Τι διαβάζετε αυτή την περίοδο;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως, μιας και λέμε για το Άμαζον, έχω αγοράσει από το καλοκαίρι κιντλοβιβλία καθώς και παιδικό ποδηλατικό καρεκλάκι και κράνος, χωρίς κανένα πρόβλημα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μήπως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε πιστωτική κάρτα και χρεωστική;
 
Οι πιστωτικές της Alpha σίγουρα λειτουργούν κανονικά, και στο Amazon και σε καταστήματα του εξωτερικού. Μου είπαν ότι και οι χρεωστικές λειτουργούν κανονικά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ ψωνίζω κανονικά από το Άμαζον με τις κάρτες μου τα πάντα. Δεν ξέρω αν υπάρχει όριο ποσού, βέβαια, επειδή πάντα παίρνω πράγματα σχετικά μικρής αξίας.
 
Τι να σας πω, θα το ψάξω αλλιώς, γιατί εγώ απλά ένα βιβλίο και μετά ένα άλλο θέλησα ν' αγοράσω, αλλά τίποτα. Με τις ίδιες κάρτες αγόρασα εισιτήρια λεωφορείου και τρένου στη Γαλλία.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σήμερα παρέλαβα από το Άμαζον μια κατσαρόλα που ήρθε από τη Γερμανία, επειδή δεν τη βρήκα στην Ελλάδα.
 
Είχα δει πρόσφατα δύο μίνι σειρές βασισμένες σε βιβλία του Ken Follett, το The Pillars of the Earth και το World Without End. Πολύ ωραίες, είχα σκοπό να τις προτείνω και κάποια στιγμή εδώ στο σχετικό νήμα. Μετά, μετά από συζήτηση με πρόσφατα αποκτηθείσα φίλη (:)), ανακάλυψα τη Century Trilogy, από όπου διαβάζω το πρώτο βιβλίο, το The Fall of Giants.

Είχα καιρό να ενθουσιαστώ τόσο με βιβλίο. Τι να σας πω, έχω πάθει αυτό που κατά καιρούς παθαίνω με ωραία βιβλία, που διαβάζω συνέχεια, δηλαδή μέχρι και 5 λεπτά την ώρα που πλένω τα δόντια μου, με την οδοντόβουρτσα στο ένα χέρι και το τάμπλετ στο άλλο. Αν μπορούσα, θα καθόμουν σπίτι μέχρι να το τελειώσω.

Πρόκειται για μια τριλογία που πραγματεύεται τους τρεις μεγάλους πολέμους του προηγούμενου αιώνα, τον Α' ΠΠ, τον Β' ΠΠ και τον Ψυχρό Πόλεμο, και παρακολουθεί την ιστορία στον 20ό αιώνα κάποιων οικογενειών που οι δρόμοι τους διασταυρώνονται. Δίνει διάφορες ιστορικές πληροφορίες παράλληλα με μια περιγραφή ανθρώπων και πραγμάτων από τη σκοπιά της εκάστοτε εποχής (διαβάζω, π.χ., για τις απεργίες των ανθρακωρύχων στην Ουαλία των αρχών του 20ού αιώνα και για τα όσα ζούσε ο λαός της τσαρικής Ρωσίας, κάνω αντιπαραβολή με το σημερινό συνδικαλισμό και τη μεταεπαναστατική Ρωσία και μαζεύω πολύ υλικό για το πολιτικό νήμα. Ελπίζω να μου περάσει μέχρι να τελειώσω και τα 3 :)).

Βλέπω ότι έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά για όσους ενδιαφέρονται. Πολύ καλό βιβλίο.
Πραγματικά πολύ ευχάριστο βιβλίο το πρώτο της σειράς! Απίστευτες λεπτομέρειες για τη ζωή της εποχής και για τα ιστορικά γεγονότα, χωρίς όμως να κουράζει καθόλου. Κι εγώ το διάβασα μονορούφι, πάμε τώρα για το δεύτερο :-)
 
Αν δεν γράφω συχνά στο νήμα αυτό, δεν είναι επειδή δεν διαβάζω, αλλά επειδή διαβάζω τόσο πολύ και τόσα πολλά ώστε δεν προλαβαίνω να γράψω. Όπως πολλοί άλλοι εδώ μέσα, είμαι book addict - όπου book εννοώ αυτά τα χάρτινα αντικείμενα με τις πολλές σελίδες. Βέβαια, επειδή πενία τέχνας κατεργάζεται και εξωθεί στην παρανομία, έχω στραφεί κι εγώ στα πιντιέφια και βγάζω τα ματάκια μου με το τάμπλετ. Επίσης φέτος το φθινόπωρο υπέπεσα τρεις φορές σε shopping spree με αντικείμενο βιβλία: στην εκποίηση του στοκ του βιβλιοπωλείου Ραγιάς στη Θεσσαλονίκη και σε δύο φιλανθρωπικά παζάρια. Χώρια καμιά εικοσαριά βιβλία που απέκτησα δωρεάν, χάρη σε γνωστή άγνωστη που χάρισε τα βιβλία που δεν ήθελε πλέον. Έχω συγκεντρώσει τέτοια ποσότητα που έχω πάθει οβερντόουζ. Κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα, φυσικά, και στις τέσσερις γλώσσες που ξέρω αλλά και σε μία που δεν ξέρω (ποντιακά).

Αστυνομικά του σωρού (ή και όχι), ιστορικά μυθιστορήματα, μεγάλοι κλασσικοί (μεταξύ άλλων κατέβασα τα άπαντα του Ιουλίου Βερν η άπληστη - καλά είχατε ιδέαν πόσα έχει γράψει ο άτιμος; έπαθα κοκομπλόκο), γνωστοί και άγνωστοι διαφόρων χωρών (Ρουμανία, Ρωσία, Τσεχία, Κίνα), βιβλία που ήδη είχα διαβάσει αλλά δεν είχα στη βιβλιοθήκη μου, βιβλία που είχα αλλά λατρεύω και θέλω να χαρίσω. Θα σας λυπηθώ και δεν θα σας βάλω λίστα. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα "κανονικό" που διάβασα πρόσφατα - και λέγοντας "κανονικό" εννόω ότι ήταν πρόσφατη έκδοση, αγορασμένο σε συνήθη τιμή καινούριου βιβλίου, από βιβλιοπωλείο εν ενεργεία. Δώρο φυσικά, σιγά μην αγόραζα εγώ.

Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων (Le club des Incorrigibles Optimistes), του Jean-Michel Guenassia, σε μετάφραση Φωτεινής Βλαχοπούλου, από τις εκδόσεις Πόλις. Καθώς δεν ήξερα τι να περιμένω, ήταν ένα πολύ ευχάριστο ξάφνιασμα. Ρέει εύκολα, κρατάει το ενδιαφέρον κι έχει το καλό ότι σε μαθαίνει και λίγο ιστορία άμα δεν ξέρεις (αν και δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε ιστορικό μυθιστόρημα - πολιτικό ίσως να το χαρακτήριζα, με την καλή έννοια). Ειδικά για μένα που δεν διαβάζω ιστορία και δεν σκαμπάζω από πολιτική, τέτοια βιβλία είναι ευλογία.

Επόμενα θύματα: L'oeil de Diderot του Hubert Prolongeau και La muerte de Artemiο Cruz του Carlos Fuentes που μου έφεραν οι τρεις μάγοι σήμερα (σε μας τους Ισπανούς φέρνουν δώρα οι μάγοι, όχι ο Άη Βασίλης). Καλή ανάγνωση σε όλους, σύντροφοι!
 
Last edited by a moderator:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μφφφ, κάθε φορά που διαβάζω αυτό το νήμα συνειδητοποιώ ότι ποτέ στη ζωή μου δεν πρόκειται να διαβάσω όλα τα βιβλία που θέλω.
Ευχαριστώ για τις προτάσεις, Αόρατη, τους Αισιόδοξους θα φροντίσω να τους διαβάσω, από ό,τι καταλαβαίνω από το όνομα της μεταφράστριας πρέπει να είναι πολύ καλό το ελληνικό βιβλίο :)
 
Η μετάφραση των Αθεράπευτα Αισιόδοξων μου φάνηκε καλή (με δεδομένο ότι δεν γνωρίζω το πρωτότυπο και ότι τα Γαλλικά μου δεν είναι τέλεια). Μου άφησε καλή αίσθηση, αλλά υπήρξαν κι ένα δυο σημεία όπου σούφρωσα τη μύτη μου. Δεν τα σημείωσα, αλλά θυμάμαι ότι το ένα ήταν αντίφαση (σε ένα σημείο είχε μια απόδοση Α και σε άλλο σημείο μια απόδοση Β για το ίδιο πράγμα, και όχι δεν παίζει να ήταν θέμα πλαισίου ή επιλογής, ήταν λάπσους κτγμ) και το άλλο ήταν λαθάκι (κάποιος σκακιστικός όρος, που δεν θυμάμαι τώρα). Αυτά βέβαια είναι πταίσματα, ασημαντότητες: η γενική εντύπωση ήταν πολύ θετική.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εντάξει, ο καθένας με τον πόνο του, αλλά λύστε μου μια απορία: θα ξεκινήσει το τηλεοπτικό GoT οσονούπω, στο οποίο έχει μείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι από το πέμπτο βιβλίο του A song of ice and fire. Αυτός ο Μάρτιν πότε στο καλό σκοπεύει να τελειώσει το έκτο βιβλιο; Όχι τίποτ' άλλο, αλλά από ό,τι μαθαίνω για τον 5ο κύκλο της σειράς έχουν κόψει μεγάλο μέρος του βιβλίου, αλά LotR, μάλλον.
 
Την άποψή μου για το έκτο βιβλίο την είχα γράψει παλιότερα - πιστεύω ότι θα περιμένει να τελειώσει η σειρά και μετά θα βγάλει το έκτο βιβλίο, που θα είναι η ενισχυμένη και συμπληρωμένη έκδοση του σεναρίου. Τον έχω δε ικανό να γράψει διαφορετικό τέλος στο βιβλίο απ' ό,τι στη σειρά :-)
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Mathematicians mapped out every “Game of Thrones” relationship to find the main character


Andrew J. Beveridge, an associate professor of mathematics at Macalester College, and Jie Shan, an intrepid undergraduate, decided to turn the world of the Game of Thrones books into a social network using network science, a branch of applied graph theory that draws from several disciplines, including economics, sociology, and, computer science, to examine how information flows from one thing to another.

The books and HBO fantasy series, with their massive cast of characters, various shifting allegiances, and intricate relationship dynamics, were a perfect fit to be studied mathematically.

“This is a fanciful application of network science,” Beveridge told Quartz. “But it’s the kind of accessible application that shows what mathematics is all about, which is finding and explaining patterns.” Their research, entitled “Network of Thrones,” is published in the Mathematical Association of America’s publication,
Math Horizons (pdf).
[...]
The resulting network structure (above) broke the characters into extremely accurate communities that show the geographical, familial, and even adversarial ties between them.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μα πόσο ωραίο είναι αυτό το νήμα, τελικά! (Έχω περάσει στο Περί τυφλότητας και απορώ με τον εαυτό μου γιατί δεν είχα μπει στον κόπο να διαβάσω Σαραμάγκου μέχρι τώρα...)
 

rogne

¥
...απορώ με τον εαυτό μου γιατί δεν είχα μπει στον κόπο να διαβάσω Σαραμάγκου μέχρι τώρα...

Ακριβώς ό,τι σκέφτηκα κι εγώ όταν τον πρωτοδιάβασα. Υποψιάζομαι σαν απάντηση ότι τείνει εκ των προτέρων να τον θεωρεί κανείς καθιερωμένο πλην ελαφρώς ξεπερασμένο, σεβαστό πλην ελαφρώς βαρετό και άλλα τέτοια κοινότοπα. Καμία σχέση, φυσικά.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αυτό ακριβώς. Υποψιάζομαι ότι θα ήταν και ενδιαφέρον σαν μετάφραση. Πολύ θα ήθελα να δω και το ελληνικό πώς είναι!
 
Αυτές τις μέρες διαβάζω την Thérèse Desqueyroux του Φρανσουά Μωριάκ (συγγνώμη για τα Γαλλικά μου - pun intended, αναφέρομαι στο ωμέγα της μη-απλογράφησης, όλοι έχουμε τα μικρά μας βίτσια). Την είχα μαζί με πολλά άλλα βιβλία που αγόρασα πριν μήνες σε κάποιο από τα διάφορα (μ)παζάρια όπου ψωνίζω τα ναρκωτικά μου κι απλώς πήρε σειρά τώρα. Κι εχτές το βράδυ παίζοντας με το τηλεκοντρόλ βλέπω στην ΕΤ2 την ομώνυμη ταινία! Τυχαίο;

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1927, η έκδοση που έχω είναι του 1970, η ταινία είναι του 2012. Καμία σχέση. Δε μπορεί, το σύμπαν κάτι θέλει να μου πει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1927, η έκδοση που έχω είναι του 1970, η ταινία είναι του 2012. Καμία σχέση. Δε μπορεί, το σύμπαν κάτι θέλει να μου πει.
Φυσικά και σου λέει: Αν προσθέσεις και ότι το διαβάζεις το 2016, ο χρόνος επιταχύνεται εκθετικά... :p
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα

Δεν ξέρω τι θέλει να σου πει το σύμπαν, αλλά εγώ έχω να σου πω να κρατήσεις μια σημείωση και να δεις, όταν με το καλό τελειώσεις το βιβλίο, την παλιά / πρώτη έκδοση της ταινίας, του 1962, που υπάρχει ολόκληρη στο YouTube με αγγλικούς υπότιτλους. Για όλα σε έχουν φροντίσει!

 
Top