Τίτλοι αλλαντάλλων

nickel

Administrator
Staff member
Χτεσινή Ελευθεροτυπία. Πηχυαίος τίτλος στο πρωτοσέλιδο: ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
http://news247.gr/newspapers/Afternoon/eleftherotypia/eleytherotypia.2390702.html?watch=fullwidth&

Το κείμενο αποκάτω λέει:
Ξεχάστε το 9,5 που αρκούσε για να προαχθεί ο μαθητής στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου. Με τις νέες ρυθμίσεις απαιτείται μέσος όρος 10 σε όλα τα μαθήματα, είτε εξετάζονται γραπτά είτε όχι, 10 στα Μαθηματικά και στην Ελληνική Γλώσσα, μέσος όρος 8 σε όλα τα άλλα μαθήματα. Όλο και λιγότεροι θα αποκτούν απολυτήριο Λυκείου, όλο και περισσότεροι θα στρέφονται στην τεχνική εκπαίδευση.

Αυτό αξίζει συζήτηση στο νήμα για την παιδεία, αλλά στην Ελευθεροτυπία δεν ξέρω ποιος θα έπρεπε να μείνει μετεξεταστέος: ο τιτλατζής ή οι συντάκτες της είδησης.
 

SBE

¥
Αυτοί δείχνουν γιατί έπρεπε να είχαν στραφεί στην τεχνική εκπαίδευση πολύ νωρίτερα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο τίτλος: Pascal Lamy: "Ευθύνεται και η Γερμανία για τη δυστυχία της Ελλάδας", σε ιστότοπο οικονομικού ενδιαφέροντος.

Το σχετικό απόσπασμα (από ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ) λέει:

«Η Γερμανία έχει (και αυτή) ευθύνη για την δυστυχία της Ελλάδας», δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας Πασκάλ Λαμί και αναφέρει ότι κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη το Βερολίνο δεν ήλεγξε λεπτομερώς τα βιβλία, ενώ αργότερα άμβλυνε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όχι αυτό που θα περιμένατε από τον τίτλο, σωστά; Ας συνεχίσουμε, όμως.

«Η ιστορία παρουσιάζει πάντα κάποια στιγμή τον λογαριασμό για τα σφάλματα», επισημαίνει ο κ. Λαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μια χαμένη δεκαετία. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με το αν χρειάζεται νέο «κούρεμα» του χρέους, δηλώνει ότι «αποφασιστικής σημασίας είναι το εάν η διαδικασία μετάβασης θα είναι επιτυχής» και προβλέπει ότι «ο δρόμος τον οποίο πρέπει να διαβεί πολιτικά και κοινωνικά η Ελλάδα θα είναι δυσκολότερος από μια επανάσταση».

Ούτε αυτό θα το περιμένατε, βέβαια, από αυτόν τον τίτλο. Όμως ο σωστός τίτλος, εφημεριτζίδικα, βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την τελευταία φράση. Όπως εδώ. Πώς θα επαναληφθεί και θα αναδημοσιευτεί ιντερνετικά, όμως, ένα κείμενο που λέει άσχημα νέα; Μα με έναν πιασάρικο τίτλο που εννοεί τα αντίθετα. Και όποιος δεν διαβάσει πιο κάτω; Ε, ας πρόσεχε!



(Αφιερωμένο στον φίλο που ίσως το διαβάσει και με τον οποίο ψιλοδιαφωνήσαμε για κάτι πολύ ανάλογο τις προάλλες.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρωτοφανής έφοδος στο Κολωνάκι για υποβρύχια

Σας ορκίζομαι ότι φαντάστηκα την αγορανομία να κάνει έφοδο στις καφετέριες του Κολωνακίου και να ελέγχει αν τα υποβρύχια σερβίρονται στα σωστά γραμμάρια μέσα στη σωστή ποσότητα νερού, φαντάστηκα το ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο αν εκδίδονται οι αποδείξεις για τα υποβρύχια και τους καφέδες... τέτοια, καθημερινά πράγματα.

Λάθος έκανα.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/09/2013_517032
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πολύ φοβάμαι ότι ο τίτλος αυτός δεν είναι απλώς αλλαντάλλων, αλλά απεικονίζει ανάγλυφα τη σύγχυση που υπάρχει στην κατανόηση απλών οικονομικών όρων:

Υποχώρησε στο 1,3% πληθωρισμός τον Αύγουστο

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν για έκτο συνεχή μήνα, τον Αύγουστο, με τον πληθωρισμο να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1968, καταγράφοντας σε ετήσια βάση μείωση 1,3%. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός είχε μειωθεί σε ετήσια βάση κατά 0,7%. [...]


κλπ. ανάλυση εδώ (Από το Βήμα)

Πόσος ήταν, δηλαδή, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο; 1,3% που λέει ο τίτλος; Προηγούμενος (άγνωστος πόσο) με μείωση 1,3% που λέει το κείμενο στην παράγραφο; Κανένα από τα δύο. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο -1,3% (μείον ένα κόμμα τρία), δηλαδή σημείωσε, σε ετήσια βάση, μείωση κατά 1,3%. Μικρές λεξούλες και μικρά σύμβολα που έχουν, όμως, τη σημασία τους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο -1,3% (μείον ένα κόμμα τρία), δηλαδή σημείωσε, σε ετήσια βάση, μείωση κατά 1,3%.

Που σημαίνει ότι ένα αντιπροσωπευτικό προϊόν (για την ακρίβεια, ο μέσος όρος των ειδών που μπαίνουν στο καλάθι με βάση το οποίο βγαίνει αυτός ο δείκτης μετά από διάφορες σταθμίσεις και άλλα μαγικά) που πουλιόταν τον Αύγουστο του 2012 100 ευρώ έπεσε τον περασμένο Αύγουστο στα 98,7. (Το κακό είναι ότι εγώ ο μέσος Έλληνας είχα 90 ευρώ στην τσέπη μου...)
 
Το χειρότερο είναι ότι η αγοραστική σου δύναμη έπεσε στα 60 ευρώ, γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισφορές σου στο κράτος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ένας γερός ευφημισμός σε τίτλο που σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις τη διευκρίνιση στο κείμενο της είδησης:

Γυμνός ακτιβιστής στην Κόκκινη Πλατεία κάρφωσε τον εαυτό του σε δύσκολο σημείο
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231272890
 

nickel

Administrator
Staff member
Τέσσερα χρόνια μετά το έγκλημα
Απολύθηκαν οι δράστες της δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίου


Μα τους άφησαν κιόλας ελεύθερους, ακόμα καλά καλά δεν τους έβαλαν μέσα; αναρωτήθηκα.
Όχι, σωστός είναι ο τίτλος και ακριβής η χρήση τού «απολύθηκαν». Αλλού είναι το τρελό:

Απολύθηκαν από τις υπηρεσίες τους οριστικά οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι, που πριν από τέσσερα χρόνια είχαν σκοτώσει τον δήμαρχο Παγγαίου και βρίσκονται πλέον στις φυλακές, καθώς δεν προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου.

Όπως σημειώνει το Mega, η υπόθεση είχε πάρει έκταση καθώς παρά το γεγονός ότι το έγκλημα είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2009 οι δύο δράστες αμείβονταν με το 50% των αποδοχών τους μέχρι και σήμερα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο και η σχετική απόφαση εκκρεμούσε.

Στις 15 Νοεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν για να προσφύγουν κατά της απόλυσης και σήμερα εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις απόλυσής τους.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231274413
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Eurostat: Μειώθηκε κατά 5,5% ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2012

Θεέ μου! Τι καταστροφή στη χώρα! Χάθηκε το 5,5% του πληθυσμού σύμφωνα με τη Eurostat!!! 600 τόσες χιλιάδες άνθρωποι!!! Τι βιβλική καταστροφή συνέβη; Και είναι βέβαιο, αφού το λένε τα Νέα. Και το τεκμηριώνουν αναλυτικά στη συνέχεια του άρθρου:

Στην Ελλάδα ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 το 2012: Την Πρωτοχρονιά του 2013 ο πληθυσμός της χώρας μας ήταν 11,161 εκατ. κάτοικοι. Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ την ίδια χρονιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα πάνω από 44.000 κάτοικοί της.

Ουπς! 60.500; Όχι 605.000; Ε, καλά, προφανώς εννοούσαν 5,5 , πού να βρίσκεις τώρα αυτό το περίεργο σύμβολο. Τι σημασία έχει ένα μηδενικό πάνω, ένα κάτω. Και οπωσδήποτε, δεν είναι εξίσου αβανταδόρικος ο τίτλος «Μειώθηκε κατά 0,55% ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2012»...
 
Μόνο ο τίτλος είναι αλλαντάλλων; Σε όλο το άρθρο ο αρθρογράφος κάνει το ίδιο λάθος. Μάλλον δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει το σύμβολο που διαβάζει, το θεωρεί κάποια εναλλακτική μορφή του %. 23% λέει αυξήθηκε ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου μέσα σε έναν χρόνο και 6,2% της Βρετανίας. Δηλαδή έτσι απλά βρέθηκαν 4 εκατομμύρια παραπάνω κάτοικοι στο ΗΒ σε διάστημα 12 μηνών. Μωρέ μπράβο!
 

SBE

¥
Αλήθεια, πού βρίσκεται το τοις χιλίοις στο πληκτρολόγιο;

Και αλήθεια, πού βρισκόταν ο συντάκτης στην πέμπτη/ έκτη δημοτικού;
 
Και οπωσδήποτε, δεν είναι εξίσου αβανταδόρικος ο τίτλος «Μειώθηκε κατά 0,55% ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2012»...
Και γι' αυτό το διόρθωσαν τελικά σε «Μειώθηκε κατά 60.500 άτομα ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2012» (είναι πιο τρομαχτικό ένα νούμερο με χιλιάδες από ένα ταπεινό 5,5 τοις χιλίοις) :-D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εδώ, ο τιτλατζής δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο λογοπαίγνιο, δημιουργώντας κατά τη γνώμη μου έναν τίτλο αλλαντάλλων. Ή μήπως ήθελε να ασκήσει υποδόρια και διακριτική κριτική στο υποκείμενο του τίτλου για την υπόθεση και ο τίτλος είναι απόλυτα επιτυχημένος; Διαβάστε το άρθρο και κρίνετε μόνοι σας (από την Ε, εδώ):

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κάτι δηλαδή σαν το ποντίκι που βρυχάται.
Ναι, αλλά δημιουργεί δύο αρνητικούς συνειρμούς. Τον έναν με το ποντίκι και τον δεύτερο επειδή δεν μπορεί καν να βρυχηθεί, αλλά υποβρυχάται...
 

nickel

Administrator
Staff member
Για να λέμε και τα καλά:

Τουλούζ... or not to lose, απέσπασε 1-1 στο «Ζερλάν»
http://sports.in.gr/football/international/article/?aid=1231278672

Το λογοπαίγνιο του τίτλου δεν είναι μόνο εύστοχο αλλά και ορθογραφημένο. Τόσα *looser που έχουν δει τα μάτια μας, κάνουμε χαρά με ένα σωστό lose.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Top