γραφικός

m_a_a_

Well-known member
Την (υποθέτω) πιο πρόσφατη –και (ξαναϋποθέτω) σλανγκ καταβολών– σημασία της λέξης την έχει συμπεριλάβει και το Χρηστικό, στον ορισμό 2, με την επισήμανση μειωτ.:

που μοιάζει με ζωγραφιά· όμορφος, χαριτωμένος: ~ός: κολπίσκος/οικισμός. ~ή: ακρογιαλιά/πόλη. ~ό: εκκλησάκι/λιμάνι/σημείο (πόλης)/σοκάκι/τοπίο/χωριό.|| (μειωτ., που έχει ιδιότυπη συμπεριφορά ή/και εμφάνιση:) ~ός: τύπος. ~ή: φιγούρα. Μη γίνεσαι ~! Κινδυνεύεις να καταντήσεις ~.

Μειωτική συμπαραδήλωση του quaint ξερωγώ, σαν να λέμε… Μου ‘ρθε στον νου τις προάλλες που πέρασα μια βόλτα από τοπικό (επαρχιακό) βιβλιοπωλείο και ο βιβλιοπώλης μού είπε την ίδια ατάκα που μου ‘χει πει κάθε μία από τις προηγούμενες φορές που έχω επισκεφτεί το μαγαζί του: ότι ήρθα στο καλύτερο βιβλιοπωλείο της Ελλάδας (μπορεί και «Ελλάδος»). Γραφικός…

Το από πού μας προέκυψε αυτή η χρήση είναι κι αυτό από μόνο του ένα ενδιαφέρον ερώτημα, αλλά κυρίως: στα αγγλικά, τι θα προτείνατε;

Στην περίπτωση του βιβλιοπώλη, ίσως:
- a character/ a bit of a character
- quirky
- a bit odd/ an oddball κ.ο.κ.

Μερικές ακόμη επιλογές ανάλογα με την περίσταση (από παλαιότερη ανάρτηση του Ζazula).

Υπάρχει η σημασία "ιδιόρρυθμος, αξιοπερίεργος | φαιδρός, διασκεδαστικός | που δεν αξίζε να ασχοληθεί κάποιος μαζί του" (που λείπει από το ΛΚΝ!), η οποία αντιστοιχεί (ανάλογα) στο idiosyncratic (χα!), στο zany, στο peculiar, ενίοτε στο queer, άλλοτε στο kook κλπ. https://www.lexilogia.gr/threads/false-friends-faux-amis-ψευδόφιλες-μονάδες-ψευδόφιλες-λέξεις-ψευτοφίλες.3997/post-38955

Το quirky δεν θα το 'βαζα, γιατί έχει περισσότερο θετική παρά αρνητική χροιά — παράξενος αλλά με χαριτωμένο τρόπο. Το Merriam-Webster το δίνει ως «unusual in especially an interesting or appealing way» και το Κέμπριτζ γράφει το παρόμοιο «unusual in an attractive and interesting way». Αντίστοιχα, το zany περιγράφεται ως «χιουμοριστικά» τρελός ή ανεξέλεγκτος, κάτι το διασκεδαστικό. (Τα οffbeat και eccentric είναι εξίσου ακατάλληλα.)

Ο γραφικός άνθρωπος, από την άλλη, θα έλεγα ότι εμπνέει οίκτο και ίσως μια κουρασμένη αντίδραση του τύπου «δεν μας παρατάς κι εσύ με τις θεωρίες/απόψεις σου;» Το ουσιαστικό kook νομίζω ταιριάζει (αλλά όχι τόσο το επίθετο kooky), και ας μην παραβλέπουμε και το απλό αλλά αξιόπιστο strange. (Ίσως ταιριάζει και το weird, αν και αυτό τείνει πιο ουδέτερο, ακόμα και θετικό σε κάποιες περιπτώσεις.)

Πολύ σωστά τα λέει ο Δούκας. Ο γραφικός κουβαλάει κατάντια. Έχουμε τέτοια συμπαραδήλωση σε κάποιο από τα αγγλικά επίθετα που έχουν προταθεί; Τα λεξικά τα διαβάζω ουιδαπίντσα σολτ σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, γιατί θέλει βιωματική επαφή με τη λέξη για να αποφανθεί κανείς με σιγουριά…

Back