metafrasi banner

Ωχ, η μέση μου! (Οδηγίες για το καλό τής υγείας σας)

SBE

¥
Αν υπήρχε χαπάκι υποκατάστατο της άσκησης, ευχαρίστως θα το έπαιρνα γιατί κατάποση χαπιού= 10 δευτερόλεπτα, άσκηση= τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Νά η διαφορά.
Το πρόγραμμά μου για την εβδομάδα που πέρασε είχε ως εξής:
Δευτέρα: δουλειά μέχρι τις δύο το απόγευμα- συνέχεια από την Κυριακή, δεν κοιμήθηκα, δούλευα όλη νύχτα καθιστή πότε στο γραφείο, πότε στον καναπέ για να είναι τα πόδια ψηλά. Διαλείμματα για φαγητό και για να ξυπνήσω, κατά τις εννιά, τις έντεκα και τη μία. Στις δύο και κάτι παραδίδω τη δουλειά που έπρεπε να παραδοθεί μέχρι το τέλος της Δευτέρας και πιάνω την επόμενη δόση. Διαλείμματα για φαγητό κλπ. στις πέντε, στις έξι, στις εφτά κλπ. (η κούραση είχε πολλαπλασιαστεί). Ύπνος ακούσιος στην καρέκλα μου μεταξύ εφτά κι εννιά. Πανικός, συνέχεια δουλειάς.
Τρίτη: 3:30 το πρωί παραδίδω τη δουλειά που έπρεπε να παραδοθεί την Τρίτη και πιάνω ημέιλ επαγγελματικά που είχαν μείνει πίσω, κάτι ανασκαφές στο αρχέιο μου για κάτι χαρτιά, κάτι άλλες δουλειές κλπ. Πέφτω για ύπνο στις εφτά το πρωί. Ξυπνάω στις έντεκα γιατί ηταν ηλιόλουστη μέρα και είχε πολύ φως και δε γινόταν να κοιμηθείς. Στις δύο ραντεβού στο γιατρό μου, γιατί με ενοχλούσε το αυτί μου (πήγα με τα πόδια, η άσκηση της ημέρας). Ωτίτιδα, λέει ο γιατρός. Η κολύμβηση απαγορεύεται. Πίσω για κάτι δουλειές του σπιτιού, σιδερώματα κλπ. Και ετοίμασα τη βαλίτσα μου. Και πότισα τα λουλούδια. Και πέρασα το υπόλοιπο απόγευμα ξάπλα στον καναπέ να κοιτάζω τα σύννεφα κλπ. κλπ. και να μην κλείνω μάτι.
Τετάρτη: αφύπνιση άγρια χαράματα. Ταξίδι. Συνέδριο- συνέδριο- συνέδριο μέχρι τις πέντε, με μόνη άσκηση το πηγαινέλα από τη μία αίθουσα στην άλλη. Τεσπα, να μην τα πολυλογώ, φτάνω στο ξενοδοχείο μου στις εφτάμιση. Ταχτοποιούμαι και ετοιμάζομαι να κάνω λίγη δουλειά, αλλά με παίρνει ο ύπνος.
Πέμπτη: αφύπνηση εφτά. Συνέδριο- συνέδριο- συνέδριο. Το απόγευμα μας πάνε σε ένα μουσείο, οπότε η άσκηση της ημέρας είναι ότι περπατάω στο μουσείο. Επιστροφή στο δωμάτιό μου κατά τις δέκα και κάτι, μαζεύω τα πράγματά μου κλπ. κλπ.
Παρασκευή: αφύπνιση πέντε, γιατί έτσι γίνεται όταν δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίς. Αφού δεν με παίρνει ο ύπνος, ξεκινάω διόρθωση γραπτών, η οποία συνεχίζεται όλη μέρα σε κάθε διάλειμμα. Συνέδριο, συνέδριο, συνέδριο. Μετά επιστροφή Λονδίνο πάνω στην ώρα αιχμής. Στάση στο σουπερμάρκετ πριν γυρίσω σπίτι. Κανονικά θα έπρεπε να πάρω τις σκάλες. Από το υπόγειο -2 μέχρι τον τέταρτο, κουβαλώντας βαλιτσάκι, τρεις μεγάλες βαριές σακούλες σουπερμάρκετ, σακίδιο στην πλάτη με τον υπολογιστή μου και θήκη με ρούχα κρεμασμένα (που δε με νοιάζει βέβαια πια αν θα τσαλακωθούν). Παίρνω το ασανσέρ, φυσικά. Κάθομαι να τελειώσω τη διόρθωση γραπτών και με παίρνει ο ύπνος και χάνω το μισό ντοκιμαντέρ για το Ναπολέοντα που έπιαζε στο βάθος.
Σάββατο: αφύπνιση εννιά, αλλά έχω ξυπνήσει πεντέξι φορές τη νύχτα κι είμαι πτώμα. Πλυντήρια, σιδερώματα, συμμάζεμα του σπιτιού που τις δυο βδομάδες εντατικής δουλειάς το είχα παραμελήσει. Με παίρνουν τηλεφωνο κάτι φίλοι και μου λενε να βρεθούμε να πάμε για μπάνιο σε κάτι λίμνες. Λέω όχι ευχαριστώ. Μου λένε ότι είναι απαραίτητη η γυμναστική και αρχίζουν το κήρυγμα (ΕΛΕΟΣ!). Τους λέω έχω ακόμα ωτίτιδα. Κάθομαι και δουλεύω κανά δίωρο, χαζολογάω στο ιντερνέτιο κανα δίωρο ενώ έξω ρίχνει καρεκλοπόδαρα (άρα ούτε για περπάτημα είναι, ούτε για ποδήλατο). Πάω να σηκωθώ από την καρέκλα και είναι σα να περπατάω σε καρφιά. Πονάνε τα χέρια, τα πόδια, η πλάτη κλπ. Οριζοντιώνομαι στον καναπέ μου με τα πόδια ψηλά, γιατί έχουν γίνει τριπλάσια σε μέγεθος κλπ. κλπ. κλπ. Ξαναβάζω να δω το ντοκιμαντέρ και ξανακοιμάμαι στο ίδιο σημεο περίπου΄. :cry:

Ίσως να μην ήταν τυπική εβδομάδα, αλλά κι οι τυπικές δεν είναι καλύτερες. Όποιος βρει σε αυτό το πρόγραμμα είκοσι λεπτά τη μέρα για γυμναστική (αλλά να είμαι και σε κατάσταση για γυμναστική, όχι να είμαι ετοιμοθάνατη και να κάνω και γυμναστική) να μου τρυπήσει τη μύτη. :p
 
Κανονικά θα έπρεπε να πάρω τις σκάλες. Από το υπόγειο -2 μέχρι τον τέταρτο, κουβαλώντας βαλιτσάκι, τρεις μεγάλες βαριές σακούλες σουπερμάρκετ, σακίδιο στην πλάτη με τον υπολογιστή μου και θήκη με ρούχα κρεμασμένα (που δε με νοιάζει βέβαια πια αν θα τσαλακωθούν). Παίρνω το ασανσέρ, φυσικά.
Άσε τις δικαιολογίες. Μας απογοήτευσες.
 

SBE

¥
Είχα δώσει την εντύπωση ότι είμαι κανένα τέρας φυσικής κατάστασης;
 

nickel

Administrator
Staff member
Αντιγράφω το 9.6 & 7, που έχει σχέση με τη χρήση φορητού υπολογιστή (αν μας διαβάζουν φορτοεκφορτωτές, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ενότητα του PDF):

9.6. Μέτρα για την πρόληψη ΜΣΠ κατά τη χρήση φορητού υπολογιστή
Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης ΜΣΠ [μυοσκελετικών παθήσεων] κατά τη χρήση φορητού υπολογιστή - ως βασικού υπολογιστή - στην εργασία, απαιτείται:
• Τοποθέτηση του φορητού υπολογιστή στο γραφείο μπροστά στο χρήστη, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να δει την οθόνη χωρίς να χρειάζεται να σκύψει τον αυχένα του. Αυτό ίσως απαιτεί την ανύψωση του φορητού υπολογιστή πάνω από την επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας μια σταθερή υποστήριξη, όπως το υπόβαθρο μιας οθόνης (διατίθενται ειδικά στηρίγματα για φορητούς υπολογιστές). [Σnickel: Εγώ έχω δύο παχύτατα βιβλία, ένα σε καθεμιά από τις δύο οθόνες που χρησιμοποιώ. Έτσι, έχω γλιτώσει και το διάβασμα δύο παχύτατων βιβλίων.]
• Χρήση ενός χωριστού πληκτρολόγιου όπως και ξεχωριστού ποντικιού, συνδεδεμένα απευθείας στο οπίσθιο τμήμα του φορητού.
• Ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των διαλειμμάτων και των αλλαγών δραστηριοτήτων στους χρήστες φορητών υπολογιστών.

Ανεξάρτητα πόσο καλή είναι η στάση εργασίας, οι εργασιακές στάσεις παρατεταμένης διάρκειας δεν είναι υγιείς. Για το λόγο αυτό, η εργασιακή δραστηριότητα πρέπει να επιτρέπει τα διαλείμματα και τις μικρές παύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι θα μπορούν:
• Να αλλάζουν στάση συχνά, κάνοντας μικρές ρυθμίσεις στην καρέκλα τους ή ξεκουράζοντας την πλάτη τους.
• Να τεντώνουν τα δάχτυλά τους, τα χέρια, τους βραχίονες και το σώμα τους.
• Να σηκώνονται όρθιοι από τη θέση τους και να κινηθούν σχετικά.
• Να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους και να συγκεντρώνουν το Βλέμμα τους σε αντικείμενα μακριά από την οθόνη.
Οι παραλλαγές στις σωματικές στάσεις και τα συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Η εκτέλεση σωματικών ασκήσεων ή κινήσεων βοηθά επίσης στην αναζωογόνηση του σώματος και του μυαλού. Τέτοιες διαδικασίες αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη δυσφορία και τα παράπονα όσων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση των υπολογιστών.

9.7. Μέτρα για την πρόληψη ΜΣΠ κατά την εργασία σε θέσεις γραφείων
Μια σωστά σχεδιασμένη θέση εργασίας γραφείου βοηθά τους εργαζόμενους να διατηρούν μια άνετη, ουδέτερη στάση σώματος, μειώνοντας το άγχος, την καταπόνηση των μυών, των τενόντων και του σκελετικού συστήματος και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοσκελετικών διαταραχών.
Επίσης η κατάλληλη θέση εργασίας βοηθά στην πρόληψη της κόπωσης, της υπερκόπωσης των ματιών, των πονοκεφάλων και του άγχους, μέσω της διαμόρφωσης των συνθηκών του άμεσου περιβάλλοντος εργασίας.

Μια ουδέτερη στάση σώματος έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :
• Το κεφάλι είναι σε ευθύγραμμη θέση, ή ελαφρώς σκυμμένο μπροστά, προσανατολισμένο κατευθείαν στην οθόνη και γενικά σε ευθεία γραμμή με το σώμα.
• Οι ώμοι βρίσκονται σε χαλαρή θέση και το άνω τμήμα των χεριών πέφτει φυσιολογικά στο πλαϊνό μέρος του σώματος.
• Η πλάτη στηρίζεται πλήρως, με κατάλληλη στήριξη της μέσης σε περίπτωση κατακόρυφης στάσης ή ελαφρού λυγίσματος προς τα πίσω.
• Οι αγκώνες είναι κοντά στο σώμα, λυγισμένοι κατά 90 έως 120 μοίρες.
• Τα χέρια, οι καρποί και οι βραχίονες είναι σε ευθυγράμμιση ή περίπου παράλληλοι με το δάπεδο.
• Οι μηροί και οι γοφοί στηρίζονται σε κάθισμα με μαλακή επένδυση και γενικά βρίσκονται σε θέση παράλληλη προς το δάπεδο.
• Τα γόνατα βρίσκονται περίπου στο ίδιο ύψος με τους γοφούς με τα πόδια ελαφρώς τεντωμένα μπροστά.
• Τα πόδια στηρίζονται απόλυτα στο δάπεδο ή σε υποπόδιο.
Για την ασφαλή διαμόρφωση των κατάλληλων εργασιακών συνθηκών, πρέπει ο χώρος εργασίας όπως και ο εξοπλισμός εργασίας να επιλέγονται και να τοποθετούνται προσεκτικά.​

Δείτε και τα παραρτήματα 1-3 (σελ. 45-56 του PDF) με ενδεικτικά στοιχεία που πρέπει να εξετάζονται κατά τη διαμόρφωση μιας θέσης εργασίας και λύσεις σε κοινά μυοσκελετικά προβλήματα.
 
Τελευταίως διαβάζω με μανία αυτό το νήμα, ενώ κάνω καθημερινά φυσικοθεραπεία για να διορθώσω τον ευθειασμό του αυχένα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους για το πολύτιμο υλικό και μια καρπαζιά στην ξερή μου κούτρα που δεν φρόντισε να το συμβουλευτεί νωρίτερα.
 
Και γυαλιά, παίδες! Γυαλιά με φίλτρο για το μπλε φως της οθόνης! Προσοχή, όχι τους παλιούς φακούς, που ουσιαστικά είναι μόνο εξωτερική επίστρωση, γιατί απορροφούν λίγο φως και κιτρινίζουν κάπως την όραση, αλλά τους καινούριους φακούς που ενσωματώνουν το φίλτρο στον ίδιο τον φακό. Μεγάλη διαφορά! Πολύ πιο ξεκούραστα τα μάτια ακόμα και μετά από άπερεις ώρες στην οθόνη!
 

SBE

¥
Σιγουρα δεν είναι placebo effect; Γιατί διάβαζα κάπου ότι είναι μύθος ότι το μπλε φως κάνει όλα τα κακά που λένε ότι κάνει.
Εγώ παντως βρήκα φέτος νεά τεχνολογία στους φακούς (έτσι μου την παρουσίασε ο οπτικός). Φακοί για όραση μέχρι ενα- ενάμιση μέτρο. Οχι πολυεστιακοί που πρέπει να κοιτάς μέσα απο ένα σημείο, κανονικοί φακοί, που δεν έχουν διαφορά απο που κοιτάς, που δεν διαφέρουν εμφανισιακά από τους άλλους και μου έλυσαν τα χέρια, και τα μάτια, όταν δουλεύω στον υπολογιστή. Βλέπω να διαβάζω τα ψιλά γράμματα στα μπουκάλια με τα καλλυντικά, απο την άκρη της μύτης μου, μέχρι περίπου γύρω από το γραφείο. Οταν κοιτάζω έξω απο το παράθυρο είναι λίγο θολά αλλά δεν με πειράζει. Δεν ξέρω πώς το κάνουν, αλλά με βολευουν φοβερά.
Επισης, μαραφέτι για την ανύψωση του λάπτοπ, όχι αυτά που είναι σαν αναλόγια και σηκώνουν το λάπτοπ λίγο, κανονικά που το σηκώνουν στο ύψος του ματιού. Μεγάλη διαφορά. Ειδικά αν αφήνουν ελεύθερο το χώρο κάτω απο το λαπτοπ για να βάζεις πράγματα.
Και φυσικά, το καλύτερο, το τελειότερο, το υπεροχότερο ποντίκι που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά το Evoluent για αριστερόχειρες. Εχω χρησιμοποιήσει κι άλλα παρόμοια αλλά αυτό είναι το καλύτερο.
Έχω επισης και σπαστό πληκρολόγιο, αλλά ακόμα δεν το έχω συνηθίσει και δεν το χρησιμοποιώ όπως θα έπρεπε.
Και έχω και το Nuance Dragon natural speaking το οποίο είναι φανταστικό, πολύ καλύτερο από τα ενσωματωμένα στο λογισμικό.
Επισης συνιστώ καρέκλα γραφείου που έχει κάθισμα που επεκτείνεται προς τα εμπρός (αν δεν είναι ήδη μεγάλη). Έχω τέτοια και είναι πολύ καλύτερη, το μόνο της πρόβλημα ότι αμα σηκωθώ επιστρέφει στην αρχική θέση και πρέπει κάθε φορά που κάθομαι να τραβαώ το κάθισμα μπροστά, αλλά αυτό είναι μάλλον πρόβλημα της δικής μου, όχι γενικότερο.
Όλα αυτά γιατί κάτι με τους έξι μήνες με πατερίτσες που μου άφησαν κουσούρι στον ώμο, κάτι με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που με στριφογυρίζει, είχα αρχίσει να έχω μεγάλο πρόβλημα.
 
Σιγουρα δεν είναι placebo effect; Γιατί διάβαζα κάπου ότι είναι μύθος ότι το μπλε φως κάνει όλα τα κακά που λένε ότι κάνει.
Εγώ παντως βρήκα φέτος νεά τεχνολογία στους φακούς (έτσι μου την παρουσίασε ο οπτικός). Φακοί για όραση μέχρι ενα- ενάμιση μέτρο. Οχι πολυεστιακοί που πρέπει να κοιτάς μέσα απο ένα σημείο, κανονικοί φακοί, που δεν έχουν διαφορά απο που κοιτάς, που δεν διαφέρουν εμφανισιακά από τους άλλους και μου έλυσαν τα χέρια, και τα μάτια, όταν δουλεύω στον υπολογιστή. Βλέπω να διαβάζω τα ψιλά γράμματα στα μπουκάλια με τα καλλυντικά, απο την άκρη της μύτης μου, μέχρι περίπου γύρω από το γραφείο. Οταν κοιτάζω έξω απο το παράθυρο είναι λίγο θολά αλλά δεν με πειράζει. Δεν ξέρω πώς το κάνουν, αλλά με βολευουν φοβερά.
Επισης, μαραφέτι για την ανύψωση του λάπτοπ, όχι αυτά που είναι σαν αναλόγια και σηκώνουν το λάπτοπ λίγο, κανονικά που το σηκώνουν στο ύψος του ματιού. Μεγάλη διαφορά. Ειδικά αν αφήνουν ελεύθερο το χώρο κάτω απο το λαπτοπ για να βάζεις πράγματα.
Και φυσικά, το καλύτερο, το τελειότερο, το υπεροχότερο ποντίκι που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά το Evoluent για αριστερόχειρες. Εχω χρησιμοποιήσει κι άλλα παρόμοια αλλά αυτό είναι το καλύτερο.
Έχω επισης και σπαστό πληκρολόγιο, αλλά ακόμα δεν το έχω συνηθίσει και δεν το χρησιμοποιώ όπως θα έπρεπε.
Και έχω και το Nuance Dragon natural speaking το οποίο είναι φανταστικό, πολύ καλύτερο από τα ενσωματωμένα στο λογισμικό.
Επισης συνιστώ καρέκλα γραφείου που έχει κάθισμα που επεκτείνεται προς τα εμπρός (αν δεν είναι ήδη μεγάλη). Έχω τέτοια και είναι πολύ καλύτερη, το μόνο της πρόβλημα ότι αμα σηκωθώ επιστρέφει στην αρχική θέση και πρέπει κάθε φορά που κάθομαι να τραβαώ το κάθισμα μπροστά, αλλά αυτό είναι μάλλον πρόβλημα της δικής μου, όχι γενικότερο.
Όλα αυτά γιατί κάτι με τους έξι μήνες με πατερίτσες που μου άφησαν κουσούρι στον ώμο, κάτι με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που με στριφογυρίζει, είχα αρχίσει να έχω μεγάλο πρόβλημα.
Όχι, δεν είναι placebo, γιατί με τα προηγούμενα γυαλιά με τις ατελείωτες ώρες στην οθόνη έβγαζα τα γυαλιά και έτριβα τα μάτια μου κάθε μία ώρα, με πονούσαν, είχα πονοκέφαλο κτλ. Με τα καινούρια τα μάτια μου είναι πάρα πολύ ξεκούραστα ακόμα και μετά από πάρα πολλές ώρες. Απλά τονίζω ότι είναι νέος φακός, γιατί οι παλιοί με την απλή επίστρωση κιτρίνιζαν λίγο την οπτική, ενώ αυτοί οι φακοί είναι πάρα πολύ ποιοτικοί και καθαροί.
 

daeman

Administrator
Staff member
325726621_1263567190867288_6873377843982395123_n.jpg
 
Top