Το κάπνισμα

Elsa

¥
Εκτός από το γεγονός πως, όταν τίθεται το ζήτημα αυτό, οι περισσότεροι καπνιστές χάνουν τη λογική τους ικανότητα, έχω παρατηρήσει επίσης ότι άνθρωποι με πολλές ευαισθησίες κατά τα άλλα, γίνονται μεγάλοι γάιδαροι σε σχέση με το ίδιο ζήτημα. Όπως και στους πρεζάκηδες της ηρωίνης, ο χαρακτήρας αλλοιώνεται. Ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις που δεν "τομαροποιούνται" και που διατηρούν τη λογική τους ικανότητα, ακόμα και όταν τίθεται το ζήτημα αυτό.

Εγώ που ήμουν καπνίστρια χρόνια το αναγνωρίζω απόλυτα αυτό που λες από τον ίδιο τον εαυτό μου, το έχω διαβάσει κι αλλού άλλωστε, υπάρχει σχετική τεκμηρίωση, αλλά όταν προσπαθώ να το εξηγήσω σε καπνιστές, με λένε εμπαθή και υπερβολική...:(
 

danae

¥
Το "υπερβολική" είναι η αγαπημένη τους συνειδησιακά ελαφρυντική λέξη. Βαρέθηκα να το ακούω από μικρή, κάθε φορά που διαμαρτυρόμουν ότι πνιγόμουν απ' τον καπνό της μητέρας μου στο δωμάτιο με τα ανοιχτά παράθυρα ή από τον καπνό της μητέρας μου και του ταξιτζή μέσα στο ταξί. Υπερβολική και από τους ξένους υστερική. Βολεύει να το αποδίδει κανείς σε ιδιοτροπία, αποποιείται την ευθύνη μας. Ιδιοτροπία, υπερευαισθησία, υστερία, αγαμία...

Όταν ήρθα με τη γνωμάτευση του γιατρού που έλεγε ότι πλέον είχα άσθμα, έπαψαν να με θεωρούν υπερβολική. Αν και ορισμένοι ακόμα και τώρα μπορεί να καπνίζουν μπροστά μου με τη δικαιολογία ότι το παράθυρο είναι ανοιχτό και μόνο αν με συνοδεύσουν στα επείγοντα με κρίση άσθματος καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για υπερβολή, υστερία ή αγαμία...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αναρωτιέσαι αν υπάρχει τελικά Έλληνας επιχειρηματίας που να έχει κουκούτσι μυαλό:

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Η πτώση στα καταστήματά μας θα είναι κάθετη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού, Δημήτρης Αρβανίτης, προβλέποντας μείωση στην κίνηση, κυρίως των μπαρ, ακόμη και κατά 90%, και διευκρινίζοντας: «Δεν το λέμε αυθαίρετα αυτό, έχουμε την εμπειρία από πέρσι, που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου, όπου τα μαγαζιά, που τον εφάρμοσαν, άδειασαν».

Μα βρε ανόητε άνθρωπε, μόνος σου το λες: "τα μαγαζιά που τον εφάρμοσαν". Δηλαδή μερικά τον εφάρμοζαν και μερικά όχι. Αν εφαρμόζουν τον νόμο ΟΛΑ τα μαγαζιά, πού σκ... λες να πάνε οι άνθρωποι για τις κοινωνικές τους σχέσεις, ποτά, καφέδες, φαγητά κλπ.; Στα σπίτια; Αμ, δεν σφάξανε! Ποιος ή ποια δέχεται να μετατρέψει το σπίτι του σε μπαρ, εστιατόριο και τεκέ, όλα σε ένα; Δεν θα κοπεί η κίνηση στα μαγαζιά, όπως δεν έχει κοπεί σε καμία χώρα του κόσμου και είναι γεμάτα και τα εστιατόρια και τα μπαρ από ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Μερικοί πετάγονται μια-δυο φορές έξω για να καπνίσουν, άλλοι περιμένουν να φύγουν από το εστιατόριο, και μ' αυτόν τον τρόπο κάνουν καλό στον εαυτό τους, καπνίζοντας λιγότερα τσιγάρα συνολικά.

Και λίγο παρακάτω:
Εκτός από την εκστρατεία της «άρνησης» το συντονιστικό των επαγγελματιών έχει έρθει σε επαφή με νομικούς για να προσβάλουν τον νόμο και να ζητήσουν την κατάργησή του.

Ε, βέβαια, είναι και αντισυνταγματικός ο νόμος... Ένα-ένα-τέσσερα!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Φοβάμαι ότι ο άνθρωπος έχει δίκιο. Ο μοναδικός τρόπος να εφαρμοστεί ο νόμος είναι με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βγαίνουν τα συνεργεία να κόψουν κλήσεις, θα τους πέφτει από δίπλα το αφεντικό να τους χαρτζηλικώσει μέχρι να περάσει η μπόρα («έλα βρε παιδιά, όχι στους πελάτες κλήσεις βρε παιδιά, με σκοτώνετε, πόσα θα πάρετε δικά σας ποσοστά να σας τα δώσω εγώ, άντε σε καλή μεριά παιδιά, καλό βράδυ, κι απέναντι καπνίζουν, όχι συνέχεια από εδώ, α το ξέρετε, εντάξει κύριε προϊστάμενε, ένα αστείο είπαμε να χαλαρώσουμε»).

Α, ναι, υπάρχει το τηλέφωνο καταγγελιών. Που δέχτηκε λέει χτες και προχτές δέκα χιλιάδες κλήσεις (οι 60 ήταν καταγγελίες). Καλά κρασάααα... :(
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο μοναδικός τρόπος να εφαρμοστεί ο νόμος είναι με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Η ενεργή συμμετοχή και συμμόρφωση των πολιτών είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη εκεί που έχει ήδη εφαρμοστεί η απαγόρευση. Στο Half Note, που κάποτε θύμιζε τεκέ, η απαγόρευση εφαρμόστηκε από πέρυσι, οι πελάτες εξακολουθούν να κατακλύζουν το μαγαζί και μερικοί βγαίνουν στο πεζοδρόμιο να καπνίσουν. Όταν οι πελάτες βλέπουν ότι ο ίδιος ο καταστηματάρχης δεν θέλει να εφαρμόσει την απαγόρευση, δεν είναι κορόιδα να την εφαρμόσουν αυτοί. Επίσης, οι Έλληνες εφαρμόζουν αδιαμαρτύρητα την απαγόρευση όταν βγαίνουν στο εξωτερικό. Επιμένω ότι από τον καταστηματάρχη ξεκινάει η διάθεση όχι από τον πελάτη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρέπει να αρχίσει παντού το σύστημα «Οι αγριοφωνάρες». Είμαι τρελός και δεν χαμπαρίζω. Είσαι σε μαγαζί και ανάβει τσιγάρο πέντε τραπέζια παρακάτω; Σηκώνεσαι όρθιος και βάζεις φωνές που να φοβηθούν όλοι ότι (α) θα πάθεις αποπληξία, (β) θα σε ακούσουν στην αστυνομία της Βαβαρίας, (γ) στον επόμενο τόνο θα βγάλεις κουμπούρι και ο καπνιστής δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για τον καρκίνο, (δ) συνεχίστε, βαριέμαι να γράφω. Το σύστημα Αγριοφωνάρες αρχίζουμε να το εφαρμόζουμε παντού: όταν δεν μας δίνουν απόδειξη, όταν εμείς καιγόμαστε και οι άλλοι βάφουν τα νύχια τους, όταν ... (συνεχίστε, βαριέμαι να γράφω, μπήκατε στο νόημα: Peter Finch, «I am as mad as hell»). Εναλλακτικά: βγάζετε το τηλέφωνό σας και λέτε φωναχτά «1142 είπαμε;».
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το σύστημα "αγριοφωνάρες" εφάρμοσε μια γνωστή μου στον γιατρό της ο οποίος με χίλια ζόρια τής είχε δώσει απόδειξη 500 ευρώ για επέμβαση που στοίχισε 3.000 ευρώ, και στη συνέχεια άρχισε να τσεπώνει τα 80άρια των επισκέψεων χωρίς να δίνει απόδειξη. Οπότε, του έβαλε κάτι "αγριοφωνάρες", του τύπου "Άκου να σου πω, γιατρέ μου, επειδή εσύ δεν δίνεις αποδείξεις, εμένα φέτος μου έκοψαν αυτό κι αυτό κι αυτό από τη σύνταξή μου". Ο γιατρός, λέει, δεν θύμωσε, αλλά της είπε, "Μάλλον έχετε δίκιο", κι άρχισε να της δίνει κανονικά αποδείξεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4592085
«Τα ημίμετρα, όπως αυτά που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, δεν κάνουν καλό. Είχα απαγορεύσει το κάπνισμα από τον καιρό που εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος, και ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος για ό,τι χρειάζεται», δηλώνει ο κ. Γιάννης Βασδέκης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Κολωνάκι. Παρ' όλο που ο ίδιος είναι καπνιστής, θεωρεί πως η ολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση: «Το να μην καπνίζει κανείς σε τέτοιους χώρους είναι δείγμα πολιτισμού».

Μπράβο, βρε Γιάννη, είσαι λεβεντιά! Ορίστε πού θα συχνάζουμε. Είναι στη Βαλαωρίτου, από τις πιο γνωστές καφετέριες. Είναι και παλιός μου συνάδελφος που πέταξε νωρίς τα δεσμά του δημοσίου.

 
Το σύστημα "αγριοφωνάρες" εφάρμοσε μια γνωστή μου στον γιατρό της ο οποίος με χίλια ζόρια τής είχε δώσει απόδειξη 500 ευρώ για επέμβαση που στοίχισε 3.000 ευρώ, και στη συνέχεια άρχισε να τσεπώνει τα 80άρια των επισκέψεων χωρίς να δίνει απόδειξη. Οπότε, του έβαλε κάτι "αγριοφωνάρες", του τύπου "Άκου να σου πω, γιατρέ μου, επειδή εσύ δεν δίνεις αποδείξεις, εμένα φέτος μου έκοψαν αυτό κι αυτό κι αυτό από τη σύνταξή μου". Ο γιατρός, λέει, δεν θύμωσε, αλλά της είπε, "Μάλλον έχετε δίκιο", κι άρχισε να της δίνει κανονικά αποδείξεις.

Πριν δύο μήνες μού έτυχε παρόμοιο περιστατικό, με γιατρό να κάνει την πάπια και να μη μου δίνει απόδειξη. Μία εβδομάδα μετά πηγαίνω ξανά με τη δικαιολογία "ήρθα να πάρω αποτελέσματα" και, ενώ είχε μόνο έναν πελάτη ασθενή στην αναμονή και η βοηθός της έσπευσε να πάει στη γιατρό και να φέρει τα εν λόγω αποτελέσματα, με το που ζήτησα και την απόδειξη "που ξεχάσατε να μου κόψετε" προσπάθησε να με διώξει κακήν κακώς με την εκπληκτική ατάκα "η γιατρός είναι απασχολημένη τώρα, δεν μπορεί". Δεν πειράζει, είπα, θα περιμένω να τελειώσει. Τελικά περίμενα τρεις ώρες μέχρι να κλείσει το ιατρείο, η βοηθός προσπάθησε να με διώξει με πολλούς ευφάνταστους τρόπους ("ξέρεις, τα λεωφορεία σταματούν στις έντεκα κι εμείς θα τραβήξουμε μέχρι αργά, καλύτερα να φύγεις για να προλάβεις":mad:) και, όταν είδε πως δεν ξεμπαστακωνόμουν αν δεν μου έδινε την απόδειξη, αποφάσισε να καταθέσει τα όπλα και να κάνει τη δουλειά της...
 

danae

¥
Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει, πάντως στο Άμστερνταμ, στα περισσότερα coffeshop, smoking is allowed but tobacco is prohibited. Σε εκείνα όπου τηρείται η απαγόρευση του καπνίζειν τσιγάρο, δηλαδή και στρίβειν μικτά τσιγάρα, και υπάρχει μόνο το ντουμάνι της κάνναβης, εγώ η ασθματική αναπνέω μια χαρά. Έτσι και ένας έχει κάνει λαδιά, πνίγομαι. (Aν το ξανάγραψα, συγγνώμη για την επανάληψη, δεν καπνίζω κιόλας, να προστατευθώ απ' το alzheimer, κι έτσι το έπαθα πρόωρα).

Α, και παρεμπιπτόντως, για τους μαγαζάτορες που φοβούνται ότι θα χάσουν την πελατεία τους: τα tobacco free coffeshops είναι τίγκα στον κόσμο.
 
Ναι, γιατί πουλάνε κάτι άλλο. Διαφορετικά πράγματα. Θα έπρεπε το κάθε κατάστημα να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιο θα είναι το κοινό του (καπνιστές ή μη καπνιστές).
 

danae

¥
Ambrose, δεν είναι τυχαίο το ότι πολύς κόσμος προτιμάει το "άλλο" από τον καπνό του τσιγάρου και δεν τα έχει απαραίτητα συνδυασμένα.

Επιπλέον, όπως είπε και η Αλεξάνδρα, στις άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα δεν μειώθηκε η πελατεία.

Όσον αφορά τη δημιουργία δύο ειδών καταστημάτων, ίσως να συμφωνούσα, με την προϋπόθεση να μην απασχολούν υπαλλήλους, πέρα από τον ιδιοκτήτη.
 

danae

¥
Διόρθωση: σε όλα τα coffeshops απαγορεύεται το κάπνισμα. Απλώς δόθηκε η δυνατότητα εκείνα που ήθελαν να έχουν ξεχωριστό χώρο για καπνίζοντες, με ειδικό σύστημα εξαερισμού και διαχωρισμένο με τζάμι.

Το 2008, τότε που ήταν να εφαρμοστούν τα μέτρα, αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούσαν τα coffeshops να εξαιρεθούν, επειδή φοβόντουσαν ότι θα χάσουν την πελατεία τους. Εγώ, πάντως, όσα επισκέφτηκα τα είδα γεμάτα.

Σε σχετικό άρθρο του bbc βρήκα το εξής:

"And Greenhouse owner and spokesman for the Dutch Cannabis Retailers Association, Arjan Roskam, says people are increasingly opting for a tobacco-free smoke. He is not worried about the impact of the new law.
"It's much healthier to smoke cannabis than tobacco so actually it's a very normal law," he says.
"Slowly, everyone's realising that tobacco is not the way to go. Most people smoke pure cannabis. And cannabis of course has much less health risks than tobacco, as we all know."
"

Να σημειώσω ότι συμφωνώ με αυτά, παρότι δεν είμαι φίλη της κάνναβης και γενικά των ουσιών. Προτιμώ να φτιάχνομαι με φυσικούς τρόπους (μουσική, φύση, ανθρώπινη επαφή, σκέψεις κι αισθήματα).
 
Ambrose, δεν είναι τυχαίο το ότι πολύς κόσμος προτιμάει το "άλλο" από τον καπνό του τσιγάρου και δεν τα έχει απαραίτητα συνδυασμένα.

Ναι, αλλά εκεί μιλάς για κάτι πολύ εξειδικευμένο και συγκεκριμένο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το χασίσι με τον καπνό. Ούτως ή άλλως, στα coffee shops του Amsterdam ο κόσμος καπνίζει! Να καπνίζει και τα δύο ταυτόχρονα... μη αναγκαίο γιατί τη δόση του την παίρνει. Από εκεί πάμε από τον ένα εθισμό στον άλλο.

Όπως και να έχει, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχει το κάθε κατάστημα το δικαίωμα να διαλέγει αν η πελατεία του θα είναι καπνιστές ή όχι (όπως πρακτικά κάνει τώρα).
 

danae

¥
Να καπνίζει και τα δύο ταυτόχρονα... μη αναγκαίο γιατί τη δόση του την παίρνει.

Όχι, αν κάποιος καπνίζει σκέτη κάνναβη, δεν παίρνει τη δόση του (τις ουσίες που έχει ο καπνός). Γι' αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που καπνίζουν αποκλειστικά κάνναβη, ακόμα και σε τακτική βάση, και που όταν δεν καπνίσουν δεν παθαίνουν στερητικά ούτε παίρνουν πακέτο απ' το περίπτερο...

Όπως και να έχει, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχει το κάθε κατάστημα το δικαίωμα να διαλέγει αν η πελατεία του θα είναι καπνιστές ή όχι (όπως πρακτικά κάνει τώρα).

Γιατί τότε τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού και γιατί, εκτός από τον καταστηματάρχη και τους πελάτες, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, που στην πραγματικότητα δεν έχουν δυνατότητα επιλογής. Ακόμα και καπνιστές να είναι, άλλο να καπνίζουν ένα πακέτο την ημέρα και άλλο το δικό τους συν τα εκατό πακέτα των εκατό θαμώνων.

Σκέψου, πάντως, ότι μέχρι τώρα οι μη καπνίζοντες αναγκαζόμασταν να καθόμαστε όλη την ώρα έξω, όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Τώρα, οι καπνιστές δεν θα βρεθούν στην ίδια θέση. Πάλι μέσα θα κάθονται. Απλώς θα πρέπει να βγαίνουν όταν θα θέλουν να καπνίσουν. Για ξεβόλεμα μιλάμε, δηλαδή, και όχι για αποκλεισμό.
 
Όχι, αν κάποιος καπνίζει σκέτη κάνναβη, δεν παίρνει τη δόση του (τις ουσίες που έχει ο καπνός). Γι' αυτό και υπάρχουν άνθρωποι που καπνίζουν αποκλειστικά κάνναβη, ακόμα και σε τακτική βάση, και που όταν δεν καπνίσουν δεν παθαίνουν στερητικά ούτε παίρνουν πακέτο απ' το περίπτερο...

Ναι, αλλά η ουσία είναι ότι για όσο είναι στο καφέ κάτι καπνίζει, έτσι δεν είναι; Σε 2 ώρες να εμφανιστούν στερητικά συμπτώματα νικοτίνης παράλληλα με τη μαστούρα, λίγο δύσκολο δεν είναι; Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τους υπαλλήλους συμφωνώ ότι δεν είναι ευχάριστο και ότι υπάλληλοι μη καπνιστές δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν τον καπνό των άλλων.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
How Secondhand Cigarette Smoke Changes Your Genes

As if the growing number of smoking bans in restaurants, airplanes and other public places isn't sending a strong enough message, researchers now have the first biological data confirming the health hazards of secondhand smoke.
Scientists led by Dr. Ronald Crystal at Weill Cornell Medical College documented changes in genetic activity among nonsmokers triggered by exposure to secondhand cigarette smoke. Public-health bans on smoking have been fueled by strong population-based data that links exposure to secondhand cigarette smoke and a higher incidence of lung diseases such as emphysema and even lung cancer, but do not establish a biological cause for the correlation. Now, for the first time, researchers can point to one possible cause: the passive recipient's genes are actually being affected. (See a new recipe for longevity that says no to smoking.)
Crystal's team devised a study in which 121 volunteers — some of whom smoked and some of whom had never smoked — agreed to have samples of their airway cells studied for genetic activity. The subjects also provided urine so the researchers could measure the amount of nicotine and its metabolites, like cotinine, for an objective record of their exposure to cigarette smoke.
Airway cells that line the bronchus, from the trachea all the way to the tiny alveoli deep in the lungs, are the first cells that confront cigarette smoke, whether it is inhaled directly from a cigarette or secondhand from the environment. Crystal's group hypothesized that any deterioration in lung function associated with cancer or chronic obstructive pulmonary disease, including emphysema and bronchitis, in which the lungs lose their ability to take in air, would begin with these cells. (See TIME's guide for good health at every age.)
And indeed, that's what he and his team found. The researchers removed airway cells from the volunteers using a bronchoscope and tested all 25,000 identified human genes in them to determine which ones were active — either turned on or off — in response to cigarettes. They narrowed the search to 372 genes that were active among the smokers but not in the cells of the nonsmokers. Based on the level of nicotine in the urine, the scientists also divided the volunteers into three groups: smokers, who showed the highest level of the tobacco metabolites; nonsmokers, who showed none of these compounds and a low-exposure group who fell in between. Comparing the 372 genes among these three groups, they found that the low-exposure group shared 34% of the same active genes with nonsmokers and 11% of the same gene activity with smokers. The low-exposure group included both nonsmokers who have never lit up as well as those who admitted to smoking only occasionally.


Η συνέχεια εδώ.
http://www.time.com/time/printout/0,8816,2012103,00.html
 

danae

¥
Ναι, αλλά η ουσία είναι ότι για όσο είναι στο καφέ κάτι καπνίζει, έτσι δεν είναι; Σε 2 ώρες να εμφανιστούν στερητικά συμπτώματα νικοτίνης παράλληλα με τη μαστούρα, λίγο δύσκολο δεν είναι;

Αυτό που καπνίζουν δεν τους καλύπτει ως προς τον εθισμό από τη νικοτίνη και τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες του τσιγάρου. Εφόσον, λοιπόν, κι εσύ λες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για δυο ώρες χωρίς τσιγάρο, ποιος ο λόγος να καπνίζουν οι καπνιστές μέσα στα μαγαζιά γενικότερα και ποιος ο λόγος της αντι-αντικαπνιστικής υστερίας που μας ονομάζει όλους υστερικούς και φασίστες; (Δεν αναφέρομαι σε εσένα, Ambrose, αλλού γράφτηκαν απίστευτα πράγματα για το τσιγάρο, μέχρι και σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του καπνού).

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τους υπαλλήλους συμφωνώ ότι δεν είναι ευχάριστο και ότι υπάλληλοι μη καπνιστές δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν τον καπνό των άλλων.

Δυο παρατηρήσεις: πρώτον ότι δεν πρόκειται για κάτι που απλώς δεν είναι ευχάριστο και δεύτερο ότι είναι αδύνατο να προστατευτούν από το παθητικό κάπνισμα οι υπάλληλοι μη καπνιστές, αφού κανείς δεν θα ρίσκαρε να χάσει τη δουλειά του γι' αυτό, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες. Όλοι θα υπέγραφαν ότι δέχονται να εργάζονται μέσα στον καπνό με δική τους ευθύνη, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Αμφιβάλλεις γι' αυτό;
 
Top