11-6-2013: Κλείνει η ΕΡΤ

daeman

Administrator
Staff member
Το αρχείο της ΕΡΤ από τη Δημόσια Τηλεόραση
Νέα ιστοσελίδα από τον μεταβατικό φορέα

Στο αρχείο της ΕΡΤ θα έχουν ξανά πρόσβαση οι έλληνες τηλεθεατές μέσα από την ιστοσελίδα του Αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης www.hprt-archives.gr.

Μέσα από χιλιάδες ψηφιοποιημένα τεκμήρια ευρείας θεματολογίας και με πλήρη τεκμηρίωση [...]


Από το Βήμα

Ο αναφερόμενος σύνδεσμος δεν λειτουργούσε πριν από λίγο, που τον δοκίμασα, πάντως.

Γιά δοκιμάστε τώρα. Δοκιμάστε και θαυμάστε:

Ταινιοθήκη Τηλεόρασης (5789 θέματα)
Αρχείο Ειδήσεων Τηλεόρασης (7135 θέματα)
Δελτία Ειδήσεων Τηλεόρασης (3836 θέματα)
Φωτογραφικό Αρχείο (6420 θέματα)
Μουσική Βιβλιοθήκη (2734 θέματα)


Π.χ. κάτι σχετικό με το θέμα του νήματος: Ταινιοθήκη Τηλεόρασης - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

αρχείο της ΕΡΤ said:
Η εκπομπή αφιερωμένη στην ελληνική τηλεόραση κάνει ιστορική αναδρομή στην τριαντάχρονη πορεία της από τη στιγμή της ίδρυσής της και εξετάζει προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της.
[...]

Αλλά μη ρίξετε μετά σ' εμένα το φταίξιμο για το χρόνο που θα χάσετε (ή θα κερδίσετε). Κι εγώ την ίδια ζημιά έπαθα.
 
Τι σημασία έχει σε ποια απ' όλες τις υπηρεσίες του BBC πηγαίνουν τα χρήματα; Σημασία έχει ότι δουλεύει με κρατική επιχορήγηση.
 

SBE

¥
Έχει, γιατί είπες ότι το Μπιμπισί επιδοτείται, ενώ το Μπιμπισί λέει για το ίδιο το Μπιμπισί ότι χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις (υποχρεωτικές) συνδρομές των θεατών και τα έσοδα από πωλήσεις κλπ. Και πλέον και η διεθνής υπηρεσία χρηματοδοτείται από το κεντρικό Μπιμπισί κι όχι από το Φόρειν Όφις. Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει μεγάλο ζήτημα από την τότε αντιπολίτευση γιατί το Μπιμπισί είχε πάρει συνολική επιδότηση σε μια πενταετία 3 εκ. από την ΕΕ για κάποια αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά φυσικά με ετήσιο προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια τα χρήματα αυτά δεν ήταν τίποτα και η ιστορία αυτή δεν έγινε τελικά το μεγάλο σκάνδαλο που ονειρεύτηκαν οι πολιτικοί.
Οπότε, αυτή είναι η εικόνα όπως την ξέρω εγώ, αν κάνω λάθος ή έχω πέσει θύμα της μπιμπισιακής προπαγάνδας, ενημέρωσέ με.
 
Μα το BBC World Service υπηρεσία του BBC είναι. Τι εννοείς ότι δεν επιδοτείται το ίδιο το BBC; Και, οκέι, επιδοτούνταν μέχρι πέρυσι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα το BBC World Service υπηρεσία του BBC είναι. Τι εννοείς ότι δεν επιδοτείται το ίδιο το BBC; Και, οκέι, επιδοτούνταν μέχρι πέρυσι.

Όταν στο #379 έκανες τη σύγκριση με το BBC, δεν είχες στο νου σου την ειδική δαπάνη για τη World Service, η οποία δεν έχει αντίστοιχο στο σύστημα της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Ας βγάλουμε το World Service έξω από τη συζήτηση, αν και δεν καταλαβαίνω σε γενικότερο πλαίσιο γιατί η συζήτηση για τη δημόσια τηλεόρασή μας πρέπει να κάνει συνεχώς συγκρίσεις με το BBC. Γιατί πρέπει να βάζουμε τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γιατί πρέπει να βάζουμε τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη;
Και μάλιστα από τη στιγμή που τα ως τώρα δείγματα μόνο φωτεινές εξαιρέσεις έχουν, όχι φωτεινό κανόνα, όπως θα έπρεπε. Γιατί ας πούμε πληρώναμε 3.500 € το μήνα την Ανθή του Σαλαγκούδη και τον αδερφό της Φωτεινής της Δάρρα άλλα 2.500€ για να κάνουν ένα μεσημεριανό της πλάκας.
 
Μα κι εγώ λανθασμένη την θεωρώ την σύγκριση αλλά για τους λόγους που προανέφερα. Η ΕΡΤ είχε αντίστοιχη υπηρεσία, την ERT World (παλιότερα ERT SAT).
 

SBE

¥
Μα το BBC World Service υπηρεσία του BBC είναι. Τι εννοείς ότι δεν επιδοτείται το ίδιο το BBC; Και, οκέι, επιδοτούνταν μέχρι πέρυσι.
Θα συμφωνήσω με τον Νίκελ στα περί συγκρίσεων με το Μπιμπισί. Αλλά θα επιμείνω στις διευκρινήσεις, γιατί νομίζω ότι ο Έλλης έγραψε κάτι από κεκτημένη ταχύτητα και καλό είναι είτε να το ξανακοιτάξει μήπως έχει κάνει λάθος είτε να το διευκρινήσει γιατί εγώ άλλα ξέρω (και βρίσκω στο ιντερνέτιο).
Οπότε, επαναλαμβάνω:
α. Το Μπιμπισί, αυτό που ξέρει όλος ο κόσμος, δηλαδή ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του ΗΒ, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους θεατές. Δεν παίρνει κρατικά χρήματα και είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όλα τα κέρδη γίνονται ντοκιμαντέρ, π.χ.
β. Η διεθνής υπηρεσία του Μπιμπισί ιδρύθηκε το '39 με σκοπό την προπαγάνδα ενόψει του πολέμου, σαν αυτόνομο τμήμα του Μπιμπισί, με χωριστές όλες τις υπηρεσίες από το άλλο Μπιμπισί, και με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το Φόρειν Όφις. Εδώ και μερικά χρόνια αποφασίστηκε ότι δεν το χρειάζεται πλέον το Φόρεϊν Όφις και το έδωσε στο Μπιμπισί, το οποίο το διαχειρίζεται πλέον.
γ. Υπάρχουν μερικές θυγατρικές οι οποίες είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και παίρνουν και επιδοτήσεις, παίζουν διαφημίσεις κλπ., αλλά αυτές δεν διοικούνται απευθείας από το Μπιμπισί (π.χ. BBC America, BBc Worldwide κλπ).

Γι' αυτό σε ρωτάω, μήπως μπέρδεψες αυτό που είπες για το Μπιμπισί με κάποια από τις θυγατρικές του; Όλες Μπιμπισί-κάτι λέγονται.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ΕΡΤ είχε αντίστοιχη υπηρεσία, την ERT World (παλιότερα ERT SAT).
Η ελληνική υπηρεσία απευθυνόταν πάντα σε Έλληνες του εξωτερικού. Η World Service προσέθεσε πριν από τον πόλεμο όλες τις υπηρεσίες ενημέρωσης σε άλλες γλώσσες. Αυτό ακούγανε οι πατεράδες μας στο ραδιόφωνο που έκρυβαν στο πηγάδι, αυτό άκουγαν οι πολίτες πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα, οι Έλληνες στα χρόνια της χούντας κλπ κλπ.
 
Αυτά ήταν στα χρόνια του πολέμου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα σήμερα η διεθνής υπηρεσία του BBC.

SBE, το BBC λέει ότι η κρατική χρηματοδότηση για το BBC World Service τελείωσε το 2014, κομμάτι του BBC όμως ήταν εδώ και πολλά χρόνια και ο ίδιος ο οργανισμός δεν λέει πουθενά στις καταστάσεις του τι κάνει τα έσοδα από τις επιχορηγήσεις. Αλλά δεδομένου ότι το World Service ανήκει στο BBC, χρηματοδοτείται από το BBC και η όποια χρηματοδότησή του από το κράτος σήμαινε χρηματοδότηση του BBC. Από 'δώ και πέρα το BBC θα το χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους = πρέπει να κόψει πόρους από αλλού = μέχρι το 2014 το πρόγραμμα του BBC χρηματοδοτούνταν μερικώς από το κράτος.

Σχετικά με το πρόγραμμα, τώρα, κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κάνει σοβαρή εκπομπή με 3000 τον μήνα για τον παρουσιαστή. Αν ήταν σοβαρή εκπομπή θα πλήρωνε τα δεκαπλάσια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτά ήταν στα χρόνια του πολέμου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα σήμερα η διεθνής υπηρεσία του BBC.

Γιατί κόλλησες στα χρόνια του πολέμου; Εξακολουθεί να εκπέμπει σε 27 γλώσσες εκτός από την αγγλική. Η δαπάνη δεν έχει καμιά σχέση με τη δαπάνη του προγράμματος της ΕΡΤ για τον απόδημο ελληνισμό.
 
Μα δεν συγκρίνω τις υπηρεσίες, δεν ξέρω γιατί δημιουργήθηκε αυτό το θέμα. Σημασία έχει ποιος κάνει την δαπάνη κι από τι χρήματα έρχεται. Μέχρι "χτες" ερχόταν από κρατική επιχορήγηση.

Παρεμπιπτόντως ο κόσμος συγκρίνει με το BBC γιατί αν συνέκρινε με άλλες κρατικές ή δημόσιες τηλεοράσεις θα ζητωκραύγαζε για την σχέση ποιότητας/κόστους της ΕΡΤ.
 

SBE

¥
Έλλη, ίσως θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ορισμένοι από εμάς εδώ μέσα έχουν εργαστεί στη διεθνή υπηρεσία του Μπιμπισί- μερικοί πολύ πρόσφατα. Και έχουν προσωπική γνώση της λειτουργίας της κάθε υπηρεσίας.
Δεν είναι κακό να πεις μια φορά ότι μπερδεύτηκες, βρε παιδί μου. Δε χρειάζεται να φτιάχνεις ακροβατικά για να επιμείνεις στο ίδιο.
 
Δεν μπερδεύτηκα, ο συλλογισμός μου ήταν αυτός:

Αλλά δεδομένου ότι το World Service ανήκει στο BBC, χρηματοδοτείται από το BBC και η όποια χρηματοδότησή του από το κράτος σήμαινε χρηματοδότηση του BBC. Από 'δώ και πέρα το BBC θα το χρηματοδοτεί με δικούς του πόρους = πρέπει να κόψει πόρους από αλλού = μέχρι το 2014 το πρόγραμμα του BBC χρηματοδοτούνταν μερικώς από το κράτος.

Πες μου τι κάνω λάθος.
 

SBE

¥
Στο ότι η διεθνής υπηρεσία είναι αυτόνομη και τα χρήματα που έπαιρνε (στην ουσία όλα της τα έσοδα) απαγορευόταν ρητά να χρησιμοποιηθούν για υλικό που προοριζόταν για το ΗΒ. Δηλαδή απαγορευόταν να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην διεθνή υπηρεσία και στο κανονικό Μπιμπισί, ακριβώς γιατί έπαιρνε κρατικά χρήματα και συνεπώς αναμετάδιδε την άποψη της εκάστοτε κυβέρνησης (θεωρητικά μπορούσε να αναμεταδώσει την άποψη κλπ κλπ.).

Αλλά ναι, ενδιαφέορν ότι όλοι σκέφοτνται αμέσως το Μπιμπισί σαν πρότυπο, ενώ στο ΗΒ και το άλλο παλιό κανάλι, το 4, από το κράτος ιδρύθηκε για να υπάρχει πλουραλισμός. Και είναι κανονικό εμπορικό κανάλι. Ίσως να κοιτάξουμε και αυτό το μοντέλο;
 
Στο ότι η διεθνής υπηρεσία είναι αυτόνομη και τα χρήματα που έπαιρνε (στην ουσία όλα της τα έσοδα) απαγορευόταν ρητά να χρησιμοποιηθούν για υλικό που προοριζόταν για το ΗΒ. Δηλαδή απαγορευόταν να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην διεθνή υπηρεσία και στο κανονικό Μπιμπισί, ακριβώς γιατί έπαιρνε κρατικά χρήματα και συνεπώς αναμετάδιδε την άποψη της εκάστοτε κυβέρνησης (θεωρητικά μπορούσε να αναμεταδώσει την άποψη κλπ κλπ.).

Οκέι. Άρα αυτά τα χρήματα πήγαιναν αποκλειστικά εκεί. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι αν δεν το χρηματοδοτούσε απευθείας η κυβέρνηση θα έπρεπε να το χρηματοδοτεί το BBC, όπως κάνει τώρα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχουμε μοντέλο. Είμαι σίγουρη ότι στον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης υπάρχουν και υπήρχαν πολλοί και καλοί εργαζόμενοι, που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του ρουσφετιού, των βυσμάτων και της αναξιοκρατίας δεν τους αφήνει να δείξουν τις ικανότητές τους. Ας γίνει μια γερή αξιολόγηση, να φύγουν όσοι έχουν διοριστεί αναξιοκρατικά και δεν κάνουν τη δουλειά τους, και ας αφήσουν ή/και ας προσλάβουν ανθρώπους που είναι ικανοί και έχουν όρεξη να κάνουν αυτό που ξέρουν. Όμως, το να συντηρείται αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καλή ΔΤ και αυτό το ξέρουμε όλοι.
 
Προς το παρόν δεν βλέπω διάθεση για κάτι τέτοιο. Ούτε φυσικά από την προηγούμενη κυβέρνηση είδα τέτοιο πράγμα. Τουναντίον, με την ΝΕΡΙΤ η κατάσταση χειροτέρεψε.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε ερώτηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ:ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο
πρώτος τη τάξει κ. Υπουργός Επικρατείας:
1. Βάσει ποιων κριτηρίων τεκμηριώνεται η ανάγκη επαναπρόσληψης 2.500 περίπου εργαζομένων, των οποίων η μισθοδοσία θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με περισσότερα των 35.000.000 ευρώ ετησίως, όταν αντίστοιχες εταιρείες – στην Ελλάδα και το εξωτερικό - που δραστηριοποιούνται με το ίδιο αντικείμενο λειτουργούν με σημαντικά μικρότερο αριθμό εργαζομένων; Σε τι υπολείπεται η σημερινή λειτουργία της ΝΕΡΙΤ των 650 εργαζομένων;
2. Έχετε υπολογίσει πώς θα καλύψετε ανάγκες προσλήψεων σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η υγεία, οι ελεγκτικοί - φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, τα Σώματα Επιθεωρητών, η ασφάλεια κ.α., όταν η επαναπρόσληψη των απολυμένων μειώνει το ανώτατο όριο των 15.000 προσλήψεων για το 2015;
3. Πόση θα είναι τελικά η ακριβής αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που επιπλέον θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης για την επανασύσταση της ΕΡΤ Α.Ε.;
4. Πώς θα διασφαλίσει η Κυβέρνηση ότι η νέα ΕΡΤ Α.Ε. δεν θα επανέλθει στις παλιές «αμαρτίες» των πελατειακών σχέσεων και της ικανοποίησης συντεχνιακών συμφερόντων τις οποίες πλήρωσε ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος από τη στιγμή μάλιστα που επαναπροσλαμβάνει όλους αδιακρίτως;


Καλά όλα αυτά, Κυριάκο. Ωραίες ερωτήσεις. Γιατί δεν τις έκανες όμως και όταν άνοιξε η ΝΕΡΙΤ; Έψαξα να βρω αν έκανες ερώτηση αλλά δεν βρήκα τίποτα. Γιατί δεν ρώτησες γιατί η ΝΕΡΙΤ με μικρότερο προσωπικό, ουσιαστικά ένα μόνο κανάλι, ανύπαρκτο πρόγραμμα, χωρίς μουσικά σύνολα, περιοδικά, ραδιόφωνα και τα ρέστα κοστίζει όσο και η παλιά ΕΡΤ; Η ΝΕΡΙΤ είναι ένα ανέκδοτο 10 φορές χειρότερο από την ΕΡΤ με κόστος ίδιο με αυτό της ΕΡΤ. Αλλά δεν βλέπω να σε είχε απασχολήσει το πρόβλημα αυτό μέχρι πρότινος. Ούτε για το τέταρτο σημείο σου είδα να έχεις διαμαρτυρηθεί ότι η ΝΕΡΙΤ επισήμως και από το καταστατικό της ακόμα δημιουργεί αποκλειστικές πελατειακές σχέσεις, επιτρέπει τις απευθείας αναθέσεις και τα ρέστα.
 
Top