metafrasi banner

backchannel

nickel

Administrator
Staff member
Ένας νεολογισμός με μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια είναι το backchannel — αν και δεν νομίζω ότι τα πράγματα τακτοποιούνται παρασκηνιακά περισσότερο τώρα από παλιότερα.

Ξεκίνησε από το ουσιαστικό, βέβαια, από το back channel, έπειτα πήρε ενωτικό και τέλος έγινε μία λέξη.

Στο OED:

1968 Ann. Amer. Acad. Polit. Soc. Sci. 380 27/1 The American military have long since developed the ‘back channel’ technique to the state of fine art.
1977 N.Y. Times Mag. 13 Feb. 23 The United States SALT delegation … didn't know that Nixon's national security adviser had set up a ‘back channel’ and was making a deal or two on his own with the Russians.
1987 Times (Nexis) 25 Aug. The machines [sc. personal computers] are also useful as small printing presses and back-channel communications networks, which both threaten to decentralize political power.
2003 Village Voice (N.Y.) 26 Mar. 54/4 Fighters in the gorge were contacted, both openly and through back channels, and told to leave.​

Στο ODE:

A secondary or covert route for the passage of information:
we used him as a diplomatic backchannel
Secret White House backchannels (discovered from recently released White House tapes) are used to support the book's contention.
In a sense, he is right that backchannels always exist and always will.
A friend calls my weblog ‘the backchannel to my brain’, and in a way, it is.

Τα λεξικά δεν έχουν ακόμα καταγράψει τη νεότερη ρηματική χρήση, οπότε τσιμπάω παράδειγμα από βιβλίο:

[…] his Langley squeeze had told him that corridor gossip had the station chief resigning because he was sick and tired of being backchanneled.
"Backchanneled?"
"[…] he was being cut out of all the action and he didn't like it."
https://books.google.gr/books?id=fr_8F9CbbgIC&pg=PA81

Έχει και χρήση στη γλωσσολογία:
(linguistics) To employ non-verbal (oral and visual) means to influence a speaker without interruption.
https://en.wiktionary.org/wiki/backchannel

Πλούσιο υλικό από τον Safire:
https://books.google.gr/books?id=c4UoX6-Sv1AC&pg=PA33#v=onepage&q&f=false

Να και δύο χρήσεις στα ελληνικά με κυριολεκτική απόδοση:

Άρχισε την καριέρα του στην καγκελαρία υπό τον Χέλμουτ Κολ, πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την διαμόρφωση της συνθήκης της Λισαβόνας και σε όσους επικοινωνούσαν από «πίσω κανάλια» με την καγκελαρία, θεωρείται ένας εξαιρετικά αξιόπιστος συνομιλητής ως Sherpa της Άνγκελας Μέρκελ (Sherpas είναι οι οδηγοί των καραβανιών στο Νεπάλ που ανεβαίνουν στο Θιβέτ και γνωρίζουν τον δρόμο. Σήμερα ονομάζονται έτσι οι άνθρωποι των ηγετών που προετοιμάζουν μεγάλες συναντήσεις, γνωρίζουν τις τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες και φτιάχνουν τα σχέδια των αποφάσεων).
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=40139

Η πείρα δείχνει ότι οι τρόποι για να αναζητηθεί η συνεννόηση που η Μπακογιάννη δεν κουράζεται να ζητάει είναι δύο: Είτε κρυφά, με πίσω κανάλια διακομματικής επικοινωνίας, είτε θεσμικά, γύρω από το τραπέζι του Προεδρικού Μεγάρου. Ολα τα υπόλοιπα δεν μπορούν στο τέλος να υπερβούν τη σκηνοθεσία της εσωκομματικής κουζίνας.
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5249423/zalh/


Αλλά έχουμε κι άλλες αποδόσεις. Να δω πρώτα πόσες θα ρίξετε εσείς εδώ μέσα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για τα λόγιά σου μπορείς να εξετάσεις και τους εναλλακτικούς διαύλους ή ανεπίσημους διαύλους.
 

cougr

¥
Σε ορισμένες περιπτώσεις ταιριάζουν και τα δια της πλαγίας οδού/ δια της τεθλασμένης οδού.
 

Earion

Moderator
Staff member
Δεν μου αρέσουν τα πίσω κανάλια. Καλύτερα τα κρυφά κανάλια, οι κρυφοί διάδρομοι, οι αθέατοι διάδρομοι, οι αθέατες διαδρομές.
 

SBE

¥
Γιατί δεν μας κάνει το παρασκήνιο;

Παρεμπιπτόντως, ο όρος τελευταία ακούγεται πολύ σε πανεπιστημιακούς κύκλους γιατί στα συνέδρια πλέον συμβαίνει το εξής: γίνονται οι κανονικές παρουσιάσεις/ ανακοινώσεις και ταυτόχρονα οι θεατές καλούνται να γράψουν σχόλια σε τουίτερ για την παρουσίαση. Και να πιάνουν κουβέντα. Το έχω δει σε συνέδρια που ο ομιλητής πήγε να κάνει δήθεν ότι μπορεί και να μιλάει και να απαντάει ερωτήσεις απευθείας, και να παρακολουθεί την παρασκηνιακή τουιτεροσυζήτηση και να σχολιάζει και εκεί.
Δε γίνεται.
Αλλά είναι η τελευταία μόδα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δε γίνεται.

Τέτοια ζογκλαρίσματα μόνο ο Βαρουφάκης μπορεί να κάνει. (Ίσως και ο Τσακ Νόρις.)Επίσης: Μα φυσικά και παρασκηνιακός. Το βρίσκεις στην πρώτη παράγραφο του νήματος. Είναι το νόημα-ομπρέλα. :-)
 
Top