metafrasi banner

ambulocetus (walking whale)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ambulocetus (meaning "walking whale") is an early cetacean from Pakistan. It is named as such because it had short limbs and large feet used for swimming. Along with other members of Ambulocetidae, it is a transitional fossil that shows how whales evolved from land-living mammals. While its name stems from the historical hypothesis that it was capable of walking on land, more recent research suggests that it was fully aquatic like modern cetaceans.

Υπάρχει ελληνική ονομασία για το Ambuloceutus ή θα πούμε απλώς "αμφίβια φάλαινα"; Στο διαδίκτυο υπάρχει μία και μοναδική αναφορά για "αμβουλοκήτη" και "αμβουλοκητίδες" που είναι όμως από υπότιτλο, άρα μπορεί να είναι εφεύρεση του υποτιτλιστή.
 
Της υποτιτλίστριας, για την ακρίβεια. ;)
Αυτοσχεδίασα, επειδή δεν βρήκα κάποια καθιερωμένη απόδοση. Αν δεν απατώμαι, την επιμέλεια την έκανε ο γνωστός άγνωστος, οπότε μπορείς να ζητήσεις και τη δική του γνώμη. Εκτός κι αν εννοείς ότι το βρήκες σε άλλους υπότιτλους πέρα από τους δικούς μου.

Θα μπορούσε να γίνει και "Αμπουλοκήτος" αλλά το απέφυγα γιατί μπερδεύεται με την αμπούλα ενώ είναι από το λατινικό ambulare (περπατώ).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αφού το διάλεξες εσύ μετά από έρευνα που απέβη άκαρπη, δεν έχω κανέναν λόγο να μην το υιοθετήσω. Πάλι σε υπότιτλο θα είναι, άρα θα είναι πλέον δύο τα ευρήματα!
 
Γιατί δεν θα ήξερα μετά τι να κάνω αν βρισκόταν ένα Peripaticetus. Γενικά προσπαθώ να μένω όσο πιο κοντά μπορώ στο πρωτότυπο για να κρατάω μια πισινή, για να είναι αναγνωρίσιμο, για να διευκολύνω την αναζήτηση. Το Αμβουλοκήτος δεν μου φαίνεται και τόσο κακόηχο.

Παλιότερα επέλεξα να μεταφράσω το Longisquama ως Μακρυλέπιδο και ακόμη τρέμω μη βρω μπροστά μου κανέναν Macrylepidus (και ξέρω ότι το squama δεν είναι λεπίδα αλλά το είχε δεχτεί ο επιμελητής τότε και έτσι έμεινε και το ξαναχρησιμοποίησα).

Βέβαια ακόμη και η μεγαλύτερη επιφύλαξη δεν σε γλιτώνει από περιπτώσεις τύπου Centrosaurus και Kentrosaurus, που τους είπα Σεντρόσαυρο και Κεντρόσαυρο για να τους ξεχωρίσω (δηλαδή ο πρώτος με μεταγραφή, ο δεύτερος με μετάφραση, αλλά πόσο μα πόσο λεπτή διαφορά πια).

Μη νομίζεις πάντως ότι δεν το σκέφτηκα αυτό που λες. Το σκέφτηκα, βασανίστηκα λίγο και μετά το απέρριψα. Παλιότερα ήμουν πιο τολμηρή, από μια στιγμή και μετά είδα ότι είναι πιο πρακτικό να είναι κανείς συντηρητικός.
 
Δεκτόν...
(Όσο για τους κεντρόσαυρους, σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα σκέφτομαι τον κακόμοιρο υποτιτλιστή του Star Trek: Into Darkness, που βρήκε μπροστά του τον πλανήτη Kronos :-) )
 
Με έπιασες. Δεν έχω επιχείρημα. Υποθέτω ότι το σωστό θα ήταν Αμβουλόκητος.
 

daeman

Administrator
Staff member
Γιατί όχι Αμβουλόκητος, όμως;

Η σημαντική λεπτομέρεια: στους υπότιτλους εκείνους εμφανιζόταν στην οθόνη με κεφαλαία, προφανώς άτονα, οπότε το βάρος του τόνου έπεφτε στον θεατή, όχι στην υποτιτλίστρια ή τον επιμελητή. ;)

 
Βρε, καλά λες! Και το είχα ξεχάσει! Και τώρα θυμάμαι ότι σκέφτηκα, καλά που είναι κεφαλαία και δεν έχω να σκεφτώ τους τόνους! Γιατί είχαμε κι άλλα προϊστορικά ζουλάπια που απαιτούσαν αυτοσχεδιασμό. Οπότε όλα καλά. Και το όνομα αυτού, Αμβουλόκητος.

Ωραίο ήταν εκείνο το ντοκιμαντέρ. *sigh*
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Ωστόσο, μυστακόκητος ή μυστακοκήτος; Του Αριστοτέλη τονίστηκε έτσι:

Τὰ μὲν οὖν ἄλλα ζῷα οὔτ᾿ ἐντὸς ἔχει τρίχας, τῶν τ᾿ ἀκρωτηρίων ἐν τοῖς πρανέσιν ἀλλ᾿ οὐκ ἐν τοῖς ὑπτίοις· ὁ δὲ δασύπους μόνος καὶ ἐντὸς ἔχει τῶν γνάθων τρίχας καὶ ὑπὸ τοῖς ποσίν. ἔτι δὲ καὶ τὸ μυστακόκητος ὀδόντας μὲν ἐν τῷ στόματι οὐκ ἔχει, τρίχας δ᾿ ὁμοίας ὑείαις.

https://www.loebclassics.com/view/a...11.xml?mainRsKey=S0vjOz&result=1&rskey=9mJ3UR


Πάντως, όπου πέφτει ο τόνος σε αυτό, εκεί θα πρέπει να πέφτει και για τα αρχαιοκητος, οδοντοκητος, αμβουλοκητος, Pakicetus, Rhodocetus.


Ημέρα τονισμού στη Λέξι σήμερα.
 
Εγώ λέω να τολμήσουμε το αμβουλόκητος κ.τ.ό. Το μυστακοκήτος και το οδοντοκήτος δεν έχει χρησιμοποιηθεί, νομίζω, τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί να εκριζωθεί. Αλλά ακόμη κι αν χρησιμοποιούνται παράλληλα (επειδή εμείς θα το βάλουμε έτσι και κάποιοι άλλοι που διαφωνούν ή που δεν το πολυσκέφτηκαν θα το βάζουν αλλιώς) νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η διαφορά δεν είναι τέτοια που να εμποδίζει την κατανόηση και είναι προτιμότερο να βάλουμε το σωστό, αφού μπορούμε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από την ανάρτηση του daeman κατάλαβα ότι το μυστακόκητος είναι προφανώς σωστό.
 
Top