Τίτλοι αλλαντάλλων

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε όλο και πιο έντονο το φαινόμενο των τίτλων αλλαντάλλων (άλλων αντί άλλων, αν προτιμάτε). Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι: Ο τιτλατζής δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει το κείμενο, πήγε για κάτι αβανταδόρικο και δεν του βγήκε, πήγε για κάτι αβανταδόρικο αδιαφορώντας για την ουσία ή απλώς αποφάσισε να σπεκουλάρει ποντάροντας ότι οι hoi polloi θα μείνουν στον τίτλο και δεν θα κάνουν καν τον κόπο να ασχοληθούν ή να καταλάβουν την ουσία της είδησης.

Ξεκινάω αυτό το νήμα για να ανεβάζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όμως να το κάνουμε σωστά: Με αποτύπωση της οθόνης (δεν είμαστε πρωτάρηδες να αλλάζουν τον τίτλο και να νομίζουν ότι ούτε γάτα ούτε ζημιά) και σύνδεσμο προς το ανεύθυνο άρθρο. Ορίστε για παράδειγμα ένα σημερινό:

Παράνομη έκρινε το ΣτΕ την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή

Ο υπομονετικός αναγνώστης θα διαπιστώσει όμως ότι το ΣτΕ διαφωνεί με τις διάφορες επιμέρους διατάξεις που στέλνουν στις καλένδες την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Να και το άρθρο:

 

nickel

Administrator
Staff member
Και κάποιοι θα ήθελαν να γράφεται «αλλ’ αντ’ άλλων», αλλά, ιδίως μετά τα «εσιόδοξα μυνήματα», νομίζω ότι οι τίτλοι μας έχουν μια ξεχωριστή ταυτότητα, την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε ακόμα περισσότερο σ' αυτό το νήμα.

Πολύ ωραίο νήμα, μια και τα λάθη των τιτλατζήδων δεν είναι σωστό να βαραίνουν τους συντάκτες. Άλλωστε, δεν είναι οπωσδήποτε γλωσσικά προβλήματα, αυτά είναι προβλήματα κατανόησης (comprehension, που λέγαμε και στους μαθητές των αγγλικών).

Έπεσα χτες πάνω σ’ έναν τέτοιο τίτλο («αλλαντάλλων», μέχρι να γίνει κλινόμενο σαν τον επικεφαλή, και να λέμε ο αλλαντάλλος, του αλλαντάλλου), στην Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/03/2012_431008

Ο τίτλος λέει: Αντίθετοι στην πολιτική του Μόντι οι Ιταλοί

Τι θα περιμένατε να διαβάσετε κάτω από έναν τέτοιο τίτλο; Κάποια δημοσκόπηση που θα λέει ότι 55% των Ιταλών είναι εναντίον της πολιτικής Μόντι, 35% υπέρ και 10% Δ.Γ./Δ.Α. Πότε πρόλαβαν και γύρισαν; σκέφτηκα.

Βέβαια, η είδηση είναι ότι έγιναν τρεις διαδηλώσεις. Και τι διαδηλώσεις!
Ακτιβιστές που αντιτίθενται στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λυόν, εργαζόμενοι στον τομέα της οικοδομής και ακροδεξιοί πήραν μέρος σε τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρώμη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Είμαι περίεργος ποιον τίτλο θα βάλουν όταν θα γίνει… της Ελλάδας.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο τίτλος (που μεταδίδεται με τα RSS) εντυπωσιακός:
Μειωμένο το ποσό της συμφωνίας Ολυμπιακού - ΟΠΑΠ

Ο υπότιτλος προσπαθεί να το σώσει:
Μειοψήφισε ο Ολυμπιακός στην απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης με την ΟΠΑΠ Α.Ε.
(δεν σχολιάζω το γιώτα στο μειοψήφισε)

Στην πραγματικότητα, η είδηση αφορά τη σύμβαση ΟΠΑΠ-Σούπερ Λίγκας...

(Στη σημερινή Καθημερινή)

titlara.jpg
 
Πάντως όποιος έβαλε την εικόνα δεν έχει ιδέα από επεξεργασία ή βαριόταν απίστευτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Στα κατορθώματα των τιτλατζήδων πρέπει να αποδώσουμε και το ωραίο τυπογραφικό αμερικάνικης εφημερίδας που εντόπισε αναγνώστης του Μάικλ Κουίνιον:

Act tackles child sex abuse from several angels

Ένα της Καθημερινής έχει ο Σαραντάκος στα σαββατιάτικα μεζεδάκια του:

Σκάνδαλο πρακτόρων των ΗΠΑ με ιερόδουλους
Ξέρουμε ότι, αν ήταν σωστό το γένος / φύλο, το σκάνδαλο θα ήταν διπλό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σκάνδαλο πρακτόρων των ΗΠΑ με ιερόδουλους
Ξέρουμε ότι, αν ήταν σωστό το γένος / φύλο, το σκάνδαλο θα ήταν διπλό.
Φυσικά, επειδή όλοι υποθέτουμε ότι εννοούνται πράκτορες και όχι πρακτορέσσες. Γιατί όμως; (Γραμματικά εννοώ....)
 

nickel

Administrator
Staff member
Φαντάζεσαι όμως να είχε κάνει λάθος και τα δύο γένη / φύλα; Και στην πραγματικότητα να είχαμε πάρτι πρακτορισσών με ιερόδουλες!!! (Τρία θαυμαστικά)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καιρό είχα να ανεβάσω κάτι εδώ, και είναι λίγο ανφέρ που το ανεβάζω, επειδή ο τίτλος διορθώθηκε, αλλά ορίστε τα δισεκατομμύρια που, τελικά, ήταν εκατομμύρια:

Greece Debt Free: Aφαίρεσε ελληνικό δημόσιο χρέος, 2,5 εκατ. ευρώΚαι το είχα δει με τα 2,5 δισ. και μου κόπηκε η ανάσα:D πριν αρχίσω τους διπλοελέγχους... :cry:
 
Εκτός από αυτή την πατάτα, το σημερινό δελτίο ειδήσεων του Mega αναπαρήγαγε και μια άλλη, μεγαλύτερη: κάποιος δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι «Κάθε εργαζόμενος καλείται να συντηρήσει έναν άνεργο και έναν συνταξιούχο», και το Mega το έβαλε σε τίτλο (δυστυχώς δεν έχω στιγμιότυπο). Ακριβώς από κάτω όμως, έγραφαν ότι οι εργαζόμενοι είναι 3,8 εκ. και οι άνεργοι ΣΥΝ τους συνταξιούχους είναι 3,8 εκ., άρα σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχεί ένας άνεργος Ή ένας συνταξιούχος (μεγάλη διαφορά, δε νομίζετε;).
 
Ναι, το λάθος το έκανε εξαρχής ο Ρομπόλης, ο οποίος μάλιστα το επανέλαβε δύο φορές. Φταίνε βέβαια και οι του Μέγκα που το αναπαρήγαγαν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η είδηση λέει:
Nearly one young German in five would rather do without sex than give up the Internet for a year, a poll on the country's online habits indicated Monday. Eighteen percent of those surveyed said their drive to use the Web was stronger than their sex drive, according to the survey of
Germans between the ages of 18 and 35 for lifestyle magazine NEON.

http://www.hindustantimes.com/techn...ers-Internet-over-sex/SP-Article1-928030.aspx

Απέχει αρκετά ο τίτλος:
Οι Γερμανοί προτιμούν την αποχή από το σεξ από το να μην έχουν ίντερνετ
http://totefteri.blogspot.gr/2012/09/blog-post_11.html
 

pidyo

New member
Καταδίκη των φαινομένων βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Άτιμο πράμα η διφορούμενη σύνταξη: καταδικάζουν κάποιοι τη βία που ασκούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή μήπως καταδικάζουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τα φαινόμενα βίας;

Ίσως φταίει η ασαφής σύνταξη που το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έλειπε...
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να ανεβάσω και τη φωτογραφία, γιατί μου θυμίζει τα παιδάκια που τα βάζουν τιμωρία στη γωνιά.
 

SBE

¥
Η φωτογραφία πιο πολύ δείχνει στον μέσο θεατή ότι οι εκπρόσωποί του εξακολουθούν να μην πατάνε στη Βουλή, ενώ οι βουλευτές της ΧΑ παιρνουν ζεστά τη δουλειά τους. Δηλαδή τους κάνει και διαφήμιση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα μπορούσε να είναι και μια Ελλάδα στην οποία αυτοί θα είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πόσο στοίχημα ότι δεν είναι παγκαλικός ο τιτλατζής που έβαλε στο άρθρο του Θόδωρου Πάγκαλου τον τίτλο «Ένα σύγχρονο κίνημα τραμβούκων»;
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=476251

Εκτός αν είναι ο διορθωτής που τους έβαλε εκεί στο Βήμα να γράφουν πυρκαϊά.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Από την ίδια πηγή, λίγο παραδίπλα:

Η «κατάρα» του κράτους και το αμάρτηρα της φοροδιαφυγής

BHMA_22-9-2012.png

Ξέρω, ολίσθημα πληκτρολόγησης είναι, αλλά από τον τίτλο τουλάχιστον δεν μπορώ να κρίνω με βεβαιότητα αν είναι μονό (αμάρτημα > αμάρτηρα) ή διπλό (τα αμάρτυρα > το αμάρτηρα) και δάκτυλος λανθάνων τ' αληθή λέγει. :whistle:
 
Top