pidyo

New member
Μα γιατί δεν το ανέβασες; Λοιπόν, αφού ξεμπερδέξαμε με την Έστερ και τη Βέστερ, μπορούμε να πιάσουμε τις Φερόες. Τις οποίες ο Πάπυρος τις γράφει Φαιρόες. Στα αγγλικά Faroe ή Faeroe Islands (Faroese: Føroyar, meaning "Sheep Islands", Danish: Færøerne, Old Norse: Færeyjar).

Σημερινή διαδικτυακή στατιστική:
404.000 Φερόες, 229 Φαιρόες
Στατιστική του 2006:
Φερόες: 101.000, Φαιρόες: 4!
Σύμφωνα με τη σχετική σελίδα συζήτησης της Wikipedia.
Απ' όπου αντιγράφω το μοναδικό:
Έχω ζήσει στη Σουηδία και γνωρίζω ότι το «Γκέτεμποργκ» μόνο έτσι δεν προφέρεται! Υποστηρίζω με φανατισμό (τοπικισμό θα το έλεγα!) τη γραφή «Γκαίτεμποργκ».

Γιατί όχι Προβατονήσια, να ξεμπερδεύουμε;

Προβατονήσια, ξεπροβατονήσια, ψαράδες και ηλεκτρολόγοι, σεντερμπάκ με μπυροκοιλιά, ωραία περάσαμε και ψες.

Φεροέζοι οι κάτοικοι στα ελληνικά, αν δεν απατώμαι. Να μάθουμε και κάτι από τον διασυρμό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όπως έγραψα αλλού, το εργάκι το είχα ξαναδεί, πάει πολύς καιρός από τότε:

Faroe Islands pulled one of the biggest upsets in footballing history when they beat Austria 1–0 in their first ever competitive international on 12 September 1990. The game, a Euro 92 qualifier, was played in Landskrona, Sweden because there were no grass pitches on the Islands. (γουίκη)

Όπως κι εμείς, έτσι και η Αυστρία περίμενε τότε το ματς ως επανεκκίνηση για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια και την παραμονή του ματς απλώς στοιχημάτιζαν αν θα βάλουν μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό γκολ. Ήταν το τέλος των ονείρων για τα μεγάλα σαλόνια και η αρχή μιας μεγάλης πορείας στην έρημο (που συνεχίζεται ακόμη) για μια χώρα που κάποτε δίδασκε ποδόσφαιρο σε όλη την Ευρώπη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Φτάσαν' οι Φερόες μόνες
να μας πατώσουν τις φερομόνες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το πρωτοείδα στο Mega. Εδώ με την πλήρη, ξεκαρδιστική αφήγηση:

 

SBE

¥
ΟΚ, νόμιζα ότι ήταν αληθινός αγώνας μέχρι που ειδα τον τύπο με τη μαλλούρα και το μουστάκι που έπαιζε τον προπονητή, και σκεφτόμουν κιόλας τι σπορτσκάστερ γλιτώνουμε που δεν παίζουν ποδόσφαιρο πολύ οι αμερικανοί.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια Ιρλανδέζα ποδοσφαιρίστρια/ποδοσφαιριστίνα, η Στέφανι/Στεφανί Ρος, είναι υποψήφια για το βραβείο Πούσκας, που απονέμεται στο ομορφότερο γκολ της χρονιάς. Δείτε το γκολ της εδώ (και κάντε μερικά κλικ ακόμη για να δείτε τα άλλα δύο γκολ που έφτασαν στην τελική κρίση -Χάμες Ροντρίγκες και Ρόμπι φαν Πέρσι από το Μουντιάλ- και τα επιλαχόντα).
 

daeman

Administrator
Staff member
... -Χάμες Ροντρίγκες και Ρόμπι φαν Πέρσι από το Μουντιάλ- και τα επιλαχόντα).

Μπαϊδεγουέι, μπαϊδεμπόλ, του Μουντιάλ όλα τα γκολ:

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσωρινά και μόνον... :up:

Και σε εικαστικό:
 

pidyo

New member
Όπως έχω ξαναπεί, από τότε που ξανάρχισα να παλιμπαιδίζω ασχολούμενος με το ποδόσφαιρο, δεν έχω πάψει να εντυπωσιάζομαι από το πόσο διδακτική είναι η ποδοσφαιρική μας ζωή για την κατανόηση της κοινωνίας μας. Αυτές τις μέρες, το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας θεσμών πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης αναπαράγεται σε χαμηλότερο επίπεδο με το παιχνίδι μεταξύ του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και των αντίστοιχων «θεσμών», της UEFA και της FIFA. Κι όπως συχνά γίνεται με την αντανάκλαση σοβαρών παιχνιδιών σε χαμηλότερο επίπεδο, η αναπαραγωγή αυτή εκτυλίσσεται ως κωμωδία.

Κάνω περίληψη των βασικών γεγονότων για το φιλοθεάμον κοινό που τα αγνοεί. Ο νέος υφυπουργός αθλητισμού θέλησε να χτυπήσει τη βία, την αναξιοπιστία, τη σαπίλα, τις εγκληματικές παραφυάδες, βάλτε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε, του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καθώς τα δυο εισαγγελικά πορίσματα που σχετίζονται με εγκληματικές υποθέσεις γύρω από το ποδόσφαιρο και τα οποία αποτέλεσαν μεγάλο μποναμά για τις αθλητικές φυλλάδες τρία χρόνια τώρα περιστρέφονται εν πολλοίς γύρω από πρόσωπα που είχαν ή έχουν θέση στην ΕΠΟ, ο υφυπουργός αποφάσισε να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Ετοίμασε λοιπόν σε χρόνο dt ένα αθλητικό νομοσχέδιο που περιέχει ποικίλες διατάξεις, άλλες λογικές, θεμιτές και αυτονόητες, άλλες καισαροπαπικές σε υπέρτατο βαθμό και το κατέθεσε προσφάτως στη βουλή. Το πρόβλημα με το νομοσχέδιο αυτό είναι ότι καταργεί σε πολλές διατάξεις του το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνονται το αυτοδιοίκητο η ευρωπαϊκή (UEFA) και η παγκόσμια (FIFA) ομοσπονδία ποδοσφαίρου των οποίων η ΕΠΟ είναι μέλος. Δεν εξετάζω αν το αυτοδιοίκητο αυτό είναι καλό ή κακό, πόσο λερωμένη έχει τη φωλιά της η πλευρά των θεσμών και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες, δεν ενδιαφέρουν το θέμα μου. Το θέμα μου είναι ότι, βάσει της κατάργησης του αυτοδιοίκητου, και οι δύο ομοσπονδίες έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει τον υπουργό ότι ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημάνει αυτομάτως αποκλεισμό της ΕΠΟ και από τις δύο ομοσπονδίες.

Ο αποκλεισμός αυτός, που όχι τυχαία αποκαλείται Grexit στις φυλλάδες, έχει συνέπειες: όλες οι ομάδες που είναι εγγεγραμμένες στην ΕΠΟ (εθνικές ομάδες και σύλλογοι) παύουν να αναγνωρίζονται από τις δομές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε οποιαδήποτε διεθνή ποδοσφαιρική διοργάνωση (από Μουντιάλ, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Champions League και Europa League μέχρι διεθνή φιλικά), όλα τα συμβόλαια παικτών παύουν να έχουν διεθνή ισχύ με αποτέλεσμα να μπορεί οποιοσδήποτε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής να τα λύσει αυτοδικαίως, τα τηλεοπτικά συμβόλαια που αποτελούν πλέον την κύρια πηγή εσόδων των ΠΑΕ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν κλπ., σε περίπτωση επανόδου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα των ελληνικών ομάδων στους διεθνείς οργανισμούς, η βαθμολογία τους θα έχει καταρρεύσει οπότε θα χάσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επιτυχίες, και ούτω καθεξής. Ο διαγραφόμενος κίνδυνος, επί της ουσίας, είναι η κατάργηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Fine by me, θα παίζει και η ομάδα γειτονιάς του γιου μου με Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς και θα ανέβει το πρεστίζ της :p, απλώς θα πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε.

Ο υφυπουργός επέμενε επί μακρόν ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες του αποκλεισμού. Ήθελε να φτιάξει ομελέτα, άρα έπρεπε να σπάσει αυγά, που λένε και στο χωριό μου. Επέμενε επίσης ότι είναι απίθανο να υπάρξει αποκλεισμός. Επέμενε γι' αυτό ακόμη και όταν οι δυο διεθνείς ομοσπονδίες του έστειλαν επιστολή με την οποία τον προειδοποιούσαν με αποκλεισμό. Ήταν μάλιστα τόσο βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες ώστε δήλωνε την πρόθεσή του να υποβάλει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σήμερα που οι δυο ομοσπονδίες ανακοίνωσαν και επισήμως ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει θα σημάνει αυτομάτως αποκλεισμό, μάθαμε ότι τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, κάτι που, σύμφωνα με αρμόδιες διαρροές, σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Παρά τις διαρροές αυτές ο υφυπουργός επισήμως κρατάει ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας και δηλώνει ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα (Δεν ξέρω αν σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά)

Για να συνεχίσω τις αναλογίες, ο νυν υφυπουργός δεν είναι ο πρώτος που επιχειρεί να φτιάξει ομελέτα. Μακρά σειρά αρμόδιων υφυπουργών (έξι - εφτά τουλάχιστον) επιχείρησαν να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνει κι εκείνος τώρα. Επί Ορφανού, αν θυμάστε, είχε πράγματι υπάρξει αποκλεισμός, μέχρις ότου ο υπουργός απέσυρε όλες τις επίμαχες διατάξεις κακήν κακώς εντός ημερών.
 
Και τώρα κύριε Νόιερ, για πείτε μας ποιος είναι το αφεντικό, όπως είπατε στην Εκίπ;

Κλασική περίπτωση του 3 γκολ φάε και να καίνε, μεγάλο λόγο στον Μέσι μη λες! :clap: :lol:
 

nickel

Administrator
Staff member
Το δεύτερο γκολ ήταν ποίημα! Έδειχνε παίκτη που χρειάζεται ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να προσαρμόσει το παιχνίδι του στις ανάγκες της στιγμής.
 
Top