15 χρόνια της Λεξιλογίας: Καιρός να τα μαζεύουμε…

nickel

Administrator
Staff member
Τελευταία στιγμή θυμήθηκα ότι η Λεξιλογία άνοιξε επίσημα τις πόρτες της την 1η Απριλίου 2008, άρα κλείνουμε 15 χρόνια λειτουργίας — περισσότερα χρόνια από τις περισσότερες καριέρες της ζωής μου. Βασικά είχα μπει σε διαδικασία να κατεβάσω ιδέες για κάποιο πρωταπριλιάτικο νήμα. Να μερικοί θνησιγενείς τίτλοι που είχα σκεφτεί:

Στο διαδίκτυο όλα τα λεξικά Μπαμπινιώτη από την 1η Μαΐου
Υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία ο Ίλον Μασκ
Λέξη της χρονιάς ο «δρόνος» σύμφωνα με την Ακαδημία Αθηνών
Κάθοδο στις εκλογές αναγγέλλει η Ομάδα Ρουβίκωνας


Οι άλλες ιδέες που μου ήρθαν ήταν ακόμα χειρότερες. Έπειτα θυμήθηκα τα γενέθλια και για κάποιον λόγο σκέφτηκα το 3ο κεφάλαιο του Εκκλησιαστή, εκείνο που λέει «To every thing there is a season and a time to every purpose under the heaven: / A time to be born, and a time to die» («καιρὸς τοῦ τεκεῖν καὶ καιρὸς τοῦ ἀποθανεῖν»).

Ωραία, σκέφτηκα, καιρός να αξιοποιήσω το ChatGPT για να φτιάξω μια παρωδία. Έπεσε λίγη ανθρώπινη δουλειά και πολλή ρίμα – και ιδού:

To everything there is a reason
And a forum for every season:
A time to be born
And a time to fly;
A time to create,
And a time to procrastinate;
A time to lurk,
And a time to network;
A time to spam,
And a time to cram;
A time to trend,
And a time to unfriend;
A time to tweet,
And a time to retreat;
A time to troll,
And a time to roll;
A time to block,
And a time to unblock;
A time to binge-watch,
And a time to log off;
A time to stream,
And a time to daydream;
A time to shop,
And a time to stop;
A time to Zoom in,
And a time to begin;
A time to slack off,
And a time to show off;
A time to share,
And a time to beware;
A time to reply,
And a time to deny;
A time to double-tap,
And a time to take a nap;
A time to follow,
And a time to unfollow;
A time to write,
And a time to get out of sight;
A time to connect,
And a time to disconnect;
A time to stay awake,
And a time to take a break.

Αλήθεια, μήπως ήρθε η ώρα να τα μαζεύουμε; (ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναι, αν είναι να μας γράφεις τέτοια!) Πριν από λίγο καιρό έγινε η μεταπήδηση σε νέα πλατφόρμα, που με απογοήτευσε πολύ, γιατί έγινε βιαστικά, με αποτέλεσμα να χαθούν σύνδεσμοι και φωτογραφίες. Οι περισσότεροι παλιοί χρήστες είτε έχουν αποσυρθεί ή εκτονώνονται αλλού. Υπάρχουν αρκετά μέρη όπου οι μεταφραστές μπορούν να λύνουν τις απορίες τους (ανέφερα τα περισσότερα εδώ). Και το χειρότερο: Δουλεύουμε πολύ και μένει ελάχιστος χρόνος για σοβαρά ερασιτεχνικά πονήματα.

Δεν βασάνισα πολύ το ερώτημα στο μυαλό μου. Βλέπω ότι όλο και κάποιοι συνάδελφοι προτιμούν τη θαλπωρή αυτού του χώρου. Ούτε τόσο λίγοι είμαστε που να μας τρώει η μοναξιά, ούτε τόσο πολλοί που να μας κουράζουν οι ερωτήσεις. Πολλά παράπονα δεν άκουσα για τις ελλείψεις και τις ατεχνίες αυτής της πλατφόρμας. Καλή προαίρεση και όρεξη για χιούμορ έχουν αρκετοί, ακόμα και στους πολύ δύσκολους καιρούς που περάσαμε και περνάμε.

Οπότε: εμπρός για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Να είμαστε γεροί, δημιουργικοί και καλοδιάθετοι.

(ΥΓ. Συγγνώμη για τον τίτλο. Πρωταπριλιάτικο clickbait...)
 

m_a_a_

Active member
Το χιούμορ πάει κ' έρχεται, όπως κ' οι απόψεις γύρω από την εκάστοτε επικαιρότητα και όχι μόνο, κι όπως και κάτι περαστικοί χρήστες σαν και του λόγου μου...
Αυτό, όμως, που χαρακτηρίζει αυτόν εδώ τον ιστότοπο και τον κάνει να ξεχωρίζει -εντός μιας σεβαστής εμβέλειας, παρά τους όποιους περιορισμούς της- είναι ο λόγος όγκου προς αξιοπιστία στην πληροφορία που φιλοξενεί: είναι άφθονη και κατά κανόνα έγκυρη.

Ταπεινά,

"When I first read the dictionary, I thought it was a long poem about everything." — Steven Wright​
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα, χρόνια πολλά της λεγάμενης σουρτούκως. Είθε να δίνει απαντήσεις για πολλά πράγματα, πολλά πολλά χρόνια ακόμη.

Δύσκολο να φτιάξεις ανάλαφρο πρωταπριλιάτικο με όσα συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια. Αλλά έσσετ' ήμαρ...
 
Διάβασα "καιρός να μαζευτούμε" και ενθουσιάστηκα! Μετά έψαχνα να βρω τον τόπο και την ώρα συνάντησης. Και μετά ξαναδιάβασα τον τίτλο... Γιατί μας τα κάνεις αυτά; Άντε χρόνια μας πολλά!
 
Δεκαπεντάχρονο τεκνό
τίποτα δεν του λείπει
δεν είναι μια σταλιά οκνό
δεν το ραγίζει λύπη

Και πότε πρόλαβε θα πεις
τη γνώση να συλλέξει
σε απορία να μη μπεις
στο γράφω επί λέξει

Γιατί με τις συνέργειες
βγήκε παιδί τζιμάνι
με δίχως παρενέργειες
σοφό και μάνι μάνι!
 
Καλημέρα, καλό μήνα, χρόνια μας πολλά.

Να μας ζήσει το σοφό παιδί, η Λεξιλογία, όσο κι αν οι τροχιές πολλών από εμάς έχουν ξεστρατίσει. Κι αν κανονίσετε τίποτα, ειδοποιήστε!
 

skol

Active member
Για μένα που είμαι ένας ερασιτέχνης λεξιλόγος και δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με την μετάφραση και την γραφή (τουλάχιστον με την στενή έννοια, γιατί δεν πρέπει να είναι πολλά τα επαγγέλματα που ο ακριβής και απαιτητικός λόγος δεν είναι σημαντικό εργαλείο) το φόρουμ αυτό πέρα από μια πηγή γνώσης είναι και ένα μέρος να συνομιλήσω με ανθρώπους με τους οποίους θα ήταν δύσκολο αλλιώς να συναντηθώ. Είναι πραγματικά πολύ αξιέπαινο που μοιράζεστε ανοιχτά τη γνώση σας και τα μυστικά του επαγγέλματος. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη ειδικά στους παλιότερους που είναι φυσιολογικό να κουράζονται κάποια στιγμή αλλά ας μην ξεχνούν να επανέρχονται!

Και μην απογοητεύεστε από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, θα γεννήσει πολύ περισσότερα ερωτήματα από αυτά που θα απαντήσει!
 

nickel

Administrator
Staff member
Και μην απογοητεύεστε από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, θα γεννήσει πολύ περισσότερα ερωτήματα από αυτά που θα απαντήσει!
Ανοίγω παράθυρο σχετικά με τη συγκεκριμένη επίδειξη τεχνητής νοημοσύνης. Επειδή ήθελα να παίξω με τη γνωστή ρήση του Εκκλησιαστή «there is a time to be born and a time to die», αλλά δεν είχα το ταλέντο του ανεπίψογου ή τον χρόνο να στιχουργήσω ο ίδιος, αποφάσισα να δω τι θα έκανε το νέο κοσκινάκι μου, μια και ήδη είχα διαβάσει για τις στιχογραφικές του επιδόσεις. Ζήτησα από το ChatGPT να μου γράψει απλώς μια παρωδία πάνω στο πρότυπο του Εκκλησιαστή και παρέθεσα το απόσπασμα που με ενδιέφερε για να γνωρίζει το στιλ που ήθελα. Δεν ζήτησα ρίμα και δεν πρότεινα θέμα. Αμέσως (λες και ήταν έτοιμο από καιρό) άρχισε να σερβίρει ομοιοκατάληκτους στίχους αξιοποιώντας αντιθέσεις της σύγχρονης ζωής στον υπολογιστή και στο διαδίκτυο. Του ζήτησα να κάνει και δεύτερη προσπάθεια και μου έδωσε άλλους τόσους στίχους με διαφορετικές αντιθέσεις. Πέταξα ό,τι δεν μου άρεσε, έκανα κάνα δυο αλλαγές και μια ανακατάταξη και ιδού. Με εντυπωσίασαν και η ομοιοκαταληξία και η επιλογή θέματος — και, φυσικά, και η ταχύτητα. Για να μην υπάρξει απομάγευση, δεν έψαξα να δω αν έκλεψε από αλλού την έμπνευση ή το υλικό.
 

Earion

Moderator
Staff member
Το παράδοξο της Λεξιλογίας είναι πως ο χρόνος δεν αφαίρεσε αλλά πρόσθεσε. Χρόνια της πολλά. Κι άλλα... κι άλλα...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Χρόνια πολλά στη Λεξιλογία κι όλα τα καλά στα μέλη της!
 
Top