials. It may be exhibited by favoritism in the distribution of legal permits, government grants, special tax breaks, or other forms of state interventionism.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism


Από το 2010 μέχρι σήμερα η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα μειώθηκε συνολικά 9,5 μονάδες! (από το 62,7 στο 53,2 — όπως βλέπετε στο γράφημα). Δηλαδή μετά από έξι χρόνια «μεταρρυθμίσεων» η ελληνική οικονομία έγινε πιο κλειστή, με λιγότερο ελεύθερη αγορά και βέβαια με περισσότερες θεσμικές στρεβλώσεις.

Η Ελλάδα έχει εγκατασταθεί πλέον στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκεται στην τελευταία θέση και απέχει 6 μονάδες από την προτελευταία Κροατία! Αλλά και στον πάτο της Ευρώπης — λίγο πιο πάνω από χώρες όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία (όχι δεν ξέχασα τη Μολδαβία, μας περνά 4,2 μονάδες). Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, αυτή είναι η Ελλάδα, μια χώρα παρεοκρατικού καπιταλισμού (crony capitalism) που μοιάζει πολύ με τα ορθόδοξα ξαδελφάκια της. Μια χώρα δηλαδή που οι θεσμοί της προστατεύουν ισχυρές διανεμητικές συσπειρώσεις (την ανεξέλεγκτη ολιγαρχία των ολιγοπωλίων, τις ισχυρές επαγγελματικές οργανώσεις και τα χαϊδεμένα συνδικάτα του δημοσίου).

http://www.indeepanalysis.gr/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-neofileleytherh-ellada
 

nickel

Administrator
Staff member
Στη διαμάχη Πολάκη–Γιαννόπουλου (εδώ) θυμήθηκα και την ημετεροκρατία.

Στους ημέτερους («αυτοί που μας υποστηρίζουν ή τους υποστηρίζουμε, αυτοί με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια ομάδα» (ΛΝΕΓ)), ας προσθέσουμε την ημετεροκρατία και τον ημετερισμό, που θα μπορούσαν να είναι καλές αποδόσεις για το αγγλικό cronyism.
 
Πιστός στο ρόλο του μίζερου γκρινιάρη, θα επισημάνω ότι τόσο η παρεοκρατία όσο και (κατά μείζονα λόγο) η ημετεροκρατία βρίσκονται αρκετά μακριά από τον πυρήνα της έννοιας. Οι δύο προτεινόμενοι όροι είναι δυνατό (έως και πιθανότερα) να αφορούν αποκλειστικά τη δημόσια εξουσία και τη νομή της. Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν καπιταλισμό διαπλοκής (της διαπλοκής μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Αυτό το στοιχείο απουσιάζει καταρχήν από τις διάφορες παρεοκρατίες και ημετεροκρατίες. Désolé...
 

daeman

Administrator
Staff member
... Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν καπιταλισμό διαπλοκής (της διαπλοκής μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). ...

+1.

+ 10 ευρήματα για «καπιταλισμός της διαπλοκής» + 5 για «καπιταλισμό της διαπλοκής» + 7 για «καπιταλισμού της διαπλοκής».

«Η Solyndra ήταν μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δανείστηκε χρησιμοποιώντας εγγυήσεις του υπουργείου Ενέργειας και στη συνέχεια πτώχευσε, με αποτέλεσμα να το επιβαρύνει με 528 εκατ. δολάρια. Οι Συντηρητικοί μετέτρεψαν αυτήν την πτώχευση σε σύμβολο αυτού που αποκαλούσαν καπιταλισμό της διαπλοκής και τεράστια απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων.»
http://www.kathimerini.gr/792407/ar...-oikonomia/o-laikismos-ws-meso-antipoliteyshs

Στην Κίνα, όπου ο καπιταλισμός της διαπλοκής επίσης γνωρίζει ημέρες δόξας λαμπρές, το διαπλεκόμενο χρήμα υπολογίζεται σε 400 δισεκατ. δολλάρια και εικάζεται ότι το ποσό αυτό νέμονται περί τα 260.000 άτομα. Παρεμφερής είναι η κατάσταση και στην Ινδία, στην διαπλοκή της οποίας το Εκόνομιστ αφιερώνει και ειδικό άρθρο. Όντως, στην μεγάλη αυτή χώρα διαφθορά και διαπλοκή έχουν φθάσει σε απελπιστικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας που θεωρείται «η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».
http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=1238

Προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον έχουν όντως αφινιάσει
[sic] όσοι επιζητούν την εύνοια, δημιουργήσαμε έναν δείκτη καπιταλισμού της διαπλοκής. Χρησιμοποιήσαμε στοιχεία του Forbes για να υπολογίσουμε τον συνολικό πλούτο όσων δισεκατομμυριούχων δραστηριοποιούντια [sic] κυριως [sic] σε κλάδους στους οποίους ανθεί η ευνοιοκρατία και συγκρίναμε το σύνολο με το παγκόσμιο ΑΕΠ για να αποκτήσουμε μια αίσθηση της κλίμακας του προβλήματος.
http://www.kathimerini.gr/759337/ar...lh-ths-diaplokhs-gia-toys-disekatommyrioyxoys


+ 29 ευρήματα για «ευνοιοκρατικός καπιταλισμός» + 23 για «ευνοιοκρατικού καπιταλισμού» + 18 για «ευνοιοκρατικό καπιταλισμό», σε πολλά από αυτά παρέα με το crony ή το cronyism.

Η ύπαρξη του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι τράπεζες έχουν χορηγήσει διάτρητα δάνεια για πολιτικούς λόγους, με υπέρμετρη στήριξη στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό για μακροπρόθεσμα έργα υποδομής. [...] Έχουν διατυπωθεί πολυάριθμες επικρίσεις για τον λεγόμενο "ευνοιοκρατικό καπιταλισμό" και την "οικονομία καζίνου".
http://www.europarl.europa.eu/sides.../NONSGML+REPORT+A4-1998-0441+0+DOC+PDF+V0//EL

Ο ευνοιοκρατικός καπιταλισμός (crony capitalism) είναι το οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην παραχώρηση εύνοιας από την πολιτική και τεχνοκρατική ελίτ σε οικονομικούς δρώντες.
http://blog.stockwatch.com.cy/?p=2208

Έναν από τους βασικούς λόγους αυτής της χαμηλής αποδοχής θα πρέπει να τον αναζητήσουμε στην ερμηνεία του όρου “crony capitalism”. Τον «ευνοιοκρατικό καπιταλισμό», ο οποίος λειτουργεί στον αντίποδα του «καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς». Πως λειτουργεί ο «ευνοιοκρατικός καπιταλισμός»; Οι πολιτικές ελίτ στηρίζουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, προκειμένου αυτά να αναλάβουν δράση σε συγκεκριμένους τομείς όπου το κράτος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο (π.χ δημόσια έργα). Ότι [sic] συνέβαινε, δηλαδή, για δεκαετίες στη χώρα μας. Ποιος δεν αναγνωρίζει αυτόν τον ρόλο στο ελληνικό κράτος, τις πολιτικές ελίτ και αντίστοιχα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες;
http://newrepublic.gr/να-σωσουμε-τον-φιλελευθερισμο-απο-του/


Καλύτερες παρέες μού φαίνονται αυτές εδώ παρά την παρεοκρατία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό το στοιχείο απουσιάζει καταρχήν από τις διάφορες παρεοκρατίες και ημετεροκρατίες.

Φταίει που αυτές οι αποδόσεις βασίστηκαν στη σημασία του crony (ο φιλαράκος, ο «δικός μου») και όχι στην ειδικότερη πολιτική σημασία του όρου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Οι Γάλλοι αποδίδουν με capitalisme de connivence (ήρθαμε στην συμπαιγνία και τη διαπλοκή).

Οι Ισπανοί προτείνουν capitalismo clientelista (πελατειοκρατικό) και capitalismo amiguista (σαν το εγγλέζικο).

Οι Ιταλοί, capitalismo clientelare.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχουν ενδιαφέρον και οι δύο αποδόσεις στα γερμανικά, από εδώ. Η μία είναι απλώς ο νεποτισμός. Η άλλη είναι ένας όρος που συναντάμε συχνά σε άρθρα σχετικά με την οικονομία στις, ας το πούμε έτσι, νότιες ευρωπαϊκές χώρες, η «οικονομία των εξαδέλφων» (Vetternwirtschaft). Θυμάται κανείς τις περιπέτειες του Αστερίξ στην Ελλάδα, όπου όλο και κάποιος ξάδελφος βρισκόταν να εξυπηρετήσει κάποια κατάσταση;

Με άλλα λόγια, έχουμε και ένα θέμα οπτικής γωνίας για την απόδοση...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ότι έχει 80 γνήσιες γκουγκλιές. Αν ήταν ελληνική λέξη, τι θα έλεγες εσύ; Υπάρχουν και πολλές άλλες παρόμοιες αποδόσεις, σε διάφορα γλωσσικά επίπεδα.

Το Duden δίνει επίσης:

SYNONYME ZU VETTERNWIRTSCHAFT
Begünstigung, Bevorzugung; (bildungssprachlich) Nepotismus; (umgangssprachlich) Schiebung; (abwertend) Cousinenwirtschaft, Günstlingswirtschaft, Klüngelei; (umgangssprachlich abwertend) Gekungel, Gemauschel; (schweizerisch abwertend) Vetterliwirtschaft; (österreichisch umgangssprachlich abwertend) Freunderlwirtschaft; (landschaftlich) Vetterleswirtschaft

και ανάμεσα στα συνώνυμα υπάρχει και το Günstlingswirtschaft...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο σύνδεσμος που ξεκινά από το βικιπαιδικό crony capitalism οδηγεί σε γερμανικό Günstlingskapitalismus, που όμως καταλήγει στο κλασικό Nepotismus.
 

rogne

¥
Ο "ευνοιοκρατικός καπιταλισμός" να μην μπει στον τίτλο; Ωραίος είναι (άσχημος δηλαδή, αλλά καταλαβαίνετε...).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και φυσικά, αν είχα ιδέα από στοιχειώδη λατινικά, θα ήξερα ότι nepos είναι ο ανιψιός και ότι ο όρος νεποτισμός δεν προέρχεται υποχρεωτικά από τον Ρωμαίο πολιτικό Κορνήλιο Νέποτα και θα είχα καταλάβει νωρίτερα και τον Αστερίξ Ολυμπιονίκη και τη γερμανική οικονομία των εξαδέλφων... :)

Στην επόμενη ζωή...
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Ωραίο! Βαριέμαι να ψάχνω για να δω πώς ακριβώς προέκυψε, αλλά εδώ που έχουμε τον Αμερικανό Στίγκλιτς να γράφει στον γαλλικό Νουβέλ Ομπσερβατέρ, βρίσκουμε και τους δύο όρους, αγγλικό και γαλλικό, σε μία ελληνική διατύπωση:

Enron, WorldCom, Andersen... η δυσλειτουργία του αμερικανικού καπιταλισμού είναι ολοφάνερη. «Γιατί είναι ένας καπιταλισμός των κολλητών, της συνενοχής», εξηγεί ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
http://www.tanea.gr/PrintArticle/?article=4241100&iid=2
 
Top