metafrasi banner

clickstream

A clickstream is the recording of what a computer user clicks on, while Web browsing or using another software application. (wiki)

Δεδομένα που περιγράφουν την online ΄διαδρομή’ του χρήστη από σελίδα σε σελίδα και από site σε site, και μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την online συμπεριφορά του.(iab)

Έχω να το αποδώσω σε αυτήν την πρόταση:

When they're monitoring your clickstream -and you know they are- they have a really hard time figuring out your age, your gender and your income.

Πώς να το πούμε Ελληνικά; Ακολουθία των κλικ;
Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για υπότιτλο και ψάχνω για την πιο συνοπτική λύση.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν δεν το έχεις και αλλού ως ορολογία, δεν μπορείς να γράψεις απλώς «Όταν [...] όσα πληκτρολογείτε...»;
 
Δεν το έχω σε άλλο σημείο.
Νομίζω όμως πως αναφέρεται περισσότερο στη μετάβαση από σελίδα σε σελίδα, παρά σε κάτι που πληκτρολογείται, επειδή μιλάει για διαφημιστικές εταιρείες.
 

nickel

Administrator
Staff member
τις επιλογές που κάνετε με το ποντίκι σας
τι πατάτε με το ποντίκι σας
τις κινήσεις σας στις ιστοσελίδες
Χιουμοριστικό: Πού πατάτε και πού βρίσκεστε
 
Καλό είναι αυτό που διάλεξες. Τώρα, αν δεν έχεις υποτίτλους αλλά κείμενο και πρέπει να το πεις κάπως, το λεξικό της Μάικροσοφτ (εκδ. Κλειδάριθμος) έχει την απόδοση "συνδεσμοδιαδρομή"
 

nickel

Administrator
Staff member
Μια και θυμήθηκες τη Μάικροσοφτ, ας πούμε και ότι στο γλωσσάρι της δίνει δεδομένα περιήγησης.
 

Rania_transl8

New member
Γεια σας, επανέρχομαι σε αυτή την ερώτηση, καθώς έχω να το αποδώσω σε πλαίσιο Πολιτικής Απορρήτου και βλέπω ότι οι απαντήσεις δόθηκαν στο μακρινό 2011 και ίσως σήμερα έχει καθιερωθεί κάποια απόδοση. Στο Microsoft Language Portal δεν υπάρχει πάντως [το συνδεσμοδιαδρομή στο Google έχει μηδαμινά hits].
Το βρίσκω πολύ συχνά στα Αγγλικά, π.χ. δεδομένα clickstream ή δεδομένα ροής κλικ (clickstream) (που μου φαίνεται MT). Τα δε "δεδομένα περιήγησης" είναι τα browsing data, οπότε μας λείπει η έννοια της ακολουθίας/διαδρομής.
Το βρίσκω επίσης στο eurlex ως "ιχνηλάτηση της διαδρομής πλοηγήσεως".
Νομίζω ότι σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε το ακολουθία/διαδρομή και όχι το ροή (που έχει συνδεθεί με streaming).
 

kfoolmoon

New member
Κατά την ταπεινή μου άποψη, η λέξη "περιήγηση" περιέχει ξεκάθαρα την έννοια της ακολουθίας/διαδρομής. Απεναντίας, αν συναντούσα τον όρο "διαδρομή πλοήγησης", θα δυσκολευόμουν να καταλάβω τι εννοεί ο ποιητής χωρίς τον αγγλικό όρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Άρα ίσως «δεδομένα διαδρομής περιήγησης» (για το clickstream data), για να μη φαίνεται ότι είναι ανάκατα τα δεδομένα περιήγησης, αλλά συγκεκριμένα η διαδρομή που σχηματίζεται από τις επιλογές που κάνουμε με κλικ.

a record of the path taken by users through a website, enabling designers to access the use being made of their website
 
Αναρωτιέμαι αν ταιριάζει η «διαδρομή πατημάτων», με το σκεπτικό ότι ένα κλικ δεν σε πηγαίνει απαραίτητα σε άλλη σελίδα (υποθέτω ότι ένα clickstream καταγράφει π.χ. και τις επιλογές που κάνει ο χρήστης σε μια σελίδα).
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλή η σκέψη σου (αρκεί να μη γίνει «διαδρομή επικροτήσεων»), αλλά περιέργως μου φαίνεται αδιαφανές το «πάτημα». Περιμένω να δω μια σειρά από πατημασιές. Από την άλλη, η «περιήγηση» δεν νομίζω ότι συνδέεται αποκλειστικά με τις πολλές σελίδες. Αν μέσα σε μία ιστοσελίδα πηγαίνεις σε διαφορετικά σημεία της με κλικ, πάλι για «περιήγηση» πρόκειται.
 
Top